Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od swemir »

Vidim da se ovde mesa it suvise u poredjenju zapada i srbije. Tu je jedino malo bolje na zapadu svakako. U svim drugim profesijama je neuporedivo bolje na zapadu. Jer tamo ti minimalci pokrivaju kiriju i hranu. Ovde ne pokrivaju ni hranu.
Svakako neko ko ovde ima stan a kasirka je opet losije zivi od kasirke u nemackoj koja nema stan. Kasirka koja nema stan u srbiji ne moze da zivi nikako prosto. A to vazi za radnicku platu.
Kragujevac u srbiji ne bi mogao da kupi fiat 500 a ne jaguar sa svojim poslom.

Ne bi mogao da zivi kvalitetno i da hrani porodicu.

Moj kum je specijalista i ne moze da ima kvalitetan zivot.

I tu.ne pricam o nadogradnji druzenju basketu.

Kola i hrana za decu su mnogima problem. Knjige zubar sport.

Krecem se dosta u sirokom krugu profesijai i imam pecizan presek.

Jedan dan budem sa covekom koji zaposljava 500 ljudi i sa onim sa ispod minimalcem radnikom, profesorom assitentom.. .

Sam zaposljavam 12 ljudi i radio sam napolje i ovde.
Moj izbor je srbija jer sam hteo svoju pricu, ali kad bih izneo sva moja iskustva vezana za zakone iskustva u naplati zastiti drzave, mene, rad na katedri i na gradilistu mnogi bi povratili od gadosti jer nisu videli mulj koji ovde vlada na svim.nivoima. protekcije nekih a mucenje malih od drzave bolje da ne pisem...znate li koliko potrazivanja ne moze da se naplati u srbiji cak i ako dobijete na sudu?

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena od swemir u 27 Okt 2017, 18:47, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Pa ne moze ni tamo.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Editovao sam post malo dopunio. Moze svakako. Licno znam sest ljudi koji su otisli u poslednjih godinu dana. Trojicu Arhitekata, elektricar, hidroizolater, i radiilog. Neki od njih su placeni ispod minimuma tamo i bolje im je nego ovde. Konkretno arhitekta koji je bio nastavnik u srednjoj skoli ovde bio, auto je video samo na papiru. Evo tamo uzeo megane 3 karavan... dete vodi u vrtic i bolje zivi jer ovde nije mogao da zivi i hrani porodicu.
Tamo je socijala ali moze da plati racune

P.s. Tamo moze iz licnog iskustva svi su placalu do kraja tekuceg meseca projekte sto.smo radili za nemacku
i sad sto radimo ne moramo da guramo to veruj mi.

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

U ovoj temi sit gladnom ne veruje :-(

Cast izuzecima.

Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Aman ljudi šta vam je... migracije postoje i uvek će postojati.

Pa i iz te Nemačke koju vas nekoliko opisuje kao najbolju zemlju za život, takođe beže ljudi. Ovde ima gomila Nemaca iz istočne Nemačke i od dosta njih sam čuo iste priče kao u ovoj temi... nema posla, nema perspektive, da gasi svetlo onaj koji zadnji ode itd. Iseljavaju se i Portugalci, Grci, Španci... o Poljacima, Mađarima, Bugarima i Rumunima da ne pričamo. Idu ljudi tamo gde će im biti bolje ili bar misle da će im biti.

Jedina razlika između gastarbajtera Poljaka ili Rumuna i naših je što oni uglavnom investiraju i planiraju da se vrate a naši gase svetlo jbg.

Kao što rekoh, svako misli da će mu biti bolje, može da ide. Ja nikog ne ubeđujem u suprotno ali nema ni potrebe da se mrači.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Zahuktala se tema, malo otišla i u širinu ali ne smeta. Malo je teško oceniti koliko je šta realno, svako gleda iz svog ugla. Da se zaključiti da su se stekli uslovi za mali broj ljudi koji dobro zarađuju da mogu sasvim fino da žive i ovde. Kompletno tržište nudi visok kvalitet robe i usluga za one koji mogu da plate, a takvih je sve više. I među njima je vrlo mali broj ljudi koji odluče da idu samo da bi živeli u uređenijem društvu. Na to se, čini mi se, više odlučuju eksperti iz određenih oblasti jer negde tamo bolje uslove za rad i mogu više da napreduju.

Sa druge strane imamo tkz radničku klasu koja je većina i koja jedva sastavlja kraj sa krajem. Oni će bilo gde na zapadu bolje proći čak i ako rade najjednostavnije poslove. Takvi najviše i odlaze i njima jedan sasvim normalan život izgleda kao raj u odnosu na ovde pa otud i hvalospevi o životu preko, iako nije uvek sve sjajno, to je valjda svakom jasno. Ja sam za to da se proba, pa šta bude. DEfinitivno nije lako i nije mala stvar ali više je uspešnih nego neuspešnih primera ili bar tako deluje.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

@Floyd
Gomila eksperata iz Nemacke migrira u USA.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Pa da i to. Pre par meseci sam gledao emisiju na nekoj od njihovih tv kako im odlaze doktori u SAD pa bolnice zapošljavaju Bugare i Rumune od kojih neki natucaju nemački. Bukvalno nema nikakvih kriterijuma, posebno ako pristanu da idu u nerazvijenim mestima na istoku.

Gomila Francuza se iseljava u Kvebek. I to su ozbiljne cifre a kod nas propala zemlja zato što je otišlo 50k, uglavnom šljakera.

