Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Pa kao i uvek svaka medalja ima dve strane. U pravu si da bi morali reditelji parka da pazu na čistoču, nameste kante za smeče i prazne jih, a ne da uzmu pare za ulaz i tu se priča završava. Ali druga strana medalje je, šta mora da se događa čoveku u glavi da baci plastični odpad usred nacionalnog parka? I jeste poenta u tome da kad več vidiš kup smeča, baciš, ali taj kup je neko počeo da pravi sa prvom flašom.
Problem nije jednostran a u pravu si da je Srbija tu kde jeste zbog toga, zbog obe strane medalje. A to smeče je samo prvi korak od milijon potrebnih
Problem nije jednostran a u pravu si da je Srbija tu kde jeste zbog toga, zbog obe strane medalje. A to smeče je samo prvi korak od milijon potrebnih
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
Delija napisao: 26 Okt 2017, 19:53 @Laki
Duke je zaostao u proslom veku "morskih prasica"
Zacudio bi se...
To vi koji provodite po 8 sati u tom okruzenju kontate da ima dobrih riba. Tako su mene zajebavali ovde kada dodjem u NS (dok sam ziveo u Fr) i okrenem se za nekom ribom, a ona suvi prosek. Jbg, meni je bila top nakon onih tamo.

Sad bez zajebancije... Imam dosta kontakta sa vasom bransom i jako je to slabo sto se dobrih riba tice. Ume da naleti, ali to je vise izuzetak. Pa u IT kolektivu o kom se brinem ima 20 devojaka i kad bi ih sve zajedno sastavili, ne bismo dobili jednu valjanu..
Ima vise devojaka na energetici sad nego pre.Kornjaca Rade napisao: 26 Okt 2017, 20:47Povecava se i kod nas osetno. Kad sam ja upisivao etf 2008. bilo oko 20% devojaka, ove godine kazu preko 30%. Al zato kod mene na energetici bilo ih max 5%, ne verujem da je i sad drugacijeLaki021 napisao:To je zapravo jedna od oblasti u kojoj je Srbija jedan od lidera u Evropi. Broj devojaka koje studiraju inzenjerske, tehnicke nauke. Ovo je na zapadu jos uvek egzotika, dok je u Srb najnormalnija pojava. Doci ce i njima iz dupeta u glavu uskoro.Delija napisao:@Laki
Zacudio bi se...![]()

Сад му није ништа...
Mi smo sebi nasli sta valja u komadu a vi sastavljajteDukeNS napisao:Delija napisao: 26 Okt 2017, 19:53 @Laki
Zacudio bi se...
To vi koji provodite po 8 sati u tom okruzenju kontate da ima dobrih riba. Tako su mene zajebavali ovde kada dodjem u NS (dok sam ziveo u Fr) i okrenem se za nekom ribom, a ona suvi prosek. Jbg, meni je bila top nakon onih tamo.![]()
Sad bez zajebancije... Imam dosta kontakta sa vasom bransom i jako je to slabo sto se dobrih riba tice. Ume da naleti, ali to je vise izuzetak. Pa u IT kolektivu o kom se brinem ima 20 devojaka i kad bi ih sve zajedno sastavili, ne bismo dobili jednu valjanu..

To su mozda starije generacije, bogami od novih stvarno ima top riba u IT-u. 

Сад му није ништа...
Samo jedno kratko pitanje za Deliju i ostale u vezi zivota u Srbiji. Da li znas koliko nasih (IT) kolega ima probleme sa srcem, ili kicmom (a o psihickim problemima necu ni da pricam), i da li mislis da li bi mogao da iole dostojanstveno nastavis za zivotom (uz prihode koje potom slede) ako te tako nesto zadesi?
Zato se u ozbiljnim zemljama razmatra zabrana bavljenja IT strukom. To hoce da uvale sirotim i nerazvijenim zemljama da ih trajno obogalje. Prvo osironaseni uranijum a sada IT...
Ispada da je IT opasniji po zdravlje od rudnika i bauštele 
Socijalna sigurnost baš i ne postoji u Srbiji, kao što ne postoji ni u SAD.
S druge strane, dobar programer zaposlen u Srbiji otplati svoj stan za 10ak godina a kolegi u Nemačkoj ili Holandiji treba 30.

