Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Delija »

@dragvorl
Natprosecno si inteligentan, potkovan znanjem iz struke, znas da za tvoju struku u Nemackoj ipak treba Nemacki - pa sta cekas sa ucenjem Nemackog? :pardon:

@blaugrana
Pisao sam, tj. davao preporuku - u NSu uglavnom piljarnica u Micurinovoj - ziveo sam ranije bas u toj zgradi kao podstanar :)
https://www.google.rs/maps/@45.2556436, ... 6656?hl=en
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Dobro, ajde da budemo realni i da kazemo da 95% ljudi kupuje u Tempu i ostalim trovalistima, ukljucujuci i mene u 90% slucajeva.
Tu je sve, samo ne kvalitet i takav nekvalitet, tesko da ces naci u Nemackoj, barem kada je meso u pitanju.
Sada se vecina svezeg mesa izvozi, a uvozi zaledjeno preko 6 meseci, jer se prodaje po smesnim ciframa, posto je u EU dozvoljeno 6 meseci drzati mesto zaledjeno, a kod nas godinu dana.
I onda mi vecinom jedemo meso koje je njima s razlogom zabranjeno.
Drugar uvozi austrijske kobasice, prsutu i suhomesnate stvari marke Kreiner(biber blok ste mozda videli u Tempu i Maxiju) i ta prsuta se prodaje negde oko 1700-1900k dinara kilogram(ne secam se), a kvalitetom je iznad svake ispod 2.5k dinara.
Objasnjavao mi je koji su im zakoni i protokoli, a posto mu je Zlatiborac jedan od caletovih najboljih prijatelja, kaze da to kod nas nema veze sa zivotom i da svako pravi sta mu se cefne, da je haos od cega se sve to pravi.

Povrce i voce jeste bolje ovde i to ne malo, nego je neuporedivo, jer takvo voce i povrce tamo kosta kao sv. Petra kajgana.
Ali se polako i kod nas sve to kvari...sada na pijaci nema sile naci pravog domaceg paradajza, sve se ide na kljukanje da raste sto vise.
Posto imam svoj paradajz, znam koja je razlika i izmedju mog i tog na pijaci, a da ne pricam sto je danas nemoguce kupiti seme naseg savrsenog paradajza od pre recimo 15-20 godina, jednostavno vise ne postoji.

Da se razumemo, ja se generalno slazem da nije sve svuda bajno i ne bih isao odavde, ali jebiga, realnost je realnost.
Poslednja izmena od Xepoj87 u 25 Okt 2017, 22:51, izmenjeno 1 put ukupno.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

@ Delija

Ne cekam ja nista, ucim ga koliko mogu, na zalost ranije zbog finansija nisam mogao. Sad sa poslom teze malo ide, ali ako mi se poklope kockice moze da ispadne dobro, nadam se najboljem.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Jel tamo prodaju organsko povrce? Posto mu to dodje kvalitetno povrce

Sent from my SM-J500FN

maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Pulp Fiction napisao: 25 Okt 2017, 22:35 A sistem, ali i mentalitet takođe. Mi možda, da nam ne znam šta da radiš, ne bi bili ko Nemci ili Skandinavci. :D Ne mora stalno iznad glave da ti bude aparat prinude da budeš dobar čovek.

Uostalom, broj pasa lutalica dosta govori o jednom društvu. To jeste i sistemski problem, ali i ljudski. Moje komšije bez pardona kažu idem da ostavim kera na putu, šta će mi. Ja reko što si ga uzeo, odgovor je mislio sam da će biit bolji/lepši, davi kokoške, itd itd. I to je neverovatan problem bez zezanja. Ima čopora po BG, a kod nas po selima da ne pričam. Ja nzm šta je ovo ili ja pre nisam primećivao ili su ljudi nenormalni postali.

Lupam, ovo je pored smeća jedno od stvari koje me nervira. Ne mora da te država lupa po džepu da budeš kulturan ili dobar prema životinjama!
Ako mi nešto u Srbiji zasmeta u neograničenoj meri i zgadi mi ceo narod onda je to odnos do životinja, kao što si rekao to sve pokazuje o kulturi i čovečanstvu. Posle toga je kriminal i velika šansa da te ni krivog ni dužnog ubiju u sred dana ( iako zvanično se to ne događa :uf: ), a treče, koje možda vi, koji tamo živite i ne vidite, je totalno poremečen sistem vrednosti i način razmišljanja.

Samo to je dovoljan razlog da pobegnem glavom bez obzira da živim dole, jer i da imam puno para u Srbiji, nema te kvalitete života.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

blaugrana napisao:Jel tamo prodaju organsko povrce? Posto mu to dodje kvalitetno povrce
Jok. Nisam bas toliko zastranio :)

Ali nije ni "plastika". Daleko je iznad nivoa Tempa.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Inace za jezik ume da bude zeznuto, mada se tu Keln dosta razlikuje od cele Nemacke. Sve mozes svugde, uz par izuzetaka da zavrsis na engleskom.

