Grčka

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Grčka

Post od ljubitelj »

kragujevac napisao: Jel to mora da se ima na autu sa takvom tablicom? Šta ako neko odlepi i baci i sl?
Grcka drzava je organizator. Mora da se ima.
Sta mislis, krivi su sto su MK pa sleduju kazne za svaku mogucu sitnicu a ovo bi bio tezak faul, mozda i vaspitno hapsenje ne bi bilo iznenadjenje.
Obelezeni su posebno i MK pasosi, ne lupa se pecat nego papiric posebno izdaje i evidentira.
Kao sto su nacisti obelezavali ili rasisti u JA i Namibiji slicno se ponasa Grcka.
Cudno da nisi ranije primetio poseban tretman, odavno grcka drzava sprovodi mere segregacije prema svemu sto lici da ima veze sa MK, osim kada je lova i novac u pitanju pa tada bez treptaja uzimaju.
Kao sto su i pokupovali firme u MK ili otvarali svoje nove i zaradjivali a tada im nije nimalo smetalo niti ime niti oznaka...

Mobilnu mrezu su drzali, rafineiju, naftovod, sijaset jos firmi su Grci zmureci radili kada im je lova dostupna.

Mozda si primetio i putokaze sa izmisljenim toponimom Skopie koji ne postoji ni u grckom jeziku, cak ni da ispostuju minimum pravne svoje drzave i napisu zvanican medjunarodni naziv FYROM ako vec jos nistu u stanju da postave 2 slova MK bezazlene oznake.

EU tolerise, tj Brisel to grcko nasilje, i pored sudske presude protiv grcke drzave o krsenju medjunarodnih konvencija i osnovnih prava gradjana.

Uostalom, nisu Grci nista bolji od ostalih a ni losiji, primenjuju silu kada mogu i prema kome jos mogu da treniraju strogocu.

To sikaniranje svega poreklom iz MK Grcima jos ostalo od vojne hunte i ondasnjih shvatanja da silom mogu nesto da rese.

Gabau napisao:Mislim da to Grci lepe preko MK nalepnice. Ja imam stare tablice i nemam problema, sestra ima nove tablice (levo sa plavim i pise mk) ali nema MK nalepnicu i isto bez problema.

Sent from my G620S-L01 using Tapatalk
Ti verovatno imas one novije stare tablice na kojima umesto simbola Sunca na tom mestu ima ponovljenu oznaku grada.
Zbog grckog problema su te prve tablice menjane.
Prve MK tablice, stare. su imale na tom mestu 12krako Sunce sto je takodje veoma smetalo Grcima pa su uveli to maskiranje.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

I njihova regija se zove Centralna Makedonija, zar ne?

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31

Post od HKS »

Grcima smeta sto ovi svojataju Aleksandra Velikog, i sto koriste naziv Makedonija. A i Bugari se spore sa Makedoncima oko porijekla, pjesme Zajdi zajdi...

Послато са m2 уз помоћ Тапатока
lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

Zapravo, Makedonci su u veoma specificnoj situaciji, Srbi misle da su oni Srbi, Bugari da su Bugari, Albance nije briga sta su, samo ih polako preuzimaju, a na jugu je Grcka koja im ne da koriste ime. Po istoriji kojoj sam ja ucio, Aleksandar Veliki je bio starogrk, a danasnji Makedonci su potomci plemena juznih slovena.
Napominjem, po istoriji koju sam ucio, da se neko ne bi uvredio.
U svakom slucaju zelim nasim susedima da prevazidju trenutne izazove.
Pozdrav

Послато са SM-N920I уз помоћ Тапатока
Korisnikov avatar
igor_harris
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)

Post od igor_harris »

