Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Darko »

#maniaxx oko 10e u proseku.

Dodaj i 15e na zeleni karton koji nam treba za makedoniju i bih. U nemackoj se to ne placa. Verovatno ni kod tebe.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Xepoj87 napisao: 31 Okt 2017, 12:56

Cak, ako se ne varam, prosecna plata je ove godine za Svajcarsku bila 5500e, najveca na svetu, samo se ne secam kada sam to procitao, za koji mesec i je bilo za velu 2016. godinu.
Neto u Ch je bez zdravstvenog.

Ali i dalje ne kontam kakve to veze ima sa neoborivom cinjenicom da je 200e registracija jako jeftina.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Kao sto sam rekao u tom postu, "ako se ne varam".
Opet, nisam pricao o trenutnoj, vec da je u nekom trenutku bila ili prosle godine, kao sto sam lepo i napisao.

A evo sta sam prvo napisao i omasio za 3% ili ti 100e:
Xepoj87 napisao:
Ali, ajde da se drzimo tvog primera.
U Srbiji je prosecna plata 400e, a ne 450e.
U Svajcarskoj nije 4000e prosecna, nego 4.500-5000e.

Sent from the 7th edge of the 3rd World.

Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Koje je zakonski obavezno. Oko 4000 evra neto je prosek.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

@Xepoj87
To se zove inflacija.
Savrseno je normalno da cene svega idu gore, pa i osiguranja.

Napisao si da nema bonusa - to nije tacno.
A onda si nakon sto sam napisao sve detalje edit-ovao svoj stariji post i dodao to - prosto sjajno :)

Elem, jeste smesno, ali je totalno nebitno za celu pricu.
Nastavite gde ste stali... :kokice:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Mi smo zavrsili, ti ako imas neto da dodas jos...
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

https://www.youtube.com/watch?v=sld-RaedgdY
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Darko napisao: 31 Okt 2017, 12:36 Ovde imas sve podatke o vozilu. Racunaj za novo vozilo. Znaci osnovna registracija, obavezno osiguranje a mozes posebno i neki prosecan kasko da napises.
https://www.auto-data.net/en/?f=showCar&car_id=22554
Evo ovako, racunano kod HUK24 (moje osiguranje), sa 100% osnovicom, Auto voze vlasnik i supruga, parkira se u garazi, sa 15.000km godisnje:
Obavezno osiguranje godisnje 424€
Obavezno + puno kasko godisnje 797€
obavezno i delimicno Kasko(osiguran od kradje, pozara, loma staklenih povrsina, oluje i udesa da zivotinjama) 525€

Porez na taj auto je 42€ godisnje.

E sad, ako si vozio u Srbiji par godina bez udesa, mozes da pokusas da uradis potvrdu o tome i da prilozis osiguranju D, ne moraju da uvaze ali mogu, to je svakako razlicito od osiguranja do osiguranja.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Darko napisao: 31 Okt 2017, 13:29 #maniaxx oko 10e u proseku.

Dodaj i 15e na zeleni karton koji nam treba za makedoniju i bih. U nemackoj se to ne placa. Verovatno ni kod tebe.
Placa se zeleni karton. košta 4.17 evra za godinu dana.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

kragujevac napisao: 31 Okt 2017, 15:52
Darko napisao: 31 Okt 2017, 12:36 Ovde imas sve podatke o vozilu. Racunaj za novo vozilo. Znaci osnovna registracija, obavezno osiguranje a mozes posebno i neki prosecan kasko da napises.
https://www.auto-data.net/en/?f=showCar&car_id=22554
Evo ovako, racunano kod HUK24 (moje osiguranje), sa 100% osnovicom, Auto voze vlasnik i supruga, parkira se u garazi, sa 15.000km godisnje:
obavezno i delimicno Kasko(osiguran od kradje, pozara, loma staklenih povrsina, oluje i udesa da zivotinjama) 525€

E sad, ako si vozio u Srbiji par godina bez udesa, mozes da pokusas da uradis potvrdu o tome i da prilozis osiguranju D, ne moraju da uvaze ali mogu, to je svakako razlicito od osiguranja do osiguranja.
to je jeftinije nego u SLO.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:

Post od Darko »

kragujevac napisao: 31 Okt 2017, 15:52 Evo ovako, racunano kod HUK24 (moje osiguranje), sa 100% osnovicom, Auto voze vlasnik i supruga, parkira se u garazi, sa 15.000km godisnje:

Hvala na detaljnom odgovoru.

Ja sam vec okacio za srbiju. Za taj automobil bez ikakvih umanjenja je prva registracija sa obaveznim osiguranjem i tablicama bez tehnickog pregleda, taksi banke i zelenog kartona tacno 27.022 din. (227e).

Kasko osiguranje zavisi od osiguravajuce kuće i ugovora. Ja placam neko najjeftinije sa 10% posto ucesca u steti.
Full kasko bez ucesca bi za nov megane bilo grubo receno 300e-400e zavisno od kuće. Ali mogu saznati tacnu cenu sutra.

