Danas sam se video s kevom pa je malo priupitah za skidanje dipotrije. Nije bilo vremena da detaljniju priču, ali je poenta sledeća.
Ko ima malu dioptriju tipa -2,-3... nema svrhe da je skida laserom, a ko ima npr -7 ima.
Objašnjenje je u sledećem. Oko vremenom stari i ide u +. Ko nije nosio minus naočare počeće da nosi plus jer je to prirodan proces i sve nas čeka, a onaj ko je nosio minus će vremenom prestati da nosi jer oko klizi ka plusu i dioptrija se smanjuje i vremenom nestaje.
E sad onaj ko ima npr -3 uradi laser i dođe na nulu. Super! Ne, nije jer da je bio malo strpljiviji uštedeo bi pare i prestao bi da nosi naočare jer je majka priroda tako rekla. Ovako je učinio sebi medveđu uslugu jer je oko doveo na nulu iz koje će da klizi u + i opet ga čekaju naočare.
Onaj ko ima -7 ne vidi ništa živo bez naočara i laserom će značajno popraviti kvalitet vida. S druge strane njegovo oko nikad neće prirodno stići do nule već bi se samo minus smanjivao do izvesne mere što znači da će ta osoba sigurno nositi naočare pa je bolje da nosi mali plus za čitanje nego da bude praktično slepa bez naočara.
Objašnjenje je dosta laičko i bez ideje da uvredi one sa visokim dioptrijama.
Jedan savet svima koji hoće da operišu oči bilo kad i bilo zbog čega. Nemojte operisati oba istovremeno osim ako nije medicinski indikovano
Mojoj babi koja je prof oftalmologije u penziji je rutinsku operaciju katarakte izvela njena bivša asistentkinja, u vreme operacije već uveliko profesor i direktor klinike, na klinici na kojoj je baba bila direktor do penzije. Dakle uslovi, želja i trud doktora na najvišem mogućem nivou. Noć nakon operacije dolazi do komplikacije - naglog skoka očnog pritiska, oni intervenišu ali bezuspešno i rezultat je da baba jedva vidi na to oko. Da li bi i drugo oko stradalo da je istovremeno operisano ne znam, ali na sreću nije već je operisano neku godinu kasnije bez ikavih komplikacija i baba njime vidi i dan danas.
Sočiva
Razne teme, pitanja, iskustva
Idi na
- Naši automobili i druženja
- ↳ Dobrodošlica
- Klub Garaža
- ↳ Informacije o klubu i aktivnostima kluba
- ↳ GARAŽA testovi
- Automobili
- ↳ Auto-katalog
- ↳ Noviteti
- ↳ Retro garaža