Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od ljubitelj »

mića napisao: 29 Okt 2017, 11:41 , kikinda, nekada je radila za opel, livnica crkla 60% ljudi pobeglo odatle. To je srbija,
Znas ili ostrasceno nagadjas samo da bi mracio?
Livnica u Kikindi radi punom parom za francuske proizvodjace. L Belije(r) je preuzeo a posto sam posredno imao nekih kontataka sa zaposlenima verujem da oni koji tamo rade danas se ne bi nikako slozili sa tvojom tvrdnjom da je livnica crkla.
Solidne plate, redovne, pouzdan kupac- izvoz, deo velikog sistema- sigurniji posao. To je Srbijam u ovom konkretnom primeru.

Prosle srede me iznenade radovi na lokalnom R (regionalni po oznaci) putu. Kompletno se skida gornji habajuci sloj i stavlja novi asfalt. Nekih 2 km u komadu. Strabag radi. Put pre radova u stanju 4+, tu i tamo poneka zakrpa ali ostario asfalt. .
Ocekujem da zavrse komplet sa novim slojem do kraja ove nedelje radove.
Inace taj put do prosle godine nije taknut barem 20 godina ako ne racunam farbanje linija.

Prosle godine su radili isti put druge deonice, i stanje je perfektno bez ijedne rupice, A prosla zima je bila zestoka.
To je isto u ovom konrektnom primeru Srbija koju vidim i osetim pri koriscenju.

Tokom ovog meseca, pretprosli vikend slicno kompletno sredjen deo kod Ade pre Tempa koji je jedini bio ostao valovit i starog asfalta. Ranije su uradjeni drugi delovi.
Stanje sada je savrseno, sve odradjeno perfektno.

Jednostavno nije tacno da je sve lose, da se nista ne unapredjuje i sredjuje stanje. Naglasak je na sve.

Citam da pominjes Sephora-u. Posto sam prisustvovao pripremama za otvaranje prve prodavnice u DC ( i vrsio montazu neke elektronske opreme) bio sam iznenadjen kineskom robom- parfemima koja je stizala u kartonskim kutijama na kilo. Kako sam imao pristup i prilike da vidim ulazne cene bio sam sokiran trazenim maloprodajnim cenama. Faktor uvecane cene 500-1000%, da 10x skuplje preprodaju uvezeno iz Kine.
A reklame na sve strane o originalnosti, sa francuskim nazivima, lepo upakovana sarena ambalaza.
Ok, njihovo je da ponude pa ko se upeca. Samo kazem ono sto sam video. Tome ima sada vec 10tak godina, ne znam koliko se sada promenilo.
Korisnikov avatar
igor_harris
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)

Post od igor_harris »

...Pa sad se sigurno promenilo na bolje. Tako kazu ovi mediji koje pratis...
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Montitao si neku opremu i imao uvid u ulazne ino fakture. Interesantno.

Al jos interesantnije kako je danas bolje nego 2008. kad je rast bdp-a bio 3x veci nego danas, prosecne plate 20% vece, prosecna cena kvadrata takodje veca a direktne strane investicije neuporedive(tipa duplo vece). Da ne bude da malerisem, daj boze da si u pravu i da ja nesto ne vidim i da cemo se brzo vratiti i prestici 2008u.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Ne smemo zaboraviti i zakrpljene tri rupe na petlji kod hipodroma...Nepoznat mi je izvođač :kafa:
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Naravno, to ćemo sigurno videti u dnevniku, minimalno 10-minutni izveštaj........A verovatno ćemo videti i novu tarabu kod Diletove kafane u Kragujevcu. Ipak je ona na regionalnom putu. :ccc: :D
Ej bre, pa ima li još neka država a da nije u saharskoj Africi gde predsednik sa svitom izlazi i slika se na otvaranju 2-3km autoputa? Da nije pretužno bilo bi smešno. A regionalni poslušnici istog otvaraju semafore, pešačke prelaze, liftove u stambenim zgradama. Budalaštine.
Jel primetio neko da se reč "kredit" već neko vreme ne pominje u dnevniku. Umesto "kredit" , što deluje jako jadno i tužno, već duže vreme se upotrebljava termin "aranžman" sa MMFom, sa ovim i onim. A kao "napredna" varijanta se još upotrebljava i "aranžman iz predostrožnosti" :kuku: .
Jel primetio neko da je pre par dana plavojka objavila da su sa bogapitajkim sklopili "aranžman" od 100 miliona € koji će se upotrebiti za održavanje puteva? Alo bre, pa za šta se upotrebljavaju gomile para od (preskupe) putarine? Mislim, uzmu 100mil€ i zakrpe par kilometara puta po Srbiji, onda narod pada u trans kako se, eto, ubiše od prosperiteta.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Ajde malo pozitivnih stvari...

