Ratna tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Re: Ratna tehnika

Post od Heineken »

ljubo lepo receno

Bilo bi dobro da se prekine sa ovom temom ovde, vrti se pa vec jedno dvadeseti put i skoro svaki put je usledilo zakljucavanje :pivo:
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Ja sam inace radio (do skoro) u firmi u kojoj je 50% radnika doslo iz vojske (konkretno mornarice) tehnickog dela, svi oni su sa ekstremnim respektom pominjali Srpsku vojsku i avijaciju. Mada su svi oni boranija u odnosu na glavnog badzu - Amere. Neposredno posle bombardovanja sam radio u Americi i bio frapiran odusevljenjem Amera na pominjanje Srbije i otporom koji smo pruzili (koliko god da ga je bilo). Mislo sam da ih sve kolektivno boli dupe...

Prema tome reci da je otpor bio nikakav je jako pogresno. A o politici nema sta da se raspravlja, a to ni nije tema ove raspravke :)
Heineken
Reactions:

Post od Heineken »

Naravno da se VJ spominje sa respektom nista cudno, tako i treba da bude!
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Delija napisao: 30 Sep 2017, 16:06 A koliki smo to otpor pruzili? :pardon:
Dovoljan da je ostao primecen. A narocito na Kosovu. Cela armija je bila tamo, sa mnogo tehnike.

Svaki dan su unistavali par tenkova i oklopnih vozila-prema njihovim izvorima.

U stvari, uniteno je samo par komada.

Najsavremenija vojska na svetu je pri tom napala vojsku koja je ostaka tehnicki zaglavljena u sedamdesetim.

Samo da napomem, da sto de tice VS- nema veceg protivnika od mene kada se ista glorifikuje.

Medjutim, imao dam cast da me iz prve ruke obucavaju ljudi koji su dejstvovali na Kosovu po avionima NATO.

Ostecenja je bilo mnogo vise, nego sto su se oni nadali i sto su hteli da priznaju.

Na zalost, nasa drzava to nije mogla da iskorsti. Koliko je moglo da se zaradi na obuci, prenosu uskustva itd...
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Heineken
Reactions:

Post od Heineken »

Rasterali su vecinu iskusnih ljudi...jbg demokratske promene sta mi znamo
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:

Post od superboss »

Skoro svi koji su ucestvovali u bilo kakvim dejstvima su penzionisani.
Heineken
Reactions:

Post od Heineken »

Znam to, jedan od njih je i moj otac ;)
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

superboss napisao: ....
Medjutim, imao dam cast da me iz prve ruke obucavaju ljudi koji su dejstvovali na Kosovu po avionima NATO.

Ostecenja je bilo mnogo vise, nego sto su se oni nadali i sto su hteli da priznaju.

Na zalost, nasa drzava to nije mogla da iskorsti. Koliko je moglo da se zaradi na obuci, prenosu uskustva itd...
Ali naša avijacija ih nije oštetila, pogotovo 29ke poletanjem prema i više nego nadmoćnom neprijatelju. A skoro svakom je otkazao radar...
Ekvivalent bi bio da su oni izgubili 100ak najboljih pilota na svojim najboljim avionima.
Zato i kažem, previše je...

Boringly average, but also perfect for school run mums
Heineken
Reactions:

Post od Heineken »

Imali su zahvate ali nisu uspeli da izvrse lansiranje...A ta silna otkazivanja su imala veze sa njihovim strahovitim elektronskim ometanjem
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:

Post od superboss »

Ji 4Tze napisao: 30 Sep 2017, 21:06

Ali naša avijacija ih nije oštetila, pogotovo 29ke poletanjem prema i više nego nadmoćnom neprijatelju. A skoro svakom je otkazao radar...
Ekvivalent bi bio da su oni izgubili 100ak najboljih pilota na svojim najboljim avionima.
Zato i kažem, previše je...
Ko je i zašto naredio pilotima da polete sa neispravnim zastarelim avionima na toliko nadmoćnijeg neprijatelja, to je već druga priča.

Piloti su par godina posle rata pokrenuli to pitanje, bilo je nešto malo po novinama-i naravno zataškano.

Jete, to im je posao, ja to znam. Ali ne da ga rade tako.

U situaciji apsolutne vazdušne nadmoći kakvu je NATO imao, bilo kakvo dejstvo po njihovim avionima je skoro ravno samoubistvu.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Bas danas gledam vesti. Pet Holandskih komandosa podiglo tuzbu protiv minstra odbrane. Kolega poginuo tokom vezbe, sve zbog stednji.. https://nos.nl/artikel/2195468-aangifte ... recht.html
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

https://youtu.be/VAdG84V0qEg
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:

Post od superboss »

Meni se čini da su oni neutralna zemlja?Vek beše?

A vidi molim te imaju vojsku....
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

... I dosta razvijenu vojnu industriju.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Delija napisao: 30 Sep 2017, 18:07 "Istamburali"? :zbunjen:

Koliko aviona smo im pogodili? Koliko aviona smo im srusili?
Ako se ne varam - zvanicno su srusena samo tri aviona (F-16, F-117a i AV-8B Harrier), dva helikoptera (AH-64 Apache) i 30-ak UAV-a. Nezvanicno se prica o nekim desetinama aviona, al'...

Koliko stetu smo im uopste napravili? Nek bude i milijarda-dve - sta je to za njih, teska smejurija? :pardon:
I ja sam tada razmišljao na sličan način, ali su mi onda stariji i iskusniji objasnili: Svako ispaljivanje raketa, pa čak i ono besomučno pucanje iz PVO topova koji verovatno ništa nisu pogodili, nateralo je neprijatelja da bude nervozniji i plašljiviji, da se vrati iz mnogih započetih misija, a da od nekih potpuno odustane. Desetine aviona su oštećene, većina je uspela da sleti u Bosnu/Hrvatsku/Makedoniju/Albaniju. Sve je to poremetilo tok agresije i unelo nervozu i dodatne troškove u nešto što je trebalo da bude "laka akcija od tri dana". Osim bespilotnih letelica, oboren je i ogroman broj krstarećih raketa. To su vrlo skupe stvari, i na kraju su čak ostali bez Tomahawka sa konvencionalnim glavama, pa su morali da skidaju nuklearne i stavljaju konvencionalne. Ako im možda troškovi ništa ne znače (a znače), svaka raketa koja nije pogodila zgradu, most, ili drugi cilj, znači da je tom objektu "produžen život". Neki od njih možda i nisu ponovo gađani, ili su gađani sa malo uspeha. I na kraju - najvažnija stvar je udar na moral neprijatelja. Kod njih je bila prilična panika kako mi to uspevamo da se branimo tako dobro i zašto ne uspevaju da nam unište oklopnu tehniku. Neki piloti iz Španije i Italije su odbijali da lete. I u Francuskoj vojsci je vladala anti-NATO atmosfera, posebno na vrhu, uključujući i predsednika Širaka. Možda nije pošteno da ovo kažem jer sam vreme bombardovanja proveo prilično lagodno - ali da smo još malo izdržali, možda bi to bio kraj NATO pakta.
Ђенерал Јанковић
Odgovori