Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Re: Dobro veče

Post od Kuzmanovic »

U bre Next, u ovoj temi si negativan kao Ogi u temi o sportu. Samo bi da bijes i da napusavas. :kezo:

Sent from my Galaxy Y using Tapatalk 2
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Nisam stigao da fotkam posto sam kasnio, al znas ti koliko to tuzno izgleda...

Za sport me zabole, tu Ogi preteruje, al to je cista ljubav, strast, sta vec.... Aj sto ovi poljoprivrednici nece imati leba da jedu, nego cemo mi sve placati 3x skuplje zato sto su oni neradnici...

Srbija nema razgranate kanale za navodnjavanje, i na to ne mogu da uticu, al jbm mu mater, valjda mogu da iskoriste ono sto im je priroda dala i da budu bolji u odnosu na ostale, prvo zbog sebe... Najlakse je sesti i kukati....
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Geza napisao:Naravno da nije lako raditi na vrućini. :)
Naravno da nije, nego reci ti nama kakvo je stanje u sušnici? :djavo:
Širim haos!
Korisnikov avatar
ZAXSPEED
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 16:43
Garaža: Passat B7 , Clio IV 1.5 dci

Post od ZAXSPEED »

Za kvalitetnu pumpu i sistem kojim bi se navodnjavala njiva, ali zaparavo, a ne da se popiša po njoj, treba malo više od 2000 E. Neka me neko ko se bavi poljoprivredom ispravi ako grešim. :think: :think:
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

Ok, lupio sam cifru, ali pricam o nekom osnovnom sistemu, pogotovo sto je izvor vode izuzetno blizu. Dakle, ne ono kako PKB navodnjava, ali bilo sta sto ce da spase bar deo useva...
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

NexT napisao:Nisam stigao da fotkam posto sam kasnio, al znas ti koliko to tuzno izgleda...

Za sport me zabole, tu Ogi preteruje, al to je cista ljubav, strast, sta vec.... Aj sto ovi poljoprivrednici nece imati leba da jedu, nego cemo mi sve placati 3x skuplje zato sto su oni neradnici...

Srbija nema razgranate kanale za navodnjavanje, i na to ne mogu da uticu, al jbm mu mater, valjda mogu da iskoriste ono sto im je priroda dala i da budu bolji u odnosu na ostale, prvo zbog sebe... Najlakse je sesti i kukati....
next gresis, poljoprivreda je u jako losem stanju i dobar deo ljudi nema viska par hiljada evra da ulozi u sistem navodnjavanja...
ima tu i seljacke krivice, jer nisu bas u stanju da prate trendove i dosta su konzervativni po pitanju mnogo cega, ali su i ubijeni u pojam...
ove godine je posebno tesko jer se kriza oseti mnogo dublje nego ranijih godina i proizvodnja svega je manja nego prethodnih godina, govorim o kraju koji ja poznajem...
meni iskreno vise smetaju pijavice sledeceg tipa, a sve u vezi sa poljoprovredom - evo sta mi se desilo danas - zvoni mi telefon, zovu iz neke agencije za trgovinu na berzi, kao da im budem klijent i tralala, da ulozim novac a da me oni savetuju kako i sta dalje, i posto sam zvucao bar poluzainteresovano na kraju mi, gotovo kao u poverenju zena koja me je pozvala kaze - znate sad je dobro za berzansku trgovinu zitaricama, sad i kina su zabranili izvoz, rusija ga je ogranicila, cene su skocile ( mada sam i sam to znao ) i ocekujemo porast od jos xx procenata u sledecih mesec dana...
e, sad, da si ti na mestu seljaka kojeg takve pijavice vec godinama pljackaju koliko bi uopste imao elana da se bavis ambiciozno time, koliko bi bio spreman da uleces u kredite ( opet u korist pijavica u odelima i sa lepim pricama ) da bi napravio sistem za navodnjavanje, jer retko ko ima gotovinu da je ulozi tako, da bi na kraju neka pijavica ( u vidu drzave ili bilo koga drugog, jos gore, ovakvih brokera i ostalih strucnjaka ) uzela mastan deo kolaca a ti si se nekoliko meseci njakao u traktoru i prikolici na suncu...?
iskreno, sa te strane ih potpuno razumem, uostalom, ovaj lik je to objasnio -

http://www.youtube.com/watch?v=sxfXA3avSns

e, da, dobro vece iz nocne smene :)
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

Ali cela poenta je da on ne radi za Peru Miku Ziku, nego radi za sebe i svoju porodicu. Valjda je bolje da se nategnes, dignes kredit pa kupis to sto ti treba od opreme i obezbedis svojoj porodici normalniji zivot nego da pustis sve niz vodu (tj niz susu) i da ostanes te godine bez dinara...