Socijalna sigurnost baš i ne postoji u Srbiji, kao što ne postoji ni u SAD.
S druge strane, dobar programer zaposlen u Srbiji otplati svoj stan za 10ak godina a kolegi u Nemačkoj ili Holandiji treba 30.
@Laki021 Lepo i bezbrizno je biti mlad
samo to prodje brze nego sto mislis 
PS: @Floyd Sto bi rekla moja zena bogati covek nema problema sa stanom i ostalim sitnicama
(na temu dobrog programera), onda mozemo da kazemo dobra udavaca se jos bolje uvali sa manje rada 

PS: @Floyd Sto bi rekla moja zena bogati covek nema problema sa stanom i ostalim sitnicama

Poslednja izmena od ljuba u 27 Okt 2017, 10:09, izmenjeno 1 put ukupno.
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Za pocetak - ja ne vidim bas nikakvu razliku izmedju izmedju IT-jevaca u Srbiji i u Holandiji - osim sto su Holandjani vecinom operisani od sporta i ne smeju sa nama na basket ili fudbal ni pod razno jer bi ih pocepaliljuba napisao: Samo jedno kratko pitanje za Deliju i ostale u vezi zivota u Srbiji. Da li znas koliko nasih (IT) kolega ima probleme sa srcem, ili kicmom (a o psihickim problemima necu ni da pricam), i da li mislis da li bi mogao da iole dostojanstveno nastavis za zivotom (uz prihode koje potom slede) ako te tako nesto zadesi?

Sa ledjima/kicmom ima problema dosta ljudi koji sede (daleko da je to samo IT), a ne rade aktivno na sebi (da ne kazem da su se zapustili) ili su u pitanju bivsi sportisti koji su se "istrosili" - ali to je nesto drugo, s tim da ima bas dosta IT-jevaca koji su se bavili vrlo ozbiljno sportom.
Nije mi poznato za neke istaknute probleme sa srcem, a ni psihicke problema (iliti nista vise od proseka) - naravno da velika odgovornost nosi veliki pritisak sa sobom. Sve je u balansu - cost/benefit iliti svako moze da nadje svoje mesto na kom nece biti ni precenjen, a ni potcenjen.
Ne razumem o kakvom nastavku zivota pricas?
Pa nisam ja rudar pa da me hrane ledja i tezak fizicki rad

Teze bi mi palo da ne mogu da igram basket, odbojku, fudbal...

Poslednja izmena od Delija u 27 Okt 2017, 10:10, izmenjeno 1 put ukupno.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
- passenger
- Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
- Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI
Moja supruga je za firmu uzela sto koji se dize, pa stojeci radi pola dana. Dok sedi, sedi na onon profi stolici bez naslona. Od tad joj je bolje u ledjima.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
- Delija
- Kontakt:
Ako se ne varam - tvoja supruga nije IT-jevac u Srbiji 

Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Sta ces, ti zivis u nekom drugom univerzumu
Ja sam 9 godina ziveo i radio kao IT-jevac u Beogradu, pa onda jos 17 u Holanidiji...
PS: Jako se vara neko ako misli da moze da zaradjuje bilo sta (mnogo) vise od proseka (bilo gde, pa i u Srbiji) a da ne daje (nepovratno) deo sebe. Moze, ali takvih ljudi ima jako malo...

PS: Jako se vara neko ako misli da moze da zaradjuje bilo sta (mnogo) vise od proseka (bilo gde, pa i u Srbiji) a da ne daje (nepovratno) deo sebe. Moze, ali takvih ljudi ima jako malo...
Tačno ali ne važi za ovo o čemu pričamo. Srpski programeri su u prednosti jer svoja znanja i veštine prodaju na globalnom tržištu. I lekari daju sebe pa ne zarade ni polovinu plate prosečnog programera.
- Delija
- Kontakt:
@ljuba
IT je vrlo sirok pojam i ne moze da se generalizuje ni pod razno.
I ovde "IT-jevac" radi za 400 evra, ali radi i za 5000+ evra. Nije isto da li si neki mali admin ili (ispod)prosecan code monkey ili sa druge strane top manager ili tehnicki guru.
IT je vrlo sirok pojam i ne moze da se generalizuje ni pod razno.
I ovde "IT-jevac" radi za 400 evra, ali radi i za 5000+ evra. Nije isto da li si neki mali admin ili (ispod)prosecan code monkey ili sa druge strane top manager ili tehnicki guru.