Znaci u minhenu. Full kasko + obavezno +porez = 840e

U srbiji. Porez + obavezno + full kasko(uracunao sam 350e) +zeleni zarton koji se u DE ne placa = oko 600e

Mozemo blago korigovati cenu za srbiju kad dobijem preciznu cenu full kaska.

Na ovom primeru nema tako drastične razlike u ceni izmedju srb i de.

Sad bi bilo super da uporedimo racunicu za tvoj xf u DE i Srb. Jer je to suprotan primer zbog velike kubikaze.
Poslednja izmena od Darko u 31 Okt 2017, 17:39, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:

Post od Darko »

Uneo sam za tvoj XF. 4199ccm, 200kw, 2008god. Jesu to dobri podaci?

Racunica: Porez, tablice i obavezno osiguranje. Bez kaska. U prevodu na euro. Skoro 1700e.

Ne znam da li kod nas moze kasko na vozila tog godista. Ako moze, sigurno se moze saznati cena.

Slika
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

To je to, samo je 219Kw, ako to pravi neku razliku.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:

Post od Darko »

Ne pravi. Uneo sam ti premijski stepen 4 za obavezno osiguranje. To je bez umanjenja ali i bez uvećanja. Tako sam racunao i za megane.

Ali vidis i sam da je cena osnovnog osiguranja za xf mala stavka u odnosu na porez.
Poslednja izmena od Darko u 31 Okt 2017, 18:12, izmenjeno 2 puta ukupno.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Daj Delija, ne izmisljaj leba ti, nista nisam promenio u mom postu da bih rekao drugacije, samo sam dodao koji nivoi osiguranja postoje.
Otpocetka sam pricao da to postoji, pa nisam retardiran, svi znamo kako ide kod nas registracija, ali ti nisi skapirao sta sam ja rekao, dok je Darko odmah razumeo o cemu pricam.
Dakle, nisam rekao da ne postoji bonus, vec da zbog dizanja cene, kao da ne postoji i da je sistem takve naplate uveden radi osiguranja i da novcano zapravo i nismo dobili popust.
Tvoj problem je sto sve shvatas bukvalno.
Inflacija preko noci sigurno nije nastala, pa da kada je donesen ,akon, skoci cena tacno toliko da bi 1. grupa bila ista kao ranije, sto znaci da popusta otpocetka nije bilo.

Ne znam da li se secas pre par godina kada je to nastajalo, da smo se svi bunili sto nam od "jula"(lupio sam mesec, ne secam se tacno) osiguranje poskupljuje 10% i sto ce poskupljivati kada se nesto desi(opet se ne secam tacne cifre).
Evo sta sam ja rekao Delija i otpocetka pricam o tome:
Xepoj87 napisao:Da, kod nas to sluzi samo da se poveca u slucaju da si napravio sudar, popusta nema, to jest, najniza cena je ono sto je ranije bila jedina.

Dakle, tih 200e je najjeftinije moguce, takozvana nulta grupa, pa onda raste ako si pravio sranja.

Jedino sto sam tu omasio, jeste nulta grupa, jer je najniza 1.

Laki, posto si inicijalno samo moj citat napisao u postu, a posle dodao i recenice, nisam video:
Laki021 napisao: 31 Okt 2017, 13:34
Xepoj87 napisao: 31 Okt 2017, 12:56

Cak, ako se ne varam, prosecna plata je ove godine za Svajcarsku bila 5500e, najveca na svetu, samo se ne secam kada sam to procitao, za koji mesec i je bilo za velu 2016. godinu.
Neto u Ch je bez zdravstvenog.

Ali i dalje ne kontam kakve to veze ima sa neoborivom cinjenicom da je 200e registracija jako jeftina.
I kod nas zdravstveno nije vezano za platu, niti ima ikakve veze sa neto platom.
Ako hoces da kazes da placas zdravstveno od neto plate, to jest, da od tih para koje dobijes na ruke, moras da platis zdravstveno, ne znam da li da zaplacem, da li uspeju ljudi to sve platiti tamo...
Dakle, sada gledas cenu bez obzira na okolinu u kojoj se ta usluga naplacuje, a to prosto nije realno.

Ranije si i ti napisao:
Laki021 napisao: 30 Okt 2017, 12:11
Darko napisao: 30 Okt 2017, 12:07 Slazem to je sasvim ok, ako je obicna plata 600 700e.

tih 200e je bez kaska, to se posebno placa.

Zasto vi u toj svajcarskoj neplacate 4000 franaka registraciju za megane 1.2 euro 6? Ako toliko kosta, povlacim sve sto sam rekao za registraciju.
U Srb prosecna plata 450e, registracija pomenuitog auta je 200e, manje od pola prosecne plate.
U Ch je prosecna neto plata oko 4000e, tegistracija tog auta bi ti zavisila od vise faktora, gde zivis i koje si nacionalsnosti, ali npr za mene (bez kaska) bi ti bilo nesto manje od 2000 CHF, sto je opet oko pola prosecne plate.

Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Odgovori