Pricao sam bas sa Makedoncima o tome... Ovi moji su do sada isli u HR svake godine, jednom samo u GR skoro. Ove godine idu na Sitoniju i nije im svejedno.
Iz njihove price bih rekao da imaju losije odnose sa Grcima nego sa Albancima koji ih siluju bukvalno.
Kazu da je taj severni deo Grcke od Soluna bio pun Makedonaca, ali da su im Grci u prethodnih 100 godina na silu promenili identitet i kulturu. Primera radi, kod njih vazi ono pravilo (kao i u Turskoj) da moras imati iskljucivo grcko ime i prezime u zvanicnim dokumentima.
Njima je krivo zbog tih stvari, a sa druge strane, pomirili su se tim sto Albanci rade... Neshvatljivo, ali je tako...
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Da li je neko skorije išao preko GP Prohor Pčinjski? Vraćamo se sledećeg petka pa je lako moguće da će na Preševu da bude krkljanac, koji bi mi rado izbegli. Vidim na GMaps da je put prilično krivudav, što se mojoj lepšoj polovini zasigurno neće preterano svideti. Sad, to je nekih 20-30km, pa je meni lično logičnije da se prokrivudam tamo nego da dreždimo dva sata na užarenom asfaltu Preševa. Kakav je put, koliko je preporučljivo ići tuda? Znam da Alvirović nije baš skakao od oduševljenja kad je radio patrolu, ali i nije mnooogo zanovetao objašnjavajući taj pravac.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Sinoc stigoh s Kefalonije u Kv... sunce ti jbm. Koji put...
najveca budalastina je prvi trajekt koji kreve s Kefalonije u 11:15 a karte moraju da se pokupe sat vremena ranije.
Sve u svemu, mrcvarenje.
Kad sam isao na tamo, spavao sam u Solunu i put maltene nisam ni osetio.
Al zato povratak..... sve ukupno 19h otkad smo izasli iz apartmana.
Da se upuca covek.

Kefalonija je prelepa, daleko mi se vise svidja od Lefkade. Plaze su lepse, uredjenije, pristupacnije.
Definitivno cu se ponovo vratiti na to ostrvo.
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Sent from my iPhone using Tapatalk
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Kasno za mene, već uplatili Lefkadu...ali, za sledeći put...

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

igor_harris napisao: Kazu da je taj severni deo Grcke od Soluna bio pun Makedonaca, ali da su im Grci u prethodnih 100 godina na silu promenili identitet i kulturu. Primera radi, kod njih vazi ono pravilo (kao i u Turskoj) da moras imati iskljucivo grcko ime i prezime u zvanicnim dokumentima.
.
I ne samo to, dublja je priča o proteklih 100 godina što je i suština problema danas.
Ima različitih shvatanja današnjih dogadjaja, zavisno koja strana posmatra i sa kojim predasudama ....

Mislim da nije Aleksandar Makedonski uopšte ozbiljna tema, više je zamajavanje naroda i skretanje sa glavne teme.

Taj severni deo se naziva(o) Egejska Makedonija a pre 100 godina tu nije bilo grcke drzave. Onda se svašta izdogadjalo, uglavnom nasiljem što i jeste glavni uzrok problema tzv. "imena". "Ime" povlači daleko dubljie materijalne i pravne posledice i podrazuemva promenu nasiljem nastalih odnosa i prava gradjana.

Grcka blokira MK i po pitanju registrarskih tablica, zeleni karton koji moramo da imamo je delimicno zasluga grckog lobija i medjunarodnog blokiranja pristupu evropskom sistemu tablica u kome je sama tablica dovoljan dokumenat osiguranja.

------------------------------------------------------
Celovita Makedonija je bila turska teritorijalna jedinica i imala svoje poslanike u turskom parlamentu.
Grci su tada uglavnom naseljavali Tesaliju kao najseverniji deo, tu negde do Olimpa. Bilo ih je i u Solunu ali ni približno kao danas.

Turska je vodila jasnu i pouzdanu evidenciju kroz popise, originalni dokumenti postoje iako Grčka danas pokušava da ospori činjenice.

Onda su Grcka, Bugarska i Srbija kroz 2 rata osvojenu teritoriju MK podelili na 3 dela i izvrsili aneksiju.

Grcka je zauzimanjem Egejske MK zabranila originalne toponime naselja i mesta i uvela svoje nove kao jedine. To pre nje čak ni ondašnja zaostala feudalna Turska nije radila.

I danas je slicno stanje, zabranjeno je koristiti imena Lerin, Voden, Kostur, Kožane...koji su svi slovenskog /makedonskog/ porekla od strane stanovnika.
Ako stranac pomene ta imena policija žustro reaguje maltretiranjam pretnjama, zastrašivanjem, oduzimanjem privremeno slobode kretanja uzimanjem dokumenata itd. poznate metode nedemokratskih režima i sistema.

Zadnjih 10tak godina su malo popustili nakon medjunarodnih kritika takvog ponašanja pa to rade suptilnije. Obeležavanje tablica, diskriminacija pasoša je jedan vidjivi način da se i dalje pokazuju mišići.

Dodatno Grčka je posle II svetskog rata sprovela etničko ciscenje Makedonaca a ono što je preostalo je nasiljem "prevedeno" u Grke uz gubljenje osnovnih gradjanskih prava i otimanje imovine.
Vojna hunta je dodatno 70tih pojačala faktičko policisjko nasilje pored uobičajenog administrativnog.

