Grčka

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
Korisnikov avatar
igor_harris
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)

Re: Grčka

Post od igor_harris »

Znaci vasa iskustva su da je bolje tuda ici nego autoputem do Soluna?
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

igor_harris napisao:Kakva je situacija na toj magistrali od Dojrana do Soluna sa radarima? Posto idem na Tasos jeste kraci put, ali da li je i brzi?
Kakav crni radar u GR. Vozis maltene kao da je AP. Do Dojrana je takodje lep I brz put, kratak, nije to sada 100km da ce da ti smeta sto je na par mesta ogranicenje 50 ako je vecim delom dosta vise. Samo se ne zadrzavaj u Dojranu, samo gas patos da sto pre prodjes, mesto je :thumbdown: Do Tasosa nema smisla ici drugacije.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Sem preko Bugarske :)
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
mix024
Reactions:
Pridružio se: 25 Apr 2012, 22:12
Garaža: VW Caddy 2.0 TDI 150 KS

Post od mix024 »

Evo da i ja ukratko napišem nešto o našem ovogodišnjem (prvom, nadam se) letovanju.

Silom prilika odlučili smo se za Sitoniju, iako je plan bio Krf. Naime, priključilo nam se još dve porodice, pa smo odlučili ovako.

Smeštaj sam našao u Siki-ji, 7 – 8 km južno od Sartija, odnosno bukvalno 100 m od skretanja za Sikiu sa glavnog puta. Rezervisao za 3 porodice, a u avgustu i za moja dva brata. Cena za 12 dana 600 EUR.

Smeštaj je bio Anthemida rooms i sa smeštajem smo prezadovoljni. Sve kao na slikama, a uživo još i bolje. Svaki detalj kvalitetno urađen, svaka sitnica na svom mestu. U dvorištu besprekorna trava, dva roštilja, natkriveni parking, posteljina menjana svaka 3 dana, studio opremljen perfektno...

Link: https://www.anthemida.gr/en/

Slika

Slika

Slika

Jedino možda fali bazen, jer je smeštaj oko 1500 m od plaže. Pošto smo aktivni na odmoru, to nam nije bio problem. Obilazili smo okolne plaže: Sykia beach, Klimataria, Kriaritsi, Tourkolimnionas, Kalamitsi, Valti, a i Orange beach, Karidi, Tristinika... Nama je odgovarala i Sykia plaža pošto nas je bilo 11-oro, a imamo svoje ležaljke i suncobrane. Ipak, najlepše nam je bilo jedan dan na Tristinika plaži.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Odmah preko puta se nalazi benzinska pumpa i market u kome ima sve što je potrebno, a na nekih 500 - 700 m još jedan market isto dobro opremljen.
Ribarnica Aggelos sa uvek svežom ribom i dve mesare su u neposrednoj blizini.

Slika

Slika

Carrefour market u Sikiji je sada neki PF market, ako ne grešim. Isto dobro opremljen, a u Sikiji ima još dva, tri marketa.

Sikia mi nije bila zanimljiva, ali može da posluži za brzinsko snabdevanje, mada sve može da se nađe u merketu preko puta smeštaja.

Caddy je svoj prvi put u Grčku odradio perfektno. Potrošnja čini mi se 6,2 l/100 km, a u povratku 6,8 l/100 km.

Sada pripremamo teren za još jedno letovanje u septembru i za sada je odluka na Agios Ioanis na Pelionu.

Slika

Slika
Poslednja izmena od mix024 u 23 Jul 2017, 20:05, izmenjeno 2 puta ukupno.
Ralee
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2015, 22:09

Post od Ralee »

Da li je neko kampovao na meteorima?
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

600 e je cena za koliko osoba ili sta obuhvata ta cena ako nije teško da odgovoriš. Hvala.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Mi smo prošle godine bili na istočnoj strani Peliona (Damouchari). U Ag. Ioannisu smo bili često, to nam je najbliže mesto, a i često smo išli na plažu Plaka. Priroda i more su prelepi, ima dosta talasa. Sela u planini su lepa, pobegne se s plaže i vreline u tavernu u hladovinu platana. U septembru je verovatno manja vrućina.

