Grčka
Re: Grčka 2012
Meni Lefkada sada vise ne deluje zanimljivo, posto koliko vidim svuda ima na stotine stepenica. Da vucem malo dete po stepenicama gore-dole svaki put... 

Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
- Misha
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:55
- Garaža: RAV4 2.2 D4D 4WD Executive
Blau,bravo za opis i slike.
Lepa je Lefkada i rado bih je posetio ali su mi deca jos mala,tako da za sada letujemo na Halkidikiju 

Live TODAY as each breath is precious and will never come again.
- Martin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
- Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G
Pa Ogi, donekle si i u pravu...u Grčku idem najviše zbog mora. Sad što tu ima najviše naših ljudi i što im je od kuhinje jedino Giros ok, ne obraćam pažnju.
Samo kupanjac i uživanje....
Samo kupanjac i uživanje....

Potpuno razmem Ogijevo nezadovoljstvo. Cene koje je naveo su stvarno naduvane i nisu primerene grčkom kopnu na kome letuju Srbi, Bugari i Rumuni.
Moje iskustvo iz Nea Vrasne je ok. Na plaži je frape kafa i 0,5l vode bilo 2,5e što je manje više na nivou beogradskih cena.
Moje iskustvo iz Nea Vrasne je ok. Na plaži je frape kafa i 0,5l vode bilo 2,5e što je manje više na nivou beogradskih cena.
- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
Ajde priznaj, u stvari se tebi ne ide uz stepenice.Texonja napisao:Meni Lefkada sada vise ne deluje zanimljivo, posto koliko vidim svuda ima na stotine stepenica. Da vucem malo dete po stepenicama gore-dole svaki put...

Blau, bravo za slike i prateći tekst.

Širim haos!
U Neos Marmarasu je u "Canadian Pizza" sasvim dobra hrana, cak je pizza odlicna za moj ukus. Takodje sam probao "spaghetti carbonara" koji skoro veze nemaju sa klasicnim karbonaramaMartin napisao: što im je od kuhinje jedino Giros

@Pajo i ostali, ja se takodje iznenadim kada dodjem u Beograd i vidim da je espresso duplo skuplji nego u Zrenjaninu. Da li mislite da je to opravdano? (sada cete reci DA, ali iz mog ugla nije). Ako platim flasicu soka u Zrenjaninu 100 din, zasto bih je platio u Beogradu recimo 150 ili 200 ili koliko je vec, zavisi gde...
Na moru znam zasto platim skuplje. Turisticko mesto, radi sezonski, u marketu je kod njih svakako skuplje nego kod nas (ako ste gledali cene npr limenke coca-cole u marketima), zemlja EU (kakvagod da je, jeste u EU), skuplje su usluge kod njih kao i u svakoj zemlji EU itd... Ali zasto je u Beogradu skuplje?
A tom logikom kukanja kako je sve skupo mozemo da idemo do toga da nema smisla sto je u kaficu ista ta limenka 150 din, kada je u "Tempu" 45 din... i onda dolazimo do piva ispred zadruge, posto je tamo najjeftinije.
@Methane, planirao sam da razbijemo dogodine monotoniju Halkidikija, pa mi je Lefkada bas pala na pamet, ali avaj... Nositi dodatnih 15kg zive vage je problem i na ravnom, pa i na maloj uzbrdici, a za stepenice da i ne govorimo. Pride vukljas ranac, dusek, mozda i suncobrane... Jos ako klinka krene da se cima, pa da se skljokamo svi zajedno niz stepenice. A da je pustis da ide sama i drzis za ruku, isli bi pola sata dole i sat vremena gore.
Sto je ta Spanija toliko daleko, ...

Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Priča mi drug da je na Majorci mnogo normalnija situacija što se tiče cena pića i tako tih stvari po kafićima i plaži. Lefkada mi se sviđa i sledeće godine ću definitivno razmisliti o tome. Što se tiče cena u Grčkoj 2009. sam flašicu kisele vode platio 10e na Mykonosu. Al kažu da je sad jeftinije 

Meni je Grcka lepsa od Spanije.
Nije losa ni Spanija ali u GR se osecam nekako lepse i ako je ista godinama iza Spanije po mnogo cemu.
Sto se hrane tice, tu je GR jako slaba sa ponudom. Spanija je dosta bolja, posebno sa jelima od plodova mora ali je Francuska definitivno najbolja i najskuplja
Italija je isto super ali malo ima lepih letovalista kod njih. Cuo sam da je Sardinija do jaja ali su ljudi neljubazni tamo i ne vole turiste
Nije losa ni Spanija ali u GR se osecam nekako lepse i ako je ista godinama iza Spanije po mnogo cemu.
Sto se hrane tice, tu je GR jako slaba sa ponudom. Spanija je dosta bolja, posebno sa jelima od plodova mora ali je Francuska definitivno najbolja i najskuplja

Italija je isto super ali malo ima lepih letovalista kod njih. Cuo sam da je Sardinija do jaja ali su ljudi neljubazni tamo i ne vole turiste

