Vladapetr napisao: 21 Okt 2017, 12:23
ikac2000 napisao:Ko ima sigurne prihode, kredit je najnormalnija stvar sa razumnim kamatama.
Gotovo svi u DE koji kupuju nova ili skoro nova kola to rade na kredit, jer ih za 15k EUR to cesto ne kosta ni 200 eur godisnje, sto je smesna cena za ovde.
Mene će ovo da košta nepunih 400e godišnje, sasvim korektno. Btw po mojoj logici to je 5% godišnje (jer je dug 8400e) a kako se to zvanično računa me zaista ne interesuje
Ta kamata od 10% koju su ti iskazali je proporcionalna, odnosno racuna se na ostatak duga. Posto ti svakog meseca placas ratu i otplacujes dug tih 10% godisnje ti se svaki put racuna na sve manji dug odnosno na sve manju osnovicu i zato to ne ispadne u apsolutnom iznosu 10% od iznosa koji se kreditira i to te buni.
U principu NKS, EKS, proporcionalni ili komforni metod obracun kamate su stvari koje komplikuju ljudima jasnu cenu kredita i u tom smislu je logika kojom se vodis i najispravnija. Odnosno preracunavati iskljucivo koliko je to u novcu.
Auto je toliko, za 3 godine izaci ce me toliko vise, odnosno godisnje me kosta toliko i kraj. Znas da li ti je skupo ili ne tj. da li ti se isplati ili ne.