Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Pulp Fiction »

Pa da u Vojvodini je tako, Hrvati, Mađari, Slovaci svi mogu da odu i dobar deo je otišao. Pa dodaš mešovite brakove, potomke, dosta ljudi na kraju se dokopa tih pasoša.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Srbi su čudan narod. Često traže hleba preko pogače. Pre neki dan čitam kako gsp napuštaju šoferi jer im je malo 45k dinara i idu da traže sreću u Slovačkoj. Istoj onoj Slovačkoj gde fabrike zapošljavaju ljude na crno za bednu satnicu, pa kad ih pohapse, nemaju ni za kartu da se vrate.

Svako treba da ide gde misli da će mu biti bolje ali malo realnosti nije na odmet. Od šljakerske plate se bilo gde na zapadu bukvalno preživljava ali bar imate nasmejane šalteruše :)

Izuzetak je donekle Švajcarska (zbog jakog franka) ali pitanje je dokle će biti. Globalno se društvo deli na dve klase. Prva su oni koji imaju znanje ili novac a druga svi ostali.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ovo su sve potpuno prirodni tokovi. Meni je najviše žao što olako rasipamo resurse, ljudske, prirodne, kojih ova zemlja poprilično. Recimo, cena pitke vode će biti u neprestanom porastu, a mi imamo najveće rezerve pitke vode u čitavoj Evropi.

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics ... _(%25).png

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics ... statistics

Umesto da se privreda bazira na tako nekim strateškim stvarima, zakonski zaštiti, napravi brend i prodaje skupo celom svetu. Srpski IT, srpska voda, ne mora dalje. Bar nešto pozitivno da svet poveže za Srbijom sem Novaka Đokovića.
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Post od Pulp Fiction »

Ma daj na Zapadu se ne preživljava na šljakerskim platama, to je kod nas. Tamo je ipak napravljeno da imaš za malo više. Nećeš se obogatiti ali niko to i ne očekuje. Zato ljudi idu jer ne mogu ovde da rade za 30k. Ništa im ne ostaje, ne mogu ni da skrpe račune kako bog zapoveda.

A ti šoferi nisam čuo da idu na trake u Slovačku nego se trude da odu da rade to što znaju. 45k je malo za BG recimo. Čak i da ima svoju kuću/stan. Ako nema onda je baš preživljavanje.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Samo kod nas soferi imaju nekretninu u vlasnistvu.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk

Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Ekonomsko, dobrovoljno iseljavanje je decenijama državna strategija...
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

sasha015 napisao: 25 Okt 2017, 14:21
Laki021 napisao: 25 Okt 2017, 13:24 Kragujevac je jako kontradiktoran, kad opisuje zivot i troskove, onda je to po mojoj definiciji nemanje leba da se jede, a onda nedelju dana dodje pa oplete kako Srb nista ne valja, Nemacka zakon, sve strava.

Meni je u Ch super, stvarno je jako mala lista stvari na koje mogu da se zalim. Dobro bi mi bilo i u Srb, i jos uvek ne znam da li cemo za 5god biti u Srb ili Ch, ima prednosti i mana na obe strane (naravno vecina mana vazi vise za poredjenje zemlje u kojoj si rodjen i odrastao i bilo koje druge strane zemlje).

Ma sta vi pricali, sada je realno da se Srbija jako brzo i dobro razvija u ovom trenutku. Mnoge stvari su dosta dovedene u red, postala je zemlja u koju se strane kompanije vise ne plase da investiraju i stvari se dalje odvijaju prirodnim tokom. Ogromnu stvar je odradila tehnoloska revolucija prethodnih godina i sada srpski IT igra ogromnu ulogu u ekonomiji zemlje, a tek ce u buducnosti igrati jos vecu jer komplet istocna Evropa ima fantastican know how u toj oblasti koja sve vise vredi.

