Fiat 500L

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Re: Fiat 500L

Post od kragujevac »

U svakom slučaju je u redu da se bore za svoja prava, bojim se samo da neće da urade ništa i da će na kraju da se vrate u proizvodne hale i samo da imaju problema zbog svega što se desilo.
Nisam baš sto posto pratio celu priču do detalja, ali sam negde pročitao da je pre neko vreme organizovan sastanak gde su došli prestavnici štrajkača i vlade, a predstavnici Fiat-a su ih iskulirali i nisu se ni pojavili. E sad, ili su oni do te mere bezobrazni da to nije normalno, ili su u sprezi sa vlastima i mogu da rade šta hoće, a ovi iz vlade koji su došli na sastanak su nešto kao "alibi pojavljivanje". A pitanje je možda i "da im se može" pošto su u dogovoru sa nekima iz Beograda (ovo samo kao pretpostavka, mada me ne bi uopšte čudilo).
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Čudi me da to ne znaš - Fiat ne želi da pregovara jer štrajkuju. Po našem zakonu su u obavezi da počnu pregovore i za vreme štrajka. Ova jadna vlada to toleriše.
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Ikac napisao:I šta, ako su u nekoj drugoj firmi lošiju uslovi, to znači da nemaju prava da se bune i štrajkuju?
Ne!
Kažem samo da ima i lošijih primera. U Juri niko ni ne sme da se organizuje u sindikat. Odmah bude višak.
Ako naši radnici traže poštovanje onda moraju i da ga pokažu.
Ako Fiat kaže da nikada u svojoj istoriji nije pregovarao sa štrajkaćima koji su u potpunosti prekinuli proizvodnju zašto naši sindikalci insistiraju na prekidu proizvodnje.
Inat ili šta?
Dakle mogli su da je umanje kao i svi ostali Fijatovi radnici po svetu i sednu za pregovarački sto.
Ne znamo za kompromis. Nikada nismo ni čuli za to.
Velja napisao:@kragujevac&samopolakoGodinama se stvara ambijent nemanja izbora, vrlo aktivno i u saradnji sa domaćim govnima. Nemojte likovati što nam se zemlja pretvara u treći svet. Siguran sam da imate dosta svojih koji su žrtve ovoga, a da vam ih je žao.
Ja likujem zbog ovoga!!!! :o :losevidim:
Ne znam samo kako si to zaključio!?

Samo pišem da treba praviti razliku između onoga kako sami sebe vidimo i toga kako nas drugi vide.
Varaju se svi koji misle da Fiat ne može niti želi doneti radikalan potez.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Koji radikalan potez? Da plaća radnika u Poljskoj 3x više nego u Srbiji?
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Brnabić: Tu smo, Vlada će zaleći za radnike
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... id=1283839

Premijerka Ana Brnabić kaže da je spremna u svako doba dana i noći da ragovara sa radnicima Fijata, ali ne može da odgovori na zahtev za minimalac od 45.000 RSD

Brnabić je rekla da je spremna u svako doba dana i noći da ragovara sa radnicima kragujevačke fabrike Fijat krajsler automobili (FCA) koji su u štrajku, ali da ne može da odgovori na zahteve da minimalna zarada bude 45.000 dinara i da za vreme štrajka oni primaju 20.000 dinara.

Ona je novinarima u Vladi Srbije rekla da to ne bi bilo fer prema ostalim radnicima u Srbiji.

Branabić je navela da je sa Štrajkačkim odborom FCA razgovarala kad god su oni želeli, pa čak i do jedan sat posle ponoći, i napomenula da su oni posle tih razgovora ujutro izlazili sa saopštenjem da se sa radnicima razgovara putem medija.

"Zbog toga ne mogu drugačije da protumačim tu situaciju nego da su radnici izmanipulisani", kazala je premijerka.

Dodala je da Vlada Srbije želi da odgovori na zahteve radnika fabrike automobila čiji je većinski vlasnik italijanski Fijat, a Vlada ima udeo od 33 odsto.