Grčka država treba da vrati oteto, gradjanska prava gradjanima koji nisu etnički Grci i da počne da primenjuje evropsku konvenciju o ljudskim pravima. Tu je problem, ime je samo izgovor da se prihvati realnost i obaveze.

Srbija je isto menjala imena, tj posrbljavala u periodu kraljevine izmedju 2 svetska rata. Na primer, originalno ime Kosta Abraš koje je promenjeno u Abrašević i kao takvo se masovno koristi i danas.

Aleksandar Makedonski je pre izgovor za obe strane, koji je po meni irelevantan za današnje Grke i današnje Makedonce u smislu nekakvog "prava" na kulturu, imovinu, lična imena, identitet pojedinca i njegovo pravo da se izjasni kako želi danas da živi. Kao što bi pozivanje na Cara Dušana koji je iz Prilepa upravljao državom danas bio loš argument za nekakvo današnje pravo.

Duga je balkanska priča o takvim osetljivim temama i "oslobodilačkim"ratovima vodjenim pre 100 godina kojima su osvajane prekogrenične teritorije tadašnjih država. I ko je koga "častio" ceo 20.vek etničkim razmeštanjima. U okviru balkanske priče je i albansko pitanje koje je takodje višeslojno tokom zadnih 100 godina.

Grčka politika prema Makedoniji je prolazila kroz razne faze, od potpune zabrane pojma Makedonija do uvodjenja naziva Makedonija za solunski aerodrom. Od hapšenja onoga ko se javno izjasni da je Makedonac do sveobuhvatne ekonomske saradnje sa zvaničnom Makedonijom (koju kao navodno ne priznaje) i njenim zvaničnim dokumentima koje prihvata kada je ekonomija u pitanju.

Slično probleme je Grčka pravila i na Kipru, pokušala da promeni identitet Turaka a na kraju ih i proterala invazijom na ostrvo što je dovelo do faktičke podele države.

Uostalom kao i mi što smo imali različite faze sa KiM.

Teška je istorija ovih balkanskih prostora zadnjih 100nak godina, uz svu "pomoć" stranih sila da se prodube razlike i stvori haos. Pa se tako i danas dogovara u Briselu, Vašingtonu, Moskvi preko posrednika i zaštinika a ne direktno i otvoreno.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

ljubitelj napisao:Slično probleme je Grčka pravila i na Kipru, pokušala da promeni identitet Turaka a na kraju ih i proterala invazijom na ostrvo što je dovelo do faktičke podele države.
Zar nije bio obrnuto, Turska je 1974. izvršila invaziju na Kipar što je dovelo do podele ostrva i države na dva dela? :D Albanija do balkanskih ratova nikad nije ni postojala kao država, a Makedonija pogotovo, ona je tek posle drugog svetskog rata postala republika u sastavu FNRJ, a nezavisnost i državnost je dobila tek 1991. godine. I kakvo onda oni pravo ili prvenstvo u bilo čemu mogu da zahtevaju i dobiju u odnosu na Grčku?
Poslednja izmena od Saša u 20 Avg 2017, 12:09, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Netačno.
Kipar i ne postoji :kezo:
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Ja juce video u Solunu auto sa CD tablicama (Kiparska diplomatija).

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
kod
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 19:19

Post od kod »

Day Walker napisao:Sinoc stigoh s Kefalonije u Kv... sunce ti jbm. Koji put...
najveca budalastina je prvi trajekt koji kreve s Kefalonije u 11:15 a karte moraju da se pokupe sat vremena ranije.
Sve u svemu, mrcvarenje.
Da se upuca covek.

Kefalonija je prelepa, daleko mi se vise svidja od Lefkade. Plaze su lepse, uredjenije, pristupacnije.
8 puta sam bio na kefaloniji i jednostavno je prelepa.
Korisnikov avatar
havijer
Reactions:
Pridružio se: 28 Mar 2015, 07:55
Garaža: I30 mk1 1,4

Post od havijer »

Ja upravo stigao.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
Korisnikov avatar
mića
Reactions:
Pridružio se: 10 Apr 2013, 09:43
Garaža: Corolla

Post od mića »

kod napisao:
Day Walker napisao:Sinoc stigoh s Kefalonije u Kv... sunce ti jbm. Koji put...
Sve u svemu, mrcvarenje.
Da se upuca covek.

8 puta sam bio na kefaloniji i jednostavno je prelepa.
Mi poslednje tri godine za redom, drago mi da se dw nije razocarao, za trajekt je bilo ocekivano maltretiranje, to je tako, pisao sam Slika

Gesendet von meinem VTR-L29 mit Tapatalk
Odgovori