Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od ikac2000 »

Interesantna auto prikolica...KelnSlika
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Belgijanci to bolje maskiraju.

Slika
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

U Minhenu se uopšte i ne trude da sakrivaju radare, vrlo su uočljivi i u zadnje vreme su počeli da montiraju neke "kružne" radare koji snimaju npr. raskrsnicu u svim pravcima. I samo ih seju po gradu.
Izgledaju vrlo moderno, a obzirom da su jaaaako upadljivi narod vrlo pazi.
Prikačeni fajlovi
Blitzer.jpg
Blitzer.jpg (60.78 KiB) Pogledano 3124 puta
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

te prikolice ima i u CH.

u AT ima dosta ovakvih radara koje je Kragujevac okačio
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31

Post od HKS »

Pa kad kriju te radare onda znas da im je motiv punjenje budzeta. Najbolje je da je vidljiv, postigne se pravi efekat a to je smanjenje brzine na odredjenoj dionici.

Послато са m2 уз помоћ Тапатока
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Koliko sam ja mogao da uočim bar ovde u Minhenu, svi stacionarni radari su i te kako vidljivi, sve sa znakovima najave (Radarkontrolle). Takvim načinom su naterali narod da na prstenu oko Minhena veoma kulturno vozi. Dodatno postavljaju mobilne kontrole po ulicama u celom gradu. Te kontrole se naravno ne najavljuju. Poenta je da oni sebi prave toliki posao (dva-tri kombija, desetak policijskih službenika) a visina kazni koje "izdaju" na takvim delovima saobraćajnica na gradskom području je od 15-25€. Nikada nisam video takvu vrstu kontrole a da je pri tom bio samo jedan auto sa npr. dva policijska službenika. Uvek prave paradu sa većim brojem auta i dosta ljudstva. Celo to dešavanje izgleda jako moćno/vaspitno kad se neko ko je zaustavljen nadje okružen sa nekoliko policajaca. U Zoni 30 postavljaju radare u aute i iz njih slikaju. Po mojoj proceni se najveće kazne i plate u Zoni 30, jer ako tu nekog uslikaju sa npr. 51kmh, ode 80€ i dobije se jedan kazneni poen na poklon. Ima jako puno ulica koje su dosta široke i vrlo dobro uradjene a ipak su ograničene na 30kmh zbog škole,crkve,bolnice,vrtića itd. Ako se tu ne pazi.....ufff.

Pre nekoliko godina nam se desilo da su nas u subotu u sred noći (02:30) zaustavili na široj ulici koja vodi prema Minhenu od strane Germeringa (Bodenseestrasse). Doveli čitav odred na benzinsku pumpu koja noću ne radi, bilo je 7-8 kombija, nemam pojma koliko policajaca, deo ljudstva naoružan sa automatskim oružjem. Nemam pojma da li su tražili nekog/nešto ili su samo pravili neku veću rutinsku kontrolu svega i svačega. Ulica prava kao igla, na jednom delu je ograničenje 60, posle prelazi u 50, ja naravno znam gde je i šta je i smanjim brzinu na 50, kad ono capcarap, evo ga čika i pokazuje nam da skrenemo na pumpu. Kad smo stali, ugasim motor, a drugi čika sa automatom stane ispred auta . Cela ta slika deluje relativno jezivo/zastrašujuće kad se dešava u pola noći sve sa automatskim oružjem, ali momci maksimalno ljubazni. Treći prilazi autu, molim vas vaša dokumenta, pogleda, proveri, vrati se i pita da li sam pio (a ja rasporedim jednu flašu piva na godinu dana :jane: ). Onaj sa automatom i dalje stoji ispred auta i ne mrda. Kad sam rekao da nisam, pita da li se slažem da urade alko-test, izadjem iz auta, odem do kombija, uradimo, naravno 0,0 promila, šta bi drugo i bilo. Primetio sam (ili mi se možda samo učinilo), da su posle 0,0 promila na alko testu postali upadljivo pričljiviji, ne mogu da kažem ljubazniji pošto ni pre toga nisu bili neljubazni, ali se baš primetilo da su se malo "opustili" jer smo počeli da pričamo o autima itd. Onaj koji je do završetka alko-testa stajao sa automatom ispred auta se sklonio. Jedan od službenka me dopratio do auta, vratio dokumenta i poželeo laku noć i srećan put.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Boza29
Reactions:
Pridružio se: 30 Okt 2016, 22:10
Garaža: Coming soon..

Post od Boza29 »

Da li neko od Vas iz Svajcarske zna sta u informatoru o vizama predstavlja sintagma:
Abhängiger Verwandter in aufsteigender Linie./rodjak po bocnoj liniji?

Hvala unapred.
Dusa kida se,kida se na cestice
Kada cujem zvuk X6-ice :D
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

Au. Za mene komplikovano.
Ako ti niko ne odgovori do sutra, javljam ti šta je tačno predveče
Korisnikov avatar
Boza29
Reactions:
Pridružio se: 30 Okt 2016, 22:10
Garaža: Coming soon..

