Vazduhoplovi
Re: Vazduhoplovi
Englezi ne mogu da iskalkulisu da li ce da rade jos jednu pistu na Hitrou, ili jos jednu na Getviku, ili da produze tu jednu na Hitrou ili da rade nov aerodrom...
London, recimo, ima 5 aerodroma i svi su u gradu. Strogom centru ili periferiji.
O ostalom svetu da ne pricam.
Na Ataturku je 24/7 jedno poletanje i jedno sletanje na 3 minuta. U Sabihi isto. A sve preko glava 20 milki stanovnika. I ide treci aerodrom sa 5-6 pista koji ce se isto vrlo brzo naci okruzen stambenim ibjektima.
Neminovnost
London, recimo, ima 5 aerodroma i svi su u gradu. Strogom centru ili periferiji.
O ostalom svetu da ne pricam.
Na Ataturku je 24/7 jedno poletanje i jedno sletanje na 3 minuta. U Sabihi isto. A sve preko glava 20 milki stanovnika. I ide treci aerodrom sa 5-6 pista koji ce se isto vrlo brzo naci okruzen stambenim ibjektima.
Neminovnost
Šta me briga za njih, verovatno moraju tako. Ovi naši su sklonili aerodrom sa NBG, pa napravili novi da preleću avioni upravo preko tog NBG...
Prave se aerodromi i piste na neverovatnim terenima svuda po svetu, a kod nas ravno sve do NS. Ovi će da prodaju NT Arapima/Kinezima/Rusima, pa će da nam turiraju nad glavama još 50g.
Prave se aerodromi i piste na neverovatnim terenima svuda po svetu, a kod nas ravno sve do NS. Ovi će da prodaju NT Arapima/Kinezima/Rusima, pa će da nam turiraju nad glavama još 50g.
PVC stolarija je zakon.
Nemacka drzava je o svom trosku zamenila prozore svima koji su u blizini nekog aerodroma (dal je Frankfurt) nakon izgradnje jos jedne piste.
Tako da mozes da ocekujes (ili trazis) od nase drzave isto.
Inace, koliko mogu da se setim na prvu loptu, Frankfurt i Amsterdam (i verovatno mnogi drugi) imaju barijere protiv buke, sto je u Srbiji takodje mislena imenica.
Nemacka drzava je o svom trosku zamenila prozore svima koji su u blizini nekog aerodroma (dal je Frankfurt) nakon izgradnje jos jedne piste.
Tako da mozes da ocekujes (ili trazis) od nase drzave isto.
Inace, koliko mogu da se setim na prvu loptu, Frankfurt i Amsterdam (i verovatno mnogi drugi) imaju barijere protiv buke, sto je u Srbiji takodje mislena imenica.
- H4wkeye
- Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
- Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI
Zar ne postoji neka vrsta Noise Abatement Procedure sto se tice naseg aerodroma?
Nisam gledao poslednje update karata ali recimo do pre par meseci segment redukcije snage i segment ubrzavanja su ostali jos iz vremena SFRJ i mislim da u Evropi, sem Rusije i jos neke satrap-drzave niko zivi nema ovaj noise.
Lateralno - ne deluje mi kao noise.
Koliko znsm nema ni noise monitoring pointa.
Nedavno je ubacen runway preferential system satro radi noisa, a u stvari da bi se izaslo Sustikli u susret radi manje potrosnje goriva u njihovim izlazima (tako se zove kad cela flota krene ujutro ili uvece, u peak casovima).
Nedavno je ubacen runway preferential system satro radi noisa, a u stvari da bi se izaslo Sustikli u susret radi manje potrosnje goriva u njihovim izlazima (tako se zove kad cela flota krene ujutro ili uvece, u peak casovima).

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

Ne verujem, ako nema maketa 

- H4wkeye
- Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
- Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI
Mogli bi malo da updatuju to, sobzirom da je staro 30+ godina i da se sve zivo izmenilo od tad...zuzazu napisao: 05 Nov 2017, 12:58 Nisam gledao poslednje update karata ali recimo do pre par meseci segment redukcije snage i segment ubrzavanja su ostali jos iz vremena SFRJ i mislim da u Evropi, sem Rusije i jos neke satrap-drzave niko zivi nema ovaj noise.

