Imali smo, nismo znali

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Re: Imali smo, nismo znali ...

Post od shandu90 »

Dodajte i Slovake na tu listu.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Овако би изгледала зграда Београдске Опере да почетак Другог светског рата није прекинуо планове почетка изградње. Србија ни данас нема здање Опере.
Slika
Slika

https://m.facebook.com/fragmentiproslosti

https://m.facebook.com/fragmentiproslos ... 1&__tn__=E
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Podseca na musolinijevski tip arhitekture slicnih zdanja.
Korisnikov avatar
delano
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2015, 12:30

Post od delano »

Slika
Korisnikov avatar
DasAuto
Reactions:
Pridružio se: 16 Sep 2015, 15:05

Post od DasAuto »

Uroš S. napisao:Volim kad se srbin u emigraciji protivi imigraciji :-) baš cakano.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Volim i ja. U Svedskoj stranci koji su najbolje integrisani su Bosanci(Srbi,Hrvati,Bosnjaci) gotovo 90% zaposleno. To kad uporedis sa Somalijcima, Arapima i ostalim africkim plemenima i ti bi se protivio.

Zasto bi ja kao stranac bio za masovnu imigraciju Arapa, Somalijaca i ostalih gamadi koji se nikad nece htjeti da adaptiraju sistemu u kojem zive?
Korisnikov avatar
igor_harris
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)

Post od igor_harris »

Pa sad... Da su nasi tamo dobro integrisani i nisu bas.
90% njih se druze samo medjusobno, kao i njihova deca. Poznajem licno neke koji jos jezik nisu naucili a godinama su tamo.
Integracija ne znaci samo imati posao, placati racune i postovati zakon.
Korisnikov avatar
DasAuto
Reactions:
Pridružio se: 16 Sep 2015, 15:05

Post od DasAuto »

Citao sam bezbroj istrazivanja o tome. Imas koliko hoces o integraciji stranaca u Svedskoj.
Sad je aktuelnije nego ikad.

I uvjek se spomenu "Jugosloveni" kao pozitivan primjer.
Po meni integracija znaci da nisi zavisan od drzave. Ostalo je sve nebitno. Sveda uopste ne interesuje dal ti pricas svahili kod kuce sa djecom, dal se molis tutankamonu i slicno.

https://www.sarajevotimes.com/?p=122440
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

