Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od ljubitelj »

Policija da, ali sa automatskim puskama u prevozu. Tebi smirujuce, meni neprijatno.

Nisi dobro upoznat, u Srbiji se ne placa iznos poreza kao u Svedskoj.
10tak puta je manji iznos novca. Naravno da sa 10x puta manje novca mora da postoji i znacajna razlika u onome sta se dobije kao protivusluga.

Sve to sto si pobrojao u novcu je mozda 1 promil iznosa koji se plati u Svedskoj (ili bilo kojoj zemlji slicnog GDP) samo na drugi nacin.
Zeleni karton kao i razne potvrde je naravno bezobrazluk da se naplacuje vise od realnog troska izdavanja (papir, stampa, itd).
Jos jednom, nema nista besplatno u ekonomiji. Kroz visestruko skuplje osiguranje auta u Nemackoj nego u Srbiji platio si i potvrdu zeleni karton.
Kroz visestruko veci porez u Nemackoj si platio i knjige, i olovke i sve.

Nema toga da nesto padne sa neba, dodje besplatno.
Niti je toga bilo u socijalizmu niti toga ima u kapitalizmu, neko mora da plati za svaku robu ili uslugu koja se konzumira kroz drustveni opsti standard.

Nije Nemacke bila uvek bogata i nije uvek imala visok standard zivota.

Ti mozda ne znas ali pitaj starije Nemce koji su jos 70tih godina koristili jednu istu zajednicku vodu u kadi da se jednom nedeljno okupaju.
Nije crno belo, ogromna je razlika u GDP Srbije i bilo koje zapadne zemlje da bi se poredio nivo drustvenog standarda.
Jasno je da nemacki (svedski, norveski, luksmburski, islandski,...singapurski, kanadski...) opsti standard mora biti dosta bolji uz 5x ili 8x vise veci prikupljeni porez tj novac koji gradjani izdvoje.

Evo da bi bilo jasnije, procesni iznos uplate za zdravsto po stanovniku u Srbiji je nekih 350 evra godisnje, ili 30 (trideset) evra mesecno.
A u Nemackoj je... 30 evra vrednost za koju se moze dobiti koja zdravstvena usluga?

Ako zelimo da ovde lekar bude dobro placen i da oprema za rad bude dobra onda mora i dobar porez da se uplati. Naravno prethodno da se i dobro zaradi iz realne privrede da bi mogao da se odvoji dobar /veliki nemacki, svedski.../ porez.

Sve je to vezano, ne ide visok standard uz niske zarade.
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Delija, sta je po tebi "point of no return"?

Sent from my SM-J500FN

Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Ljubitelj, to što pišeš je i detetu jasno. Ponovio je čovek više puta da nije ni tamo sve sjajno, ali ovde je toliko toga loše.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:

Post od blaugrana »

Dovoljno sto imas 1% sanse da upises dete u vrtic bez veze.

Sent from my SM-J500FN

Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Ja upisao oboje bez ikakvih problema iako nismo ni prijavljeni na toj opštini (Zemun), a u vrtiću kažu nikad više dece nije upisano tako da nije da ima mesta. Ni čokoladu nisam odneo.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:

Post od blaugrana »

Super ako je kod tebe tako. Ja nisam mogao dete da upise 1 1/2 dana. Sve dok nismo uboli pravu vezu. I to nema da biras, vec smo dobili na drugom kraju grada.
Za drugo dete nije problem, to znam da se dosta lakse upisuje, mada i tu ima primera koliko hoces

Sent from my SM-J500FN

Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

blaugrana napisao: 25 Okt 2017, 12:18 Delija, sta je po tebi "point of no return"?
Recimo da si toliko presekao "veze" da bi te vracanje unazadilo 5+ godina i da ti se jednostavno "ne isplati".

Ako imas 25 godina, nemas zenu i decu - nema problema, lako ces se "resetovati".
Ali, ako imas porodicu - odlazak podrazumeva otkaz i za tebe i za zenu, deca ispisana iz skole, brdo finasnija ulozeno u tu avanturu...

Naravno, ako imas viska para sve to mnogo lakse ide - ali vecina ljudi koja odlazi ima ipak kao glavni motiv finansije.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Znate kako kazu, kada se ode u inostranstvo, zena place prvih 6 meseci za domovinom i svemu tamo...

Tako nekako je i kod mene bilo, sada zena place kada mora da ostane duze od 15 dana u Srb.

Kragujevac je 27 godina u DE i potpuno ga razumem. Razumem i ove druge, jer mi je Srbija relativno sveza.

Inace zbog posla sam zadnjih 14 god dosta putovao i radio po vise meseci u CH, RO, PL, i tada sam isto jedva cekao da se vratim, ali jedno je kada si privremeno tamo ili putujes na kratko pa rasipas okolo da je u SRB ekstra i da jedva cekas da se vratis, a sasvim drugo kada prelomis da odes za stalno. Tada se drugacije zivi.

Nakon par meseci, ukoliko imas dobar posao, prilagodis se odlicno. Sistem je odlican, uvek znas da ti ne treba veza za doktora, medicinske usluge su svemirski brod za SRB, deca od 6 god sama idu do skole, uce uh da budu samostalni, mozes da planiras zivot.

Ima puno dosljaka, ali vremenom nadjes modus.

