Vazduhoplovi
- maxer
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
- Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V
Re: Vazduhoplovi

U Kini bake ne mogu da odole da ne ubace novčiće u motor aviona
petak, 20. okt 2017, 16:17 -> 16:22
Izvor: Tanjug
Jednoj starijoj Kineskinji nije bilo dovoljno to što leti s avio-kompanijom „Laki er“, pa je „za srećan let" bacila novčiće ka motoru aviona, nakon čega su je nadležni organi priveli, a let odložen.
Incident se dogodio u sredu na aerodromu u gradu Anćing, u provinciji Anhui na istoku Kine, saopštile su lokalne vlasti, a prenosi agencija AFP, podsećajući da je to drugi slučaj u ovoj godini da sujevereni stariji Kinezi bacanjem novčića „za sreću“ ugrožavaju bezbednost leta izazivajući poremećaje u redu letenja.
Saputnici su izjavili da je baka bacila novčiće ka motoru aviona „Laki era“ prilikom ukrcavanja, a zemaljska posada je kasnije pronašla kovanice razbacane na pisti pored aviona, navodi se u odvojenim saopštenjima avio-kompanije, aerodromskih vlasti i policije.
Policija je dodala da je 76-godišnja žena nakon toga privedena. Nije, međutim, precizirano da li će protiv nje biti podignuta tužba.
Kompanija „Laki er“ je u sastavu grupacije „Hajnan erlajns“.
Avion na letu iz Anćinga za grad Kunming, na jugozapadu Kine, ostao je prizemljen tokom noći iz predostrožnosti zbog bezbednosnih provera, a do ciljane destinacije je prevezao putnike narednog jutra.
U junu je, takođe, jedna 80-godišnja žena odložila let „Čajna sadern erlajnsa“ na šangajskom međunarodnom aerodromu Pudong za skoro šest sati, nakon što je prilikom ukrcavanja bacila devet novčića od kojih se jedan „zaglavio“ u motoru aviona.
Ona je takođe bila privedena, ali su vlasti odlučile da ne pokreću sudski postupak zbog njenog životnog doba, preneli su tada kineski državni mediji.

http://www.rts.rs/page/magazine/sr/stor ... viona.html
Draganove kolege.
https://fotografersha.livejournal.com/770226.html
https://fotografersha.livejournal.com/770226.html
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

https://www.youtube.com/watch?v=5FsrNEeqd6Q
Ima i sa civilnim avionom, ali situacija na slikama je gadna poprilično.
Ima i sa civilnim avionom, ali situacija na slikama je gadna poprilično.
- passenger
- Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
- Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI
Ima li razlike izmedju A320 i 737 pri poletanju/sletanju ili je to do pilota? Naime, wizzairom se uvek odsečem od buke i vibracije i pištanja, a avion mi deluje novije, dok sa ryanair je skroz drugačija priča (skroz mirnije) a po izgledu enterijera, rekao bih da su avioni stari 35 godina.
Danas prvi put nisam pio alkohol dok sam leteo
Danas prvi put nisam pio alkohol dok sam leteo

''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Nema razlike. Svi avioni (normalni, zapadne produkcije), polecu isto, a jeste istina da je Bus pun cudnih zvukova pocevsi od nekog lajanja (vuuf, vuuf, vuuf) iz sredine trupa jos dok traje ukrcavanje pa na dalje.... (Power Transfer Unit - PTU)
- passenger
Nas je odsekao zvuk pomeranja neceg na krilu pre sletanja. Sedeli bas kod krila I culi to par puta I malo se odsekli.
Ma bruji, vibrira, zvizdi wizzairov avion. I nekako mekse slece ryan.
- klisko
- Pridružio se: 01 Okt 2016, 00:09
- Garaža: Octavi A7FL 1.6TDI 2019, Octavia A5FL 1.9TDI 2010
Pred sletanje se obaraju zakrilca (flaps). Krilo menja oblik da bi uzgon bio veći. Sve je to normalno i radi se i na boingu i na airbusu.
- passenger
ma nek rade, i dobro je što rade
al ne uz onu buku u kabini 

- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Kada su Montenegru stigli novi Embraeri, leteo sam dole našim Boingom, a vratio se CG Embraerom. U Boingu me je ubijao pritisak u ušima, osetio i poletanje i sletanje. U Embraeru kao da sam leteo na memo peni. Jedino što je krckao kao najgora plastična igračka. Sve novo, plastično i krcka.
TT
TT
- passenger
Meni su bolji wizzair unutra. Imaju i mrežice za stvari. Ryanair nema, pa one časopise stavljamo dole na pod i posle im dajemo u ruke. Glupost živa da lik skuplja preko 100 časopisa.
Wizzair je takodje unutra jeftiniji. Za 6 eura imam pepsi i viski, dok u Ryanair 5.5e je viski i 2.5e pepsi.
Sredinom novembra letim Wizzair-om, pa da vidim je l mogu kod njih bez alkohola
Wizzair je takodje unutra jeftiniji. Za 6 eura imam pepsi i viski, dok u Ryanair 5.5e je viski i 2.5e pepsi.
Sredinom novembra letim Wizzair-om, pa da vidim je l mogu kod njih bez alkohola
- H4wkeye
- Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
- Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI
Wizzair ima IAE motore na njihovim A320, dok neki imaju CFM. Mozda zbog toga je buka malo veca, ne znam koji je tisi od ova dva.
@pedja To je zato sto stari B737 classic ima losiju presurizaciju, noviji avioni to mnogo bolje rade.
@pedja To je zato sto stari B737 classic ima losiju presurizaciju, noviji avioni to mnogo bolje rade.
Meksicki interjet zainteresovan za MC-21. Inace, mexicaneri su prvi kupili i Suhojev superjet u Severnoj Americi. Koliko su mali, a nama jos i manje poznati, kaze flota. 77 masina leti, naruceneo 56 novih, jos i ako MC-21 uleti...
Sent from my HTC Desire 825 using Tapatalk
Sent from my HTC Desire 825 using Tapatalk

Postoje maksimalne brzine za izvlacenje flapsa i tockova.passenger napisao: 23 Okt 2017, 20:18 Nas je odsekao zvuk pomeranja neceg na krilu pre sletanja. Sedeli bas kod krila I culi to par puta I malo se odsekli.
Savremena krila su sa tankim aero-profilom.
Deblji profil na avionima starije generacije je lakse ''gusio'' brzinu.
Kada pilot treba da uspori avion jer je visok ili brz, moze da izvuce tockove na vecoj brzini (tockovi su najveci otpor na avionu) i tada se sav avion trese i vrlo je neprijatno za putnike. Moze da se posluzi i speedbrake-om, kada se opet javljaju vibracije.
Moze i da izvadi tockove i speedbrake u isto vreme, sto verujem kod dobrog dela putnika koji se plase letenja izaziva paniku.
Konacno, uz sve to, vadi se i flaps, i ''shake it baby'' postaje zabavno

Ako se flaps vadi na normalnim brzinama, i ako se ne koriste tockovi i speedbrake za usporenje, verovatno neces ni znati sta se desava.
To me podseti na sletanje na BEG kad sam se vracao iz Tunisa, sa pokojnim Titovim B727 YU-AKD (Aviogenex). Tockovi, speed brake, naglo oduzimanje gasa, avion prosto staje u vazduhu i krece brutalno propadanje. Meni super, ostali vriste
Ili je dobio dozvolu za vizuelni (mislim da je ovo jer smo imali neuobicajeno sletanje) pa je kratio ili je bio brz i visok pa je morao da uspori naglo. U svakom slucaju za neupucene putnike je jako stresna situacija.

"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”