igor_harris napisao:Pa sad... Da su nasi tamo dobro integrisani i nisu bas.
90% njih se druze samo medjusobno, kao i njihova deca. Poznajem licno neke koji jos jezik nisu naucili a godinama su tamo.
Integracija ne znaci samo imati posao, placati racune i postovati zakon.
Po meni (a živim ovde već 27 godina) je integracija upravo to: Imati posao, govoriti jezik i poštovati zakone/pravila/norme sredine u kojoj si se našao. Šta treba, da imam blokčić i da lupam recke kad idem u posetu nekom nemcu da bi onda neko smatrao da sam se dovoljno integrisao u Bavarskoj. Pa prvi su nemci ti koji delom "zaziru" od stranaca.
Nama je bilo strašno važno da nam deca prvo nauče Srpski jezik pa posle nemački. Rezultat toga je da su klinci sa tri godine pošli u obdanište sa 100%-nim znanjem srpskog i recimo 50-60% znanjem nemačkog jezika i u rekordnom roku savladali i nemački, a danas su jaki gimnazijalci i govore još engleski (ne "znaju" već govore tečno kao nemački) i služe se francuskim.
Svo to "neintegrisanje" velikog broja stranaca je i najvećim delom zasluga samih nemaca ovde, a problem potiče još iz kraja šezdesetih godina prošlog veka. To je bilo doba kada je Nemačkoj trebao ogroman broj radnika pa su isti počeli da dolaze prvo iz Italije a zatim i sa Balkana i iz Turske. Iz tog doba i potiče pojam "Gastarbeiter" koji ja i dan danas ne mogu da svarim. Da bi političari smanjili otpor i odbojnost stanovništva prema toj najezdi radne snage spolja, svi ti ljudi su deklarisani kao "gosti" koji će da ostanu par godina, rade poslove koje nemci baš i ne bi radili, i posle toga će se vratiti u svoju zemlju. Naravno da nemci zbog toga nisu videli preku potrebu da preterano kontaktiraju i druže se sa strancima. Ako se tome doda da i ti stranci tada većim delom stvarno nisu govorili nemački jezik jer to od njih tada niko nije ni tražio, logično je da su ti isti stranci tražeći socijalne kontakte bili primorani da "ostanu u svom dvorištu". Tada je počelo osnivanje raznoraznih klubova po gradovima, gde su stranci odlazili posle posla ako su bili samci, pa posle kad više nisu bii samci su takav način "učauravanja" nastavili i u svojoj kući.
To je sa sobom vuklo još jedan gori problem, a to je da su i deca tih ljudi imala relativno loš start u život, jer im je znanje nemačkog bilo nedovoljno pa je i sam ulaz u obrazovni sistem za njih bio vrlo džombast. U svemu tome su najgore prošli turci, koji su i religijski drugačiji od evropljana pa su se i zbog toga sve više i više distancirali.
Generacije koje su došle devedesetih i kasnije su neka druga priča. Ti ljudi (u koje i ja spadam) žive po sistemu "radi da bi živeo", a ne po sistemu starih doseljenika "živi da bi radio".
Oni koji su došli u doba kasnih šezdesetih su imali samo jednu misao: "zaraditi novac" i ceo život su usredsredili samo na to. Pri tom taj isti novac ne trošiti na sebe, na usavršavanje, na neku lepotu, odmore, provode, itditd. Samo zaraditi i SVE odneti na Balkan i sl. te tamo podići kule i gradove. Fazon kuća tri sprata, za svako dete po jedan sprat, pri tom sve to u nekoj zapizdini gde jedva da ima puta. Naravno da su i uspeli u tome , zaradili su veliki novac ali je život prošao pored njih kao brzi voz i sad veliki deo njih ima po dve-tri kuće u gore pomenutim zapizdinama a ta deca za koje su te kuće pravljene žive kojegde po instranstvu, koje njima i nije baš toliko inostranstvo jer su ili rodjeni ili odrasli tu i ne pada im ni na kraj pameti da se vraćaju u zpz. A matori koji su ceo život pretopili u cigle i zidove sad većim delom žive u jednosobnim stanovima po Evropi jer su deca i unuci tu, a oni su važniji od kula i gradova u zpzd. A kule i gradovi zvrje prazni i propadaju.
I naša deca (naravno i mi sa njima) vole da dodju u Srbiju, zašto ne bi voleli? Dolazak u Srbiju je najrasterećeniji deo godine, dodju bez pritiska, termina, školskih obaveza i ostalog. Mi smo se na vreme potrudili da im objasnimo da je odmor, ma gde se provodio, nešto kao "paralelni život" i da se lepota življenja (bilo gde) ne procenjuje i meri na osnovu dešavanja i organizacije vremena i dogadjanja na odmoru. Pri tom klinci vrlo dobro znaju kolike su plate u Srbiji a sami vide koliko šta košta, tako da ze puno toga i ne mora ništa da im se govori. Vole da odu, ali kad ih pitamo gde više vole da žive.......Šta mislite da nam odgovore?
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:

Post od Darko »

delano napisao:Slika
Da, da, odmah me podsetilo na onaj fasisticki projekat pored rima.

Slika
Korisnikov avatar
igor_harris
Reactions:

Post od igor_harris »

Nije bas sasvim merodavno da ti kao doseljenik dajes sud o tome da li si se integrisao ili ne. O tome moze da sudi jedino onaj kod koga si dosao. A sam si rekao da oni imaju i dalje odbojnost... Ti samo treba da se zapitas zbog cega je to tako.

To je kao da odes kod prijatelja kuci na par dana, placas svoj deo racuna, cistis za sobom, peres sudove ali smrde ti noge i ti to ne osecas jer si tako navikao. I onda se naljutis i kazes, mene ovaj prijatelj ne voli, sve sam uradio kako treba a on me izbegava, to je sigurno jer ima predrasude...
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Ali je isto tako još manje merodavno da ti sa tvoje tačke gledišta (iz Beograda) samo na osnovu toga što "poznaješ licno neke koji jos jezik nisu naucili a godinama su tamo", stvaraš generalizovanu sliku o par miliona naših ljudi koji žive van Srbije.
Kažem ti, dodji i ostani dvadesetak godina negde pa ćeš tek onda moći da diskutuješ na tu temu. Sve osim toga je puko nagadjanje, rekla-kazala i manje-više proizvoljno shvatanje situacije.
Evo dete mi se sprema za školu, obukla majicu sa natpisom TPV Šumadija, a ide u nemačku prirodno-matematičku gimnaziju i govori nemački kao srpski (ili srpski kao nemački). Brinem se da li je integrisana, što ne obuče majicu FC Bayerna. :D
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

