http://www.youtube.com/watch?v=W1ydqQfJ_No
Za ovo za metre i QFE sam znao ali za ovo ostalo....zuzazu napisao: 10 Okt 2017, 20:40 Na Seremetjevu odledjivanje platforme.
Majstor vozi nekog prastarog ZIL-a na kome je montiran mlazni motor (verovatno vojnog aviona), pod nekim uglom od 30 stepeni prema zemlji. Bacuska izlazi iz kamiona i pali mlazni motor sa spoljne strane. Proverava kako skalamerija radi, podesava potisak i seda u kabinu kamiona. Mlaz toplog vazduha topi led, a komadi leda svakojakih velicina, lete po platformi ko listovi na vetru dok avioni taksiraju ili pusiraju startujuci motore (FOD? Sta je to?).
Sirovine su neopevane.
Grubi, nevaspitani, drcni kontrolori. Znaju da vicu ako im ne vratis klirens iz prve. Ne razumeju sta im trazis, a da je van one procedure koju su naucili da rade.
Panduri i soldateska koji i dalje izgledaju kao pre 50 godina i koji mracnim, nadrkanim pogledima osmatraju sve sto se dogadja oko aviona, ukrcavanje, utovar-istovar, kretanje putnika ili sta radi posada oko aviona.
Po dvojca sede sve vreme u kabini dok se avion cisti i sprema za novi let. Pre nekoh vremena izadjoh iz aviona, u gejt da protegnem noge, par metara gore/dole. Izdera se pandur na mene: "Komandir! Kuda?"
Sve spojnice su pod 90 stepeni. Samo pogledas aerodrome od Istocne Nemacke pa dalje na Istok, i odmah znas cija je cizma tu bila.
Meteo sluzba koja 24/7 365 dana u godini za svaki aerodrom daje prognozu Cb Ts.
Dobar deo aerodroma i dalje radi u metrima i po QFE.
"Kakva uobražena i lenja nacija"Laki021 napisao:Blentavi Francuzi danas opet napravili opsti kolaps u Evropi, ne znam ni ko tacno strajkuje, kontrola leta ili ko vec ali je totalni karambol na sve strane, otkazano zilion letova.
Zeni su danas otkazana tri leta a ja sam se upravio dzabe navozao 400km kako bih je pokupio a let otkazan na ukrcavanju.
Kazem ja, ako iko unisti EU to ce biti neradnici Francuzi, kakva uibrazena i lenja nacija.
Generalno mi se cini da se u Avio saobracaju strajkuje cesce nego bilo gde drugde( ili je bar uicljivije), trebalo bi to i zakonski regulisati ko i kako moze i ne moze da strajkuje, ovo je nedopustivo da cela Evropa bude u kolapsu zbog nekoliko nezadovoljnih...