Vazduhoplovi

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Re: Vazduhoplovi

Post od cozmo »

dragan napisao::o

osecam da mu aparat kosta kao moj auto...
Sve ovo moze i za manje od 1500e da se ufotka. Samo je fora da budes - blizu, a svi akreditovani su bili upravo to - blizu :) A sve preko 10mp je dovoljno za crop i to dobar, sa mnostvom detalja. Recimo najmanji Nikon D 3100 sa 70-300 objektivom (450mm posto je crop faktor 1,5) moze da napravi ovakve fotke bez problema ako je onaj koji okida iole utreniran :)
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
bobanf
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:26

Post od bobanf »

Bajker, kako si prisao tako blizu stazama za rulanje?
Inace, ajd sto dime nego iz izduva im smrdi na gas za lampe /petrolej/.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Ybg kriza :kezo:

Mozda idu na TNG :kezo:
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

BAJKER napisao:
dragan napisao::o

osecam da mu aparat kosta kao moj auto...
Ne mora da znaci, on je pored DSLR foto aparata imao i pristub blize samom desavanju, evo ti moj primer za to sa srednjom kategorijom aparata i objektivom gledano u fotografskom svetu.
Pogledao sam exif fotki, kaže 7D. Telo košta 1.250€, plus objektiv, a tu ima svega. Ako je neki tele, kakvi se koriste za slikanje ptica i aviona, onda zaista može biti u kopletu kao tvoj auto, pa i nešto više. :D
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Za 1100 evrica mozes da slikas:

Nikon D5100 - 550 evra
Nikkor 70-300 VR - 520 evra

Ili jeftinije, za 475 ima komplet Nikon D3100 sa 18-55 VR objektivom + 520 evra 70-300.

Naravno nisu brzi u rafalu kao jaci Nikoni li Canoni, ali su sasvim dovoljni da ako si na pravom mestu, uz malo znanja dobijes ovakve fotke. Verovatno ne bas toliki procenat ostrih i uspesnih fotki, ali sigurno moze da se dobije solidan procenat odlicnih fotki.

Ako bas zelis da imas bolje telo, tu je veoma povoljni D90:

Nikon D90 + 18-105mm VR + 70-300mm VR - 1294 evra!
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Sloba napisao:
Pogledao sam exif fotki, kaže 7D. Telo košta 1.250€, plus objektiv, a tu ima svega...
7D pripada bas srednjoj grupi ali malo naprednijih aparata, objektiv je taj koji poprilicno moze nadograditi cenu celog ansambla :)

bobanf napisao:Bajker, kako si prisao tako blizu stazama za rulanje?
Inace, ajd sto dime nego iz izduva im smrdi na gas za lampe /petrolej/.
Kada sam dosao na aerodrom prvo sto sam gledao je odakle da fotkam a da mi niko ne smeta. Pre nego sto je poceo sam letacki deo obisao sam staticki deo izlozbe a posle sam zauzeo poziciju naspram glavnog tornja do same ograde, video sam da je poprilican deo prazan i da je odredjen za avione koji ce kada zavrse letacki deo prici blize publici. Snabdeo sam se sa vodom i cekao. Ispostavilo se da sam dobro mesto izabrao a i fotoaparat sa objektivom je sluzio za 10-ku. Pucao sam rafalno i pojedinacno, 90% vremena stajao je teleobjektiv 70-300mm :)
Slika
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Najveći mitovi o letenju avionom

Postoje mnogi mitovi vezani za letenje, za koje putnici ne znaju da li su istiniti. Predstavljamo vam neke od njih.

Od toga koje je sedište u avionu najbezbednije, do toga zašto neke kompanije ukidaju 13. red i šta se dešava sa avionskim otpadom, odgovara sajt Skyscanner.com.

Da li je bezbedno piti vodu u avionima?

Neki avioni imaju neželjene “putnike” u rezervoarima vode, uključujući i bakterije od kojih biste se mogli razboleti. Zato nemojte piti “česmovaču” i zamolite stjuardesu za flaširanu vodu.

Šta se dešava s otpadom?

Aviokompanijama nije dozvoljeno da odbacuju otpad u toku leta, ali se može desiti da nešto od njega slučajno “procuri”. Bezbrojna pakovanja “plavog leda” (zamrznutog materijala iz svojevrsne avionske kanalizacije tretira se dezinfektivnim sredstvima koja se zamrzavaju na velikim visinama) ispala su iz aviona, a nekada može doći do materijalnih ili čak ljudskih žrtava.

Šta se dešava kada pilot ode u toalet?

Da li ste se ikada pitali zašto se ponekad upali znak za vezivanje sigurnosnog pojasa, a da nema ni traga turbulenciji? Reč je o tome da je pilot morao tamo “gde i car ide peške”.

Stjuardese čuvaju vrata do kokpita, dok se on vrati.

Može li munja oboriti avion?