Mnogi naši "gastosi" su se bolje integrisali u sredine u koje su došli, nego neki Madjari na severa Bačke, koji su rodjeni ovde. A o nekoj integraciji Šiptara u predhodnom periodu,...
Korisnikov avatar
igor_harris
Reactions:

Post od igor_harris »

Pa jel znas koliko ljudi se doselilo u Beograd koji govore isti jezik kao ja, dosli su iz iste zemlje kao ja ili bivseg dela iste zemlje, imaju poslove, svoje nekretnine i opet se drze samo medjusobno jer ne mogu da prihvate i naviknu se na neke stvari? Kada oni u svojoj zemlji ne mogu da se integrisu kako ce u inostranstvu?

Naravno, ne zelim da generalizujem, imam par prijatelja koji su dosli iz unutrasnjosti ili sa Kosova, sjajni ljudi. Ali i njih da pitas, imace isti stav prema svojim "zemljacima".
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

U mom krugu rodbine, kolega, prijatelja i poznanika (a krug nije mali) ja lično ne poznajem nikoga ko ne govori nemački. Ima ih nekoliko (onih starijih, koji su došli 70ih godina) koji se pomalo gadjaju padežima, ali je to toliko bezazleno da ne vredi trošiti energiju i dokazivati im da treba da obnove gramatiku :) .
Mislim, dovoljno je otići na jug Srbije i slušati kako se Srbi na srpskom tamo gadjaju padežima. Meni je kudikamo crnje kad Srbi ne govore pravilno svoj jezik u svojoj zemlji nego tih par gadjanja padežima naših Srba u D.
igor_harris napisao: i opet se drze samo medjusobno jer ne mogu da prihvate i naviknu se na neke stvari? Kada oni u svojoj zemlji ne mogu da se integrisu kako ce u inostranstvu?
Shvatam o čemu pričaš, ali veruj mi, tih godina ni "Beograd" nije hteo te ljude da prihvati kao svoje i ti isti ljudi su morali na neki način da se organizuju da bi uopšte nekako preživeli u tobože prijateljskom okruženju. Ne kažem da je to dobro i ne mislim da tako treba, ali kod tih ljudi je to bio bukvalno nagon za preživljavanjem. Veruj mi da znam o čemu pričam, supruga mi je bila u koloni 1995. i nisu im dali da izadju iz voza u BG, već su hteli da ih proslede na Kosovo. Dok neko od njih nije povukao "emergency brake" na vagonu i zaustavio voz kad su prošli Avalu (poznajem lično i osobu koja je povukla kočnicu). Pored voza je sve vreme hodala policija i čak ni tada nisu dali ljudima da izadju iz voza (a govorimo o polovini avgusta). Da ne pišem kako su izašli i čime su naterali policiju da ih pusti iz voza. Ne verujem baš da mi je supruga pričala izmišljotine.
LM, ima nas i ovakvih i onakvih, brat od strica moje supruge vozi po BGu bez dozvole već godinama i baš ga briga, a moja supruga je u D i ne čini mi se baš da je "neintegrisana". A živeli su na istom mestu u RSK, iste su starosti i iste školske spreme. pa po tome možemo makar da naslutimo kako i sama sredina može da utiče na integrisanost.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:

Post od Darko »

igor_harris napisao:Pa jel znas koliko ljudi se doselilo u Beograd koji govore isti jezik kao ja, dosli su iz iste zemlje kao ja ili bivseg dela iste zemlje, imaju poslove, svoje nekretnine i opet se drze samo medjusobno jer ne mogu da prihvate i naviknu se na neke stvari? Kada oni u svojoj zemlji ne mogu da se integrisu kako ce u inostranstvu?
Ovo je posebno izrazeno u vojvodini. To drzanje medjusobno je dovelo da na primer u neka javna preduzeca moze da se zaposli samo neko ko je "njihov", ili da poslovno saradjuju samo izmedju sebe, zemo zemi pomaze, ne daj boze da si iz like a da auto opravljas kod nekog mestanina a ne kod licanina i tako dalje, pa do toga da si predmet sprdnje kad im kazes da si novosadjanin ili vojvodjanin (u smislu odakle su ti preci)..
Odgovori