"Hoćemo da razgovaramo sa radnicima i da odgovorimo na njihove zahteve, jedino ne možemo da garantujemo koliko će biti procentualno povećanje plate", rekla je premijerka.

Ona je istakla da je Vlada Srbije ganant pregovora na najvišem nivou kad se postigne dogovor.

"Tu smo za radnike, ne zanima me kakvu komunkaciju imamo sa štrajkačkim odorima", kazala je Brnabić i dodala da radnici treba da veruju Vladi koja će "zaleći za radnike".

Kao primer je navela smederevsku Železaru u koju, kako je rekla, niko nije verovao osim Vlade koja se založila za radnike te kompanije, kao što se sada zalaže za radnike FCA.

Upitana zašto nije otišla da ragovara sa radnicima FCA koji štrajkuju od 27. juna, ona je rekla da su je obavestili da ne može da uđe u pogon, ali da je sigurna da bi Fijat uspeo da predstavnicima Vlade obezbedi ulazak u pogone, a da joj je potom rečeno da su radnici besni i da može doći do ekscesa.

Ispada da Vlada plaća radnike, a ne privatna kompanija. Slika
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Pa država ih i plaća...
Korisnikov avatar
Milan
Reactions:
Pridružio se: 29 Apr 2012, 16:50

Post od Milan »

samo polako napisao: Ako Fiat kaže da nikada u svojoj istoriji nije pregovarao sa štrajkaćima koji su u potpunosti prekinuli proizvodnju zašto naši sindikalci insistiraju na prekidu proizvodnje.
Negde pročitah da ovo uopšte nije istina.

Nego, ja da sam štrajkač, štrajkovao bih samo zbog izjava naših nazovi političara. Sram vas bilo, mislite na Srbiju, velika je šteta i sl. Znači, neopisiva gomila govana, želim im sve najgore svima.
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Možda i nije tačno ali stoji da su rekli da neće pregovarati dok traje štrajk.
I to treba uzeti u obzir, napraviti kompromis.
Heinz napisao:Koji radikalan potez? Da plaća radnika u Poljskoj 3x više nego u Srbiji?
Nemoj tako.
Fiat je doveden kao brend koji će uticati na sve ostale potencijalne investitore da se i oni odluče za ulaganje
Zato im je Dinkić i dao tako povoljan ugovor koji je zatamnjen.
Mišljenja sam da nikada ne bi ni došli da im nije ponuđeno para.

Opet 500L nije model bez koga Fiat ne može ili koji mu je preko potreban, daleko od toga.
Ako se stvar radikalizuje svi su na gubitku.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Otprilike da se glavama u vladi živo ..be za radnike u Fiat-u, njihova najveća briga je da to što se u Fiatu ne radi zbog štrajka šalje "lošu sliku" potencijalnim investitorima iiz inostranstva koji bi možda ulagali novac u Srbiju. Verovatno ih najviše boli i činjenica da što manje novca bude ulagano biće manje prilike negde se ugraditi u tu lovu po sistemu "a gde sam tu ja?".
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Milan
Reactions:
Pridružio se: 29 Apr 2012, 16:50

Post od Milan »

samo polako napisao:Možda i nije tačno ali stoji da su rekli da neće pregovarati dok traje štrajk.
I to treba uzeti u obzir, napraviti kompromis.
Heinz napisao:Koji radikalan potez? Da plaća radnika u Poljskoj 3x više nego u Srbiji?
Nemoj tako.
Fiat je doveden kao brend koji će uticati na sve ostale potencijalne investitore da se i oni odluče za ulaganje
Zato im je Dinkić i dao tako povoljan ugovor koji je zatamnjen.
Mišljenja sam da nikada ne bi ni došli da im nije ponuđeno para.

Opet 500L nije model bez koga Fiat ne može ili koji mu je preko potreban, daleko od toga.
Ako se stvar radikalizuje svi su na gubitku.

Jutros sam pročtiao negde da su ga u nekoj anketi uvrstili u 10 najgorih modela, samo se ne sećam po kom osnovu.

