Bilo bi dobro da se prekine sa ovom temom ovde, vrti se pa vec jedno dvadeseti put i skoro svaki put je usledilo zakljucavanje

Dovoljan da je ostao primecen. A narocito na Kosovu. Cela armija je bila tamo, sa mnogo tehnike.
Ali naša avijacija ih nije oštetila, pogotovo 29ke poletanjem prema i više nego nadmoćnom neprijatelju. A skoro svakom je otkazao radar...superboss napisao: ....
Medjutim, imao dam cast da me iz prve ruke obucavaju ljudi koji su dejstvovali na Kosovu po avionima NATO.
Ostecenja je bilo mnogo vise, nego sto su se oni nadali i sto su hteli da priznaju.
Na zalost, nasa drzava to nije mogla da iskorsti. Koliko je moglo da se zaradi na obuci, prenosu uskustva itd...
Ko je i zašto naredio pilotima da polete sa neispravnim zastarelim avionima na toliko nadmoćnijeg neprijatelja, to je već druga priča.Ji 4Tze napisao: 30 Sep 2017, 21:06
Ali naša avijacija ih nije oštetila, pogotovo 29ke poletanjem prema i više nego nadmoćnom neprijatelju. A skoro svakom je otkazao radar...
Ekvivalent bi bio da su oni izgubili 100ak najboljih pilota na svojim najboljim avionima.
Zato i kažem, previše je...
I ja sam tada razmišljao na sličan način, ali su mi onda stariji i iskusniji objasnili: Svako ispaljivanje raketa, pa čak i ono besomučno pucanje iz PVO topova koji verovatno ništa nisu pogodili, nateralo je neprijatelja da bude nervozniji i plašljiviji, da se vrati iz mnogih započetih misija, a da od nekih potpuno odustane. Desetine aviona su oštećene, većina je uspela da sleti u Bosnu/Hrvatsku/Makedoniju/Albaniju. Sve je to poremetilo tok agresije i unelo nervozu i dodatne troškove u nešto što je trebalo da bude "laka akcija od tri dana". Osim bespilotnih letelica, oboren je i ogroman broj krstarećih raketa. To su vrlo skupe stvari, i na kraju su čak ostali bez Tomahawka sa konvencionalnim glavama, pa su morali da skidaju nuklearne i stavljaju konvencionalne. Ako im možda troškovi ništa ne znače (a znače), svaka raketa koja nije pogodila zgradu, most, ili drugi cilj, znači da je tom objektu "produžen život". Neki od njih možda i nisu ponovo gađani, ili su gađani sa malo uspeha. I na kraju - najvažnija stvar je udar na moral neprijatelja. Kod njih je bila prilična panika kako mi to uspevamo da se branimo tako dobro i zašto ne uspevaju da nam unište oklopnu tehniku. Neki piloti iz Španije i Italije su odbijali da lete. I u Francuskoj vojsci je vladala anti-NATO atmosfera, posebno na vrhu, uključujući i predsednika Širaka. Možda nije pošteno da ovo kažem jer sam vreme bombardovanja proveo prilično lagodno - ali da smo još malo izdržali, možda bi to bio kraj NATO pakta.Delija napisao: 30 Sep 2017, 18:07 "Istamburali"?![]()
Koliko aviona smo im pogodili? Koliko aviona smo im srusili?
Ako se ne varam - zvanicno su srusena samo tri aviona (F-16, F-117a i AV-8B Harrier), dva helikoptera (AH-64 Apache) i 30-ak UAV-a. Nezvanicno se prica o nekim desetinama aviona, al'...
Koliko stetu smo im uopste napravili? Nek bude i milijarda-dve - sta je to za njih, teska smejurija?![]()