U pravu je Vladaptr kad kaze da je Delija preplacen, jeste po srpskim standardima ali nije po svetskim. Dobra stvar je da je IT globalno igraliste i plate se sve vise odredjuju na globalnom nivou. Trenutno u Srb postoji disbalans jer ostale plate jos uvek ne prate plate u IT.
Dakle da delija vise ne bi bio preplacen ili njemu mora da se smanji plata ili da se drugima poveca. Posto cenim da se deliji ne bi svidelo da mu kresu platu, onda to znaci da ce morati drugima da idu na gore. I opet ce IT i inzenjering biti zamajci, vec to vidite naveliko u gradjevisnoj industriji, nicu exluzivne zgrade na sve strane, sta cenite ko ce tu da zivi? Od gradnje tih zgrada zivi swemir, koji ce biti u stanju svoj rad sve vise da naplacuje jer vise nije prioritet izgraditi samo sto jeftinije sa smesnom zaradom. Pa ce isto taj delija i njegovi drugari da odu da se sisaju kod frizera za koga ih nece biti briga da li je najjeftiniji u gradu, te ce i frizer biti u situaciji da se luksuzira i omugci drugima da i na njemu zarade. Kako nezaposlenost pada (a pada, manite me prica kako je to propaganda vlasti) tako je i plate idu gore jer poslodavci vise nemaju luksuz da zahebavaju radnike, popravljaju se uslovi rada svima..

Sve je ovo neki prirodan proces koji se trenutno dosta brzo desava, steta sto mnogi ljudi to odlucuju da potpuno ignorisu, vec je interesantnije samo pljuvati i biti negativan. Ne mogu se tako velike promene odigrati preko noci, ali se ide u dobrom pravcu.
Uglavnom ne komentarisem ovakve teme jer se ne razumem previse u "zivot preko grane",ali "prijatelju" ostani tamo gde si sada,privrednu,biznis ili kako god da je nazovemo situaciju ne poznajes dovoljno u Srbiji.
Dal previse gledas domace vesti preko kablovske citas zutu stampu ne znam,ali sve ovo sto si napisao nema veze sa realnoscu u Srbiji.Realnoscu u kojoj JA zivim i jos jedno 7 miliona.
Vrati se ovamo pa kad zaradis par hiljada evra mesecno na legalan nacin onda mozemo da pricamo o nekom biznisu.
Ovde je biznis "dodjem ti" i "al sam ga zavrnuo" i "drzavna nepovratna subvencija".

Smanjenje nezaposlenosti------> ode svaki mesec hiljade mladih u ekonomski azil.
Ne bih vise o tome,jednostavno ti si iz nekog drugo sveta,van zbivanja u Srbiji....
Vidim ja da si ti isfrustriran, te da od smislene diskusije nema nista.
Nisam ti ja dobar primer ni u jednom smislu, gde god da me bacis ja cu se snaci, nisam ni iz Srb otisao iz ekonomskih razloga kao vecina.
Mozete da se pravite ludi koliko hocete, da lupate da je prosecna plata 200e jer vi znate trojicu koji rade za te pare, a oni su jos dobri kako je drugima... Ali je cinjenica da se stvari itekako popravljaju, ako taj oporavak vas iz nekog razloga zaobilazi, onda bolje da stavite prst na celo pa se zapitate, sta bih trebao da uradim pa da nesto promenim? Poceti od sebe je obicno najbolje.

Uostalom, auto smo forum, stanje mozete da pratite direktno iz broja prodatih automobila, koji prethodnih godina raste. Pretprosle godine 10%, prosle godine 22%, ove jos 10%, za tri godine 50% ukupno, nije malo. I to sve sa smanjenjem broja stanovnika jer se eto gomila iselila.

http://auto.blog.rs/blog/auto/domace-tr ... a-22-odsto

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ek ... a-10-odsto

Mada kontam da je i ova statistika namestena kao i svaka druga....
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Ocete leba preko pogace a investicije samo pljuste - B92: "Svečano" otvoreni poštanski sandučići u Mladenovcu FOTO http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... id=1318133

Ubedjivati nekoga kako nam je u stvari ekstra dok imamo najnizu platu i najnizi rast u regionu a sve to iz CH fotelje je malo onako, van svake pameti i realnosti.
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Neko hakovao Lakijev nalog? :)

Sent from my SM-J500FN

Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

Ma jok. Pišanje po sirotinji. :)
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

ikac2000 napisao: 25 Okt 2017, 14:37 Meni je Neto 63.7% bruto plate u DE, za moju poresku klasu, sa ukljucenim zdavstvenim, penzijskim i ostalim taksama.
Procenat kao metod izrazavanja unetih para u budzet moze da zavara.
Ako nije bilo jasno kada sam napisao da se ne mogu porediti svedski porezi na platu ili nemacki porezi na platu i srpski porezi na platu pri poredjenju standarda drustva evo primera.