Postoje kursevi jezika, svakodnevni, od 8 do 13h, kosta 600 EUR mesecno. Jedna medicinarka odavde je tako za nesto manje od 3 god dosla do C1.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Naravno da svako treba da ide gde god misli da će mu biti bolje ali bez te patetike tipa, ovde neće biti bolje ni za 300 godina, ko zadnji ode neka ugasi svetlo i sl.

Nije da mi smeta ali mi deluju kao da ni sami nisu sigurni u svoju odluku da idu.
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Mislio sam da pored svog kvaliteta kog si pominjao kod hrane, kupujes iskljicivo organsko

Sent from my SM-J500FN

ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Inace, skoro je u HR bila vest da im je nezaposlenost pala za 50,000 ljudi.

Istovremeno, Nemacki zavod za statistiku je naveo da je za 2 god useljeno 56,000 Hrvata :-)

To ce i ovde verovatno da se desi kada (ako) udjemo u EU.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

maniaxxx napisao: 25 Okt 2017, 22:51Ako mi nešto u Srbiji zasmeta u neograničenoj meri i zgadi mi ceo narod onda je to odnos do životinja, kao što si rekao to sve pokazuje o kulturi i čovečanstvu. Posle toga je kriminal i velika šansa da te ni krivog ni dužnog ubiju u sred dana ( iako zvanično se to ne događa :uf: ), a treče, koje možda vi, koji tamo živite i ne vidite, je totalno poremečen sistem vrednosti i način razmišljanja.

Samo to je dovoljan razlog da pobegnem glavom bez obzira da živim dole, jer i da imam puno para u Srbiji, nema te kvalitete života.
Bolesnika ima svuda, samo se u Nemackoj nasilje nad zivotinjama kaznjava ostrije nego nasilje nad ljudima. Opet - sistem, a ne ljudi.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Meni su u dvoriste ubacili 5 malecnih stenica i sada, pored 3 lutalice koje smo vec hranili, imamo jos 5 malih...sacekali smo da sada odrastu i ta 4 srodna idu u Azil, jebiga.
Nije jeftino danas drzati kera, nas je tih 5 novih za vakcinaciju i lecenje nekog koznog oboljenja, kostalo fazon 300e kroz mesec dana, bez hrane.
Nemaju ljudi para da vode racuna o tolikim kerovima, ni vremena, ni zivaca...neki nemaju cime, ne znaju gde da ih odvedu, pa ih samo ostave negde usput.
Sva ta kultura dolazi posle para. Nije tesko biti kulturan, kada zivot tece kako bi trebalo.

Slika
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

ikac2000 napisao:Inace, skoro je u HR bila vest da im je nezaposlenost pala za 50,000 ljudi.

Istovremeno, Nemacki zavod za statistiku je naveo da je za 2 god useljeno 56,000 Hrvata :-)

To ce i ovde verovatno da se desi kada (ako) udjemo u EU.
Znači samo nezaposleni otišli :)

Njima će biti veći problem odlazak lekara i iskusnih zanatlija. Alternativu traže u Bosni a sa Srbijom su još uvek oprezni, pre svega zbog reakcija lokalnog stanovništva. Čuo sam da trenutno primaju samo Srbe sa HR papirima a radna dozvola za SRB državljanina je nemoguća misija.

Jbg neće ni Švabo one sa dna kace, kojima se život svodi na bleju u kladionici ili ispred seoske prodavnice.

Što se hrane tiče, masovna industrija izbacuje smeće svuda. Svakih par meseci izbije neki skandal u EU (baš skoro sa jajima). Razlika je samo što na zapadu ljude truju kontrolisano za razliku od zemalja u razvoju. Kad kažeš kvalitetnije u Nemačkoj to je isto kao kad kažeš da je kvalitetnije da udišeš izduvne gasove benzinca nego dizela a sranje je i jedno i drugo.
Poslednja izmena od Floyd u 25 Okt 2017, 23:03, izmenjeno 2 puta ukupno.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Jeste u pravu si, ali samo delomično. Sistem je nikakav, ali veruj mi da kod zivotinja je problem u ljudima, jer ako nema velike kazne za mučenje životinja, koliko znam nigde ne piše da je ono dozvoljeno ili čak poželjno. ( debelo generališem inače). Jednostavno je odnos do životinja u SRB i SLO ( to poznajem pa mogu da uporedim ) toliko razlicit, da nema sistema, koji bi to promenio. Takav odnos do životinja, kao što je u Srbiji nisam sreo nigde ( osim u CG ) i to je bolestno i dokaz je totalno uništenih ljudskih osobina...

A kretena ima posvuda, ali ne govorim sad o extremima nego o proseku
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Najbolje mesto za kupovinu dobre hrane u DE je Francuska.
Odgovori