Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od ikac2000 »

BG drzavljanstvo je dobilo oko 5,000 ljudi u Srbiji i oko 60,000 Makedonaca.

Od 2013 su neverovatno poostrili i gotovo je nemoguce dobiti ga bez cistog porekla.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Ma za pare ide. Znam dvojicu koji su izeli za 3,4k eura I to skorije,pre dve godine
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Znam i ja čoveka koji zna čoveka koji je američki pasoš završio za 200 evra.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

tlazar
Reactions:
Pridružio se: 24 Feb 2017, 15:24
Garaža: Elantra 1.6mpi

Post od tlazar »

Plata u srbiji nije najveci problem, daleko od toga, ali da bi to ljudi uvideli treba prvo da budu siti. Negativna selekcija u svim sferama drustva, korupcija, propao sistem socijalne i zdravstvene zastite, zastarelo skolstvo i na kraju poremecena svest ljudi i pogresno vaspitanje zbog nedaca 90-tih.
Budu li ovakvi ostali na vlasti, oterace npr mene u inostranstvo da radim za efektivno manje para, jer ne zzelim da mi deca odrastaju u ovakvom drustvu.
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Ja mogu da zaključim da se ovde odlično živi.

Samo letos je desetak momaka bilo primljeno na posao i NIJE DOŠLO PRVOG DANA NA POSAO, a još 15-20 je radilo JEDAN dan i više se nije pojavilo.
A taj prvi dan gde rade kao pomoćnici i gde im se objašnjava šta se i kako radi je zaista smešan i fizički i mentalno jako lagan.

Pritom važimo za firmu koja daje dobre plate i redovne plate i gde su uslovi za rad jako dobri.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Najveci problem Srpskog drustva je bas to si ti napomenuo. Vasa firma mozda daje dobre plate, ali su i one verovatno samo za prezivljavanje, pa ako mladici trebaju da biraju izmedju prezivljavanja kod kuce i u firmi, biraju ono lakse (sto bi i 95% ljudi odradili). Jedna od vecih razlika zapada (konketno pricam za NL) je sto sa 18 godina roditelj bukvalno izbaci dete da se snalazi i bori za sebe, jel ako nece tada, kada ce. To kod nas nije slucaj. Ne ulazim da li je to dobro i u kolikoj meri, ali tako je. Sto bi jedan moj (NL) kolega rekao, blago tebi tebe su tvoji izdrzavali i na fakultetu, gde bi ja bio da su moji to zeleli... Drugi poznanik ima tatu bukvalno multimilionera, a on se znoji oko otplacivanja kuci i cesto gladuje kada nema posao, ali grize jel vidi buducnost. Treca prica je moj bivsi finansiski direktor, koji je jedamput ispricao, kako su mu sa 18,5 godina roditelji pokazali vrata, a on je mislio da su se zezali (a nisu :) )
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Pa imaju platu kao prosvetni radnici. Mi ne možemo da damo plate po 2000e fizičkom radniku da bi oni imali motiva da rade. Pritom imamo radnike koji su po 20 godina u našoj firmi.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Mozda su se prijavili zbog mame i tate, a u stvari im se ne radi - nisu ocekivali da budu primljeni :pardon:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Bas tako ne komentarisem ja tvoje plate, one trebaju da budu na nivou trzista, ja samo analiziram zasto se to desava. Moj stav je da nesto kosta (i na zaradu se to odnosi) onoliko koliko kosta zato sto mu to trziste dozvoljava i tako treba da bude.. A zasto je to tako to je druga prica
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Bila je emisija na bbc-ju, o reporterki koja je ulazila u zemlje EU sa fals pasosima Jedini koji su je zeznuli za izradu fals pasosa su Bugari

Sent from my SM-J500FN

Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Posle lazu kuci smrad nas nije primio :kezo:

Ja imam primer iz blize okoline, zavrsila master masinstva u petak prosli, u ponedeljak napravila CV poslala na par adresa, zvali na intervju iz delphija, dobila ponudu kao inzenjer-student 55k + putni troskovi, topli obrok itd., savetuju je svi okolo da odbije jer je navodno delphi katastrofa, izrabljuje radnike, rade u pelenama, citali fb komentare i culi iz trece ruke, a pritom samo majka radi na njih 4.

Meni bas nije jasno, idi probaj pa ako je katastrofa, oteraj ih u 3pm, ali savet da se odustane pre starta zbog rekla kazala i sedi kuci i ceka STA? 100k i da okolina kaze da je laganica?
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Za Delphi kazu da je kanta ako je rad na traci, ostalo ok.
Svi iz Delphija gledaju da predju u Lear.

Sent from my SM-J500FN

Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Za lir sam i ja cuo da su odlicni, bolji i od boscha, a posto imam info iz boscha direktno, ko god da im dodje iz delphija ili lira dobije vecu platu nego neko kog direktno zaposle, tako da je i taj delphi odskocna daska.
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Kada se zavrsi faks ako nema posla, po meni treba volontitlrati i sticati iskustvo, makar samo crtao u AutoCAD-u ako si masinac. To moze kasnije dobro da se unovci.

Profesorka nemackog me je pitala cime sam se bavio dok sam studirao, i bilo joj je cudno sto sam ziveo kod mame i tate. Izvuklo me to sto sam imao specijalnu republicku stipendiju koja je bila nesto niza od plate mojih roditelja (dipl. inzenjeri) plus sto sam radio graficke za novac.

Inace moj komsija je skoro 40 godina bio metalostrugar u DE, ali je napravio kucu u Nisu pored moje. Pao je sa stepenista dok je bio u Nisu, slomio kuk, zavrsio u bolnici i stanje mu se pogorsalo. Par dana nakon toga iz DE je sleteo medicinski avion u Nis, i transportovali ga za DE na lecenje. Verujem da je imao samo obicno drzavno osiguranje.

Gomila ljudi je napravila kuce u SRB, sa planom da zivi tu i uziva u nemackoj penziji, ali stariji ljudi se dosta brinu o zdravlju, i verujem da im je lakse da placaju kiriju u DE i budu sigurni u zdravstvenu negu bez kumova i potplacivanja i setanja, nego sa penzijom od minimum 1000 EUR da uzivaju u SRB.

Inace komsija kaze da mu je penzija oko 1300 eur, a zena koja je bila cistacica oko 800 eur. Verujem da je to red velicine za 40 god rada.

Odgovori