Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od ikac2000 »

Ja sam se juna registrovao, i niko mi nije trazio pasos niti me je legitimisao osum radnice u posti koja mi je dala kutiju sa karticom.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Ikac2000 si zadovoljan tamo? Kako je u Kelnu i u nemackoj generalno?

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Za sada izuzetno zadovoljan. Lep grad, aerodrom za kuci blizu :-) Sunce nam bas nedostaje, nema ga uopste za nase pojmove.

Klopa je ekstra, 95% je Lidl koji nam je do kuce. Interesantno da je alkohol i slatkisi ( sladoled posebno ) jevtiniji nego u SRB. Inace za hranu ide koliko i u SRB, samo je daleko raznovrsnije i kvalitetnije.

Navikli na cene, sporu administraciju, i tako...

Jedino sto dizelas nije najpametniji za relacije od po par km...ali otom potom...
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

FK Keln zakucan za dno tabele, samo još da ih Zvezda naduva... :D

TT

Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Bar 10 njih znam koji su u zadnje dve godine otišli u Nemačku iz SRB... dvojica se već vratili. Neki su ostavili i solidno plaćene poslove. Meni je Nemačka totalno nezanimljiva.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Koji je razlog vracanja, ako nije tajna?
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Biće uvek ljudi koji će i u D biti iz nekog razloga nezadovoljni. Platom, vremenom, manjim obimom socijalnih kontakata, nekafenisanjem u podne, nemanjem ortaka za basket uveče ili za neku bleju...itd itd, .Ima puno naših ljudi koji su došli ovamo u fazonu "svete, evo me, sklanjaj se", pa po dolasku ovde padnu u neku krizu identiteta ili tome slično, kada shvate da su oni kao jedinka samo jedan od točkića u sistemu. A završili su zaboga onolike škole u Srbiji, pa gde je sad crveni tepih, šta je ovo? Zbog toga su na primer naši lekari u priličnom problemu kada dodju ovde. U Srbiji su bili bogovi u belom, a ovde su u službi pacijenta. Kulturološki šok za njih.
Slažem se da je Nemačka "nezanimjiva" zemlja, samo što je ta osobina u mom sistemu vrednosti jako pozitivna. Ne treba mi "zanimljiva" država, treba mi stabilna. A da je D lepa zemlja, lepa je, tu nema govora. Kao što je i Srbija lepa, možda i zanimljiva, ali nije stabilna.
U SRB je i dalje mišljenje da se u Nemačkoj samo radi, radi i radi i da nemaju ni dana da predahnu. To jednostavno nije tačno(nije nikad ni bilo). Tu pogrešnu informaciju su još pre 40ak godina u Srbiju doneli naši radnici koji su sedamdesetih godina došli u D sa namerom da u najkraćem roku zarade najviše moguće para i da se vrate natrag. Oni su ti koji su živeli da bi radili. I tako onda prodje 40ak godina a oni još rade li rade i koliko sutra se vraćaju u Srbiju.
Generacija koja je od 90ih pa na dalje došla u D radi da bi živela, a to je ogromna razlika. Samo što su oni naučili šta je privatnost i ne zvone na sva zvona šta, kako i gde rade i kako žive, pa nikome nisu interesantni, tako da je o našim ljudima u inostranstvu ostala ona slika iz sedamdesetih.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Pa sta ce biti, nisu se uklopili, ne mogu da se prilagode, ne odgovara im atmosfera, smorili se. Nista neobicno.
Ja se za gomilu ljudi pitam zasto se ne vrate, sto gube vreme, muce sebe. Nije se lako ni vratiti, mislis da ce te gledati kako nisi uspeo, pa onda na silu...
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

A tu i tamo važi možda i :"ladno, al` standard".
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Nije tajna. Jedan je lekar, iz lekarske porodice, matorci mu kupili stan, dobro situiran. Otišao je da proba i nije mu se dopalo što mu
za trošak, kad isplaća račune, ostaje isto kao u Srbiji a daleko je od svojih. Posle par godina bi mu bilo bolje ali nije hteo da čeka. Mislim da ima i onog... kod Švabe se radi :)

Drugog oborila nostalgija plus mu se nikako nije dopala nova sredina.