Na srpsku platu od 400E porezima se uplati 160E, tj toliko moze da se potrosi iz drzavnog budzeta.
Na nemacku platu od 2000E porezima se uplati 800E tj, toliko moze da se potrosi iz budzeta.
U oba slucaja je istih 40% uzeto iz bruto plate za porez pri cemu je 5X razlika u novcu koji je uplacen,
Za tih 5x manje novca ne moze biti isti drustveni standard niti usluga javnih sluzbi, bilo da je zdravstvo bilo skolstvo, putevi ili bilo sta sto zahteva realan novac a ne formalni procenat.

Tako posmatrano kod nas je visestruko manje raspolozivo novca pa se ne mozemo porediti niti ocekivati standard svedske, nemacke ili neke trece zemlje sa 5x ili 10x vecim BDP po stanovniku.

porezi- porez na zaradu, penziono, zdravstveno, osiguranje zbirno tih 40%
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Ne znam odakle ti takvi podaci (40%), ali su debelo proizvoljni. Sve to bar u Nemačkoj zavisi od poreskog razreda, od broja sati koji se ne oporezuju (praznici, nedelje, noćni sati ), od broja dece koju izdržavaš i od još nekoliko faktora. Meni je recimo sa mojom poreskom grupom i dodacima oslobodjenih od poreza procenat socijalnih izdataka ispod 30%. Bio bi još manji da stvarno radim noćne smene, ovako mi se kao noćni rad računa samo vreme od 20.00-21.30 (kraj druge smene). Oni koji redovno rade noćne smene imaju procentualno još manje izdatke.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Laki021 napisao: 25 Okt 2017, 17:26

Vidim ja da si ti isfrustriran, te da od smislene diskusije nema nista.
Nisam ti ja dobar primer ni u jednom smislu, gde god da me bacis ja cu se snaci, nisam ni iz Srb otisao iz ekonomskih razloga kao vecina.
Mozete da se pravite ludi koliko hocete, da lupate da je prosecna plata 200e jer vi znate trojicu koji rade za te pare, a oni su jos dobri kako je drugima... Ali je cinjenica da se stvari itekako popravljaju, ako taj oporavak vas iz nekog razloga zaobilazi, onda bolje da stavite prst na celo pa se zapitate, sta bih trebao da uradim pa da nesto promenim? Poceti od sebe je obicno najbolje.

Uostalom, auto smo forum, stanje mozete da pratite direktno iz broja prodatih automobila, koji prethodnih godina raste. Pretprosle godine 10%, prosle godine 22%, ove jos 10%, za tri godine 50% ukupno, nije malo. I to sve sa smanjenjem broja stanovnika jer se eto gomila iselila.

http://auto.blog.rs/blog/auto/domace-tr ... a-22-odsto

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ek ... a-10-odsto

Mada kontam da je i ova statistika namestena kao i svaka druga....
Pazi ako je on isfrustriran koji može sebi da priušti nov auto(pri tom ni najmanju lošu nameru nemam ako kažem tako), šta da kažemo tek za nekoga koji vozi auto star 10g.

Naravno, krug ljudi oko tebe je drugačiji nego krug ljudi oko njega. Ako svi ljudi koje ti poznaješ u SRB ima platu 500e, onda je to to.

Problem je što si ti iz NS rodom, većina ljudi ovde je na forumu iz velikih gradova. Provincija je mrtva, nema ljudi ništa tamo.Ogromna je razlika kada se dođe iz nekog manjeg mesta u NS ili BG, po samom voznom parku se to primeti. Vi možete da pričate ovako ili onako, ali je tako.

Loznički kraj i Mačva generalno imaju sreće što su blizu Bosne. To im je veliki plus u kućnom budžetu.

