Vazduhoplovi

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Re: Vazduhoplovi

Post od nikaragva »

Floyd napisao:Eh da je samo to...tek kad se malo zainteresujes, shvatis koliko je love baceno a koliko nestalo.

Evo jos primera koji ima i veze sa ovom temom...http://www.zeljava.com/
Cena izgradnje se procenjuje od 4-8 MILIJARDI $ a baza nikada nije ni koriscena za ono zasta je napravljena. Dignuta je u vazduh '92 godine.
Postoje prognoze da bi bez tog i slicnih, nepotrebnih, ulaganja za vojsku, Jugoslavija vec '70ih imala standard Austrije.

Glupom narodu sve to nije vazno. Vazno je da je hleb nekad bio 3 dinara a ulje 10.
Ne bih se slozio.
Kao sto i pise na tom linku preko 90% sve opreme koja je ugradjena u taj aerodrom je proizvedena kod nas. Razvoj, proizvodnja, sve su to radni sati za radne ljude. Lepo smo mi zaradjivali od prodaje vojne opreme.

Mala paralela, sa sadasnjoscu: sada se isto uzme kredit za puteve, i onda se napravi 9km puta :D SFRJ je to pravila radnom akcijom, za dzabe. Ali cak i kada bi se uzele pare i pravilo tako nesto, radilo bi se tako da se preko 90% opreme uveze, a ne proizvede kod nas.

Nevezano za nas i samo za vojne projekte ekonomska moc i standard nekog drustva se ogledaju upravo u takvim projektima :)
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Kakva bre nasa vojna moc...razbucali nas ko beba zvecku, bez ijednog ispaljenog metka.

Poznato mi je da su sve evropske zemlje posle drugog svetskog rata ulagale mnogo u vojsku ali to se nemoze porediti sa nama jer su oni (najjaci) od tog silnog ulaganja kasnije napravili jednu vrstu biznisa. Kod nas su pare bile samo bacane i nista drugo a ti ljudi koje pominjes su mogli radne sate da natuku i sa drugim projektima (autoputevi, brze pruge, metro, regionalni vozovi u velikim gradovima, razvoj turzima, ulaganje u nauku itd.) koji bi i dan danas donosili lovu.
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

Ae manite vise off, ja se ponadao da je neko okacio neke zanimljive fotke, vesti a vi opet o tome kako smo jadni bedni..... :palica:
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

IL76 dejstvuje po vatrenim ciljevima
Slika

Potopio pola planine, pa ide nazad u Nis
Slika

Heineken, jel ovako bolje? :mrgreen:

Sad da se uozbiljimo. Pozar na Tari je lokalizovan. Sada ima samo 180 zarista po celoj Srbiji, u odnosu na 400 pre 2 dana.
IL-76 i BE-200 celo prepodne su gasili na Tari. Ocekuju da ce pozar do veceras biti ugasen.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Floyd napisao:Kakva bre nasa vojna moc...razbucali nas ko beba zvecku, bez ijednog ispaljenog metka.
Jbg, dugo su nas proucavali i kada su skontali da ovde zive potomci cigana i turaka, shvatili su da im meci za nase guzenje nisu potrebni, jer da su ih koristili to bi ih mnogo skuplje izaslo :D

Nisam ja nigde pominjao nikakvu vojnu moc. Nego da je SFRJ imala i autoindustriju i avioindustriju i vojnu industriju, sa vrlo malim uvozom. I kazem da je dobro od toga zaradjivala. A to ko nas je razbucao i zasto nije ovde tema, ima tema i za to :)

Off topic
U vezi onih 3 dinara hleb i 10 dinara ulje, mi sad pade na pamet jedan dogadjaj u opstini. Naime postojala su dva autobuska prevoznika za relaciju do nekog mesta. Karta je bila 100 dinara. Onda je jedan (stariji) odlucio da samo on treba da radi i da ugusi malog i mladog privatnika, koji je hteo da se okusa u tim vodama. Na kraju se doguralo do toga da je karta bila 5 dinara, ovaj mali nije mogao to da izdrzi i nestao je. Narod je putovao naravno uvek sa starim prevoznikom, jer je cena bila 20 puta manja. Sada je ostao samo jedan stari prevoznik i niko vise. Sad moze da stavi koju hoce cenu. Narod je nesvesno sebi zarad par nedelja voznje za 5 dinara ucinio medvedju uslugu. Ko je tu kriv? Narod, stari prevoznik ili drzava?
Eto jedna basna :D
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Obratite paznju na temu!
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

Ono je bila tema. Na slikama su bili vatrogasci, mestani i pozar.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Jbg, pomenuo sam avio industriju :D

Evo da se izvadim:

Slika

NexT napisao:Ono je bila tema. Na slikama su bili vatrogasci, mestani i pozar.
:kezo:
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Heineken napisao:
dragan napisao:o na sta li ce to liciti...