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Saša napisao: 26 Okt 2017, 22:09 @Maniaxx

Čije aljkavosti? Znaš li da smo tamo bili u Nacionalnom parku Fruška Gora? To bi neko od njihovih radnika trebao redovno da prazni - a ne prazni, zato je puno i preliva se. Nije to niko tamo iz obesti doneo i bacio.
Aljakvosti i bahosti posetilaca nacionalnog parka.
Nedavno sam boravio u NP Triglav. Smece koje napravis i doneo si sa sobom isto tako pakujes i nosis sa sobom van nacionalnog parka, na pogodno mesto gde mozes baciti,
Niko nije duzan da tobom ide i redono prazni, niti ima radnika za to. Sve sto ima su ponudjene besplatne kese za smece koje mozes da uzmes radi nosenja smeca sa sobom. Konkretno Vodnikov dom, iskustvo iz prve ruke.
I tako je manje vise svuda u NP gde sam boravio, 10 tak u Evropi u zadnjih 3-4 godine.

Svi vole da pricaju o evropskim vrednostima i zavide koko je tamo negde a kada treba prosta stvar da se sprovede kao sto je da svako pokupi i nosi smece sa sobom onda se traze izgovori da ne neko drugi kriv, da neko drugi treba za vama, da uradi ono sto je vasa obaveza,.

Siromastvo u novcu je samo obican izgovor za bahatost prema sebi, drugima i okolini.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Vec rekoh da ti bajni-sjajni zapadnjaci kad izadju iz svoje bajne-sjajne uredjene drzave nisu vise tako bajni-sjajni jer ih ne pritiska sistem pozamasnim kaznama.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Floyd napisao: 27 Okt 2017, 20:49 Pa da i to. Pre par meseci sam gledao emisiju na nekoj od njihovih tv kako im odlaze doktori u SAD pa bolnice zapošljavaju Bugare i Rumune od kojih neki natucaju nemački. Bukvalno nema nikakvih kriterijuma, posebno ako pristanu da idu u nerazvijenim mestima na istoku.
Bilo bi lepo kad bi mogao da postaviš link te emisije, baš me zanima. Znam da lekar koji nije iz Nemačke mora kao jedan od osnovnih uslova za zapošljavanje da ima položen "telc Deutsch B2-C1 Medizin" Test da bi uopšte mogao predati dokumente za aprobaciju svoje diplome (nostrifikovanje). Medicinsko osoblje (tehničari i sestre) MORAJU takodje da imaju B2 položen da bi nostrifikovali strane diplome u D. Naravno, mogu da rade i bez nostrifikacije, samo im je platna grupa porazno mala jer se finansijski tretiraju kao pomoćno osoblje.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Kako kad nemam pojma o kojoj se emisiji radi :) Baš je i taj lekar iz Bugarske, kog su intervijuisali, rekao da radi kao lekar ali ima malu platu dok ne nauči jezik i položi nešto, ne znam tačno šta. Nije Minhen nego neko manje mesto na istoku.
Delija napisao:Vec rekoh da ti bajni-sjajni zapadnjaci kad izadju iz svoje bajne-sjajne uredjene drzave nisu vise tako bajni-sjajni jer ih ne pritiska sistem pozamasnim kaznama.
Švabe odvaljeni od alkohola u Benidromu :)
Kupe pivo u Lidlu da se zagreju a onda se "dovrše"u klubovima. Sutradan traže gaće po plaži i ne mogu da se sete da li su j ili su bili j :kezo:
Poslednja izmena od Floyd u 27 Okt 2017, 22:41, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Moja dobra prijateljica je prevodilac sa nemačkog, radi papirologiju za agenciju koja kvalifikovane radnike odavde zapošljava u DE (lekari, med. sestre, inženjeri, programeri...). Mnogima daje i časove jer bez sertifikata o poznavanju jezika ne mogu da rade na svojim pozicijama.

Sa druge strane, to joj je već nekoliko godina honorarni posao. Od pre nekoliko meseci je obim toliko povećan da insistiraju da pređe za stalno, nude platu samo takvu ali da batali školu i radi samo kod njih. Da crnjak bude veći, kontaktirale je još dve takve agencije sa istim ili još boljim uslovima. Očigledno ljudi ne znaju da im ovde nije loše, pa beže kao da je neko prdnuo.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Zena od mog prijatelja je dr. u DE, znam da je prosla sito i reseto sto se tice jezika. Pocela je na Istoku, sad su se preselili na Zapad

Sent from my SM-J500FN

Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Vladapetr napisao: Očigledno ljudi ne znaju da im ovde nije loše, pa beže kao da je neko prdnuo.
Nema to veze da li je loše ili ne. 1992-1999 je bilo mnogo lošije (sankcije, rat, mobilizacija, prazne prodavnice itd.) ali nisu mogle da se dobiju ni turističke vize za Nemačku. Sada Nemci ponovo uvoze radnike, pa je shodno tome i interesovanje veće.

I Nemci su navalili kao blesavi u Švajcarsku kada su im pre 15ak godina skinuli ograničenja. U pograničnim mestima u Nemačkoj ima gomila agencija koje nalaze posao u CH. Trenutno je ih je preko 300k tu i uz Italijane i Portugalce čine ubedljivu većinu svih stranaca.

I to da ne mogu da rade bez sertifikata (posebno ne programeri, naopako) nije istina. Ne mogu da dobiju radnu vizu.
Odgovori