Mislim da sam pročitao da je za ovu godinu dnevna proizvodnja 240 vozila, ali proveriću.Velja napisao:ljubitelj napisao: Efikasne fabrike proizvode i do 300 automobila dnevno a Fiat u KG proizvodi oko 10x manje.
Ako je 2016. u KG proizvedeno ~90.000 komada 500l, to je oko 250 dnevno. A to je bila loša godina.
Država reklamira Srbiju po inostranim TV mrežama kao zemlju jeftine radne snage, dobre hrane i lakih žena. Prodaju nas.
Fiat 500L
Re: Fiat 500L
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

Čini mi se da je Fiat prošle godine ukinuo treću smenu i otpustio valjda 900 radnika...
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
To nema ni u crtanom filmuHeinz napisao:FIAT na kraju godine dobije od države povraćaj svih sredstava koja su uplaćena kao doprinos radnicima.
Takođe ne plaća porez na dobit, lokalne poreze i takse i sl.
To sigurno nema u SK.

Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Dakle, matematiko i ja sam za tebe čuo, ali ne znam tačno šta ti ono beše.ljubitelj napisao:
Efikasne fabrike proizvode i do 300 automobila dnevno a Fiat u KG proizvodi oko 10x manje.

30x365=?
Bez uvrede, ali kada u pola posta napišeš ovu rečenicu...Da ti je svaka posle ove "ka u Njegoša", džaba... ostatak posta je samo trošenje kilobajta.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Da. Omakla se jedna nula manjka, efikasne fabrike proizvode i do 3.000 ,hiljade, komada dnevno ili oko milion godisnje. Tako je trebalo da pise.Velja napisao:ljubitelj napisao: Efikasne fabrike proizvode i do 300 automobila dnevno a Fiat u KG proizvodi oko 10x manje.
Ako je 2016. u KG proizvedeno ~90.000 komada 500l, to je oko 250 dnevno. A to je bila loša godina.
To su one u Ceskoj, Slovackoj, Poljskoj, Turskoj... sa kojim bi mogli da se poredimo.
Ovo o 3 x razlici produktivnosti je javno objavljeno u medijima, da li je tacno nije 100% sigurno ali ono sto se zna to je da Fiat ne povecava vec smanjuje proizvodnju u KG i malo malo ima po neki vanredni kolektivni odmor.
To se ne radi kada i ako se po svakom vozilu zaradjuje, logicno bi bilo da sto vise proizvedu i sto vise ukupno time zarade.
Sveze objavljena vest je i da strajkacki odbor zahteva da to povecanje plata bude placeno iz poreza gradjana, tj iz budzeta Srbije kao razliku- dodatak na platu koju ostvari Fiat.
Isto tako, i da drzava Srbija uzima kredite za poslovanje Fiata kao garant za vracanje istih, tj da Fiat na taj nacin posredno ima manju kamatu nego da sam uzima.
Jos jedan podatak je procureo, u KG se tek 30% vrednosti auta realizuje ostalih 70% je cist uvoz.
Fiat je najveci uvoznik u Srbiji po statistici.
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Ovo za "svezu vest" ne bi me cudilo da su izmislili da bi omalovazili strajk.
Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока
Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока
- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
"Sveža vest" nije predlog štrajkača nego se to u moru spinova pojavila kao ideja kako su štrajkači trebali da nastupe i da su tako trebali da traže povećanje zarade.
Ne može se stići do izvršnog menadžera na visokoj poziciji u gigantu kao što je FCA, a da nisi izuzetno sposoban i namazan. Stavili su prst na čelo, ućutali se i izjebaće nas samo tako. Samo se bojim da im se ne pridruže i naši doktori menadžmenta - čisto da udare recku na domaćem terenu...
Dnevno izbace 450 automobila, ali ne rade subotom i nedeljom, avgust je skoro ceo na kolektivnom odmoru,.
Sto se plata tiče radnici na traci primaju između 38 i 45000 din.
Imaju i 13-tu platu.
Njima su ta primanja još od starta proizvodnje.
Tada je cena rada bila ispod 100din za sat mislim 95.
Nisu usklađivane plate za sav taj period, interesantno je da ovaj podatak ne izose u svojim zajtevima.
123
Sto se plata tiče radnici na traci primaju između 38 i 45000 din.
Imaju i 13-tu platu.
Njima su ta primanja još od starta proizvodnje.
Tada je cena rada bila ispod 100din za sat mislim 95.
Nisu usklađivane plate za sav taj period, interesantno je da ovaj podatak ne izose u svojim zajtevima.
123
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Pricas o neto ili bruto cifri?
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Iznos koji im se isplaćuje na račun.
123
123
Da potvrdim cifru, podatak sa drugog foruma.masaivan napisao:Dnevno izbace 450 automobila
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

