Za pocetak ukratko: to su tehnike ucenja, kojim se ono ubrzava, olaksava, a znanje ostaje duze.
Sad sam kao sve rekao

Pisace se ovde o tome, nadam se, pa necu sada detaljisati, ionako ce biti poveci post.
Dominantno radim mape uma, brzo citanje ne primenjujem toliko cesto, sa savrseno pamcenje sa pri radu sa mapama samo namece.
Do sada sam uradio 10 hiljada mapa uma [

Na prolece bi trebalo da zavrsim knjigu koju pisem, preliminarnog naziva "kako zaista nauciti i poloziti ispit". U medjuvremenu ova tema ce mi pomoci da je sto bolje napisem, nadam se.
Mislim da je tema uvek prisutna, nebitno da li treba nama, nasoj deci, ili projateljima.
Evo za pocetak kako izgleda izrada mape uma, bar kad ja radim ... a posle mozemo diskutovati ...
Literatura, papir za crtanje, flomasteri

Centralni lik - on momentalno treba da asocira na ono sto se crta, i sve sto ce se kasnije prikazati slovima, brojevima, crtezima mora biti u vezi sa njim. Pozeljno je uraditi ga u vise boja, da bude vizuelno sto ubedljiviji.

Pre par meseci sam izradio svoju mapu #10000 [ _facepal_

Unapred nacrtam glavnu granu i pomocne grane. Njihova duzeina treba da bude dovoljna za "smestanje" pojmova. Same grane se rade svetlijom bojom. Na svakoj grani mora biti druga boja.

Isto tako i za drugu granu. Broj glavnih grana, ovih koje polaze od centralnog lika varira. ZAvisno sta se radi, moze ih biti 2 do 7. Meni je prosek 4-5. Dovoljno je da svaka grana "nosi nesto bitno i da o tome govori".

Kao i za prvu granu, kod trece sam napravio semu pomocnih grana.

Isto i za cetvrtu granu. Posto je ona nosilac nekih bas bitnih pojmova, te pojmove sam malo detaljnije nacrtao.

Peta-poslednja grana.

Na kraju - jedna gotova mapa uma.

Kako ucite?
Koliko dnevno?
Sta Vam je najveci problem pri ucenju?
Sta Vam otezava ucenje?
Sta Vam olaksava?
....
E da! Nema prozivanja na forumu i uzivo za moje crteze