Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Velja »

:D
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Pa kako čovek da nađe devojku kad one danas prvo pitaju šta voziš. A on kaže Reno. Šanse nema. :kezo:
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Joj nemojte vise, nije covek to zasluzio :)
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Šalimo se malo, Darko je skroz cool lik. :thumbup:
Posetite www.garaza.rs !
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Dani napisao:Ja bih volio samo da svako ko misli da mu je ovde lose da moze otici na mjesec u DE, pa da vidi kako je imao pogresno misljenje da pare padaju sa neba. A vjerujem da sad se udje u neki kafic i kazes idete svi u DE raditi da bi 80% krenulo izmisljati razloge zasto ne mogu. Takvima nema pomoci ni ovde ni tamo. I takvi kukaju kako rade za 200 eura i kako nikad nece biti bolje.
Imao sam par prilika otici u Austriju da zivim i ni jednog momenta nisam o tome razmisljao. Iako bih otisao, vjerovatno da bih se vratio vrlo brzo.
Ma dobro, kapiram ja da ima vrednih ljudi koji sticajem okolnosti žive u nerazvijenim sredinama gde posla nema ni u najavi... takvi najviše odlaze.

Kad gledam priloge iz Hrvatske, ne vidim da neko masovno napušta Zagreb, Split ili Rijeku nego selendre u Slavoniji, Dalmaciji i Hercegovini... koje su još 80ih počele da propadaju. Pa i Nemci iz bivšeg DDR gravitiraju ka jugu i zapadu. To je normalan proces.

Ove priče o gašenju svetla, bezizlaza i mraka su naduvane. Bilo je 90ih mnogo gore u Srbiji pa se nije ugasilo svetlo.

Ako je Slovačku digla auto industrija, nije nerealna Lakijeva teorija da Srbiju digne IT.

Korisnikov avatar
igor_harris
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)

Post od igor_harris »

Pa nisu IT posao gde ti daju srafilicu ruke i ti srafis branike ili stelujes zazore na krilima. Veci procenat radnika u auto industriji su klasicni sljakeri, a nama takvi poslovi i trebaju jer samo sljakere i imamo u sustini.
To je smesna prica... Kada budemo iskolovali dovoljno ljudi iz te struke moze samo da dodje do pada cene rada i nista drugo. Poslodavac ce biti u prilici da izabere onog koji je spreman da radi za manju kintu i koristice to, niko nije budala.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Pa recimo da znam da su plate u IT-u u proteklih 10 godina porasle najmanje 50%. Potražnja je ogromna a interesovanje investitora u toj oblasti sve veće. Uglavnom, ti ljudi imaju veliku kupovnu moć za srpski standard u šta sam se i lično uverio zato što imam nekoliko drugara u toj priči. Kupuju stanove, renoviraju ih kvalitetnim materijalima, kupuju nove automobile, letuju, oblače se kvalitetno, voze se taksijem itd. Ostavljaju pare u svojoj zemlji a ne nemačkom Lidlu...
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Floyd napisao: 26 Okt 2017, 16:24
Dani napisao:Ja bih volio samo da svako ko misli da mu je ovde lose da moze otici na mjesec u DE, pa da vidi kako je imao pogresno misljenje da pare padaju sa neba. A vjerujem da sad se udje u neki kafic i kazes idete svi u DE raditi da bi 80% krenulo izmisljati razloge zasto ne mogu. Takvima nema pomoci ni ovde ni tamo. I takvi kukaju kako rade za 200 eura i kako nikad nece biti bolje.
Imao sam par prilika otici u Austriju da zivim i ni jednog momenta nisam o tome razmisljao. Iako bih otisao, vjerovatno da bih se vratio vrlo brzo.
Ma dobro, kapiram ja da ima vrednih ljudi koji sticajem okolnosti žive u nerazvijenim sredinama gde posla nema ni u najavi... takvi najviše odlaze.

Kad gledam priloge iz Hrvatske, ne vidim da neko masovno napušta Zagreb, Split ili Rijeku nego selendre u Slavoniji, Dalmaciji i Hercegovini... koje su još 80ih počele da propadaju. Pa i Nemci iz bivšeg DDR gravitiraju ka jugu i zapadu. To je normalan proces.

Ove priče o gašenju svetla, bezizlaza i mraka su naduvane. Bilo je 90ih mnogo gore u Srbiji pa se nije ugasilo svetlo.

Ako je Slovačku digla auto industrija, nije nerealna Lakijeva teorija da Srbiju digne IT.
Kao i obicno, Laki ce biti u pravu, al zivi bili i videli.

