Beograd

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Re: Beograd

Post od Ogi »

Vlada11070 napisao: 15 Okt 2017, 20:04 Beograd je pun interesantnih stvari, sve zavisi šta ko želi da vidi i da obidje i pruža puno znamenitosti. Nažalost ima puno “beogradjana” koji nemaju pojma gde levo, a kamo li da nekoga upute na sadržaje koje pruža Beograd i to nije razlog da nekoga odvratite od grada.
Ne branim Beograd, već smatram da svaki grad ima neke zanimljive stvari da se vide i obidju, neki manje neki više, ovaj grad iz teme ima više jer je veliki..
A ima I onih koji ne znaju da se kamoli ne pise odvojeno. :D

Mislim da bi ti se, Dare, svidela promenada, ako zanemarimo ko, sta I zbog cega, zaista izgleda svetski, meni barem.

Na Avalu za 2-3 godine kada asfaltiraju I put na dole, do tada samo traktorom.

Takodje, Gardos je predivan, doduse najvise leti, nocu.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Tako je los put do avale??

Ogi, bio sam ranije na promenadi, veoma lepo setaliste, veoma fensi izgleda, lepo osvetljeno, ali cini mi se malo usko, klaustrofobicno, pored one biciklisticke staze nema mesta za pesake. Od beogradskog/suncanog keja u NS nema grandioznije gradjevine tog tipa verovatno u evropi. Preporuke tebi da tuda prosetas.

Hvala za preporuku za muzej n.tesle. To cu sledeci put definitivno posetiti. Plus avala ako ogi kao iskusan putar aminuje put ka gore :kezo:
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Ništa od Temišvara? :D

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Promenada je malo propala, tj ide malo sama u vodu, stanje od prošle nedelje.
I možeš slobodno na Avalu, put nije gori od Iriškog Venca.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:

Post od Darko »

Primetio sam na promenadi da su one tamno sive kocke na podlozi nekako neravno postavljene, nisam skontao da li je tako namerno iz fore ili je lose postavljeno ili nesto trece?

@stefanan, ostavio temisvar za neki drugi dan, izgleda da nas ceka jos dosta lepih dana ove jeseni :cool!:

@heinz, iriski je ok za voznju ako se pazljivo i lagano vozi iako mislim da je taj put u veoma skrsenom stanju.
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Darko napisao: 15 Okt 2017, 23:39 Tako je los put do avale??

Ogi, bio sam ranije na promenadi, veoma lepo setaliste, veoma fensi izgleda, lepo osvetljeno, ali cini mi se malo usko, klaustrofobicno, pored one biciklisticke staze nema mesta za pesake. Od beogradskog/suncanog keja u NS nema grandioznije gradjevine tog tipa verovatno u evropi. Preporuke tebi da tuda prosetas.

Hvala za preporuku za muzej n.tesle. To cu sledeci put definitivno posetiti. Plus avala ako ogi kao iskusan putar aminuje put ka gore :kezo:
Ka Avali je nov, od Avale na dole je krsh.

Suncani kej ? Je li to od mosta do Stranda ? Ako je to onda sam setao. :)
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Darko napisao: 15 Okt 2017, 23:39 Tako je los put do avale??

. Plus avala ako ogi kao iskusan putar aminuje put ka gore :kezo:
Put normalan kao da si u Sloveniji na primer Bohinj.
Put ka gore je dodatno novi asfalt.
Samo ti slusaj iskusnog putara i neces mrdnuti iz svoje ulice :rofl:

A mozes i gradskim busem i jos bolje peske posto je kratko planinarskom stazom pored izvora.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:

Post od Darko »

Suncani kej ? Je li to od mosta do Stranda ? Ako je to onda sam setao.
To je mozda polovina.

Ide ukupno od kanala dunav-tisa-dunav do ratne mornarice. Ukupno preko 5km. (sa tim sto je taj pocetak od kanala zatvoren zbog gradnje mosta).
Setao sam pored dunava u budimpesti, becu, bratislavi, beogradu.. Nigde nema tako full sredjeno, sa stazama, zelenilom, sa gomilom sadrzaja, itd.

Slika

P.S icicu dusterom na avalu on guta te lose deonice :kezo:
Poslednja izmena od Darko u 16 Okt 2017, 10:11, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Darko napisao: 15 Okt 2017, 15:30 Ada me potpuno odusevila. Nisam nikad tuda setao. nisam imao predstavu da je jezero tako dugacko kao i staza oko njega (oko 8km) Predivna priroda, suma, ciste plaze, lepi kafic, tiho, stvarno uzivancija za setnju, pogotovo juce, lep dan, nema guzve. Nemas uopste osecaj da si u milionskom gradu.
Da, to je zaista dragulj Beograda. Jezero je napravljeno 1960-tih pregrađivanjem rukavca Save između ostrva Ada Ciganlija i obale. Leti bude prilična gužva, a u ovo doba je odlično za pešačenje i vožnju bicikla.
Darko napisao: 15 Okt 2017, 15:30 Posetio i onaj club aleksandar. Nije lose, pogled je odlican. Svidela mi se staza/spustanje kolima kroz sumu, nisam znao da je tako veliki park i tako gusto rastinje i hladovina. Veoma lepo.
To je Košutnjak - velika prirodna šuma. Inače sve velike zelene površine u Beogradu su prirodne šume, a ono što je planski sađeno je po površini vrlo malo i neprimereno jednom milionskom gradu i prestonici. Na primer, umesto planirane i započete gradnje onih monstruozno visokih objekta na obali Save, mnogo smisleniji na tom prostoru bi bio veliki park, recimo po ugledu na Central Park u Njujorku.