Ako ste mislili da se odmorite tamo - vrv nećete uspeti (bar mi nismo, 3 porodice, 2 nedelje). Teren je takav da za nešto što na karti izgleda blizu treba 3x više vremena (s nadmorske visine 0 kad si na plaži se penjaš serpentinama na 300-400m, pa se voziš magistralom, pa onda opet serpentinama s magistrale dole).

S obzirom da putujete s malim detetom (ako nisam nešto prespojio), razmislite još jednom. Najbliži zdravstveni centar je u Zagori, a do nje ima recimo 45 minuta, verovatno i više, a samo 20 km je u pitanju). Drugo veće mesto ako nešto zatreba je Volos, a do njega da bi došao moraš da pređeš celu planinu (1:15-1:30 vožnje).

Išli smo dva puta i na zapadnu stranu (u zaliv), ona je manje lepa, more je bezveze u odnosu na istočni deo, nema toliko vegetacije i dobrih plaža.

Moj savet svima koji idu na istočnu stranu je da ne slušaju navigaciju već da idu dužim putem, ali sa manje krivina (preko Neochoria) - jedino da nije vikend, jer će se zaglaviti na delo od Volosa ka Kala Neri. Predeli su prelepi, putevi su puni suženja i oštrih krivina, po meni obavezna je vožnja danju i kad si odmoran (mi smo putovali dva dana, ne znam koliku koncentraciju ima neko ko je vozio noću a čeka ga najteža deonica od 1:15h).

Ag. Ioannis je dobra baza za boravak na istočnoj strani. Plaža je loša, mnogo je bolje otići desno na Papa Nero, ili levo na Plaku. To sve može i peške, u tom slučaju nema vožnje kolima i biće vam lakše.
Ogi
Banned
Reactions:

Post od Ogi »

Igo I Gmaps daju drugaciju putanju za povratak preko Dojrana:

Slika

Slika

Dosao sam preko Litija ako se dobro secam. Zasto Gmaps daje drugaciju putanju ?
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Zato što rutiranje zavisi i od toga kako im je koji put kategorisan u mapi. Sitne razlike mogu da utiču na taj izbor.
Svaka navigacija koju sam koristio je u nekom trenutku pokušala da me skrene na šumski put jer je njoj to bilo isto kao i asfaltni put kojim sam išao.
Ne kaže džabe stara poslovica, navigaciju čitaj, seljaka pitaj :)
Ogi
Banned
Reactions:

Post od Ogi »

Pa ne bi trebalo ako je podesena na najbrzu varijantu na primer. U svakom slucaju, kojim putem ici ?
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Meni je here pokazivao ovu drugu varijantu, kao gmaps

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk
Korisnikov avatar
mix024
Reactions:

Post od mix024 »

maniaxxx napisao:600 e je cena za koliko osoba ili sta obuhvata ta cena ako nije teško da odgovoriš. Hvala.
600 EUR je bilo 12 dana za 5 osoba, ali je nas na kraju bilo 4.

Cena obuhvata smeštaj, odnosno studio. Studio je stvarno komforan, lep, čist, nov.

Bez problema mogu da se smeste 4 odraslih ili 2 odraslih, dvoje veće dece i jedno manje dete.

Ništa mi nije teško, slobodno pitaj.
Korisnikov avatar
mix024
Reactions:

Post od mix024 »

Heinz napisao:Mi smo prošle godine bili na istočnoj strani Peliona (Damouchari). U Ag. Ioannisu smo bili često, to nam je najbliže mesto, a i često smo išli na plažu Plaka. Priroda i more su prelepi, ima dosta talasa. Sela u planini su lepa, pobegne se s plaže i vreline u tavernu u hladovinu platana. U septembru je verovatno manja vrućina.

Ako ste mislili da se odmorite tamo - vrv nećete uspeti (bar mi nismo, 3 porodice, 2 nedelje). Teren je takav da za nešto što na karti izgleda blizu treba 3x više vremena (s nadmorske visine 0 kad si na plaži se penjaš serpentinama na 300-400m, pa se voziš magistralom, pa onda opet serpentinama s magistrale dole).

S obzirom da putujete s malim detetom (ako nisam nešto prespojio), razmislite još jednom. Najbliži zdravstveni centar je u Zagori, a do nje ima recimo 45 minuta, verovatno i više, a samo 20 km je u pitanju). Drugo veće mesto ako nešto zatreba je Volos, a do njega da bi došao moraš da pređeš celu planinu (1:15-1:30 vožnje).

