Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
I bio si u Minhenu koliko puta i na koliko dugo pa znaš bolje od njega?
Posetite www.garaza.rs !
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Pola familije mi zivi u Nemackoj. Neki i preko 40 godina.
Poslednja izmena od Delija u 25 Okt 2017, 11:30, izmenjeno 2 puta ukupno.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
- trojanac
- Editor in Chief
- Kontakt:
Izvini onda, ti sve znaš najbolje. 

Posetite www.garaza.rs !
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
"videti svet" ne znači isto što i živeti u njemu, to je mala ali jako bitna razlika koju ti izgleda ne možeš da shvatiš. Ako sam video milion evra na gomili ne znači da sam bogat.
I čemu to "druže moj gastarbajterski", da se to nije neko nama ovde nadurio? Niti smo mi drugovi, niti sam ja gastarbajter. Ja živim u Nemačkoj odavno, a ti si je "video".
I čemu to "druže moj gastarbajterski", da se to nije neko nama ovde nadurio? Niti smo mi drugovi, niti sam ja gastarbajter. Ja živim u Nemačkoj odavno, a ti si je "video".
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
U tvom postu ja vidim preterivane u svemu sto si konkretno naveo, jer sve to pobrojano postoji na zapadu samo manje ili vise lepo upakovano da manje bode oci.kragujevac napisao: 25 Okt 2017, 10:04 Gde u mom postu primećuješ preterivanje?
Mislim, dovoljno je u arhivu RTSa pogledati tri zadnja dnevnika+tri zadnje beogradske hronike i videće se sve ovo što sam gore napisao.
Ili se napravis da jednostavno ne vidis. Meni je bilo sokantno da gledam policiju sa dugim cevima u javnom prevozu u Frankfurtu, i to pre migrantske krize i pre incidenata.
Ovde toga nije bilo ni tokom rata.
Sto se tice RTS programa isto tako je dovoljno pogledati arhivu RTL vesti i iste stvari koje navodis su aktuelne. Pucnjave, paljevine, potere policije po ulicama svakodnevno. Saobracajni kolaps do te mere izrazen da postoji poseban sistem obavestavanja o istima.
Sve sto kod nas postoji nije ovde izmisljeno, uglavnom je doslo sa zapada, od korupcije, kriminalnih obracuna na ulicama do saobracajnog haosa. Kod nas administracija kada te maltretira to radi otvoreno i direktno, na zapadu maltretiranja je uvijeno u vestacki smesak i "ljubazno" treniranje sile. I tamo i ovde zavisi od osobe, tj od slucaja do slucaja.
Na zapadu je dobro sto se trude da brze resavaju probleme i ja to vidim kao najvecu razliku.
Prica da je nesto besplatno jednostavno ne stoji, i u Svedskoj kao i bilo gde drugde i doktori i nastavnici i svi drugi rade za novac. Nema besplatnog rucka u ekonomiji.
Tj veliki novac koji je uplatio velikim iznosom poreza je upravo to sto se pominje kao besplatno.
Opsti drustveni standard je nesumnjivo veci bilo gde na zapadu u odnosu na Srbiju ali to nije nastalo preko noci.
Grcka je dobar primer "zapada" za analizu i uporedno poredjenje kroz vreme.
Ko dugo vremena zivi negde prestane da primecuje mane u svom okruzenju, naviakao se i misli da je to najbolje na planeti.
Pa naravno da nece svaki da se raznese, mali broj njih je bas toliko lud. Ali svaki do jednog od njih podrzava al kaidu, isis i ostale budalastine, sponzorisu ih i sl.kragujevac napisao: 25 Okt 2017, 11:17 Ne ponosim se ja, samo pokušavam da ti nacrtam da nisu svi koji su "nindže" (kako ih ti zoveš) uvek i svuda opasani semteksom i da se svaki dan dižu u vazduh. Veeeliki deo njih donosi jako puno para u evropsku zajednicu i tu ih troši.
Ako to ne podrzavas, onda se lepo odreknes svega toga, distanciras se, skines to sranje sa lica i zivis kao svi normalni ljudi oko tebe.
Znaci sad se tako lako prodajemo za pare i kad neko da pare nista vise nije bitno? Eh, sta to bese moral i etika.
- Delija
- Kontakt:
Naravno da ne znam sve najbolje - daleko od toga.
Ali za razliku od tebe i mnogih drugih koji mastaju o necemu sto su procitali u novinama ili videli na TVu - ja svoje misljenje zasnivam na licnom iskustvu i cinjenicama.
Moras malo da mrdnes nosom iz Srbije (ali ne samo u Grcku na more, jbg), pa ces onda malo bolje razumeti.
Ocigledno i kragujevac radi to isto - jer misljenje o Srbiji stvara na osnovu onoga sto gleda na RTS-u

Niko ne kaze da je u Srbiji bolje nego u Nemackoj. Naopako - to je apsurdno. Ali uvek treba gledati malo siru sliku, a na kao Kragujevac koji gleda kao da na glavi ima...

Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Ajde nemoj da si skroman, priznaj da znas sve najbolje 

- kragujevac
E vidiš, na mene vidljivo prisustvo policije ostavlja jako smirujući utisak.
Koliko je meni poznato, u Srbiji se takodje plaća porez a veliki deo onoga što treba da bude finansirano iz njega gradjanstvo opet plaća. Pa ljudima su uzimali po par stotina dinara da im izdaju zdravstvene kartice, uzimaju im novac za "zeleni karton". Uzmaju ti pare za potvrdu da si nešto platio, alo? Uzimaju deci pare za školske knjige, svake godine nove i promenjene da bi se neko dobro ugradio.
Koliko je meni poznato, u Srbiji se takodje plaća porez a veliki deo onoga što treba da bude finansirano iz njega gradjanstvo opet plaća. Pa ljudima su uzimali po par stotina dinara da im izdaju zdravstvene kartice, uzimaju im novac za "zeleni karton". Uzmaju ti pare za potvrdu da si nešto platio, alo? Uzimaju deci pare za školske knjige, svake godine nove i promenjene da bi se neko dobro ugradio.
Jako paušalno razmišljanje.Laki021 napisao: 25 Okt 2017, 11:32Ali svaki do jednog od njih podrzava al kaidu, isis i ostale budalastine, sponzorisu ih i sl.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Al u Srbiji porez nije 50%.
- kragujevac
Nije ni u Nemačkoj. Kažem, jako paušalno razmišljaš.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Realno pre svega.
- kragujevac
Ako je paušalnost u bilo čemu realna, onda ne vredi dalje diskutovati. Interesantno je da si još uvek u CH.
Uz tvoj način razmišljanja treba jako brzo da se vratiš u Srbiju (dok neki "nindža" sa semteksom ne prošeta po pešačkoj zoni u Cirihu).
Uz tvoj način razmišljanja treba jako brzo da se vratiš u Srbiju (dok neki "nindža" sa semteksom ne prošeta po pešačkoj zoni u Cirihu).
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- trojanac
- Editor in Chief
- Kontakt:
Ne letujem u Grčkoj i priznajem da nemam pojma kako se živi u EU. Nemam nikog od rodbine nigde preko, samo nekolicinu prijatelja. Kako oni žive mogu samo da zaključim od šturih informacija tako da to nije validno. Na forumu ljudi pišu prilično detaljno i može se steći malo bolja slika, mada opet pitanje kako se ko snađe i kako šta doživi, ali su takve informacije ipak značajne iako možda u realnosti nije baš kako mi zamišljamo. No, sasvim sam siguran da je kad se sve sabere i oduzme život tamo bolji po mnogo parametara.
Posetite www.garaza.rs !
- Delija
- Kontakt:
Zavisi za koga. To je poenta. I tu je ono gde gomila ljudi ima totalno pogresno ocekivanje i onda sledi veliko razocarenje, a nije bas tako lako krenuti igricu iz pocetka - jer su ulozili dosta u to. Mnogi su presli "point of no return".
I to "tamo" je uzasno relativan pojam - razlikuju se drasticno gradovi u istoj drzavi ili regionu drzave, a da ne pricamo o celim drzavama.
Kragujevac je vrlo ostrascen (ne znam iz kog razloga) i zato sam i reagovao na njegovo pisanje oko ove teme.
I to "tamo" je uzasno relativan pojam - razlikuju se drasticno gradovi u istoj drzavi ili regionu drzave, a da ne pricamo o celim drzavama.
Kragujevac je vrlo ostrascen (ne znam iz kog razloga) i zato sam i reagovao na njegovo pisanje oko ove teme.
Poslednja izmena od Delija u 25 Okt 2017, 12:12, izmenjeno 1 put ukupno.