Koliko troši?
Re: Koliko troši?
Uh malo je to za taj motor, koji cak i nije nesto preterano poznat po stedljivosti.
Uz to se vidi da je i temperatura napolju jako velika sto znaci da klima radi punom parom.
Ovo je verovatno prosek dobijen resetom na nekoj velikoj brzini na autoputu, znaci bez grada, bez naglih ubrzavanja i sl.
Meni je 147ica pri ovoj brzini trosla oko 8, na 200 11-12l.
Uz to se vidi da je i temperatura napolju jako velika sto znaci da klima radi punom parom.
Ovo je verovatno prosek dobijen resetom na nekoj velikoj brzini na autoputu, znaci bez grada, bez naglih ubrzavanja i sl.
-
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
- Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL
Slazem se da je malo.....nisam siguran ali mislim da su mu EGR i DPF iskljuceni pa mozda otuda manja potrosnja... 

Ja sam tek sada skapirao da ona kolimetraza ispod od 294km nema veze sa prosecnom potrosnjom gore...
Pa ko zna koliko je dugo vozio tom prosecnom brzinom i mozda jos potrosnja nije uspela da se podigne...
Pa ko zna koliko je dugo vozio tom prosecnom brzinom i mozda jos potrosnja nije uspela da se podigne...
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
- mix024
- Pridružio se: 25 Apr 2012, 22:12
- Garaža: VW Caddy 2.0 TDI 150 KS
Juče išao sa Caddy-jem 1.9 TDI, 105 KS:
Subotica (5:00) - Irig (odradio kratak servis uređaja) - Bela Zemlja - Užice (isporučio jedan uređaj) - Zlatibor (ručak) - Subotica (19:10).
Prešao 730 km oko 150 km autoput, ostalo regionalni, uvek bar 10 - 20 km/h iznad ograničenja, dosuo 45,27 l - 6,2 l/100 km sa autom koji je prešao do danas 492 820 km.
Išao sam napakovan, nekih 300 kg + nas dvojica, vraćao se bez dodatnog tereta.
Subotica (5:00) - Irig (odradio kratak servis uređaja) - Bela Zemlja - Užice (isporučio jedan uređaj) - Zlatibor (ručak) - Subotica (19:10).
Prešao 730 km oko 150 km autoput, ostalo regionalni, uvek bar 10 - 20 km/h iznad ograničenja, dosuo 45,27 l - 6,2 l/100 km sa autom koji je prešao do danas 492 820 km.
Išao sam napakovan, nekih 300 kg + nas dvojica, vraćao se bez dodatnog tereta.
- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
1.9 jtdm, nasviran muški, skinut DPF i EGR.Floyd napisao:Koji je motor u pitanju?
Gume 225/45zr17.
Resetovano ispred Delta Sitija.Floyd napisao:Uh malo je to za taj motor, koji cak i nije nesto preterano poznat po stedljivosti.
Ništa nije štimovano, ovo je posle 300km. Bord malo laže, ali ne značajno. I 6l je ozbiljna ekonomičnost sa ovom prosečnom brzinom.
Krajnji prosek nisam uploadovao, ali pao je na 5.2 (mislim) jer se prosek smanjio, mislim čak ispod 90km/h kroz Makedoniju i Grčku.
Vrlo malo klima utiče, izgleda da je baš kvalitetna na ovom autu. Na Stildžanu je dodavala 10tak posto na potrošnju, ovde ne mogu da izračunam koliko malo utiče.
Da napomenem da je moja noga laganija od tempomata, tako da ga nisam koristio do ograničenja po Grčkoj (110, 130km/h).
I, na kraju, 6-ta brzina itekako znači na ovom automobilu. Možda na drugim automobilima nije tako. Na Škodi TDI 140ks je 6ta još duža neko na Alfi.
Samo da razjasnim stvar sa klimom i njenim uticajem.
Klima manje vise na svakom autu slicno utice, a to je dodaje oko pola litre na potrosnju po satu rada (grubo) a predjeni kilometri je ne zanimaju.
Odavde sledi da ako vozis prosecnom brzinom od 40kmh klima ti dodaje preko 1 litre na 100km sto je znacajno, medjutim ako vozis prosecno 140 onda je zanemarljiva jer dodaje 0.3l...
A za ovu potrosnju, ne znam sta da kazem, zbunjen sam, nikad ne bih rekao da je moguce
Klima manje vise na svakom autu slicno utice, a to je dodaje oko pola litre na potrosnju po satu rada (grubo) a predjeni kilometri je ne zanimaju.
Odavde sledi da ako vozis prosecnom brzinom od 40kmh klima ti dodaje preko 1 litre na 100km sto je znacajno, medjutim ako vozis prosecno 140 onda je zanemarljiva jer dodaje 0.3l...
A za ovu potrosnju, ne znam sta da kazem, zbunjen sam, nikad ne bih rekao da je moguce