Pa bar ja shvatam kakav je privatni posao i koliko moras da ulazes da bi dobio nesto, ali bez ulaganja mozes samo da sedis i da kukas...

Dobro vece i iz moje trece smene :kafa:
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Problem u SRB je to sto i da podines kredit i ulozis, niko ti ne garantuje da ces i dobar rod moci da plasiras i izvuces makar novac koji su ulozio. I to ne pricam o bananama, urmama i naranzama, neko o zitricama koje trebaju ne samo SRB nego celom svetu.
Za razliku od normalnijih zemalja, gde se poljoprivreda stimulise i podstice, ovde uglavnom mozes samo da se molis Bogu, da je recimo u Kini lose rodio beli luk, a ti imas punu njivu. Od drzave slaba vajda. A sta se sve uvozi od poljoprivrednih proizvoda-mislim da je stvarno sramota.

Za prehraniti porodicu ni jednom seljaku ne treba mnogo.

Dobro se secam, pre godinu dve covek iz okoline BG je poklanjao 5000 koka nosilja za dz...drzava ga je ubila s nametima.

A ne bi me cudilo da su te njive deo nekog bivseg gazdinstva koje je ili propalo/ili ga je kupio neki privatnik kojeg boli djordje. Pokupio je subvencije i sad ladi OO negde na Pacifiku...
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

jako je losa drzavna politika po tom pitanju...kako za poljoprivredu tako i za stocarstvo...pre neki dan sam procitao da nam je stocni fond na nivou pocetka 20tog veka.
ej bre...
da ne pricam o tome zasto i kako...
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Dobro jutro. :kafa:
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

ZAXSPEED napisao:Za kvalitetnu pumpu i sistem kojim bi se navodnjavala njiva, ali zaparavo, a ne da se popiša po njoj, treba malo više od 2000 E. Neka me neko ko se bavi poljoprivredom ispravi ako grešim. :think: :think:
Gresis, toliko bi te kostalo da malo pojacas pritisak nekom pumpom u kuci :)
Samo bunar da izbusis da imas dovoljan stub vode za navodnjavanje ce te kostati prilicno para.
Tifon kosta par iljada, mozda cak i 10 (ili je to u markama :) ), ne secam se sad tacno, jos su bile marke, kada sam baratao sa tim.

I inace, kukuruz, psenicu i slicne useve se ne isplati navodnjavati. Kada ukalkulises naftu koju ces potrositi, i uloziti u opremu, od toga nema nista, kako kod okrenes bices u gubitku, jer tu onda zarade nema.

Ovde izgleda nema poljoprivrednika? :)

Edit:
http://www.mojauto.rs/polovni-tarktori/ ... e_1991_god
Evo koliko kosta polovan.

dragan napisao:jako je losa drzavna politika po tom pitanju...kako za poljoprivredu tako i za stocarstvo...pre neki dan sam procitao da nam je stocni fond na nivou pocetka 20tog veka.
ej bre...
da ne pricam o tome zasto i kako...
Negde sam gledao neke statistike, da smo imali najvize koza u evropi jedno vreme :) Takodje i goveda smo imali prilicno, ne znam da li najvise :)

NexT napisao:Srbija nema razgranate kanale za navodnjavanje, i na to ne mogu da uticu,
Srbija je imala i ima jos uvek (nesto) kanale za navodnjavanje. Austrougari su poceli da ih prave, komunisti priveli kraju (ili mozda cak i nisu stigli, ali dobar deo su uradili, ima podatak na wiki koliko km kanala ima u vojvodini).
Samo sto su zapusteni, niko ih ne odrzava, zapravo drzava ih ne odrzava, jer je to drzavno. Sistematski je unistena poljoprivreda. Da li je to planski ili zato sto su neobrazovani cigani bili i jesu na vlasti, ne znam.