A ako stvarno misliš da je 14000 novih automobila statistika vredna bilo čega sem do punjenja novinski stubaca, onda stvarno veruješ u ideale.

P.S: na kraju krajeva imali smo goblina na forumu. On živi bolje nego 90% ljudi u EU verovatno. One je takođe merilo uspeha? Da podsetim samo koliko je pljuvan ovde na forumu zbog pojedinih stavova i mišljenja koje je iznosio.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
chiki_ns
Reactions:
Pridružio se: 31 Jul 2017, 14:23

Post od chiki_ns »

Floyd napisao: 25 Okt 2017, 16:04 Srbi su čudan narod. Često traže hleba preko pogače. Pre neki dan čitam kako gsp napuštaju šoferi jer im je malo 45k dinara i idu da traže sreću u Slovačkoj. Istoj onoj Slovačkoj gde fabrike zapošljavaju ljude na crno za bednu satnicu, pa kad ih pohapse, nemaju ni za kartu da se vrate.

Svako treba da ide gde misli da će mu biti bolje ali malo realnosti nije na odmet. Od šljakerske plate se bilo gde na zapadu bukvalno preživljava ali bar imate nasmejane šalteruše :)

Izuzetak je donekle Švajcarska (zbog jakog franka) ali pitanje je dokle će biti. Globalno se društvo deli na dve klase. Prva su oni koji imaju znanje ili novac a druga svi ostali.
Ne rade oni stvarno u Slovackoj vec za Italijansku firmu koja ima ispostavu u slovackoj tako da su plate (manje-vise) italijanske ali nisu prijavljeni na pune iznose vec na nesto tipa pola plate (u Slovackoj). Znaci imaju vise nego duple plate od ovih sljakera na trakama.
Inace to je samo deo njih, dosta je otislo u Sloveniju ili Nemacku.
Korisnikov avatar
rade74
Reactions:
Pridružio se: 31 Mar 2013, 17:29

Post od rade74 »

Ma ljudi daj da se ne lazemo.
Citava privreda je u k. Otvaraju se nove fabrike, koje dobijaju subvencije za radna mesta , zemljista, razne olaksice su u igri.
Sta dobije nas covek koji hoce nesto da pokrene?
Odgovor je: nista
Ko god pokrece nesto veliko u Srbiji do novca je dosao politickim ili kriminalnim kanalima.
Onda se lepo pare operu u privredi i svi zadovoljni.
Izuzetak su sportisti.
Strane kompanije daju menadzerima(sefovima sektora) oko 150 000 a ljudima u proizvodnji 30 000. To kao treba da je ok , gde su troskovi zivota kao u inostranstvu, aha ,kako da ne!
Zaposljavaju se ljudi preko agencija a ne preko Nacionalne sluzbe za zaposljavanje.
Da li je to normalno?
Naravno da nije ali sve moze u Srbiji ,cak se preko Agencija zaposljavaju ljudi i u upravama jer pojedine uprave nemaju novca za plate a ti isti su politicki ubaceni.
Sve je nakaradno i onda se prica kako je dobro.
Privreda posluje na klimavim nogama da to nije normalno, svasta se dozvoljava, da dodje do rigorozne kontrole, svi bi otisli pod led a ujedno i drzava.
Laki moram ti reci da nisi upucen u privatni sektor pa zato tako i pises.Izvini ali je tako.
Zivi IT sektor i jos nesto a svaka proizvodnja je losa.
Svercuje se gorivo iz Bosne i to poljoprivrednici koji nose dobar deo privrede u Srbiji a da li imaju znacajne olaksice?
Naravno da ne. Ja ne smatram olaksicu od 5 din po litru se dobije od NiS-a.
Olaksica treba da je potpuna da nema akciza za takve a ne da se steze kais i da se ceka onda rod od ove godine koji je 3t/h kukuruza a treba biti 12t.
Sta ce se desiti povodom toga.
Jedno veliko NISTA. Sad svi uvoze zitarice i kukuruz iz inostranstva jer nemaju sredstava za proizvodnju stocne hrane.
Sad ce i ta hrana biti skuplja a automatski i firma ce losije poslovati. Sve je to jedan lanac koji zavisi od gore nesposobnih kadrova.

Sent from mTalk
Odgovori