Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od kragujevac »

Laki021 napisao: 26 Okt 2017, 11:00 Sta vama smeta da vas neko pita kolika vam je plata, to je skorz normalno, ljudi se raspituju i zele da znaju generalno kakve su opcije i mogucnosti.
Ne znam sta glumatate neko ludilo i osetljivi ste na bezvezne stvari. Ceo sajt Glassdoor postoji samo iz tog razloga.
Zato što dobijenim odgovorom ništa ne rešavaju. Čisto kao primer, kada bi mene neka koleginica iz Srbije pitala kolika mi je plata i dobila odgovor, verovatno bi od istog momenta kopalaa i rukamai nogama da dodje ovamo. I kada bi došla pala bu u nesvest koliko joj je mala plata, aprvo što bi pomislila je da sam je ja slagao. A objašnjavati ljudima o poreskim grupama, starosnom dodatku i još nekoliko faktora, to je već veći posao.
Naravno da mi takva zapitkivanja smetaju, to su privatne stvari koje nemaju šta da se tiču ikoga drugog. Pri tom im takvi podaci ne znače apsolutno ništa. Ili misliš da će neko biti srećniji/pametniji/zadovoljniji/lepši ako dobije informaciju koliko je na primer plaćen moj auto?
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

To i ovde pitaju žene, čak i u državnim firmama :)

Čudna stvar je da Srbima u Srbiji sve smeta a onda odu u Austriju ili Nemačku i za minimalac gutaju sve.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Laki021 napisao: 26 Okt 2017, 11:10 To ti je manje vise svuda tako, ne vidim generalno nista lose u tome da se kandidat pita sta ocekuje.

To pitaju cak i u firmama gde se zna kolike su plate.
Ovde je problem što se često na tome insisitira i bukvalno ne može da se eskivira to pitanje. Generalno, nekako mi se poklapa da firme koje cenim i imaju pedigre to ne rade...

Što se tiče pitanja za rađanje, to je isto nepristojno, ali postoje poslovi za koje je taj podatak jako bitan (recimo u mom poslu) u kome nema predviđenog radnog vremena i ima dosta iznenadnih aktivnosti. Zato se trudim da to saznam kao poslodavac, ali naravno ne direktno i nepristojno.
Poslednja izmena od starac vujadin u 26 Okt 2017, 11:21, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

kragujevac napisao: 26 Okt 2017, 11:14 Čisto kao primer, kada bi mene neka koleginica iz Srbije pitala kolika mi je plata i dobila odgovor, verovatno bi od istog momenta kopalaa i rukamai nogama da dodje ovamo. I kada bi došla pala bu u nesvest koliko joj je mala plata, aprvo što bi pomislila je da sam je ja slagao.
I cekaj sad, njoj onda ne valja da ide u DE? A sve savrseno ovo ono, lepo se zivi, sad odjednom male plate?
Ili smatras da si ti poseban pa uspeo a ona nije vredna ni da pokusa, te je najbolje za nju drzati je u neznanju?
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Na aplikaciji za posao, pitanje koliku platu ocekujete, sluzi uglavnom za dve stvari, kako su nas ucili na HR treninzima.

Prva je da odmah otpisu kandidate sa nerealnim ocekivanjima, na primer ako je opseg od 50 do 55 k EUR a vi navedete 95k , u startu se vidi da se ocekivanja ne poklapaju. Da ste naveli 60k, onda mogu da pricaju i vide.

