Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Darko »

A inače kod nas u Srbiji ide pekara -banka - kladionica - pekara - banka -kladionica, kafić, kafić pa opet na početak... i tako redom
Hvala na odgovorima, bas zbog toga sam i pitao, jer je kod nas taj niz neprekidan, samo ide tih par delatnosti jedno pored drugog i samo se zidaju novi lokali gde se otvara jedno te isto.

Jos jedno pitanje. Gde god sam putovao u centrima ili sirim centrima tih gradova jednostavno je hronican nedostatak nekih manjih prodavnica ili trafika gde mozes da kupis neku vodu, sok, grickalice, maramice itd. Potpuno razlicita prica u odnosu na srbiju gde to imas na apsolutno na svakom jebenom cosku. Uhvatio sam sebe da setam budimpestom, becom, trstom, itd i da ne mozes sat vremena da nadjes neki lokal gde bi kupio neki sok, vodu, cips. Pa sam se uvek pitao zasto to tamo nema, okolo zgrada, stanara, turista kao pleve a napolju nema uopste mini marketa.
Pa sam zato i pomislio da postoje neka ogranicenja u vezi gde i sta moze da se otvori.
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Ne znam 100% kakva ja zakonska regulativa u Nemačkoj po pitanju otvaranja "istih" delatnosti u neposrednoj blizini. Obzirom da su u D javne službe regulativni ludaci po tom pitanju i da niko živi ne bi dobio dozvolu za nešto ako ne postoji zakonska osnova za to, očigledno je da je dozvoljena ista delatnost "jedna do druge". I pre devedesetih godina su u Minhenu na primer postojale ulice gde su radnje za prodaju tehničke robe bile bukvalno vrata do vrata (Schwanthalerstrasse, Landwehrstrasse), kompjuterske tehnike (Goethestrasse, Schillerstrasse) ili trgovci automobilima (Landsbergerstrasse, Bodenseestrasse, Ingolstaedterstrasse). E sad, nisam baš vidjao da ima ulica gde je bilo dvanaest frizerskih salona ili pekara vrata do vrata (ne verujem da je to zabranjeno), ali mislim da su firmadžije tog tipa jednostavno vodjene nekom zdravom tržišnom logikom pa nisu hteli da rizikuju egzistenciju takvim o-ruk načinom poslovanja. Znam samo da nije dozvoljeno "dumping" cenama ubijati konkurenciju. U fazonu, otvorim pekaru pa prodajem hleba za 10 centi par meseci i tako ubijem posao onom pored mene dok ne propadne, pa posle dižem cene zato što sam jedini u kvartu. To je nelojalna konkurencija i razlog da tržišna inspekcija zatvori firmu (a tržišna insp. ovde je vrlo gadna).
Mini marketi ne postoje, bar ne onakvi kakve znamo u SRB. to što si ti naveo se kupuje u pekarama, one obično imaju i par frižidera sa bakalukom i par sa pićem. Tu recimo 0,5L mineralne vode košta 1,20€,Coke ili fanta koštaju 1,5€, pa ko voli samo napred.
Poslednja izmena od kragujevac u 03 Okt 2017, 17:51, izmenjeno 1 put ukupno.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

Pulp Fiction napisao: 03 Okt 2017, 16:54
aviator napisao: 03 Okt 2017, 15:24 ^
Ima u slučaju apoteka.
Uredjeno je koliko apoteka može da bude na osnovu broja stanovnika grada, opštine, naselja,...
Ima i lokacijskih ograničenja spram delatnosti, vezano za buku, zagadjenje,...
Pričaš za Zapad ili kod nas? Pošto apoteka u Šidu ima 6 komada (možda i više) sve u krugu od 50m. 3 su baš jedna pored druge, neke su preko puta ulice. Jeste da su u blizini Doma zdravlja ali sam se uvek pitao kako rade svi uspešno.

A inače kod nas u Srbiji ide pekara -banka - kladionica - pekara - banka -kladionica, kafić, kafić pa opet na početak... i tako redom :)
Darko je pitao za zapadnu Evropu.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Normalno da nema, da bi seo u restoran. Ima manjih prodavnica, otvori Google maps ili foursquare sledeći put.

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Asortiman koji u se u SRB kupuje u minimarketima su ovde dobrim delom preuzele i benzinske pumpe. Na skoro svakoj benzinskoj pumpi u Minhenu mogu u svako doba da se kupe sveže kifle, kroasani, sendviči i ostali pekarski proizvodi. Mleko i mlečni proizvodi, sladoledi i tome slično takodje. Svaka druga pumpa ima i prodaju pića, gde je dozvoljena prodaja piva i vina (ne i žestokih pića). E sad, kvaka je u tome što benzinskih pumpi nema baš na svakih 500 metara.
Poslednja izmena od kragujevac u 03 Okt 2017, 18:00, izmenjeno 1 put ukupno.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Npr u Holandiji ima jedan jak filter. Veliki troskovi poslovanja, to jako filtrira firme. Na zalost i srecu to u Srbiji jos nije aktuelno, tamo je jos jeftina radna snaga i rentiranje prostora... inace ja sam zagovornik slobodne trzisne utakmice, svi nek udare, pa da najbolji pobedi...

Druga je prica za subvencionisane delatnosti, tipa lekar, apotekar ili nesto slicno, mada i to pokusavaju da prebace u trzisnu utakmicu - sa svim pravom :) Jedino otvoreno trziste donosi bolju i raznovrsniju uslugu i robu i nize cene. Drzava samo moze da subvencionise i sa tim da doprinosi necemu i to je to..

PS: Srbi vole da se drzava uplice u poslovanje, ako ne javno onda potajno :)
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

ljuba napisao: 03 Okt 2017, 17:59 Jedino otvoreno trziste donosi bolju i raznovrsniju uslugu i robu i nize cene.