Ali punjena vesalica i burek su ipak neprevazidjeni :-)

Ko u SRB moze da ostavi 1000 EUR sa strane kada poplaca sve i ima nekretninu ima jednu sliku realnosti o SRB, a oni sto imaju samo da pokriju troskove sasvim drugaciju, i tu je definitivno zivot na zapadu daleko komotniji.

Najbolje je kada bi svi studenti mogli da studiraju godinu dana na zapadu (sto je sada standard u PL) pa sami da zakljuce sta im je najbolje.
Poslednja izmena od ikac2000 u 25 Okt 2017, 12:39, izmenjeno 2 puta ukupno.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Trojanac, da je jasno svakome ne bi se poredilo na crno beli nacin da je tamo sve sjajno i bajno. A nije. Niti je kod nas sada toliko toga loše.
Ni ta pucnjava po ulicama, ni to zagadjenje vazduha, ni taj kolaps saobracaja ni administracija nije nesto sto je ovde loše uvek i svuda a tamo negde dobro takodje uvek i svuda.
Veoma je različito stanje od grada do grada, od radnog mesta do radnog mesta, od individualne pozicije, od lokalnih uslova.
Materijalni standard je nesumnjivo daleko bolji, opšta uredjenost takodje bolja ali sve što je kod nas loše postoji i tamo manje ili više primetno. Mi smo uvezli sa zapada, od korupcije pa nadalje.
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:

Post od blaugrana »

Delija napisao:
blaugrana napisao: 25 Okt 2017, 12:18 Delija, sta je po tebi "point of no return"?
Recimo da si toliko presekao "veze" da bi te vracanje unazadilo 5+ godina i da ti se jednostavno "ne isplati".

Ako imas 25 godina, nemas zenu i decu - nema problema, lako ces se "resetovati".
Ali, ako imas porodicu - odlazak podrazumeva otkaz i za tebe i za zenu, deca ispisana iz skole, brdo finasnija ulozeno u tu avanturu...

Naravno, ako imas viska para sve to mnogo lakse ide - ali vecina ljudi koja odlazi ima ipak kao glavni motiv finansije.
Ok, hvala. Tako sam i mislio.
Jeste to sve rizicno kad imas porodicu, ali jednostavno tamo negde imas izbor. Nije to sam lova u pitanju, vec i sistem. Bar ja gledam tako.

Sent from my SM-J500FN

Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Naravno, zato sam i naglasio da nisu samo finansije u pitanju. Jedino, sistem posmatras sa vecim interesovanjem onda kada si sa lovom i ovde manje-vise ok. U suprotnom, ne kazem da nije bitna stavka, ali ipak su finansije prioritet.

Ne znam koji promil ljudi bi otisao tamo da losije zivi nego ovde, ali u boljem sistemu.

A sta mislis pod ovim "tamo negde imas izbor"?
Daleko je od toga da oni samo na tebe cekaju. Ako si u nekoj od struka koje su im zanimljive - ok. U suprotnom, ne ocekuj "crveni tepih" :)
Poslednja izmena od Delija u 25 Okt 2017, 12:52, izmenjeno 2 puta ukupno.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Pa to decu prate ko morone do škole i "pod stare dane" nije naša izmišljotina, nego uvezeno sa zapada.
Mene su vodili u školu prvih nedelju dana, posle su me nedelju dana pratili da vide kako idem do škole i to je bilo to.
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Ne stičem utisak da sam ja nešto "ostrašćen". Isto tako ne vidim da sam napisao nešto što nije tačno ili se ne dešava i u Srbiji i/ili u zapadnoj Evropi. A mišljenje o situaciji u Srbiji zasigurno ne stičem gledajući RTS. Ako bih sve sa RTSa uzimao zdravo za gotovo verovatno bih se već odavno vratio u Srbiju. Po onome što se tamo da videti ili čuti mi smo lideri u regionu i šire, Eu je pred raspadom, otvaraju se radna mesta svuda i uvek u Srbiji(čak i nedeljom), grade se putevi+mostovi, strani investitori se sve sapliću jedan o drugog dok im se prevrću koferi puni para koje su doneli u Srbiju. Gluposti na kvadrat, dok svaki dnevnik počinje rečima "dobro veče dragi gledaoci predsednik republike Srbije...itditd...". Ne pišem dalje, nema politike na forumu.
Kažem samo, kad neko bude živeo samo pola vremena koje sam ja proveo ovde, moći ćemo da diskutujemo na relativno jednakim osnovama. Sve ostalo u fazonu "bio sam, proputovao, video, čuo sam od nekoga, imam stričevog nećaka u EU i tome slično" nisu relevantne činjenice/informacije za bilo kakvu diskusiju.
Kako je to odavno rekao Bata Stojković: Danice, čula si za Vinču kao što si čula za Madagaskar".
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:

Post od blaugrana »

Delija napisao:Naravno. Samo sistem posmatras onda kada si sa lovom i ovde manje-vise ok. Pre toga ne kazem da nije bitna stavka, ali ipak su finansije prioritet.
Pa, da. Samo tamo imam izbor da zaradim, ovde tesko. Mislim na svoju struku.
Ti ovde kad imas lovu, komotno zaobidjes sistem.

Sent from my SM-J500FN

Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Malo sam dopunio post iznad.
Odgovori