Ratna tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
delano
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2015, 12:30

Re: Ratna tehnika

Post od delano »

Udjite, ionako dostojanstvo vise ne postoji :)
Korisnikov avatar
Cica Maca
Reactions:
Pridružio se: 24 Okt 2013, 13:03

Post od Cica Maca »

Samo napred! Bice mi zadovoljstvo da pritisnem ili ucestvujem u pritiskanju crvenog dugmeta. Samo, mojne zurite, tamo negde tek, u aprilu ili maju pristupite natou.

Sent from my HTC Desire 825 using Tapatalk

Slika
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Ništa nisam shvatio, na koje crveno dugme misliš? :)

H4wkeye, većina građana Srbije bi zapravo pristala da uđemo u NATO, ako bi nam vratili Kosovo.

Nego, da se vratimo na tehniku: kod PVO sistema sa prethodnog snimka su zanimljivi i topovi za odbranu. Ne znam šta je konkretno ovde ugrađeno, ali najimpresivniji mi je Grjazev-Šipunov GSh-6-30 (šestocevni, 30 mm) koji ispaljuje 100 granata u sekundi. Mislim da je to i zvanično najbrži top na svetu. :) Uglavom je ugrađivan na brodove, ali i u MiG-27 (jurišna varijanta MiG-a 23). Navodno je preterana upotreba topa vremenom dovodila do naprslina na trupu aviona. :D

EDIT: Pogledajte na 0:50 efekat kratkog rafala:

https://youtu.be/8mW7ymAYNBA?t=50
Poslednja izmena od snork u 04 Okt 2017, 21:04, izmenjeno 1 put ukupno.
Ђенерал Јанковић
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

H4wkeye napisao: 04 Okt 2017, 18:52 Ili lepo udjemo u NATO i ne moramo da brinemo o zastiti neba uopste vise. :)
Jer jedino i NATO moze da nas napadne ili odbrani posto smo ostrvo usred NATO okeana.
Moze teoretski i da nas napadne neko ko je protiv NATO i pobedi ih, ali takav ne postoji.
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

https://www.youtube.com/watch?time_cont ... KUaeKv7pAI
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Koji kralj :D
Korisnikov avatar
delano
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2015, 12:30

Post od delano »

Mustang najbolji izbor, tura po beloj kuci, jbg.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Das avion! :D
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Bas gledam glavne vesti na NL televiziji kako kukaju da im F16 lete uz pomocu delova skinutih sa drugih aviona a kupili su f35 za pokazivanje, kako nemaju para da placaju ljude, kako je unosnije raditi kao psolovodja supermarketa i kako traze 5000 specijalistickih pozicija u vojsci a nema ni naznaka da bi neko radio za njih :) Inace cela prica se pokrenula sa zadnjim fiaskom i tuzbom pa i ostavkom ministarke odbrane.. I starom pricom pa dokle bre zatezanje kajsa, i sta to oce politicari :)
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

A 2% izdvajanja za odbranu? :)
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Meni je najsmesnija i najcrnja prica o buducnosti ratne tehnike (potpuna digitalizacija i umrezenje svega), gledao sam neke pozicije, nude 2x manju platu nego na drugim mestima, a tehnika i dinamika je ludilo :) Ne mogu da verujem da su privatne firme toliko mocne, i onda se uvek zapitam u onu staru pricu koliko Americka vlada uspesno kontrolise jake Americke firme. Ja licno mislim da je to mit, one su (daleko) mnogo jace od vlade..

PS: Budzet za 2014 je bio 1,16%bdp-a https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Defensie_van_Nederland
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

ljubitelj napisao: 04 Okt 2017, 21:04
H4wkeye napisao: 04 Okt 2017, 18:52 Ili lepo udjemo u NATO i ne moramo da brinemo o zastiti neba uopste vise. :)
Jer jedino i NATO moze da nas napadne ili odbrani posto smo ostrvo usred NATO okeana.
Moze teoretski i da nas napadne neko ko je protiv NATO i pobedi ih, ali takav ne postoji.
Pa da. Mislim, kakvo je danasnje vreme i to, tesko da ova nasa politika "mi smo dobri sa svima i neutralni" moze da opstane. Takvi prvi najebu od obe strane. Ako vec idemo ka EU, NATO je logican potez.

@Ljuba Nisam imao pojma za to :D Da l' moguce da Holandija nema delove da odrzava avione i to....
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

ljuba napisao: 04 Okt 2017, 22:39 Ne mogu da verujem da su privatne firme toliko mocne, i onda se uvek zapitam u onu staru pricu koliko Americka vlada uspesno kontrolise jake Americke firme. Ja licno mislim da je to mit, one su (daleko) mnogo jace od vlade..
Naravno da su mnogo jače, to niko ni ne poriče. Za vreme 2. svetskog rata, svako ko je nešto proizvodio, mogao je sve da proda vojsci, jer su potrebe bile ogromne. To je onda omogućilo da se ulaže u dalji razvoj, npr. elektronika se strahovito razvila baš za vreme rata. Jedan od prvih posleratnih predsednika, mislim Dvajt Ajzenhauer je lepo primetio da Amerika mora ostati u stanju stalnog rata, kako bi sva ta novostvorena industrija nastavila da radi.

ljuba napisao: 04 Okt 2017, 22:39 PS: Budzet za 2014 je bio 1,16%bdp-a https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Defensie_van_Nederland
Slabo je to, mora vas Tramp naterati da potrošite 2 %. :D

H4wkeye napisao: 04 Okt 2017, 22:53 Jer jedino i NATO moze da nas napadne ili odbrani posto smo ostrvo usred NATO okeana.
H4wkeye, mlad si pa se ne sećaš nekih stvari. Da smo to uradili do 1999, bilo bi ok. Po rečima Milana Milutinovića, Milošević im je i u Rambujeu nudio da uđemo u NATO i da ovde naprave baze. Madlen Olbrajt je na to odgovorila vulgarnim psovkama (na srpskom jeziku). U EU nećemo ući sigurno, jer će ona prestati da postoji pre nego što mi ispunimo uslove. Rat protiv NATO nam je bar stvorio poštovanje i bezuslovnu podršku kod jednog, većeg dela čovečanstva. Taj deo je u usponu, za razliku od zapadnog koji je na silaznoj putanji. Ja ne bih kvario tu poziciju.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Eh, da smo drugacije postupili 90ih ko zna gde bi sad bili. Verovatno i u EU i NATO i sa boljim standardom.... :) A sto se tice toga da ce EU da prestane da postoji, cisto sumnjam u to.

No da se vratimo na temu, koliko sad nasi imaju Migova 29? 10?
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Avijacija je svakako najskuplji i najslozeniji vid svake armije. Pate i bogati da oadrzavaju avijaciju ispravnom, Npr kupiti novu eskadrilu aviona povlaci i kupovinu gomila rezervnih delova od elektronskih sklopova, hidraulicnih komponenti, kompletnih rezervnih motora koji kostaju kao 1/4 celog aviona. A o naoruzati sve te avione bolje da ne pricam.
Imamo 10 komada 29 ki
Poslednja izmena od BAJKER u 04 Okt 2017, 23:31, izmenjeno 1 put ukupno.
Slika
Odgovori