Kao što napisa Grujicd, obavezno obiđi Avalu - to je prava planina (511 mnv) :) i pored Ade, takođe dragulj Beograda, doduše dalji od centra i mnogo manje iskorišćen. Do Avale ćeš najlakše doći tako što Bulevarom oslobođenja (ex JNA) samo ćeraš pravo. :) Kad dođeš na Trošarinu, ulica više nema razdvojene trake, počinje da krivuda, i iako se još neko vreme zove Bulevar oslobođenja, to je praktično početak Avalskog puta. Od te tačke do podnožja ima oko 9 km. Kad dođeš do podnožja, postoje dva jednosmerna puta - kraći (oko 4 km) za uzbrdo i duži (oko 6.5 km) za nizbrdo. Na Avali zapravo nema mnogo toga da se vidi. Spomenik neznanom junaku (imaš u temi "Zanimljivi tekstovi" o tome kako je kralj Aleksandar 1934. sravnio sa zemljom srednjovekovni grad Žrnov da bi ga napravio) koji je prilično bezličan, ali gabaritima velik + na uzvišenju do koga se dolazi stepenicama. Vrlo sličnog izgleda kao Njegošev mauzolej na Lovćenu - zapravo je Meštrović iskopirao sam sebe. Jedino što na Lovećnu ima mnogo, mogo, više stepenika do vrha. :D Druga (zanimljivija) lokacija koju treba obići je TV toranj. Kad se krene putem prema dole, on se nalazi posle par stotina metara. Terasa za turiste je uska i obično bude gužva... ali dovoljno da možeš da pogledaš na sve strane sveta i vidiš pola Šumadije. :) Ono što mi se ne sviđa je zid od providnog pleksiglasa skoro punom visinom terase. Na starom tornju je postojala samo relativno niska metalna ograda i mogao je da se oseti vetar.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Na Avalu ni ne moraš da ideš gore kolima, ne zato što je loš asfalt, nije to tako strašno, već ako ti prija malo pešačenja uzbrdo. To je 15-20min stazom kroz šumu. U tom slučaju imaš da se parkiraš dole na početku puta.
Korisnikov avatar
mića
Reactions:
Pridružio se: 10 Apr 2013, 09:43
Garaža: Corolla

Post od mića »

Ne znam cemu tolika drama oko tog puta na i niz avalu, nije savrsen na dole, ima na par mesta krpeza i losijih delova al sve to nije katastrofa kao put uz frusku goru.

Gesendet von meinem VTR-L29 mit Tapatalk

Korisnikov avatar
Darko
Reactions:

Post od Darko »

Hvala svima na informacijama.
@snork uvek su ti postovi puni zanimljivih podataka, bravo.

Jel mozete da mi oznacite na mapi gde da parkiram dole pa peske kroz tu stazu koju spominjete.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Dobar je put za Avalu...juče su vozili trke tamo. Kakva bespotrebna drama oko kvaliteta puta na Avalu... :)

Provozaj do gore i izduvaj tog Megana po krivinama...Da je ovo forum šetača na planinu preporučio bih ti da pešačiš, ali ovde mogu da ti preporučim gore navedeno :) :driving:
markoue
Reactions:
Pridružio se: 21 Nov 2016, 15:56
Garaža: Passat B7 2.0 TDI, PUG 307 1.6 16V

Post od markoue »

:plusone: Put je idealan da ga "produvas". Uzbrdo, jednosmeran, nov asfalt. Pazi samo da ne preteras :D
Сад му није ништа...
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Darko napisao: 16 Okt 2017, 12:15 Hvala svima na informacijama.
@snork uvek su ti postovi puni zanimljivih podataka, bravo.
Hvala! :pivo:

Darko napisao: 16 Okt 2017, 12:15 Jel mozete da mi oznacite na mapi gde da parkiram dole pa peske kroz tu stazu koju spominjete.
Ja nemam pojma o kojim stazama je reč, ali evo karte u prilogu.

Slika

Uz gornju levu ivicu je put kojim dolaziš od Beograda. Kod restorana "Lipovica" je raskrsnica - desno je selo Pinosava, a levo skrećeš na Avalu (vide se dva puta - desnim se penješ, levim ćeš se vratiti). Od pre nekog vremena, raskrsnica čak ima i semafor.

Po meni je ipak najbolje da voziš kola do gore, a da se parkiraš tek na kružnom platou ispred hotela "Avala", odakle kreće i put na dole. Kad se parkiraš, peške obiđi Spomenik neznanom junaku (označen brojem 1). Inače, kad budeš išao uzbrdo, možeš stati i kod broja 2 (ima proširenje za parkiranje). Tu se nalazi spomenik maršalu Tolbuhinu, maršalu Birjuzovu i generalu Ždanovu, koji su 1944. oslobodili Beograd od Nemaca, ali je 1964. prilikom dolaska na proslavu 20-godišnjice njihov avion Il-18 udario u Avalu i svi su poginuli. U principu nema nešto posebno da se vidi, crna ploča sa ispisanim tekstom, ali mnogi ipak stanu da ga pogledaju. Pored spomenika ima i izvor pitke vode.

Kada na vrhu pogledaš Meštrovićevo grandiozno delo br. 1 :) i evenualno popiješ nešto u hotelu, kolima nastavi do broja 3 - TV tornja. Kod njega ima dovoljno mesta za parkiranje. Ulaz se plaća i plaćao se i pre 35 godina u komunizmu. :) Kartu kupuješ u kućici kod parkinga. To je to što se tiče Avale. Ja sam više desetina puta bio biciklom, ali isključivo opisanim putem, tako da ne znam ništa o prilazu iz pravca Belog potoka i mnogobrojnim pešačkim stazama.
Ђенерал Јанковић
Odgovori