Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od maniaxxx »

ROCK napisao:
Ako uzmes sve 4 mozes da ostupis od dimenzije malo. Sto je bitno jesu li cm nize ili vise ako ne zakacinju
Da kako da ne, kazna za takve avanture kod nas je cirka 400 evriča plus izvanredni tehnički koji ne bi napravio sa takvim gumama pa kupuj nove. Plus ako imam nedajbože nesreču osiguranje ne priznaje ništa. Evo zašto nisam išao na drugu dimenziju.

Na avto mogu da stavim samo sledeče dimenzije.

195 65 15 koje ne stanu zbog diskova
205 55 16 koje jesu malo jeftinije ( dosta ) ali moram da kupim druge felge, koje u datom momentu nisam našao ( polovne-nove su preskupe)

205 50 17 te sam stavio.
195 60 16 ( nikad video tu dimenziju )
215 45 18..opet treba felge da menjam.
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

Martin napisao: 04 Nov 2017, 12:37 Jesam, ali sam ubrzo skontao da tonieto. :)
Već sam imao jedno proklizavanje na uzbrdici, kad je auto umesto napred - krenuo u stranu. Jer plastične gume+sređeno kvačilo = svako kretanje iz mesta bilo sa potpisivanjem. U vožnji nije bilo velikih problema, ali po mokrom/vlažnom, auto poprilično leluja na putu, a da pri tome temperature nisu bile niske.
A 100e za dve gume, kad se razvuče na "karticu" nije mnogo - kad se uzme u obzir da kupuješ gumu koja je poprilično dobra i na svakom testu ima solidan prolaz. A sigurnost sa novim pneumatikom nećemo da komentarišemo. ;)
Nije to do guma nego brutal power :mrgreen:

Inače pazi sad na zadnji kraj, da te ne pretekne negde.
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

:thumbup:
ROCK
Reactions:
Pridružio se: 17 Apr 2015, 23:08
Garaža: BMW F30 328i

Post od ROCK »

maniaxxx napisao: 04 Nov 2017, 17:41
ROCK napisao:
Ako uzmes sve 4 mozes da ostupis od dimenzije malo. Sto je bitno jesu li cm nize ili vise ako ne zakacinju
Da kako da ne, kazna za takve avanture kod nas je cirka 400 evriča plus izvanredni tehnički koji ne bi napravio sa takvim gumama pa kupuj nove. Plus ako imam nedajbože nesreču osiguranje ne priznaje ništa. Evo zašto nisam išao na drugu dimenziju.

Na avto mogu da stavim samo sledeče dimenzije.

195 65 15 koje ne stanu zbog diskova
205 55 16 koje jesu malo jeftinije ( dosta ) ali moram da kupim druge felge, koje u datom momentu nisam našao ( polovne-nove su preskupe)

205 50 17 te sam stavio.
195 60 16 ( nikad video tu dimenziju )
215 45 18..opet treba felge da menjam.

Zar nije bitno da precnik tocka bude onoliki koliki treba da bude?
Npr lupam 225/45 17, precnik tocka je skoro isti kao i kod 205/50. Tj tolerantnih par mm.

Ne znam kako je bas po zakonu ali odakle panduri znaju za svaki auto koje su dimenzije standardne?
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

To da je bitan prečnik je istina, posebno sa tehnične strane. Ali sa birokratske strane ne, tamo važi samo šta je napisano, a tu je i odgovor kako pandur zna. Ne mora da zna, sve lepo piše u "homologacijskem listu", gde su navedene sve dozvoljene dimenzije felgi i guma, čak i brzinski razred, sve dodatne prepravke ( naprimer sad kad sam zatamnio stakla morao sam to da upišem u taj karton ), kuka za vuču....

Teoretično bih ja mogao da kupim felge sa gumama 225 45 17 i upišem tu dimenziju, ali da to uradim, moram da imam papire na kojima piše da su te felge baš za moj model avta, a to kod tvorničkih felgi ne mogu da dobije, jedino ako kupim aftermarket.

Jebiga, birokratija uber alles, meni su neke stvari oko toga baš bolestne jer u nemačkoj nisu pola toliko rigorozni naprimer, a daleko razvijeniji su. Tamo je dosta da ima stvar, koju si ugradi ( recimo tamna stakla ili spojler ) "pečat" da je u skladu sa standardima ( tuv ) i to je to. Kod nas ne ide to tako, recimo ako ugrađujem druge amortizere ( recimo niže) moram da imam račun i potvrdu da je to ugradio neko usposobljen za to ( strokovno usposobljena oseba ) i posle da to upišem.