Zašto nije moguće?
Ono što najviše utiče na potrošnju pri ovim brzinama su obrtaji motora, pre svega, zatim aerodinamika karoserije i otpor kotrljanja. Sve to je na 159 vrlo dobro (gume Semperit, odlično ocenjene po pitanju buke i potrošnje goriva). Ono što je njen veliki minus, masa, ovde nema uticaja.
Tamo gde 159 sa JTDM ne briljira je grad, čak ni Novi Beograd nije lak zadatak. Troši i do 2 litre više nego Stilo JTD, ali zato kompenzuje na otvorenom.
Stilo JTD već ode preko 6l kada se pređe 120km/h. 115ks je u blagoj prednosti zbog menjača, dok moj 80ks baš ode u obrtaje i postaje jako žedan. Za grad i magistralu je rođen, ali nije ljubitelj autoputa. Alfa je totalno suprotna priča.
Ono što najviše utiče na potrošnju pri ovim brzinama su obrtaji motora, pre svega, zatim aerodinamika karoserije i otpor kotrljanja. Sve to je na 159 vrlo dobro (gume Semperit, odlično ocenjene po pitanju buke i potrošnje goriva). Ono što je njen veliki minus, masa, ovde nema uticaja.
Tamo gde 159 sa JTDM ne briljira je grad, čak ni Novi Beograd nije lak zadatak. Troši i do 2 litre više nego Stilo JTD, ali zato kompenzuje na otvorenom.
Stilo JTD već ode preko 6l kada se pređe 120km/h. 115ks je u blagoj prednosti zbog menjača, dok moj 80ks baš ode u obrtaje i postaje jako žedan. Za grad i magistralu je rođen, ali nije ljubitelj autoputa. Alfa je totalno suprotna priča.

Ma sve je to meni jasno, samo sto se to nikako ne slaze sa mojim licnim iskustvom sa tim autom (dakle 159 sa tim motorm), ni Floydovim koji je imao 147 sa tim motorom, i to nije mala razlika vec poprilicna, plus je potrosnja zaista smesna za tu prosecnu brzinu za bilo koji auto.
Takodje, po mom iskustvu je Ford/Pezo/Citroenov 2.0tdci motor stedljiviji u Mondeu nego 1.9jtdm u 159-ci, nikada nisam 1.9jtdm povezivao sa posebnom ekonomicnoscu, uvek vise sa izdrzljivoscu.
Takodje, po mom iskustvu je Ford/Pezo/Citroenov 2.0tdci motor stedljiviji u Mondeu nego 1.9jtdm u 159-ci, nikada nisam 1.9jtdm povezivao sa posebnom ekonomicnoscu, uvek vise sa izdrzljivoscu.
Ne znam šta da ti rečem.
Ako obojica gledamo na bordove koji lažu isto, nemam objašnjenje sem na remap, DPF/EGR i moju laku nogu.
147 nemoj da porediš, ima odsečeno dupe, a to je smrt za potrošnju pri većim brzinama (kao i Stilo). Ne znam kakav je menjač kod nje. 159 na autoputu mora bar litar manje da potroši.

147 nemoj da porediš, ima odsečeno dupe, a to je smrt za potrošnju pri većim brzinama (kao i Stilo). Ne znam kakav je menjač kod nje. 159 na autoputu mora bar litar manje da potroši.

Remap laže bord oko litar...
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Moj mi nesto malo trosi jbt, Veternik-Tvrdjava-Veternik-Temerin-Veternik-Zabalj-Veternik > oko 130km > 6,5L!
E sad, merio sam po kazaljci na tabli, a moju rezervu znam napamet, tako da mogu da omasim najvise pola litre.
Mada opet oko 5l na 100km nije puno, ali mi se cinilo da je trosio vise makar litru...
E sad, merio sam po kazaljci na tabli, a moju rezervu znam napamet, tako da mogu da omasim najvise pola litre.
Mada opet oko 5l na 100km nije puno, ali mi se cinilo da je trosio vise makar litru...
- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
Civic ko moj samo američki, 5,5l na putu do Floride i nazad. Je l sad realnije ono sa klipova? 

Isli smo na jug, da se provozamo. Do `tamo` i nazad smo presli 2200 milja / 3540 kilometara. Potrosili smo 52 galona / 196 litara benzina (93 oktana) - u budjonima oko $200 - budjon manje vise, dakle oko 18.500 RSD
Prosecna potrosnja: 42 MPG ili 5.5 L/100 km !
Auto-put uglavnom - mozda 500 km po gradu, brzina kretanja izmedju 130 i 150, klima ukljucena a auto ne previse opterecen (dva putnika i dva kofera)
Boringly average, but also perfect for school run mums
Svaka vama cast kada uspevate da trosite dosta manje od fabrike...
Veče u kome se svi slazu je protraceno.