Bruto plata radnika na traci je oko 60-65.000. Na to se dodaju bonusi, dodatni regres, dodatna 13.plata.
Rucak radnik plati 35 dinara, ostalo do pune cene plati FIAT.
Radnicima je obezbedjeno obdaniste kao dodatak, nije bas jasno receno da li je besplatno ili nesto placaju za tu dodatnu uslugu.
Bila su 2 povecanja plata u zadnjih godinu dana, poslednje povecanje je bilo u martu 2017.
Plate su redovne i zagarantovane (drzavna garancija republike Srbije po Ugovoru).
Strajkacki odbor je odbio FIATovu ponudu da se pregovara cim se pokrene proizvodnja, zahtev je da se odmah i bezuslovno ispune zahtevi pa tek onda prekine strajk i pokrenu pregovori.
Strajkaci odbor je trazio da se iz budzeta vrsi doplata na platu do zeljenog iznosa ako FIAT ostane pri sadasnjim platama. Zvanicna izjava predstavnika Vlade koji ucestvuje u razgovorima.
Za plate/isplate u FIATu se vec izdvaja iz budzeta Srbije 3.4 milijarde dinara godisnje.
FIAT ne placa sto sta od zakonskih obaveza, izuzet je od postovanja vazecih zakona Srbije koji vaze za ostala privredna drustva, preduzetnike.
Polako se odmotava klupko, dozirano se plasiraju podaci i informacije.
Izgleda da nije bez debelih razloga jos uvek tajni Ugovor od pre 9 godina nedostupan.
Izgleda i da su vece plate koje se isplacuju od u pocetku pominjanih iznosa tipa 300 evrá bruto, kada je strajk poceo pre 2 nedelje.
Podaci se tesko mogu proveriti iz nezavisnih izvora ali ocito nije bas onako kako se plasira od jedne ili druge strane.
Rucak radnik plati 35 dinara, ostalo do pune cene plati FIAT.
Radnicima je obezbedjeno obdaniste kao dodatak, nije bas jasno receno da li je besplatno ili nesto placaju za tu dodatnu uslugu.
Bila su 2 povecanja plata u zadnjih godinu dana, poslednje povecanje je bilo u martu 2017.
Plate su redovne i zagarantovane (drzavna garancija republike Srbije po Ugovoru).
Strajkacki odbor je odbio FIATovu ponudu da se pregovara cim se pokrene proizvodnja, zahtev je da se odmah i bezuslovno ispune zahtevi pa tek onda prekine strajk i pokrenu pregovori.
Strajkaci odbor je trazio da se iz budzeta vrsi doplata na platu do zeljenog iznosa ako FIAT ostane pri sadasnjim platama. Zvanicna izjava predstavnika Vlade koji ucestvuje u razgovorima.
Za plate/isplate u FIATu se vec izdvaja iz budzeta Srbije 3.4 milijarde dinara godisnje.
FIAT ne placa sto sta od zakonskih obaveza, izuzet je od postovanja vazecih zakona Srbije koji vaze za ostala privredna drustva, preduzetnike.
Polako se odmotava klupko, dozirano se plasiraju podaci i informacije.
Izgleda da nije bez debelih razloga jos uvek tajni Ugovor od pre 9 godina nedostupan.
Izgleda i da su vece plate koje se isplacuju od u pocetku pominjanih iznosa tipa 300 evrá bruto, kada je strajk poceo pre 2 nedelje.
Podaci se tesko mogu proveriti iz nezavisnih izvora ali ocito nije bas onako kako se plasira od jedne ili druge strane.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Pa inzenjeri po nekim nemackim firmama u autoindustriji u Srbiji rade za 40-ak, 50k dinara...Zvucna imena autoindustrije su u pitanju, medju najvecim dobavljacima u autoindustriji.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Evo iz druge ruke:
Bosch u Šimanovcima, početna plata inženjera-tehnologa je 500 evra mesečno neto.

Ђенерал Јанковић