Nadam se da si sad dobio sve odgovore, ako nisi slobodno pitaj.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

U Nemackoj TUV nema znacenje standarda za bilo sta.
Bitan je KBA broj, tj broj dozvole za upotrebu Savezne agencije za saobracaj (ono sto je kod nas ABS, agencija za bezbednost saobracaja).
TUV je poslovno udruzenje firmi koje se bave tehnickim pregledom.
Sve sto ima KBA broj je dozvoljeno za upotrebu za dato vozilo bilo da je original proizvodjac predvideo bilo da je aftermarket.

Mala dopuna da se pojasni.
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

Kod nas zovu Tuv to, znam da nije to neki standard ( ko nekad DIN i slično ), ali dobro, razumemo se valjda.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

:thumbup:
ROCK
Reactions:

Post od ROCK »

Ti npr na 7,5J felnu mozes da stavis npr i 205 i 225mm. Napamet pisem ali za svaku felnu mozes da stavis jedan nroj sire ili uze gume od idealnih dimenzija. I to nije protiv zakona mislim
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

Izvini, ali jer se ti praviš blesav ili si takav po prirodi :besan: , jer sam ti lepo napisao u čemu je stvar? Dozvoljene su dimenzije, koje su upisane u karton. Nikakve druge, ni pola cm uze sire vislje nize kojekakve. Čak i brzinski razred gledaju. I kao što sam rekao, ajde policija tako tako, ali ako imaš nesreču vrlo lako se može desiti da si sam plačaš štetu, jer po zakonu nemaš tehnički ispravno vozilo, a kao takvo nema šta da traži na putu.

Jer Ok sad ili da crtam? :mrgreen:
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Ne zameri, u Srb uglavnom nemaju pojma o tome da je na zapadu tako da moraju samo propisane dimenzije da stave ili ne prolaze tehnicki, pa se montira sve i svasta.

Ja sam to naucio tek kada sam izasao iz Srb.

Sent from my SM-T113 using Tapatalk

ROCK
Reactions:

Post od ROCK »

maniaxxx napisao: 04 Nov 2017, 22:53 Izvini, ali jer se ti praviš blesav ili si takav po prirodi :besan: , jer sam ti lepo napisao u čemu je stvar? Dozvoljene su dimenzije, koje su upisane u karton. Nikakve druge, ni pola cm uze sire vislje nize kojekakve. Čak i brzinski razred gledaju. I kao što sam rekao, ajde policija tako tako, ali ako imaš nesreču vrlo lako se može desiti da si sam plačaš štetu, jer po zakonu nemaš tehnički ispravno vozilo, a kao takvo nema šta da traži na putu.

Jer Ok sad ili da crtam? :mrgreen:
Razumem ja da je zakon debilozan osnova bez. Samo rekoh da svaka felna ima toleranciju malo sirih ili uzih guma od predvidjenih... A nisam konkretno mislio za tebe da to uradis. Ja stvarno ne znam da li je svuda na zapadu isto kao u slo.
Totalno debilski da npr sa 16" moze samo 205/50.
Mada kakvih debila ima sto pisu zakone i ne cudi me ogranicenja. Sa tehnicke strane mislim da to nema osnova. Bitan je obim tocka sa nekom tolerancijom od 1-2%
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

Znam ja to, ali ja sam mu vec napisao pa nije shvatio, a on zivi u CH, tamo valjda ima malo više reda.

Da dodam, šta se tiče da je zakon debilan u pravu si ROCK, i to je čisto izzivljavanje nekog tamo koji sedi a nema osnovnog pojma šta hoče da postigne sa zakonom, Sa tehničke strane naravno da nema problema ako stavim 225 umesto 205 npr. :thumbup:

Kako je sa tim npr U DE ne znam, verujem da nisu tako debilni ko ovi naši
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Meni na tehnickom i u DE i u PL, proveravali gume detaljno.

Sent from my SM-T113 using Tapatalk

ROCK
Reactions:

Post od ROCK »

Sve jw to normalno. I treba da proveravaju gume jer je to jako bitno. Ali da samo za jednu velicinu felni postoji jedna dimenzija guma je glupo. Npr za 17" 205/50...
Dok imas razlicitih sirina felni isto. Valjda treba u jednoj dimenziji felni da ponude par dimenzija guma, npr 205/50 17", 225/45, dokle god odgovara tom tipu automobila. Neko bi da vozi sire gume leti, uze zimi...
Odgovori