Ne brže od života!

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: Ne brže od života!

Post od dragvorl »

Ono sto je interesantno na slici gde je na zalost preminulo lice su alati koji se koriste za spasavanje, Jaws of life na engleskom.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Nuk svaka cast na ovome. :klanjamse:
Citajuci ovo, zapitao sam se da li bi uopste bio sposoban da pruzim nekome pomoc u takvoj situaciji. Prvo sto bi se sledio u trenutku i trebalo bi mi vremena da shvatim da treba da preduzmem nesto. A druga stvar je ta da bi se plasio da nesto uradim da ne bi pogorsao stanje povredjenom. Realno, od prve pomoci veoma malo znam(zahvaljujuci nasoj obuci vozaca), cak sam i zaboravio u koj se polozaj postavlja povredjeni ako mu je povredjena kicma, grudni kos i sl. Znam, to je tuzno sto ne znam ali sta cu. Da ucim ponovo prvu pomoc, trenutno nemam vremena. Svakako bih zeleo da pomognem svakom, ali koliko bi to bilo korisno iskreno - ne znam.

Sent from my Galaxy Y using Tapatalk 2
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

sve je vise brzih ( ali i sigurnijih ) automobila i sve se brze vozi, ali je ogroman problem sto je ovaj zakon napisan sa ceiljem punjenja drzavne kase vise nego sa ciljem prevencije saobracajnih nesreca...
na edukaciji ljudi se radi koliko i na lanjskom snegu...
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

:plusone:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Okanovic u clanku omasio poentu, sad ce da se svede na prepucavanje izmedju njega i Stojadina. Odgovornost lezi prvo na pravosudju koje ne kaznjava a onda na MUP-u koji je zakenjao originalni predlog zakona, pa ga sprovodio kao sto smo primetili u ovih par godina. Jebes zakon koji osniva Agenciju na koju prebacuje odgovornost...
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

nuk, svaka tebi cast, ali ja se sa takvim stvarima ne bih zajebavao...

Isao sam u osnovnoj na prvu pomoc, isli na takmicenja itd, i uvek je najveci problem bio sta kada se desi saobracajka...

Pogotovo ako se desi da je auto toliko ostecen da je neki deo vozila pritisnuo telo povredjenog. Moze da se desi da ga upravo to odrzava u zivotu. Drugo, ako mu je povredjena kicma, postoji pravilo kako se osoba iznosi iz kola, a ne verujem da bih imao dovoljno prisebnih ljudi oko sebe u tom trenutku da mi pomognu...
Prelomi, sok, nagnjecenja, to sve nije problem, pogotovo ako je osoba svesna, ali ozbiljnije stvari bih prepustio Hitnoj...

Za to vreme je bitno da si pored zrtve, da si obezbedio mesto da se ne bi desila jos gora saobracajka ako neko naleti itd..
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Ako je vec situacija toliko ozbiljna, dovoljno je da budes pored svesnih zrtava u kolima i pricas sa njima: da ce sve biti u redu, da su ostali dobro, da je pomoc na putu - takve stvari ljudima u krizi znace vise nego sto se moze pretpostaviti. Ni ja se ne bih usudio da nekoga vadim iz olupine tek tako, ali se ne bih snebivao i gledao sa 20 metara ko vecina ljudi.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: Ne brže od života!

Post od Saša »

