Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- passenger
- Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
- Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
To u Nemačkoj, u AT i CH mora biti kuhinja u stanu.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Ikac, jel si bas hteo stan u Kelnu? Mozda si mogao ne predgradje ili neko manje mesto pored, msm zbog cene.
Jos nesto, jel si stan trazio preko oglasa? Gledao sam oglase i vidim da imaju dodatne cene koliko iznose troskovi (struja, net...)
Btw, post ti je odlican.
Koliko mogu da primetim, sve je drugacije od grada do grada, odnosno pokrajne.
Sent from my SM-J500FN
Jos nesto, jel si stan trazio preko oglasa? Gledao sam oglase i vidim da imaju dodatne cene koliko iznose troskovi (struja, net...)
Btw, post ti je odlican.
Koliko mogu da primetim, sve je drugacije od grada do grada, odnosno pokrajne.
Sent from my SM-J500FN
Toliko se krecu agencije za selidbu. Mada najveci problem je kaucija, koja je 3 kirije, jer treba dati novu a staru jos nismo dobili nazad.
Inace ovo za kombi nije losa ideja (samo sto jos ne znam nikoga ovde za pomoc oko nosenja stvari), priznajem, mada ima stepenica do ulice...
Da ne bude ono kao, ja imao klavir za selidbu, drugari izgubili ledja, ja izgubio drugare...
Hteo sam stan koji mi je blizu posla, koji je u zgradi koja nije iz 1957, gde ima metro i sban, i ovo je jedina trenutna mogucnost. Gledao sam Keln i radijus od 15 km (Leverkuzen...) Imao sam 1.5 meseca da nadjem stan i jedino za ovaj sam mogao da dobijem termin. Ovde kada vidite oglas za stan, prvo zovete i cekate na termin za obilazak (zajedno sa jos 20 njih), pa ukoliko vas gazda prihvati (do ovog trenutka je obicno proslo 3 nedelje) onda pravite ugovor i ostale formalnosti. Traje i do dva meseca.
Zato je dobro imati tetku u Nemackoj za prvi mesec
Plus otkazni rok je 3 meseca, pa je zato sve tako sporo, jer se uglavnom prethodni nisu iselili. Znaci ne mogu pronaci stan za sledecu edelju, vec ako je sada 1. januar, trazim stan za useljenje najranije od 1. aprila.
Imam jos dosta nauciti...
Pitanje za strance: ako imam kablovsku i net, gde mora da se potpise ugovor na 24 meseca (gde se placa 25 EUR mesecno, a posle 45 EUR mesecno), sta se desava ako moram da se selim, a ne mogu prenesti ugovor u novi stan? Isto pitnje je i za struju, koj se ugovara na 12 meseci.
Posto ce supruga i dva mala deteta biti slobodni po ceo dan u prvo vreme, trebaju imati gde da odu i prosetaju...
Inace ovo za kombi nije losa ideja (samo sto jos ne znam nikoga ovde za pomoc oko nosenja stvari), priznajem, mada ima stepenica do ulice...
Da ne bude ono kao, ja imao klavir za selidbu, drugari izgubili ledja, ja izgubio drugare...
Hteo sam stan koji mi je blizu posla, koji je u zgradi koja nije iz 1957, gde ima metro i sban, i ovo je jedina trenutna mogucnost. Gledao sam Keln i radijus od 15 km (Leverkuzen...) Imao sam 1.5 meseca da nadjem stan i jedino za ovaj sam mogao da dobijem termin. Ovde kada vidite oglas za stan, prvo zovete i cekate na termin za obilazak (zajedno sa jos 20 njih), pa ukoliko vas gazda prihvati (do ovog trenutka je obicno proslo 3 nedelje) onda pravite ugovor i ostale formalnosti. Traje i do dva meseca.
Zato je dobro imati tetku u Nemackoj za prvi mesec

Plus otkazni rok je 3 meseca, pa je zato sve tako sporo, jer se uglavnom prethodni nisu iselili. Znaci ne mogu pronaci stan za sledecu edelju, vec ako je sada 1. januar, trazim stan za useljenje najranije od 1. aprila.
Imam jos dosta nauciti...
Pitanje za strance: ako imam kablovsku i net, gde mora da se potpise ugovor na 24 meseca (gde se placa 25 EUR mesecno, a posle 45 EUR mesecno), sta se desava ako moram da se selim, a ne mogu prenesti ugovor u novi stan? Isto pitnje je i za struju, koj se ugovara na 12 meseci.
Posto ce supruga i dva mala deteta biti slobodni po ceo dan u prvo vreme, trebaju imati gde da odu i prosetaju...
Odlicno u svakom slucaju.
Jel imas u blizini skolu/vrtic?
Sent from my SM-J500FN
Sent from my SM-J500FN
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Za internet i struju moraš da vidiš kod svog provajdera, ali svi veliki imaju već na internet portalima "how to" rutinu tako da to nije ništa problematično.Pitanje za strance: ako imam kablovsku i net, gde mora da se potpise ugovor na 24 meseca (gde se placa 25 EUR mesecno, a posle 45 EUR mesecno), sta se desava ako moram da se selim, a ne mogu prenesti ugovor u novi stan? Isto pitanje je i za struju, koja se ugovara na 12 meseci.
A šta će ti kablovska ako imaš net, naopako? Jedino ako baš MORA da ide uz stan, mada ne verujem baš da u današnje vreme još postoji ta vrsta moranja. Nadji negde IPTV na internetu, ja sam izbunario nešto sa milijardu i po kanala a plaćam 65€ godišnje. Instaliraj SmartIPTV App na TV (košta 5€ jednokratno), nadji nekoga na FBu ko to nudi i imaš u roku od odmah sve živo.
To sa opremljenošću stanova je malo i stvar sreće. Generalno jeste tako da su stanovi prazni,ali recimo u našem slučaju su kuhinja i veš mašina bile ugradjene (i sijalična grla