Išli smo dva puta i na zapadnu stranu (u zaliv), ona je manje lepa, more je bezveze u odnosu na istočni deo, nema toliko vegetacije i dobrih plaža.

Moj savet svima koji idu na istočnu stranu je da ne slušaju navigaciju već da idu dužim putem, ali sa manje krivina (preko Neochoria) - jedino da nije vikend, jer će se zaglaviti na delo od Volosa ka Kala Neri. Predeli su prelepi, putevi su puni suženja i oštrih krivina, po meni obavezna je vožnja danju i kad si odmoran (mi smo putovali dva dana, ne znam koliku koncentraciju ima neko ko je vozio noću a čeka ga najteža deonica od 1:15h).

Ag. Ioannis je dobra baza za boravak na istočnoj strani. Plaža je loša, mnogo je bolje otići desno na Papa Nero, ili levo na Plaku. To sve može i peške, u tom slučaju nema vožnje kolima i biće vam lakše.
Hvala na iscrpnoj informaciji.

Ovaj put bismo išli samo žena i ja, zato i biramo Pelion. Dete nam svakako ima 16 godina, a ni neće sa nama (bila je sada na Sitoniji pre dve nedelje).

Baš me privlači i priroda i putevi, a nismo tamo još bili, pa da vidimo i Pelion.

Smeštaj smo našli odmah na putu uz obalu, sa pogledom na more, a išli bi negde oko 7. - 8. septembra.
Korisnikov avatar
noodles
Reactions:
Pridružio se: 21 Jun 2016, 19:54
Garaža: KIA Sportage 1.6 GDi

Post od noodles »

Ogi napisao:Igo I Gmaps daju drugaciju putanju za povratak preko Dojrana
Dosao sam preko Litija ako se dobro secam. Zasto Gmaps daje drugaciju putanju ?
Probaj da skineš here mape, ja sam prešao na njih u poslednje vreme i sve je bilo ok. Čini mi se da daju rutu kao i gmaps. Međutim, pre par nedelja, kad je Alvirko radio prvi ovogodišnju turu do Gr, na Gmaps nije bio updateovan onaj novi deo kad se uđe na Kasandru, dok su here mape uredno update-ovale tu relaciju. Here mape mogu i preko kompa:
https://wego.here.com/

Evo šta daju ka Dojranu:

Slika
Sa budalama se ne isplati svađati. Prvo te spuste na svoj nivo, a onda te dotuku na iskustvo!
Superb III
Reactions:
Pridružio se: 16 Maj 2016, 23:15

Post od Superb III »

Ogi napisao:
igor_harris napisao:Kakva je situacija na toj magistrali od Dojrana do Soluna sa radarima? Posto idem na Tasos jeste kraci put, ali da li je i brzi?
Kakav crni radar u GR. Vozis maltene kao da je AP. Do Dojrana je takodje lep I brz put, kratak, nije to sada 100km da ce da ti smeta sto je na par mesta ogranicenje 50 ako je vecim delom dosta vise. Samo se ne zadrzavaj u Dojranu, samo gas patos da sto pre prodjes, mesto je :thumbdown: Do Tasosa nema smisla ici drugacije.

:rofl: :rofl:
Vidi se da si dosta iskusan kada je Grcka u pitanju. Bilo je "bez radara" do pre 3 godine. Od prosle godine video sam bar 5-6 puta kako grcka policija meri brzinu vozila sa radarom ,zaustavlja i kaznjava brza voizla. Jednom me je spasio jedan grk,vozio sam 140 na mesto gde je ogranicenje 110,prosao me je sa oko 160-170 i poceo da koci. Verovatno je imao antiradar u auto i primetio je policiju. Namalio sam i ja al vozila koji su bili na nekih 1km iza nas nisu primetili radar i policajac je krenuo na sred put da ih zaustavi. Tako da nemoj da dovodis u zablude ljude "kakav crni radar" jer neko ce da se zajebe dobro. I pokraj to sto verujem da grcka policija tolerise tj nece da te zaustavi za neko glupo prekoracenje kao sto radi srpska policija ipak nemojte preterivati. Znaci video sam kako se meri radarom i prema Halkidikiju kao i prema Lefkadi.
Odgovori