Putnički avioni su neizbežno na udaru munja, koje u proseku udare jedan godišnje. Ipak, munje nisu oborile putnički avion još od 1967. Naime, većina modernih letelica mora da prođe bezbrojne testove za sticanje sertifikata bezbednosti, a budući da je spoljašnjost aviona napravljena uglavnom od aluminijuma (odličnog provodnika elektriciteta), struja teče po površini od mesta udara do repa.

Zašto neki avioni nemaju 13. red?

Neke aviokompanije ukinule su 13. red u avionima kako ne bi plašile sujeverne putnike. Među njima su Air France, Emirates, Lufthansa i Ryanair.

Lufthansa nema čak ni 17. red, zbog toga što se smatra nesrećnim u Italiji i Brazilu.

Da li toaleti moraju imati pepeljaru?

Uprkos tome što je pušenje u avionima zabranjeno već skoro 15 godina, svi avioni i dalje moraju imati pepeljare u toaletima. Naime, ukoliko se neki putnik drzne da prekrši pravilo, barem neće ugroziti tuđe živote, kao što se desilo 1973. kada je zbog cigarete zapaljen i srušen avion.

Da li mobilni telefon može izazvati pad?

I dalje se veća o ovom pitanju, a trenutna regulativa daje mogućnost svim prevoznicima da zabrane sve uređaje koji bi mogli ugroziti bezbednost putnika.

Stručnjaci su, naime, smatrali da elektromagnetni talasi koje emituju mobilni telefoni mogu ugroziti elektroniku aviona i izazvati pad. Ipak, jedno istraživanje pokazalo je da je to nemoguće.

Tako će, recimo, Virgin Atlantic uskoro dozvoliti telefoniranje u avionima.

Koje sedište je najbezbednije?

Tačno je – najbezbednije sedište u slučaju nesreće je najbliže izlazu, tvrde naučnici Univerziteta u Grinviču.

Oni su pregledali slučajeve 2.000 preživelih u 105 avionskih nesreća širom sveta i ispostavilo se da je najbolje sedeti najdalje pet redova od izlaza u slučaju požara.

Zašto hrana u avionu ima drugačiji ukus?

To nije samo vaša mašta – hrana u avionu zaista ima drugačiji ukus. Pre svega, vazduh u kabini isušuje nos, a promena u vazdušnom pritisku parališe trećinu ćelija čula ukusa. Zato avioprevoznici često dodaju mnogo soli i začina u hranu.

http://www.b92.net/putovanja/zanimljivo ... _id=640485
Korisnikov avatar
profesorPROST
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 14:50

Post od profesorPROST »

aleksa napisao:Niko da slika ove avione... :D

Slika
Aviončići su OK :) , ali je zato obuća kriminalna :kuku:
Never Say Never Again
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

BAJKER napisao:
Heineken napisao:Izgleda da je Italijanski C-27J Spartan tesko podneo aeromiting, pojavio se problem sa vertikalnim kormilom, sreca sto mu se to nije desilo u vazduhu dok je izvodio vratolomije inace bi bilo.......
Odakle ti info, ako mozes daj neki link o tom problemu Spartana.
tacan je info, prekljuce predvece je dosao italijanski transporter preko albaniije kod nas u batajnicu sa delovima...

sto se tice ovog clanka mislim da ovo za vezivanje pojaseva nije tacno, to ce nam zuzazu reci bolje, ne vezuju se zbog toga sto je pilot otisao u toalet vec zato sto u avionu postoji weather radar koji moze da prikaze kroz koju i kakvu oblast turbulencije ce avion proci i u skladu sa tim pilot odlucuje da li ce biti obavezno vezivanje.
i kontrola letenja je duzna da upozori pilote na delove vazd. prostora gde ima turbulencije kako bi ovi mogli da planiraju rutu tj obilazenje tih potencijalno opasnih zona...

i jos ne videh da negde u avionu i dan danas sluze cesmovacu...
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Kako uraditi valjak u vojnom transportnom avionu?
AERODROM BATAJNICA – Severino De Luka, test pilot italijanskog ratnog vazduhoplovstva koji je svoju kvalifikaciju stekao u Americi, predstavio mi je C-27J Spartan i u kokpitu pokazao kako radi svoj čuveni valjak.

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... d3plVpJi0U
Slika
Korisnikov avatar
robbief
Reactions:
Pridružio se: 10 Mar 2012, 00:03

Post od robbief »

I na zalost, opet se dogodilo... :(

http://theaviationist.com/2012/09/06/ru ... -them-all/

Sent from my HTC One X using Tapatalk 2
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Video sam jutros vest. Čudno. Ne verujem da je povezano, ali jel i kod nas beše pao jedan on onih remontovanih?
Širim haos!
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

jbg desava se, pre par dana Amerima pade jos jedan F18, treci ove godine!
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Pitah druga što radi kao stjuardasa u emiratesu i kaže da ima 13. red.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Malopre je 29ka preletala nad gradom. Malo je akrobatisao, dizao buku i otisao

Tptlk
Odgovori