Ima na insajderu članak na temu fijata gde pišu šta su im sve subvencionisali. Da ne trošite vreme, ja ću vam reći: praktično sve.
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Post od Pulp Fiction »

Mr.Rotor napisao:Pa država ih i plaća...
:plusone:

Taj fazon, te strane investicije su najvećim delom ''naše investicije'', iz džepova svih građana zbog velikog broja pogodnosti i subvencija. Nzm ni šta one u praksi donose, retke su one što su donele ''know how'', većina je osnovna manufaktura.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Heinz napisao:
starac vujadin napisao:To kako će se strane ponašati u štrajku nema direktne veze s našim zakonom, već s kolektivnim ugovorom. Naši zakoni ne regulišu da li se pregovara tokom štrajka ili se prekida štrajk, ili nešto treće...
Kolektivni ugovor može dati samo više prava radnicima, a ne manje nego što zakon predviđa.
Štrajk je prekid rada i pregovori su tokom tog prekida.
http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_strajku.html
Ako misliš na član 6, stav 1, tu se govori da su strane u sporu dužne da pokušaju da sporazumno reše spor tokom štrajka. To obično znači da se tada pregovara, ali i ne mora...može to bez poblema šire da se tumači. Ako su kolektivnim ugovorom precizno odredili da Fiat neće pregovarati tokom štrajka, onda će Fiat pozivati na to. Mi ne znamo šta piše u kolektivnom ugovoru (to bi mogli radnici da obelodane, to nisu "crna polja"...), pa možemo da nagađamo.

U svakom slučaju Fiat neće kršiti kolektivni ugovor jer bi mu to otvorilo Pandorinu kutiju širom sveta. Zato su isturili manjinskog vlasnika, tj. državu da pregovara i da se ponižava, a pošto su kadrovi rak rana ovog režima i tu nikakvi spinovi, manipulacije i prolaz na silu ne pomaže, sada se vidi kako su "vešti" u svemu tome.
Korisnikov avatar
rade74
Reactions:
Pridružio se: 31 Mar 2013, 17:29

Post od rade74 »

kragujevac napisao:Otprilike da se glavama u vladi živo ..be za radnike u Fiat-u, njihova najveća briga je da to što se u Fiatu ne radi zbog štrajka šalje "lošu sliku" potencijalnim investitorima iiz inostranstva koji bi možda ulagali novac u Srbiju. Verovatno ih najviše boli i činjenica da što manje novca bude ulagano biće manje prilike negde se ugraditi u tu lovu po sistemu "a gde sam tu ja?".
Pukne fiat , drugi ne dolaze, neki odlaze, gube se izbori.

Sent from mTalk
Korisnikov avatar
Ikac
Reactions:
Pridružio se: 19 Apr 2012, 22:29
Garaža: Fiat Bravo 198 (2011) 1.6 multijet

Post od Ikac »

Znam da nije direktno vezano za ovu temu, ali jeste za štrajkove u Srbiji. U Gorenju je postignut dogovor između radnika i menadžmenta oko povećanja plata.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Milan napisao:Jutros sam pročtiao negde da su ga u nekoj anketi uvrstili u 10 najgorih modela, samo se ne sećam po kom osnovu.
(Ne)pouzdanost je razlog u USA - primarno zbog ocajnog automatskog menjaca.
https://www.forbes.com/sites/katiekerwi ... 91a6f7578e
http://jalopnik.com/consumer-reports-wo ... 1793528743
http://www.autoguide.com/auto-news/2017 ... ports.html

Inace ko moze da "sazvace" izgled (meni je ruzan za medalju) - uopste nije toliko los auto za cifru za koju se prodaje.

Sta to drugo pa Fiat uopste i ima u ponudi? Pandu, Punto i Tipo. Bas mocna ponuda.
A da, zaboravih 124 Spider :)
Poslednja izmena od Delija u 18 Jul 2017, 14:37, izmenjeno 3 puta ukupno.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Odgovori