Zavisi gde i zavisi kako se to odvija. Cesto to moze dovesti i do monopola u malim drzavama kao sto je Srbija i do potpune propasti domacih proizvodjaca, jer su stranci usli sa nizim cenama (cesto subvencionisanim od strane maticne drzave), a nakon unistenja ili preuzimanja nasih proizvodjaca, ti isti proizvodi drasticno poskupe...
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:

Post od aviator »

@ljuba
Kako se subvencionišu apoteke u Holandiji?
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Darko napisao: 03 Okt 2017, 17:46

Jos jedno pitanje. Gde god sam putovao u centrima ili sirim centrima tih gradova jednostavno je hronican nedostatak nekih manjih prodavnica ili trafika gde mozes da kupis neku vodu, sok, grickalice, maramice itd. Potpuno razlicita prica u odnosu na srbiju gde to imas na apsolutno na svakom jebenom cosku.
Prosto drugacije gledanje na stvari. Nije lose kod nas sto ima(za onog kome treba) ali nije lose ni zapadna varijanta.

Za mene je bio sok dvokratno radno vreme, zatvorene radnje subotom, posebno nedeljom...

Onda skontas da je to normalno, jbg i oni imaju dusu
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Ljubo, ja volim da se država upliće, ali u smislu onoga što sam napisao za zone. Neću da mi bude prodavnica pored kuće, jer niti želim kamione koji dostavljaju robu u 6 ujutro, niti želim gomile ljudi koji ceo dan prave gužvu. Isto važi i za lokale u prizemlju zgrade (a kod nas se i danas masovno tako gradi). Niti u blizini kuće treba da bude auto-limar koji po ceo dan lupa čekićem i drnda brusilicom (a imao sam baš takav slučaj). Jednostavno, stanovanje bi trebalo biti odvojeno od komercijalne delatnosti. Ima i priča o lakoj i teškoj industriji, ali o tome se koliko-toliko vodi računa (a nažalost i nema mnogo industrije).
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Pa kod nas (NL) je zdravstveni sistem jedinstveni, gde je virtuelna trzisna utakmica izmedju razlicitih osiguravajucis drustava ( npr: https://www.zilverenkruis.nl/consumente ... fault.aspx). Inace za sve kategorije je ista cena (stare, mlade, bolesne, zdrave) jedino se paketi razlikuju (koje bolnice smes da koristis, kakva soba i sl.), plus ako treba drzava (kroz porez) i opstina (kroz direktnu kes pomoc) pomazu odredjenim ugrozenim kategorijama (deca do 18god ne placaju nista plus nema skoro nikakvog ucesca u troskovima za njih - idu na najaci roditeljski paket) Inace svakog koga procene da je ugrozen dobija pomoc do nivoa “koliko mu treba” :). Bogate opstine (npr Amsterdamska) pomazu vise (citaj luksuznije i brze) a siromsane malo manje.

Ukratko manje od 50% cene osiguranja placaju korisnici, a ostatak ide kroz poreze - drzavu, znaci ona mnogo vise od 50% ucestvuje u tome, i ona ima glas prilikom uredjenja tog dela trzista. Inace nase apoteke skoro 100% prodaju samo na recept, plus ne mozes da ides sa receptom, nego moras da se upises u apoteku i da tvoj lekar elektronski posalje recept njima, to je bas smor, ali radi...

PS: Slazem se za zone, to je potpuno druga prica. To su opsta pravila stanovanja i uredjenja saobracaja. To su stvarno usavrsili do beskonacnosti. Stalno nas konsultuju o tome. Inace sada je velika frka sto Schiphool oce da se prosiri a mi mu ne dajemo zbg buke i kukaju i pritiskaju na sav glas. Videcemo ko ce pobediti :)
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:

Post od aviator »

^
A ti se zalažeš za potpunu tržišnu utakmicu.
Iz ovog proizilazi da bi se samo bogati mogli lečiti.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Pa trzisna utakmica u strogo definisanim uslovima. Sa tim da imas gde da se razmases. Kao fudbaleri kada istrce na teren da znaju okvire terena i da imaju gde da se razmasu, ali da za sve bude isto.. i da pravila bude sto manje i da budu sto jasnija :)

PS: Nisam razumeo tvoj komentar da samo bogati mogu da se lece? Ja sam pricao o nijansama, svi imaju (skoro) isto. A sto se tice individualne (ekstra) pomoci to je druga prica, ali i to su nijanse...
PS1: Ugrozeni su ili hronicni bolesnici (ukljucujuci mentalne bolesti), izbeglice i dugogodisnji nezaposleni (trenutno je stopa nezaposlenosi u NL je oko 5% https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/16 ... alt-verder)
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:

Post od aviator »

Razumeo si, razumeo, al ajd da ponovim.
Ako si zagovornik slobodne tržišne utakmice onda si protiv mešanja države u nju, tj. bez subvencija i dotacija.
Kao zdravstvo u SAD do Obame.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Moram da kazem da sam ja bas za taj sistem, surov. Bas je bila skoro prica (NL) oko prekomerno debelih ljudi da li njih pritiskati (da placaju ekstra troskove lecenja bolesti nastala kao posledica debljine) ili ih tretirati kao bolesne.. sto sigurno i jesu delimicno... svaki sistem ima pozitivnih i negativnih strana. Problem je sto svaki debelo dotirani socijalni sistem mora neko da placa, i dok je sistem zatvoren (citaj nema upada sa strane izbeglica ili useljenika) on funkcionise dobro, a sa malo problema postaje skup (za one koji stvarno placaju) i komplikovan... staro je pravilo da svaka intervencija i (prekomerno) uplitanje drzave se bolno zavrsava...
Slika
Odgovori