- klisko
- Pridružio se: 01 Okt 2016, 00:09
- Garaža: Octavi A7FL 1.6TDI 2019, Octavia A5FL 1.9TDI 2010
Ko je nadležan za ove stvari oko buke? Ako bude prilike da se i to pitanje pokrene pred izbore. Nama na Čukaričkoj padini buka avio motora ponekad aktivira alarme na kolima (tu ni stolarija ne pomaže). Najgore je tokom letnje sezone, imam osećaj da čarteri isključivo lete od 23 do 03 časa 
Kakva je praksa u svetu, da li je noću zabranjeno sletanje/poletanje onima koji imaju suviše bučne motore?

Kakva je praksa u svetu, da li je noću zabranjeno sletanje/poletanje onima koji imaju suviše bučne motore?
Onaj koji je gradio tamo gde ne treba 

Bas sada je u jeku velika kampanja oko prosirenja Schiphola ka drugom aerodromu - Lelistadu, i problem je jer ceo vazdusni prostor je vec rezervisan za Schiphol, i to su resili tako sto ce avioni nisko da lete ka Lelistadu (carteri), pri tome moraju sve vreme da klize, bez upotrebe motora
- zbog buke koja bi smetala ljudima, a na prvom mestu prirodnim rezervatima. Vecina pilota kazu jel su oni normalno, a politicari masu analizama. Ne zna se ko je ludji.. inace i Amsterdam ima slican problem, vecina pomisli na buku od aviona pored aerodroma, a o prilazima i manevrosanjima niko ne razmislja 

- Martin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
- Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G
Pa vi se svi onda iselite iz Beograda, ako vam smeta buka.
Kontam da je u svim evrposkim i svetskim prestonicama tako.
Znam da je tako u Nišu i Sarajevu gde su aerodromi bukvalno na periferiji grada ( od centra Niša, vazdušnom linijom aerodrom je udaljen oko 1.5 km, a od centra Sarajeva oko 2.5 km).

Kontam da je u svim evrposkim i svetskim prestonicama tako.
Znam da je tako u Nišu i Sarajevu gde su aerodromi bukvalno na periferiji grada ( od centra Niša, vazdušnom linijom aerodrom je udaljen oko 1.5 km, a od centra Sarajeva oko 2.5 km).
I u Kelnu je isto, avioni prelecu preko grada prilikom sletanja.
A najgore je sto je najveci intezitet nocu od 23h do 01h, ili je bar takav vetar da slecu tada preko mog dela grada.
Ne pomaze nikakva stolarija tu...
A najgore je sto je najveci intezitet nocu od 23h do 01h, ili je bar takav vetar da slecu tada preko mog dela grada.
Ne pomaze nikakva stolarija tu...
Na Banovom brdu je takodje iritantno, meni prolaze tačno iznad kuće.
Od kako sam stavio PVC vrata od terase i prozore, dosta je podnošljivije, mada opet celo leto su mi otvoreni prozori.
Od kako sam stavio PVC vrata od terase i prozore, dosta je podnošljivije, mada opet celo leto su mi otvoreni prozori.
Rekoh ja PVC je majka za noise
Avioni koji su danas u upotrebi koriste motore koji odgovaraju svim zakonskim propisima za buku (izuzimam ruske vazduhoplove). ICAO ANEX 3 chapter 16
Postoje PNdb i EPNdb, jedna stvar je subjektivan dozivljaj buke i izmerena buka, i cesto se ne poklapaju. Imamo utisak da se tih motor "dere".

Avioni koji su danas u upotrebi koriste motore koji odgovaraju svim zakonskim propisima za buku (izuzimam ruske vazduhoplove). ICAO ANEX 3 chapter 16
Postoje PNdb i EPNdb, jedna stvar je subjektivan dozivljaj buke i izmerena buka, i cesto se ne poklapaju. Imamo utisak da se tih motor "dere".