Kakvo crno pružanje pomoći, ta "vremena" su davno prošla. U mnogim zemljama je to i zabranjeno raditi već treba pozvati (stručnu) pomoć i osigurati mesto nesreće ako se može (setite se slučaja pogibije onog nesrećnog lekara na autoputu koji je krenuo da pomogne drugima). Pomoć se pruža samo u ekstremnim slučajevima ako povređeni jako krvari pa će iskrvariti dok pomoć stigne, ili recimo gori automobil a čovek je u nesvesnom stanju (mada, tu već i sopstveni život dovodite u opasnost)... No pomerati povređenog bez potrebe, izvlačiti ga iz automobila (sem u gore navedenom slučaju) - ni slučajno, možete napraviti daleko više štete nego koristi, za koju možete čak eventualno i odgovarati kasnije.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Nuk, to je moj utisak na osnovu ljudi koji su primljeni u urgentni, uglavnom prica bude "pa ne secam se, samo sam pao, prisli su mi neki ljudi, pozvali hitnu pomoc..."
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Ljudi ne možete da znate kak bi reagovali u slučaju gadne saobraćajke.
Ja nisam ni najmanje gadljiv i pritom imam elementarno znanje o pružanju prve pomoći, davao sam injekcije kad je trebalo itd, ali
Pre desetak godina sam se vraćao iz Grocke, već je pao mrak i na potezu između hladnjače i Boleča naleteo na saobraćajku. Izašao iz kola i vidim sledeće: čovek srednjih godina je vozio motor iz pravca Grocke ka Beogradu, prestizao je auto i uleteo u makazice tako da ga je auto iz suprotnog smera zakačio i oborio pred auto koji je prestizao, a taj mu je prešao preko obe noge i potpuno razneo. Ostalo razmazano tkivo u kočionom tragu. On leži pored puta glavom nizbrdo ka jarku, a onoo što je ostalo od nogu ka drumu (ostali su samo delovi nadkolenica). Jeziva slika. U tom stiže hitna pomoć i dok je vozač okretao sanitet tehničar je zamolio nas koji smo stajali da mu pomognemo da ga stavi na nosila. Na moju sreću nisam morao da učestvujem u tome jer je bilo dovoljno ljudi koji su bili ispred mene i jako sam im zahvalan na tome. Da sam morao naravno da bih ga podigao, ali na sreću nisam.
Čovek je toliko iskrvario da je umro u sanitetu na putu za Beograd.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

U takvoj situaciji podvezes nogu ili pesnicom pritisnes venu, da bi smanjio krvarenje i molis Boga da HP stigne sto pre...
Jbg, nazalost, ni pored svog znanja i prisebnosti, ne moze se svakome pomoci...
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

To je upravo slučaj koji sam pomenuo. Da je neko bio dovoljno brz i priseban, mogao je čvrsto podvezati iznad rana obe noge da zaustavi krvarenje i čovek bi verovatno ostao živ. No bojim se da je takvih malo. Ni sam ne znam kako bih reagovao da se zateknem u takvoj situaciji. :(

p.s. Sličan slučaj pre više godina (nije saobraćajka, ali veoma slično): čovek obilazio plac na kome mu je vikendica i nađe neki lavor koji tu nije bio ranije. Podigne ga i odjekne strašna eksplozija i raznese mu bukvalno obe noge iznad kolena (ne pitajte šta, kako i zašto, jer ne znam ni ja). Da nije bilo komšije u blizini koji je priskočio i to podvezao, čovek bi takođe umro. No, živ je i danas, invalid u kolicima, ali je bar živ. :(
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

NexT napisao:U takvoj situaciji podvezes nogu ili pesnicom pritisnes venu, da bi smanjio krvarenje i molis Boga da HP stigne sto pre...
Jbg, nazalost, ni pored svog znanja i prisebnosti, ne moze se svakome pomoci...
Ne zezaj bre. Pa 30% ljudi padne u nesvest kada vidi krv, a ne unakazeno telo coveka koji vristi od bolova, shoka, straha...

Lako je pisati o tome...
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

A da ne pominjemo da nije sve tako bajno da podvezes i bude ok. Za pocetak moze da ima i unutrasnje krvarenje... Kako god, po meni treba pomoci, al ne moze to svako, a i ako uradi sve kako treba, opet...
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Ja sam stigao minut pre hitne, ali to nije bitno. Nije imalo šta da se podveže. Bukvalno. Videli su se samo patrljci obe butne kosti. Tkiva nigde. Jeziva scena noćima sam je sanjao.
Ali nije to bila poenta priče. Poenta je da ja koji inače nemam problema sa redovnim meicinskim problemima, krvlju i sl. nisam bio u stanju da dođem sebi koliko je gadno bilo. Ništa čoveka ne može da pripremi na takvu scenu osim iskustva. Zato kažem da ne znate kako bi reagovali dok se ne nađete u takvoj situaciji.
Odgovori