Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Delija »

@maniaxxx
Zao mi je. Izgleda da ne dobacujes.

@dragvorl
Ma nema trika, bre. Treba da se stiskas nenormalno. I onda, kao sto rekoh - za kog mog djoku si uopste i otisao? :pardon:

@rade74
Kod nas mozes da pazaris polutku, nadimis, osusis je i prodjes dosta povoljnije.

Tamo to ne moze. Crvrc.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Delija napisao:Kod nas mozes da pazaris polutku, nadimis, osusis je i prodjes dosta povoljnije.

Tamo to ne moze. Crvrc.
Upravo sam na to mislio kad kažem jeftino.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Ma dobacujem ja veruj mi, nisam toliko glup koliko izgledam, samo nisi shvatio poentu.

obrisao sam podugački post, nemam energije da se razpravljam sada.....eh opet sam obrisao, ne mogu stvarno ne mogu.

Nadam se, da niked nečeš shvatiti poentu mog prošlog posta.

Over and out
Korisnikov avatar
rade74
Reactions:
Pridružio se: 31 Mar 2013, 17:29

Post od rade74 »

Pa to moze ali retko ko uzme prsutu iz marketa ili od ljudi sa sela.
Kupuju je samo retki, cak sam svoje prodavao Slovencima i nasim ljudima na polozajima.
Ko ce da plati but 150e min? Nema takvih nazalost :)
Ne znam ali mi je kultura jako bitna, prosao sam dosta i svidja mi se sto je narod kulturniji preko , ovde je ludilo i to mi najvise smeta.

Sent from mTalk
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

I to sa "gradjanima drugog reda" je poseban psihološki fenomen za koji sam čuo samo u razgovorima sa ljudima koji su u Srbiji. Valjda kao neki psihološki odrambeni mehanizam onih koji su "ostali" u Srbiji da bi sakrili svoju nesposobnost/lenjost/glupost/nedoraslost, whatever. Pa su onda u fazonu: Neću da idem tamo da budem manje vredan gradjanin, rob, jadnik, da čistim klozete itd, hoću da ostanem svoj na svome. Sve to garnirano sa "Ostajte ovde, sunce tudjeg neba......itditd. Budalaština samo takva.
Već sam više puta pisao koliko dugo sam ovde, da ne ponavljam. I nikada, ali NIKADA nisam imao čak ni promil utiska da me neko smatra, gleda ili se ponaša prema meni kao prema "manje važnom". Bez obzira da li se radilo o svakodnevnom životu, raznoraznim ustanovama, javnim službama, osiguranjima, poslodavcu, policiji, lekarima________(nastaviti niz).
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Ja ne vidim da prezivljavam i da uzimam sebi ili porodici iz usta.

Jednostavno jedemo i pijemo ono sto volimo a ne ono sto moramo, i na kraju meseca pogledam racun (sve placam karticom) i vidim da me ne kosta vise, a da je kvalitetnije.

Za normalnog coveka nema neke razlike u ceni.

Kragujevac, u DE je tako, i ja imam taj utisak da se ljudi dosta medjusobno postuju, ali ga nisam imao u Lozani, mada ja licno nisam imao problema sa kolegama, ali vani jesam.

I moj bivsi sef Nemac to kaze za Svajcarce i njihov odnos prema njemu kada je radio tamo.

Ali ipak je to moj utisak, i ne mogu da tvrdim da je svima tako.

Sent from my SM-T113 using Tapatalk

Poslednja izmena od ikac2000 u 25 Okt 2017, 22:21, izmenjeno 2 puta ukupno.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

rade74 napisao: 25 Okt 2017, 22:20 Ne znam ali mi je kultura jako bitna, prosao sam dosta i svidja mi se sto je narod kulturniji preko , ovde je ludilo i to mi najvise smeta.
Slazem se. Samo nije do ljudi, vec do sistema - sistem ih tera na to. Pogledaj Nemce kako se ponasaju na odmoru u Grckoj, Turskoj, Spaniji... iliti cim izadju iz Nemacke. Daj im par dana da se "opuste".

Da, imaju sistem i to je dobro. Da, nama fali taj sistem.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

To si ti nešto pomešao sa Englezima, oni su dosta radikalni na odmoru (da ne kažem pušteni sa lanca).
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Upravo sam se pre mesec dana nagledao gomile Nemaca u Antaliji (Lari) - preko 60% gostiju u hotelu su bili Nemci, 30% Rusi, a ostatak Turci i svi ostali.

Pretezno stariji i ljudi srednje generacije. Prlicno arogantni, razmazeni i bezobrazni. Djubre ostavljaju na sve strane. Decu pustaju da divlja okolo. Deru se (deca) za ruckom, u lobiju (dok pijanista svira klasiku), napanje debilnu deciju muziku na mobilnom i tabletu - roditelji ne reaguju ili ih jos podsticu
Nisu Turci iz Nemacke, vec nagojeni "plavusani".