Što se tiče same selidbe, poslednji put kad smo to radili uradio sam sa 6-7 osoba (rodbina i ortaci). Sad bi mi bilo truba da bilo koga cimam, tako da je najbolje rešenje za tako nešto spakovati sve što po gabaritima može da stane u kutije i sam preneti. Sve drugo što je kabasto, teško ili rogobatno lepo se plati prenos i dovidjenja. Ne mora da se uzme zvanična firma za selidbe, ima na Ebay oglasima mali milion kojekakvih "kičma trans" poljaka,čeha, rusa, bugara i ostalih , gde dodju 3-4 čoveka sa kombijem i pretumbaju to sve za par sati, a koštaju 400-500€.
Kao recimo ovo: https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anz ... 8-296-1571
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Hvala Kragujevac, malo po malo skupljamo trikove 
Ovo za transport, stvarno poljak, Wladislaw
(Inace Poljaci nemaju obicno V vec iskljucivo W, sa izuzetkom TV)
Jel moze neki primer za IPTV, link, nesto, tu sam totalna truba
Hvala...

Ovo za transport, stvarno poljak, Wladislaw

Jel moze neki primer za IPTV, link, nesto, tu sam totalna truba

Hvala...
Ima na 10 min pesaka od mene. Mozda ce deca morati na integracioni kurs umesto u prvi razred, videcemo...Ovo je jos uvek nepoznanica, ali u sustini jedna od najvaznijih stvari.blaugrana napisao:Odlicno u svakom slucaju.
Sent from my SM-J500FN
- meidling
- Pridružio se: 02 Feb 2017, 19:16
- Garaža: Volvo XC90 II D4
Sto se tice IPTV probaj da instaliras KODI bivši XBMC plejer.Imas hrpu addona koji su besplatni.Proguglaj malo za kodi Srbija,kod Hrvatska i Osijek Build.Imas na Youtube dosta videa kako instalirati.Ali po meni što manje gledanja domacih kanala to bolje za sve vas.Klinci ce se uklopiti bez problema za par meseci,a gledanje tv na nemackom bas pomaze.Ja sam obevezno gledao sa ukljucenim titlovima tako da je ono kao 2u1,vezbas citanje i odmah cujes kako se izgovara.
Sto se tice auto osiguranja neznam kako je u DE ali raspitaj se dali mozes preneti "stufe" tj popust iz Srbije.
U "A"je moglo posto sam jos uvek posedovao auto prijavljen na moje ime,uzeo potvrdu od osiguranja,preveo i predao u versicherung.Smanjili su mi sa 9 na 0 i umesto 120 e na 68 e
Sto se tice auto osiguranja neznam kako je u DE ali raspitaj se dali mozes preneti "stufe" tj popust iz Srbije.
U "A"je moglo posto sam jos uvek posedovao auto prijavljen na moje ime,uzeo potvrdu od osiguranja,preveo i predao u versicherung.Smanjili su mi sa 9 na 0 i umesto 120 e na 68 e
Volvo XC90 II D4
Hvala.
Ja imam poljsko osiguranje zadnjih godinu dana, ali nemam pristup osiguravajucoj kuci za potvrdu.
Ja imam poljsko osiguranje zadnjih godinu dana, ali nemam pristup osiguravajucoj kuci za potvrdu.
Hvala.
- meidling
- Pridružio se: 02 Feb 2017, 19:16
- Garaža: Volvo XC90 II D4
Pa koji je sistem bio u Poljskoj,predpostavljam da si ostvario neki popust?Trebalo bi da stoji u polisi prilikom produzenja osiguranja?
Volvo XC90 II D4
Aha, stvarno stoji popust u listu polise, od 15%.
Poslacu to osiguranju. Hvala
Poslacu to osiguranju. Hvala
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Ne moraš samo da im šalješ tu zadnju polisu. Ako si vozio u Srbiji (pretpostavljam da jesi) nabavi kod osiguranja iz Srbije potvrdu da si toliko i toliko godina vozio bez skrivljenog udesa i samim tim troškova za osiguravajuće društvo. Priloži nemcima i to , veoma je verovatno da će to da ti priznaju i da smanje osnovicu.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Zadnje 2 godine sam ziveo u Poljskoj, tako da, osim polise nemam nista drugo.
Probacu u svakom slucaju, hvala.
Probacu u svakom slucaju, hvala.
Glavni fazon je da ih maksimalno smaras i u paraleli probas na vise mesta, to uvek pali. I kada kazu ne moze trazi da ti salju to napismeno
Ne znam koko je u Poljskoj ali u NL je da je izgovorena rec bar 10x slabija od napismene. Ako nesto trazis napismeno ili ce se ozbiljno potruditi ili ce ti odraditi sta zelis samo da ne bi morali da se trude..
PS: Inace u NL je dobar fazon da nadjes posrednika koj saradjuje sa vise drustava, on ce da ti sredi sve mnogo bolje i lakse. Mana je sto placas njemu neku proviziju svaki put kada obnavljas osiguranje...

PS: Inace u NL je dobar fazon da nadjes posrednika koj saradjuje sa vise drustava, on ce da ti sredi sve mnogo bolje i lakse. Mana je sto placas njemu neku proviziju svaki put kada obnavljas osiguranje...