Tex, ne iznenađuje mene što je nešto skuplje. Jasno mi je da mora da bude Beograd skuplji od Zrenjanina ili more od Beograda. Pitanje je koliko je realno, a koliko je iživljavanje i dranje gosta bez ikakvog ekonomskog opravdanja.
Cene koje je Ogi naveo su za moj pojam severne Grčke u kome dominira paradajz turizam astronomske.
U Nea Vrasni i Asprovalti gd sam ja bio i koji su na manje od 100km od Sitonije cene nisu ni blizu tako visoke.
Nemam ja problem da platim kad znam zašto nešto plaćam. Ne može kafa da košta isto na trgu Sv. Marka u Veneciji i na Sitoniji.
Npr na Hvaru postoje potpuno različite cene. U gradu Hvaru koji je postao svetski poznata destinacija i u koji dolazi belosvetski džet-set cene su naduvane, ali razumem zašto je tako. U Starigradu ili Jelsi koji su 20-30km udaljeni od grada Hvara i koji nisu mega popularni cene su kao u Beogradu.
U Turskoj su bile potpuno različite cene u Kušadasiju gde su dominantni gosti Srbi i Bugari i u Marmarisu koji je pun Rusa i Engleza. Marmaris je bio bar 30% skuplji. To razumem jer su cene formirane prema platežnoj moći kupca. Baš zbog svega navedenog ne mogu da shvatim cene koje je Ogi napisao.
Cene koje je Ogi naveo su za moj pojam severne Grčke u kome dominira paradajz turizam astronomske.
U Nea Vrasni i Asprovalti gd sam ja bio i koji su na manje od 100km od Sitonije cene nisu ni blizu tako visoke.
Nemam ja problem da platim kad znam zašto nešto plaćam. Ne može kafa da košta isto na trgu Sv. Marka u Veneciji i na Sitoniji.
Npr na Hvaru postoje potpuno različite cene. U gradu Hvaru koji je postao svetski poznata destinacija i u koji dolazi belosvetski džet-set cene su naduvane, ali razumem zašto je tako. U Starigradu ili Jelsi koji su 20-30km udaljeni od grada Hvara i koji nisu mega popularni cene su kao u Beogradu.
U Turskoj su bile potpuno različite cene u Kušadasiju gde su dominantni gosti Srbi i Bugari i u Marmarisu koji je pun Rusa i Engleza. Marmaris je bio bar 30% skuplji. To razumem jer su cene formirane prema platežnoj moći kupca. Baš zbog svega navedenog ne mogu da shvatim cene koje je Ogi napisao.
Ali zasto onda ne idu tamo svi kojima je Sitonija skupa, nego ipak placaju ove vise cene i dolaze bas na Sitoniju? Mora da ima neceg.paja napisao: U Nea Vrasni i Asprovalti gd sam ja bio i koji su na manje od 100km od Sitonije cene nisu ni blizu tako visoke.
(hint: zato sto je lepse more i lepse plaze na Sitoniji, a to mora malo vise da kosta, "jer su tako u mogucnosti)

Iz istog razloga su identicni apartmani u avgustu npr 70 eur/dan, a isti takvi u septembru 40 eur/dan. Trziste, odnos ponude i potraznje... Ne moze i termin u spicu sezone i da je lepo i da je jeftino. (i Kosovo i Evropa)

Ovakvih primera ima zilion, u svakoj sferi proizvodnje ili trgovine, a ne samo turizma. Zato je kafa u BG skuplja 50% nego u ZR, zato ceo stan u Boru kosta kao 1 kvadrat u Knez Mihajlovoj, zato je HTC skuplji od Huawei-ja itd...
Ono sto je mene nerviralo i nije mi bilo jasno je sledeća situacija:
Legnem na ležaljku, dođe baja (konobar) i naplati mi fantu 3,5e.
Ta cena je u redu jer uz fantu dobijem ležaljku na celodnevno korišćenje.
Problem je kad ponovo ožednim on mi fantu opet naplati 3,5e , što je već previše,
naročito imajući u vidu da je u prodavnici koja je 10m od plaže ta fanta 1e.
Mislim da bi logičnije bilo da mi drugo piće proda jeftinije i zaradi bar nešto nego da gleda
da li ću da trknem do prodavnice i kupim jeftinije, pa da mi onda k..a sto pijem piće iz
prodavnice na njegovoj ležaljci.
Zato su tu gde jesu.
Legnem na ležaljku, dođe baja (konobar) i naplati mi fantu 3,5e.
Ta cena je u redu jer uz fantu dobijem ležaljku na celodnevno korišćenje.
Problem je kad ponovo ožednim on mi fantu opet naplati 3,5e , što je već previše,
naročito imajući u vidu da je u prodavnici koja je 10m od plaže ta fanta 1e.
Mislim da bi logičnije bilo da mi drugo piće proda jeftinije i zaradi bar nešto nego da gleda
da li ću da trknem do prodavnice i kupim jeftinije, pa da mi onda k..a sto pijem piće iz
prodavnice na njegovoj ležaljci.
Zato su tu gde jesu.
... a ti onda rasiri peskir na 10 metara od njegove lezaljke i otvori fantu koju si platio ne 1 eur, nego 50c u Lidlu. Nista ne gubis (osim sto moras da istreses peskir od peska kad polazis). Cak i dobijas slobodu da nemas nikog blizu sebe ko ce cuti sta pricas i slusati dal' si prdnuo. 
Kada bi svi tako radili, vrlo brzo bi on prestao da naplacuje 3.5 eur picje. Nego vi platite i prakticno prihvatite njihove uslove, pa se posle zalite. Da mu zvrji prazan bar sa lezaljkama, a okolo svi sa svojim peskirima i suncobranima (ili svojim stolicama/lezaljkama), vrlo brzo bi on spustio cene. Ovako dok mu se moze i ljudi placaju, lezaljke pune, zasto bi spustao cenu?