Naravno da nisu svi takvi, ali ne mali broj.
Poslednja izmena od Delija u 25 Okt 2017, 22:31, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Delija napisao: 25 Okt 2017, 22:06
kragujevac napisao: 25 Okt 2017, 21:51Delija, sve te informacije možeš da vidiš i sam na webu, ne treba niko da ti piše cene pojedinačno.
Ma znam cifre, proveo sam dosta vremena u Nemackoj, a u poslednje vreme jos vise u Holandiji.
Hocu da ih on napise i obrazlozi.

dragvorl napisao: 25 Okt 2017, 21:50 Ikac, prestani da kupujes to djubre za smrtnike ima da se izvrnes vrlo uskoro, ako vec nisi. :kezo: Razumem donekle i Delijinu logiku, ali tu tip top hranu bas ni u Srbiji ne moze neko sa prosecnim primanjima da priusti, pa i da kupuje po pijacama.
Poenta je da cifre koje on navodi vaze ne za zivljenje, nego za prezivljavanje. To je ona najjeftinija shitex hrana. I sa njom moze da se prodje mesec sa 400-500 evra za celu familiju. Ali ako se normalno hranis - ne moze ni u ludilu.

Pa jbm mu mater ako si ostavio sve iza sebe, otisao u beli svet da budes gradjanin drugog reda i jos i tamo nastavljas da prezivljavas kao u Srbiji... :kuku:

Pa dobro Delija, ali ne zivi covek samo od po nadimljene svinje. Slazem se da ce to u SRB jeftinije izaci, ali ja koliko jedem i u DE da uzmem nesto iz viseg ranga od mesa ne bi me mnogo bolelo po racunu. Recimo mi koji nismo u IT, a ipak smo zavrsili neke od relativno poslovno povoljnih fakulteta vec imamo prilicno suzen manevarski prostor sto se posla tice u Srbiji, konkretno ti mogu reci u autoindustriji (koja btw. dozivljava bum ovde, svi znamo zasto) je neverovatno losa selekcija kadrova, da ne kazem copy/paste kao u drzavi. Izrabljivanje do max, rad po 12-13h dnevno (ne pricam o obicnim radnicima, kod njih se vise postuje slovo zakona), prekovremeno naravno nije placeno, nece da zaposle nove ljude jer im to utice na bonus... To je vec mnogo drugacije napolju na nemackom govornom podrucju, mada ne samo tamo, bar za ono sto mene interesuje. Takodje nacin odnosa prema zaposlenima, radnom vremenu, necijem odnosu prema radu...jednostavno ljudi postuju sagovornike da krenemo od toga. Skoro sam imao razgovor za posao sa jednim Nemcem za poziciju u DE, ja kao neko iz neke tamo bzvz. zemlje sam bio svo vreme postovan sagovornik, u Srbiji kad odes na intervju odnos je otprilike ti si pocastvovan sto si uopste ovde, u nasoj mega giga firmi gde ti cela plata ide na belo. :kuku: :ccc:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
rade74
Reactions:
Pridružio se: 31 Mar 2013, 17:29

Post od rade74 »

Pa to jeste ali kako da se uspostavi sistem kad niko nista ne postuje i sve ide preko veze?
Oni jesu bahati u drugim zemljama a u svojoj postuju a mi obratno.

Mislim da je ogromna greska zato sto se otislo na privredu sa malim i mikro preduzecima.
Druga greska je kradja na privatizacijama i malverzacije.

Sent from mTalk
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Post od Pulp Fiction »

A sistem, ali i mentalitet takođe. Mi možda, da nam ne znam šta da radiš, ne bi bili ko Nemci ili Skandinavci. :D Ne mora stalno iznad glave da ti bude aparat prinude da budeš dobar čovek.

Uostalom, broj pasa lutalica dosta govori o jednom društvu. To jeste i sistemski problem, ali i ljudski. Moje komšije bez pardona kažu idem da ostavim kera na putu, šta će mi. Ja reko što si ga uzeo, odgovor je mislio sam da će biit bolji/lepši, davi kokoške, itd itd. I to je neverovatan problem bez zezanja. Ima čopora po BG, a kod nas po selima da ne pričam. Ja nzm šta je ovo ili ja pre nisam primećivao ili su ljudi nenormalni postali.

Lupam, ovo je pored smeća jedno od stvari koje me nervira. Ne mora da te država lupa po džepu da budeš kulturan ili dobar prema životinjama!
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

@dragvorl
Sunka je samo primer, majku mu :)
I to samo jedan od primera - vise razlicite hrane i uopste zivotnih stavki sam naveo, ali ste se uhvatili za nesrecnu sunku :)

Poentu sam vec napisao - i ponovio je.

Sto se tebe licno tice - ako je tako kao sto pricas, nisam ukapirao zasto ne odes u Nemacku, vec radis (ili si radio) u Madjarskoj? :zbunjen:
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Meni je bilo jako cudno u Madjarskoj, macaka lutalica na ulici nisam ni video, kerova takodje. Ko zna sta se sluzi po restoranima. :rofl:

@Delija
Trenutno sam u Srbiji, ali bih svakako gledao da odem u DE, ja nisam od onih likova sto samo pljuju a ceo zivot nisu makli iz Srbije. Znanje jezika mi jos nije na nivou da mogu bez problema da funkcionisem, ali ako nadjem neku poziciju gde je engleski dovoljan sigurno cu probati. U Madjarskoj sam bio, su mi se izdesavale neke nepredvidjene stvari i iz prve ruke sam se uverio u neke negativne aspekte zivota tamo. Naravucenije-ako se covek vec seli to se valja raditi za adekvatnu kompenzaciju, ne mislim nuzno tu na finansije samo.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Delija, gde kupujes povrce?
Moj drugar u DE placa frizera 10 eur. u normalnom salonu

Sent from my SM-J500FN