U principu je zajeb kad čovek ima izbor. Recept za uspeh je da kad odeš, zaboraviš Srbiju na neko vreme. Opet je lakše ljudima koji ne odu sami.

Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

kragujevac napisao: 25 Sep 2017, 10:34 Slažem se da je Nemačka "nezanimjiva" zemlja, samo što je ta osobina u mom sistemu vrednosti jako pozitivna. Ne treba mi "zanimljiva" država, treba mi stabilna. A da je D lepa zemlja, lepa je, tu nema govora. Kao što je i Srbija lepa, možda i zanimljiva, ali nije stabilna.
U SRB je i dalje mišljenje da se u Nemačkoj samo radi, radi i radi i da nemaju ni dana da predahnu. To jednostavno nije tačno(nije nikad ni bilo). Tu pogrešnu informaciju su još pre 40ak godina u Srbiju doneli naši radnici koji su sedamdesetih godina došli u D sa namerom da u najkraćem roku zarade najviše moguće para i da se vrate natrag. Oni su ti koji su živeli da bi radili. I tako onda prodje 40ak godina a oni još rade li rade i koliko sutra se vraćaju u Srbiju.
Generacija koja je od 90ih pa na dalje došla u D radi da bi živela, a to je ogromna razlika. Samo što su oni naučili šta je privatnost i ne zvone na sva zvona šta, kako i gde rade i kako žive, pa nikome nisu interesantni, tako da je o našim ljudima u inostranstvu ostala ona slika iz sedamdesetih.
Ja ne znam gde važi ovo mišljenje, s obzirom da sam u miljeu gde je enormna emigracija za DE ovo doslovce niko ne navodi kao negativnu stranu (da ne kažem nikad čuo nisam), nisi baš dobro informisan, to se više priča za USA, barem kada je reč o zdravstvu ;)
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Dobro je ako je tako kako ti pišeš, znači da se koliko-toliko ta slika promenila.
Mene su svojevremeno jako nervirale takve diskusije sa ljudima oko mene (kad dodjemo u Kragujevac),pri čemu su me sagovornici ubedjivali da je u D jako loše, da ja u stvari nemam pojma i da je samo pitanje vremena kada će sve to propasti, čuli su to na TVu. A njihov severni pol Beograd, južni pol Niš. :kuku:
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
speedy stikis
Reactions:
Pridružio se: 01 Jul 2016, 12:27

Post od speedy stikis »

Svajcarci :D @laki @floid

Kako je kod vas po pitanju suncanih dana?
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Najbolje je u ticinu. Tamo je skoro mediteranska klima. Zimi uglavnom na jezeru nema snega. Imam na telefonu u weather aplikaciji taj region i cesto zimi kad bude u novom sadu -10, -5, 0, tamo bude bas lepo u plusu.
Ali uglavnom kazu da je standard truba u odnosu na ostale, valjda ne moze i sunce i pare.
The climate of Ticino, while remaining alpine, is noticeably milder than the rest of Switzerland's, enjoying a higher number of sunshine hours and generally warmer temperatures.[10] In German-speaking Switzerland, Ticino is nicknamed Sonnenstube (sun porch), owing to the more than 2,300 sunshine hours the canton receives every year, compared to 1,700 for Zurich
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Hm, pretpostavio sam da su takvi razlozi, vise licni, nego da je Nemacka u pitanju, ali reko da pitam, mozda se Nemacka promenila :)

Kada bih odlazio, najradije bih negde gde svanjiva uvek u 0400, a zalazi oko 2100 i kusur :)
I da nema ispod 10-15 stepeni nikad :)
Odgovori