Druga stvar je, posebno kod ekspertskih poslova, da vide koliko sebe procenjujete da ste vredni, jer i to moze da govori o vasem znanju, posebno ako je opseg primanja generalno poznat.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Ako su vas učili da onda treba odbaciti i kandidate koji sebe potcenjuju, onda je ok što su vas učili. Ako se odbacuju samo oni koji se precenjuju, onda je sve to bullshit.
Pretpostavljam da će onima koji su odlični kandidati koji sebe potcene da daju korektnu ponudu predviđeno mesto ili će da ostanu na njihovoj proceni? :)
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Opet zavisi od slucaja do slucaja, tesko je generalizovati.
Vrlo je moguce da hoce ako je to neka veca firma u kojoj su plate po pozicijama standardizovane. Onda te samo to pitaju da vide tvoje ponasanje a ne da bi to uzeli u obzir kada ti i ako ti daju ponudu.
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Laki021 napisao: 26 Okt 2017, 11:21 I cekaj sad, njoj onda ne valja da ide u DE? A sve savrseno ovo ono, lepo se zivi, sad odjednom male plate?
Ili smatras da si ti poseban pa uspeo a ona nije vredna ni da pokusa, te je najbolje za nju drzati je u neznanju?
Ne sećam se da sam igde napisao da je ovde sve savršeno? A da se lepo živi, slagao bih kad bih rekao da nije tako. E sad, da li sam ja poseban ili ne, to treba da procenjuju drugi, glupo bi bilo da ja o tome pričam. Mada, sama činjenica da sam već više od dvadesest godina u jednoj firmi i pozicija koju imam (ne, neću da pišem koja) verovatno može mnogo toga da kaže.
E sad, pre xxx godina kada sam ja počinjao, plata je bila odgovarajuće niža, što je logična stvar(bar meni). Ja svakoga ko ima petlju ohrabrujem da pokuša, ali im objašnjavam realnu sliku stvari, a informacija o mojoj plati je za nekog ko tek treba da počne da radi ovde jako nerealna slika te iste stvari.
Ne znam šta neko ima od toga što će nekome ko živi/radi u Srbiji pričati kolika mu je mesečna plata? Da li to donosi neko zadovoljstvo ili osećaj superiornosti nad nekim ko nema toliko para ili je bitno da sagovornik misli "uauu kako je on cool, pun je para i vozi besna kola"?
Ja nekako ne nalazim sebe u tom scenariju, ali ko zna, možda je greška kod mene, sve je moguće.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Nemoj da kazes, sve nam je jasno odavno.
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Laki021 napisao: 26 Okt 2017, 12:37 Nemoj da kazes, sve nam je jasno odavno.
To mi je posebno drago. Mada, i da ti nije jasno, mislim da bih to svakako uspeo nekako da podnesem.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Svaka vama cast u tim fensi drzavama kad pored poslova, porodice, velikih plata, pored beskonacinih zanimljivih nacina da utrosite licno vreme, vi imate vremena da ucestvujete u besmislenim raspravama na forumu u srb :kezo: :kezo:
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Darko napisao: 26 Okt 2017, 12:46 Svaka vama cast u tim fensi drzavama kad pored poslova, porodice, velikih plata, pored beskonacinih zanimljivih nacina da utrosite licno vreme, vi imate vremena da ucestvujete u besmislenim raspravama na forumu u srb :kezo: :kezo:
Imam celu radnu nedelju slobodnu, počinjem da radim u subotu. A pošto ne možemo da zbrišemo negde( klinci idu u školu) onda čukaram.
Ljuba Moljac
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Laki021 napisao:Nemoj da kazes, sve nam je jasno odavno.
Čovek vozi V8, znači da je pun ko brod. Nije se stisao ko ti sa 3.0 :)
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

kragujevac napisao: 26 Okt 2017, 12:13Mada, sama činjenica da sam već više od dvadesest godina u jednoj firmi i pozicija koju imam (ne, neću da pišem koja) verovatno može mnogo toga da kaže.
Pre samo par meseci si hteo da pises, a sad si se nadurio :)

viewtopic.php?f=25&t=1069&p=709407#p709407
kragujevac napisao: 25 Apr 2017, 09:15 ...radim kao glavni medicinski tehničar na odeljenju sa 30tak pacijenata...
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Tako je, topli zec za svakoga ko ne misli isto kao forumski gospodari znanja!
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Odgovori