Koliko troši?
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
Re: Koliko troši?
Da li je moguce da kvalitet (ili kako da ga nazovem) asfalta moze poprilicno da utice na potrosnju?
Moguce, i do 5% ja bih rekao.
Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Sent from my SM-G930F using Tapatalk
- Ivan
- Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
- Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,
- DukeNS
Na povratku iz Pešte mi je kroz Mađarsku pri nameštenih 133 km/h pokazivao konstantnu potrošnju 6,1, dok mi je kroz Srbiju do NS-a (osim zadnjih 30-ak km) na 123 km/h očitavao 6,8, pa do 7,2... 

Pre će biti vetar.
Ili uspon ka Fruškoj Gori.
Planina je to.
Ili uspon ka Fruškoj Gori.
Planina je to.

Vetar utice i preko 30% na potrosnju (zavisi koliko brzo ides) a tip asfalta i do 10% po mom iskustvu - opet naravno zavisi od brzina - sto se sporije ide sva manje utice...
Takođe mislim da tip asfalta utiče mnogo više nego što se misli, i to ne samo na potrošnju, nego i zvuk. Ima i kod nas raznih topova, npr od Pazove ka Bgd, kad kreće da zavrće AP oko Bataje, postoji prelaz sa glasnog i abrazivnog asfalta na tih i gladak, potrošnja pada tipa litar i bude vrlo tiho u autu.
Sličan asfalt je na severu Italije, potpuna tišina bude u autu. Kod nas je uglavnom krupan i abrazivan, izvesno utiče i na potrošnju guma, ali po kiši je takav asfalt puno bolji.
Sličan asfalt je na severu Italije, potpuna tišina bude u autu. Kod nas je uglavnom krupan i abrazivan, izvesno utiče i na potrošnju guma, ali po kiši je takav asfalt puno bolji.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Meni se na AP sa 6 na 7 popela zbog vetra, mislio sam da se nesto pokvarilo na autu.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- DukeNS
Nije bilo nešto vetra, tako da mi je asfalt bio jedino zdravorazumsko objašnjenje, ali nisam očekivao da može tako drastično uticati. Za buku mi je jasno...
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
U Italiji je asfalt stvarno fantazija.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Oni koriste kamen vulkanskog porekla.
+1
Blagosilja ga Papa lično, a Armani brendira

Ja sam ostao zapanjen u Bugarskoj na deonici od Burgasa prema Sofiji gde mi je na tempomatu na 140 na pređenih 200 km vožnje zakucao na nekih 5.7 i samo par puta na nekim brdima malo menjao trenutnu potrošnju. Na dijagramu iscrtava potrošnju u prethodih sat vremena.
Kod nas ume da varira na 130 od 6 do 6.4 zavisno od vetra i kvaliteta puta.
Kod nas ume da varira na 130 od 6 do 6.4 zavisno od vetra i kvaliteta puta.
Linije iscrtane Versace šaromVelja napisao:+1

- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
To se i ja pitam vec duze vreme i mislim da utice. Kad sam isao poslednji put za Slo, kad sam gledao potrosnju od naseg skrnavog autoputa prema sidu, pa preko osrednjeg puta kroz hr koji prema zagrebu postaje sve bolji pa do odlicnog puta u sloveniji tako mi je blago padala potrosnja.DukeNS napisao:Da li je moguce da kvalitet (ili kako da ga nazovem) asfalta moze poprilicno da utice na potrosnju?

Slican slucaj kao ti sam imao kad sam isao i u madjarsku, na putu segedin - mako mi je trosio manje na vecoj brzini nego SU-NS na manjoj brzini.