I jos jedna stvar u vezi poljoprivrede :)
Ove godine sam sadio paradajz. Iako sam imao kap po kap navodnjavanje, sunce mi je sprzilo rod jer nisam imao senku. Bukvalno sam imao 20-30% roda od ocekivanog. Kada je temperatura bila preko 40 u meteoroloskoj stanici, sta mislite koliko je bilo na livadi? Paradajz je, plod, bukvalno crneo trulio propadao. Kako je onaj talas vrucine prosao, poceo je da se oporavlja. Posle opet kada je ovaj zadnji talas udario, opet ista prica.
Tako da nije sve u vodi i zalivanju :)

Definitivno tu tajne nema, drzava cije uzde drze tajkuni upravlja takvim stvarima. Drugi privatnici kao sto su taksisti, ne mogu bas da se porede sa poljoprivredom ni po cemu. Mogu da se porede sa obucarima, mogu da se porede sa proizvodjacima kesa i kutija, koji ako uloze u proizvodnju mogu da ocekuju profit i povecanje proizvodnje i slicne kapitalisticke fore.
U poljoprivredi se to malo drugacije sprovodi, jer kao sto sam rekao tajkuni preko drzave tu povlace konce i namestaju utakmice.
Poslednja izmena od nikaragva u 01 Sep 2012, 08:44, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Jako je klimava osnova od koje je krenula priča. Mislim na Next-ovo zapažanje. Kao prvo, pogledom iz kola ne možeš znati zašto je neka površina u stanju kakvom jeste pa je dalja analiza besmislena. Da ovo prati neko ko se bavi poljoprivredom, imao bi svašta da kaže i prosvetli nas, siguran sam. Što rekoše Dragan i Nikaragva, ima tu previše suštinskih problema da bi se kačili za detalje, koje očigledno ne poznajemo, osim možda Geze, koji se bavi ratarstvom. Evo, neka on kaže šta misli o tome da Mišković & Co za male pare od domaćih proizvođača kupe jabuku, istu izvezu na bogato tržište, a nama uvezu neko napumpano đubre koje posle jedemo svi, plus plaćamo koliko bi plaćali dobar proizvod direktno našem proizvođaču, ako ne i više, da Mišković ne postoji u lancu. Zaradi dva puta na istoj stvari, a to ne može da ne ide na nečiju štetu. A, takvih primera koliko hoćeš pa se posle čudimo zašto je ovo ovako ili onako. Poljoprivrednicima svaka čast. Poslednje mesto gde treba tražiti neradnike i parazite je među njima. Treba krenuti od onih staklenih zgrada po Novom Beogradu i tamo potražiti uzroke većine ekonomskih problema koje imamo.
Korisnikov avatar
ZAXSPEED
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 16:43
Garaža: Passat B7 , Clio IV 1.5 dci

Post od ZAXSPEED »

Dobro jutro gilipters!! Znači, ni oči nisam otvorio a 2 domaća sam već dobio. Uh! :kuku: :kuku:
Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 13:33

Post od aleksa »

Kakvo crno navodnjavanje da sebi priusti "obican" poljoprivredni proizvodjac,to ce u buducnosti moci da rade samo ovi novi fancy veleposednici. :evil:

Pa ovde se svake godine natezu za regresiranu naftu,seme,subvencije... o navodnjavanju nemaju vremena ni da razmisljaju. :)

A i zamisli da na kraju to napravis,pa ne bi mogao da se odbranis od "lesinara" iz vojvodina voda koji bi te .ebali za svaku taksu,dozvolu... i "sakupljaca sekundarnih sirovina" koji bi ti to razvukli za 15 dana. :)

To vam kaze apsolvent poljoprivrednog fakulteta! :D
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

ALi ja nisam pricao o busenju bunara, vec o vodi koja tece ne manje od 50 metara od njive...

Ok, nemam veze sa poljoprivredom i ne zanima me preterano, al mislim da se samo traze opravdanja zasto ne funkcionise nista...

Pa nije Srbija Tadzikistan i da ni jedan poljoprivrednik nije uspeo da zaradi na tome. Onda se niko ne bi ni bavio poljoprivredom...
Odgovori