Sočiva

Razne teme, pitanja, iskustva
Korisnikov avatar
Modesty
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:28
Garaža: 207 1.4 HDI

Re: Sočiva

Post od Modesty »

:trljamoci:

Zvala sam i njih, ali sam zvala i svoju doktorku: mogu da se poruče, komfor nije isti, jer su malo zadebljana na krajevima, ali uradićemo probu, verujem da neće biti problema.
Inače se čekaju par nedelja, cena je ista na oba mesta 5.600 za oba oka tromesečna u OMT, ili ova tri para takođe za tri meseca, s tim što su u OMT pregledi za mene 3.500+2.500, a ovde mi je pregled gratis (dugogodišnji klijent, da sam išla redovnije na preglede, a ne samo da uzmem sočiva znala bi' već za ovo)

Hvala do neba za info, u "moje vreme" su se radila samo do -5, bila sam skroz neinformisana! :oops:
Kada je neko glup, ne možete mu to ni dokazati... D. Radović
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

A ne razmišljaš o operaciji? Koleginica je neki neverovatan minus svela na 0, ima samo reči hvale.
Korisnikov avatar
Modesty
Reactions:

Post od Modesty »

Razmišljam, pa ne razmišljam, pa opet razmišljam, pa onda kažem neću nikad to uraditi, pa me opet neko (kao ti sad) pita, pa opet počnem da razmišljam...
Kontam sve, dosta ljudi je zadovoljno, ali evo moja sestra posle dve godine ne vidi ništa uveče, nosi naočare sa nekom dioptrijom, malom, ali dioptrijom.
Onda čujem da posle te operacije ne mogu više da se nose sočiva (neproverena informacija), pa se prijatelj prijatelja žali da posle operacije više nema suze i stalno mora da stavlja veštačke...
Ne znam ni sama na koju ću stranu. :zbunjen:
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Nije to tako naivna stvar, ko sto je receno, oftalmolozi to ne rade sebi, cak ni sociva ne nose :)
Korisnikov avatar
Modesty
Reactions:

Post od Modesty »

Znam za jednog oftalmologa koji je radio lasersko skidanje dioptrije, ali mislim da mu je progresivno rasla dioptrija i da je morao...
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Post od dunx81 »

Znam dvoje koji su operisali oci tj radili to skidanje dioprtije i sve je bilo ok. (sveti vid i vma)
Msm da sam zahvat jako kratko traje,svega koji minut samo sto je oporavak malo duzi. Znam da je brat morao da se cuva,par nedelja nosi suncane naocare od jutra do mraka i sl...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Grujic napisao:Nije to tako naivna stvar, ko sto je receno, oftalmolozi to ne rade sebi, cak ni sociva ne nose :)

Netačno za sočiva. Neki nose, neki ne.

Moj doca nosi dnevna, baš kao i ja. Najbolji izbor za one koji nose cvike uglavnom. Imam superkul cvidže par godina već, pa sam smanjio nošenje sočiva na 3-4x mesečno.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Paja je to rekao, on ima oftalmologa u porodici, a i jos jedan mi je rekao da kada imaju neki oftalmoloski kongres da samo naocare sevaju, nije da ih nema uopste, al generalno najvise nose naocare, naravno da nisam mislio apsolutno ;)
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Možda reklamica. :-)

Razumeo sam tvoj post kao da imaju nešto negativno u konotaciji zdravlja... Ne mogu da budu sočiva zdrava, naravno, ali ja ih nosim od '95 (meka), bez bilo kakvih problema.

U isto vreme poznajem osobu koja je preko sočiva navukla onu bakteriju što za dva dana pojede oko. Sada je trajno invalid.

Sočiva: da, ali odgovorno i sa dobrim predznanjem. Najbolje konsultovati nekog ko ih nosi godinama, ne samo lekare jer ih ima svakakvih.
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

woot ? :o
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

To je najveći rizik nošenja mekih sočiva.

Sve tečnosti ubijaju tu bakteriju, tako da ako se odgovorno koriste sočiva ne može to da se desi. Svojevremeno je bio skandal sa ReNu koji nije izgleda funkcionisao kako treba i bilo je nekoliko slučajeva te bakterije.

Problem je što dok se uspostavi dijagnoza već je kasno, iako je lečenje trivijalno. :-(

Imaš na netu informacija koliko hoćeš, da ne skrećemo sa teme. Svakako svi koji bose sočiva moraju biti upoznati sa svim rizicima.

Ja nosim meka sočiva sa velikim zadovoljstvom i rado ih preporučujem svima :-)
Korisnikov avatar
Modesty
Reactions:

Post od Modesty »

nidza napisao: Svojevremeno je bio skandal sa ReNu koji nije izgleda funkcionisao kako treba i bilo je nekoliko slučajeva te bakterije.
Ja sam imala "slučaj" sa ReNu, mada ne znam da li je ta bakterija bila u pitanju :trljamoci: , kapi (Dexamethasone Neomycin) su rešile problem, ali mi je doca rekla da su tada bila dva uvoznika, jedan OK, a drugom su kvalitet kontrolisali isti oni što kontrolišu prašak za veš, a ne farmaceutske proizvode... Uglavnom, od jednog si mogao da koristiš, a od drugog nisi... Zemljo Srbijo... :twisted:
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Koliko sam svatio to sa Renu nije bilo kod nas, vec u drugim zemljama i sustina je bila da je ta bakterija koja pravi problem, ili jedan njen soj bio rezistentan na baktericidna sredstva koja se nalaze u tecnosti i da on tu bakteriju nije ubijao pa je ona ostajala na socivima i mogla da napravi problem. Al kazem, kod nas toga nije bilo kako sam cuo...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Bila je kod nas, ja sam baš koristio problematičnu tečnost, zato znam. Neka Moisture ili tako nešto, stvarno udobna tečnost, ali eto rizik povelik.

Povučena je iz prodaje globalno, međutim isuviše je to stihijski išlo, mnogi moji prijatelji su je koristili i nisu imali pojma da bi trebali da je bace u kantu.

Ja sam tad prešao na Cibinu tečnost i ostao pri njoj. Doduše ne koristim tečnost otkad sam se prešaltovao na dnevna sočiva, jer ih stvarno vrlo retko nosim...
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Ne, ne, bakterije navodno nije bilo kod nas, a ja tu tecnost koristim i dalje :)
Odgovori