Floyd napisao: 26 Okt 2017, 16:45 Pa recimo da znam da su plate u IT-u u proteklih 10 godina porasle najmanje 50%. Potražnja je ogromna a interesovanje investitora u toj oblasti sve veće. Uglavnom, ti ljudi imaju veliku kupovnu moć za srpski standard u šta sam se i lično uverio zato što imam nekoliko drugara u toj priči. Kupuju stanove, renoviraju ih kvalitetnim materijalima, kupuju nove automobile, letuju, oblače se kvalitetno, voze se taksijem itd. Ostavljaju pare u svojoj zemlji a ne nemačkom Lidlu...

Plate su porasle 50% u zadnje dve godine a ne 10. I nema teorije da se iskoluje dovoljno ljudi da podmiri potraznju u narednih 20god...
Poslednja izmena od Laki021 u 26 Okt 2017, 16:46, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

igor_harris napisao: 26 Okt 2017, 16:35Kada budemo iskolovali dovoljno ljudi iz te struke moze samo da dodje do pada cene rada i nista drugo.
Ne sagledavaš ovo dobro. Ne bori se veći broj ljudi za fiksni broj radnih mesta, pa da padne cena rada. Pošto se većina IT poslova radi za globalno tržište, i da odjednom magično dobijemo duplo više kvalitetnih programera to se ne bi osetilo na globalnom nivou, svi bi mogli da se zaposle kakva je trenutna situacija.

Ne treba gledati ni da su to poslovi samo za programere, ima tu i korisničke podrške, testiranje, dizajna, marketinga, milion drugih poslova koji mogu da se rade iz Srbije za strano tržište.
Korisnikov avatar
igor_harris
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)

Post od igor_harris »

Ok, ali ja i dalje cisto sumnjam da ovde postoji toliko zainteresovanih ljudi za to zanimanje. Prosto nije stvar koju svako moze da radi.
A i slaba je vajda od toga sto ce nece kupovati u Nemackom nego u Srpskom Lidlu ili Delezu. :)
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Ne mora svako da radi, neka IT unesu u zemlju 10 milijardi godisnje, svi ostali mogu sjajno da zive od "usluga".
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Floyd napisao: 26 Okt 2017, 16:45 Pa recimo da znam da su plate u IT-u u proteklih 10 godina porasle najmanje 50%. Potražnja je ogromna a interesovanje investitora u toj oblasti sve veće. Uglavnom, ti ljudi imaju veliku kupovnu moć za srpski standard u šta sam se i lično uverio zato što imam nekoliko drugara u toj priči. Kupuju stanove, renoviraju ih kvalitetnim materijalima, kupuju nove automobile, letuju, oblače se kvalitetno, voze se taksijem itd. Ostavljaju pare u svojoj zemlji a ne nemačkom Lidlu...
Moja plata je porasla 20% u zadnjih 7 godina i to ne jer plate rastu već što sam više puta tražio povećanje pa su mi uvalili više posla i dali povećanje. I sa tim povećanjem imam 30% manju platu u evrima nego pre 7 godina zbog pada dinara, o inflaciji da ne govorim. Inače radim u toj izvikanoj IT struci, a to samo po sebi ne znači ništa. Zavisi od mnogo faktora da li plata raste i koliko, a od svih mojih kolega, poznanika i prijatelja koji rade u IT struci samo je nekolicina došla na nivo plate o kojoj pričaš.
Posetite www.garaza.rs !
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

ma malo je 10, daj 100 milijarde.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Igore, pošto se baviš fotografijom, evo priča čoveka koji se bavi Stock fotografijom odavde. Obećavam da je veoma inspirativan video, i ne samo za tebe. Kad su bila ta predavanja 2013. godine on je dobio najviše aplauza:

http://www.livetv.rs/Internet-Televizij ... slav.shtml

Čovek je inače radio u prodavnici sportske obuće. Nije imao nikakvu tehničku podlogu. Kad je shvatio da od toga ne može da prehrani porodicu krenuo je da traži šta i kako i na kraju završio sa stock fotografijom. Ne kažem ni da je to posao za svakog, ni da je u ovom trenutku isplativo, nemam pojma o tome. Samo znam da treba misliti van okvira Srbije, gledati šta sve može da se radi online i probati. Daleko je od toga da je samo programiranje u igri.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

trojanac napisao: 26 Okt 2017, 15:59 Šalimo se malo, Darko je skroz cool lik. :thumbup:
Hvala. I treba da se salimo sto vise :D . Inace bi svi poludeli u ovoj pripizdini :thumbup:
A delija cim pita ono, mozda ima neku dobru koleginicu da nabaci :kezo:
Odgovori