a onda ce biti organizovana auto trka na pisti izmedju stojadina iz 86. i 307ice iz 2005.
Zasto mislis da ce biti lose?
Pa na nedavnom Red Flagu Indijci su se mlatili sa amerima upravo sa 21-cama ( modernizovanim :mrgreen: ) i sto je najbolje imali su vise uspeha od F-16 :D
pored toga sto su totalno razliciti avioni sto nece igrati ulogu dobrom delu posmatraca mislim da se mnogo stvari nece videti.
pogotovo 21ice, radio sam tamo, i stvarno sa svojom brzinom, bojom koja se uklapa u nebesku pozadinu i malim dimenzijama trupa i povrsinom krila, veoma brzo izadju iz vidokruga...
ako bude mnogo blizu ljudima pitanje bezbednosti bice veoma bitno...
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Floyd napisao: Postoje prognoze da bi bez tog i slicnih, nepotrebnih, ulaganja za vojsku, Jugoslavija vec '70ih imala standard Austrije.

Apsolutno tacno!

Za Zeljavu, dva ili tri nuklearna sklonista za vrhovnu komandu, stucano je nekih 10-12 milijardi $...

A sto se tice DOG-Fighta Indijski MIG-21 je verovatno modernizovan i jedno 30g ispred ovih nasih mucenih dvaJeskeceva.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Pa ne znam da li ima smisla porediti nasu trenutnu avijaciju, sa nekim ko ima para makar da je odrzava, a da ne govorim o modernizaciji :jane:

Mi smo trenutno dovedeni u taj stadijum, da nam avijacija nema smisla. Em je vazdusni prostor mnogo mali, em smo u velikom zaostatku za svetom, em nemamo para da taj zaostatak prevazidjemo. Mislim da bi nam mnogo korisnije bilo da se usmerimo na nabavku ovih aviona za gasenje pozara, neke helikoptere pogodne za prenos unesrecenih i ranjenih, i slicne varijante. Sve ostalo mi nema smisla.

Off topic
@superbos
Pa i druge zemlje su imale slicna ulaganja pa nisu propali, i obrnuto neki koji nisu imali su propali, to je sve sbbkbb. To je jednostavno bilo takvo vreme, za takva dela :)
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

Ma cak i da imamo para za novije avione i da ih kupimo, tek to nema smisla. Pa dovoljno je da NATO (u slucaju ne daj Boze nekog sukoba) stacionira jedan nosac aviona u Sredozemnom moru/Jadranu i bili bismo sjebani. Taj jedan nosac ima vrednije naoruzanje nego sto je godisnji budzet cele Srbije... Pritom, stvarno ne mislim da bi neki teroristi vazdusnim putem pokusavali da napadnu Srbiju.

Treba da se okrenemo sebi, da maksimalno cuvamo zemlju, jer ako nesto vredi u Srbiji onda su to prirodna bogatstva.

Helikopteri, avioni za gasenje, pojacavanje interventnih sluzbi (prvenstveno mislim na vatrogasnu koja je u najgorem stanju trenutno), opremanje hitne pomoci...
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

^
Slazem se ali isto tako mislim da nam itekako treba sposobna vojska, naravno o bilo kakvim sukobima sa NATO ekipom je suludo govoriti ali ti avioni se i ne kupuju zbog toga!
Nece teroristi sigurno da napadnu vazdusnim putem ali zato podrska iz vazduha zivot znaci u takvim situacijama....odosmo opet u off :D
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

Ok, da preformulisem, ne mislim da Srbiji prete bilo kakvi teroristi.

Naravno da treba da imamo avijaciju, ali mislim da bi povrsinu Srbije sasvim dobro stitili savremeni helikopteri stacionirani u Beogradu i Nisu.
Ok, mozda lupetam gluposti, al meni tako izgleda.

Vojsku ne pominjem, naravno da treba da imamo i da treba da budu opremljeni i obuceni, pogotovo specijalne jedinice, koje su i najbitnije u svakodnevnom zivotu (talacke situacije itd)

Ja bih vise voleo da imamo nove kombije u Hitnoj, da imamo dovoljno vatrogasaca, a ne da na Novi Beograd salju ekipe iz Zemuna i sa druge strane reke, da na planinama imamo terenske kamione tipa Unimog ili kao vojne FAPove, koji mogu da gase pozare, probijaju se zimi kad je sneg itd...
Ako bude na zimu sneg kao ove god sto je bio, opet ce nam trebati mehanizacija da dopre do ljudi... A ne bi lose dosao ni neki helikopter za brze evakuacije...

Hrvatski Kanaderi u akciji
http://www.youtube.com/watch?NR=1&featu ... _S7rsC20O8
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Nikako da stignem da napisem, leteli smo sa YU - ANL kojo se naravno opet pokvario pa smo kasnili oko sat vremena... Sedista su raspad.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Odgovori