Da ne bude da se grade samo tržni centri...

http://beobuild.rs/airport-city-raste-u ... p2711.html

Ista kompanija gradi i ovo...

http://beobuild.rs/skyline-belgrade-p2701.html

Ne grade se ovolike kancelarije da bi bile prazne.

Nevezano za vlast, o kojoj nemam neko lepo mišljenje, ja sam za razliku od pre 3-4 godine, ipak optimista.
Poslednja izmena od Floyd u 30 Okt 2017, 10:13, izmenjeno 2 puta ukupno.
Korisnikov avatar
mića
Reactions:
Pridružio se: 10 Apr 2013, 09:43
Garaža: Corolla

Post od mića »

@ljubitelj ne mracim nego gledam i slusam.
sephora, odgovorno ti tvrdim da tamo mozes da kupis iskljucivo robu koja je stigla direktno od uvoznika, sa deklaracijom. Na svakom parfemu se nalaze TRI bar koda, jedan vidljiv i dva digitalna u celofanu nevidljivi za sve nas osim za poseban citac. Osim toga cetvorocifreni broj iznad vidljivog bar koda je utisnut i na bocici. Rabat od 500-1000% je budalastina, idu sa 30-40% rabata.
ne mogu, ne zelim i ne smem da ti fotografisem fakturu za sephoru ili bilo koju drugu radnju. Da, reklamni materijal dolazi iz kine, torbe, neseseri i tako te gluposti. Na kutijama pise made in prc.
zamaramo sve ove ljude da citaju gluposti.
za sve ovo drugo sta si naveo, pa pazi, ajd da se ne vozim po srbiji pa da ne znam, ako je par kilometara renoviranih puteva ili 10 km godisnje novih uspeh onda mi ne preostaje nista drugo nego da cestitam aktuelnim politicarima na delu

Gesendet von meinem VTR-L29 mit Tapatalk

Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

B92: Sve manje bez posla, evo kojiprofili najlakše http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... id=1319633
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Naravno, sve je bolje. Ključni pojam u celom tekstu je "na njihovoj evidenciji". E sad, koliko desetina hiljada nije na njihovoj evidenciji, o tome možemo samo da nagadjamo.
Druga ključna stvar u ovom prilogu je slika (vredne motačice kablova za dvesta evra mesečno). Prosperitetno.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

I MMF-ova evidencija belezi poboljsanje.
Da li bi bilo bolje da su stavili sliku kancelarijskih radnika, programera?
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Sa drugom slikom se situacija u Srbiji svakako ne bi ubrzano poboljšala, ali bi bar ovaj tekst manje ličio na "što je babi milo....:"
Ljuba Moljac
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Prognoze za Srbiju su smanjenje stope nezaposlenosti do 2020 na 9.6 a za Nemačku rast na 5.1
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

U to niko ne sumnja (ko gleda RTS) :D .
Ev sad opet slušam na RTSu, radna grupa MMF razmatra u Srbiji trogodišnji aranžman iz predostrožnosti.
Poslednja izmena od kragujevac u 30 Okt 2017, 11:02, izmenjeno 1 put ukupno.
Ljuba Moljac
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Ne gledam RTS.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Sad sam platio registraciju za bednih 1199ccm 24.000 din. Hvala bogu da postoje intesine kreditne kartice pa narod moze da registruje na sest rata bez kamate.
Toliko je skoro radnicka plata u megamarketima. Pretpostavljam da je toliki odnos registracije vozila i jedne plate na zapadu. :glavomuzid:
Odgovori