Kada bi svi tako radili, vrlo brzo bi on prestao da naplacuje 3.5 eur picje. Nego vi platite i prakticno prihvatite njihove uslove, pa se posle zalite. Da mu zvrji prazan bar sa lezaljkama, a okolo svi sa svojim peskirima i suncobranima (ili svojim stolicama/lezaljkama), vrlo brzo bi on spustio cene. Ovako dok mu se moze i ljudi placaju, lezaljke pune, zasto bi spustao cenu?
Da li je lepše ili ne je krajnje subjektivno i teško za proceniti. Ono što je sigurno je da je Sitonija izvikanija od Asprovalte.Texonja napisao:Ali zasto onda ne idu tamo svi kojima je Sitonija skupa, nego ipak placaju ove vise cene i dolaze bas na Sitoniju? Mora da ima neceg.paja napisao: U Nea Vrasni i Asprovalti gd sam ja bio i koji su na manje od 100km od Sitonije cene nisu ni blizu tako visoke.
(hint: zato sto je lepse more i lepse plaze na Sitoniji, a to mora malo vise da kosta, "jer su tako u mogucnosti)![]()
Texonja napisao:... a ti onda rasiri peskir na 10 metara od njegove lezaljke i otvori fantu koju si platio ne 1 eur, nego 50c u Lidlu. Nista ne gubis (osim sto moras da istreses peskir od peska kad polazis). Cak i dobijas slobodu da nemas nikog blizu sebe ko ce cuti sta pricas i slusati dal' si prdnuo.
Ne, nisi me razumeo. Nije problem preplatiti jedno piće jer se dobije ležaljka, problem je preplatiti sledeća pića.
Hoću da mi drugo i svako sledeće piće bude jeftinije, jer bi inače uz svako piće trebao da zauzmem i jos jednu ležaljku.
Do sada sam u Grckoj plaćao ležaljke nezavisno od pića.
Platiš ležaljke 8-10e , a piće po normalnim cenama (limenka 1,5e)
Ova kombinacija sa 3,5e piće je čak i jeftinija pod uslovom da ti je dovoljno 1 piće za ceo dan.
kome je piće skupo može da donese svoj plažni mobilijar.....
makar u grčkoj to gomila ljudi radi, tako da ne vidim razlog da se kuka na cene pića na ležaljci....
a možeš čak i da poneseš svoja pića, a naručiš jedno čisto radi reda i kad popiješ nastaviš da piješ svoja pića.
u centru soluna je tek preskupo.
žena i ja sednemo u neki fensi kafić i pogledamo cene, koka kola 5 eura, ceđeni sokovi od 6.5, pivo isto oko 5, kapućino oko 4
samo ustanemo i odemo....
pa majku mu niti je taj solun neki lep grad niti su nama vrane mozak popile da platim 600 dinara koka kolu....
neću iz principa. u beču popijem kafu za 2-2.5 eura a u solunu da je plaćam 4. možda i mogu da se tako iživljavaju kad im ovi iz evrope guraju pare....
ja da sam došao iz austrije i da vidim ovo tražio bih da se grcima zavrne slavina, pa da vrate cene na pristojne.....
makar u grčkoj to gomila ljudi radi, tako da ne vidim razlog da se kuka na cene pića na ležaljci....
a možeš čak i da poneseš svoja pića, a naručiš jedno čisto radi reda i kad popiješ nastaviš da piješ svoja pića.
u centru soluna je tek preskupo.
žena i ja sednemo u neki fensi kafić i pogledamo cene, koka kola 5 eura, ceđeni sokovi od 6.5, pivo isto oko 5, kapućino oko 4
samo ustanemo i odemo....
pa majku mu niti je taj solun neki lep grad niti su nama vrane mozak popile da platim 600 dinara koka kolu....
neću iz principa. u beču popijem kafu za 2-2.5 eura a u solunu da je plaćam 4. možda i mogu da se tako iživljavaju kad im ovi iz evrope guraju pare....
ja da sam došao iz austrije i da vidim ovo tražio bih da se grcima zavrne slavina, pa da vrate cene na pristojne.....
žena može biti sa sela a auto mora iz nemačke