Post od Boza29 »

I za mene definitivno.Ne mogu nigde naci istu sintagmu osim na sajtu CH ambasade.Samo je na jednom svajcarskom sajtu pisalo da to predstavlja rodjake opet po "bocnoj liniji" koji pre navrsenja 21 godine mogu dobiti neku vrstu spajanja porodice sa CH drzavljanom ili nosiocem C vize.Ne znam koliko ova informacija ima smisla,valjalo bi da je tacna :D

Naravno,nije mi hitno.Hvala na pomoci :)
Dusa kida se,kida se na cestice
Kada cujem zvuk X6-ice :D
Korisnikov avatar
meidling
Reactions:
Pridružio se: 02 Feb 2017, 19:16
Garaža: Volvo XC90 II D4

Post od meidling »

Pa pre bi se reklo po "babine linije".[WHITE SMILING FACE]Ovde se misli na rodjake po"uzlaznoj" liniji,roditelji,baba,deda.A ovo Abhängiger bi znacilo da bi onaj koji ih poziva morao da garantuje za njih i da ima dovoljna primanja.E sad moguce je da se odnosi i na osobe kojima je potrebna nega.Sacekaj dok se ne javi neki Svajcarac.
Volvo XC90 II D4
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

Ovo ti je isključivo po liniji: baba/deda, otac/majka, sin/ćerka, unuk/unuka. Dakle sve po toj liniji, tj. ne može ako ti je teča, ujna, stric, brat od tetke, brat od ujke, strica itd. Kapiraš?

daj ceo tekst da ti se objasni sve.
ikac2000
Reactions:

Post od ikac2000 »

Da i ja doprinesem malo temi.

Prvo da se zahvalim Kragujevcu i Zex-u koji su mi dosta pomogli savetima, a i koje sam bas izmaltretirao :-)

Nakon dve nedelje u Kelnu, polako se sredjujem. Uspeo sam da nadjem stan za porodicu. Trazenje stana ovde je prica za sebe. Ako se iole trazi nesto OK u gradu, cene su bas visoke, ali definitivno nize nego u Minhenu. Nisam bio u situaciji da biram, tako da sam u multikulturalnom delu grada, ali u relativno novom stambenom bloku gde su domaci. Bice interesantno videti za skolu, jer deca trebaju poci uskoro.

Glavna stvar koju sam primetio je da sve ide veoma sporo u odnosu na SRB. Od otvaranja racuna za dve nedelje stigla kartica, pa za 3-4 dana pin, pa za 3-4 ebanking detalji, pa za 3-4 sifrarnik za placanje (iTAN). Poreski broj 3 nedelje, socijalni jos nisam ni dobio, jer ide uz zdravstveno...a bez svega toga nema ni plate.

Za online prenos sa racuna na racun izmedju dve moje banke (SEPA transfer) potrebno je 2 dana. U Poljskoj je bilo 5 min. U Srbiji istog dana.

Stanovi su skroz prazni, samo je kupatilo (bez ogledala i polica) tu. Da se udje u prazan stan, jednokratno je potrebno oko 5,000 EUR. Kuhinja nista. Namestaj nista. Cak ni fasung za sijalicu nema, a ovde kosta 3 EUR komad. Samo za najosnovniju kuhinju sa friziderom, sporetom i masinom trba min 2000 EUR. Francuski sa dusekom 650 EUR. Veliki orman 650 EUR, TV, sto, stolice, ves masina....neverovatno je, bez 10k EUR ne moze se poceti.

Struja za porodicu nije bez 100 EUR mesecno. Internet, kablovska 120 MBS prvih 24 meseci 25 EUR, posle 45 EUR.

Sto je Zex vec napisao, ovde se uci kako se kupuje online. Tri OSRAM LED sijalice od 1000lm su online 5.9 EUR, a u radnjama jedna ide od 8-12 EUR. Srafilica Metabo 140 EUR online, u OBI-u 215 EUR ista....i jos dosta toga. na Amazonde iznad 29 EUR tranport je dz.

Hrana moze biti i jevtinija nego u SRB. Paradajz i sve ostalo ima ukus (ako e ne kupi onaj najjevtiniji), hemija jevtinija, meso tu negde, voce i povrce skuplje.

Posao kao posao je OK, ali sve ove privatne stvari bas iscrpljuju.

Moj C-Max treba dobiti DE tablice. Osiguranje 690 EUR i porez 200 EUR. Kataloska cena za novi auto je 25,000 EUR. Cene auta su, naravno, daleko vise nego u SRB. Dobro je sto moja firma ima velike popuste, i do 25% za odredjene marke, te je cena onda priblizna kao u SRB.

Takodje, ovde sam prvi put video sta znaci rec STAU, ili zastoj na putu. 30 minuta za 3 km.

Videcemo za dalje...
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Odličan post ikac. Nije mi jasno da nema bar negde nameštenih stanova...

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока
ikac2000
Reactions:

Post od ikac2000 »

Trenutno sam u privremenom od 47 kvadrata koji je namesten, ali su stvari totalni treš, a gazde malo zadrte oko stanja istih, pa je bolje imati svoje.

Jedino je selidba sa jednog kraja grada na drugi izmedju 1500 i 2000 eur, plus krecenje stana, plus mali period preklapanja radi selidbe stvari i krecenja, plus kaucija od tri kirije za novi) a za stari je vracaju cak i nakon mesec dana...
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Sto bre selidba tako skupa. Selio sam se jedno 3 puta u NL i 3 puta u Srbiji i nigde mi nije doslo preko 100 i nesto eur (sama selidba). Najzeznutije je naci bar jednog drugara da ti pomogne, da pristup stanu bude direktan (bez smnogo stepenica sa sirokim hodnikom) i da na vreme iznajmis kombi za 50-70eur dan.
Inace mora da se naviknes da sve administrativne stvari teku sporo, ali uspesno :) Sta da ti pricam sestra mi kuka da su u Americi jos 3 puta sporiji i brljaviji nego u NLu.

PS: Dzabe su vam porezi na auto, blago vama. Em jefitiniji dobrano novi plus zanemarljivi porezi. Kod nas za kao tvoj benzinac oko 800 eur godisnje, a za dizelas oko 1300 godisnje. Osiguranje nam je jeftinije, odnosno ti verovatno nemas nikakve popuste za tvoje, i valjda nisu uzeo kasko za tvoj auto.
Poslednja izmena od ljuba u 15 Jul 2017, 09:28, izmenjeno 1 put ukupno.
Odgovori