Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od ikac2000 »

Prijave se kod dece, bar za to postoji resenje :-)

A i nisam siguran da u DE vazi to pravilo kao u CH.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Biće ipak da su ljudi promašili poentu. Ne mogu oni da greju i održavaju te kuće sa radničkim penzijama.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Floyd napisao: 06 Nov 2017, 22:59 Pa vi bi da bežite od raspad sistema u Srbiji tako što tražite rupe u poluraspad Mađarskom i Bugarskom sistemu :D
Raspadniti sistem SRB-je raspadnuti sistem zemlje treceg sveta. Tako nas tretiraju u dokumentima EU.

Mađarski, Rumunski i Bugarski(ma šta mi mislili i znali) nije
What i do for the livin'? I live for the livin'.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Laki021 napisao: 07 Nov 2017, 11:20
ftj napisao: 07 Nov 2017, 11:11 Ne znam sta ti onda nije jasno u mojoj recenici.
Da se vratimo na pocetak i Rotorovu tacnu konstataciju, mora neko da zaradi za penzije...
Ne. Oni koji imaju penziju u nemackoj su je zaradili za vreme svog radnog veka. Kod nas nije tako jer je nas penzioni fond propao i funkcionise po principu socijalne pomoci.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Kako je kod nas nisu zaradili?
Zaradili su daleko vece penzije nego sto dobijaju.
Moj cale je 20-25 godina radio sa prosekom plate od 1000-1500 maraka(bio sef 2 servisa velikih fabrika bele tehnike), a onda jos 20ak sa u proseku oko 500 prijavljenim i ti meni hoces da kazes da on ne zasluzuje penziju vecu od 230e, koju sigurno nece uzimati vise od 30 godina?
Vecinom ljudi penziju ne uzimaju preko 20-25 godina, a radili i placali po 40.
Ne, problem je sto kod nas penzioni fond trosi na druge stvari, a ne sto penzije nisu zaradjene, to prvi put cujem.
Ne znam kako mislis da kod nas penzioni fond funkcionise po sistemu socijalne pomoci?
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

ftj napisao: 07 Nov 2017, 11:46 Ne. Oni koji imaju penziju u nemackoj su je zaradili za vreme svog radnog veka. Kod nas nije tako jer je nas penzioni fond propao i funkcionise po principu socijalne pomoci.
Nisu. Penzijsko osiguranje je deo tzv. generacijskog ugovora. Ukucaj u Google "Generationsvertrag" pa prevedi na srpski ako te ne mrzi da čitaš.
Ta "uplaćivana" penzija je privatna/dobrovoljna stvar i svako može a ne mora da je uplaćuje. Obavezno penzijsko se automatski skida sa bruto plate i ne možeš da "nećeš" da je plaćaš.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

To je i dobro, ali moze biti i jako opasno po drzavu.
Dobro je sto imas slobodu i vecu sansu da iskoristis pare za veci profit i stek za penziju, ali opet, nece svako biti uspesan u tome, pa treba da gladuje, jer nije stekao :)
Najbolji sistem bi bio da mora da se placa, ali da imas izbor gde i po kojim uslovima.
Nama kada bi stavili sistem izbora, sada bi imali podrsku Vucicu za barem 50% manju, tacno bi ti genijalci skapali od "ma ja da im placam, ko im jebe mater, zaradicu".
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Zato takvi "generacijski" ugovori mogu da funkcionišu samo u stabilnim sistemima, što Srbija nije odavno, a ovim tempom promena će to postati za 50-100 godina.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

kragujevac napisao: 07 Nov 2017, 12:09
ftj napisao: 07 Nov 2017, 11:46 Ne. Oni koji imaju penziju u nemackoj su je zaradili za vreme svog radnog veka. Kod nas nije tako jer je nas penzioni fond propao i funkcionise po principu socijalne pomoci.
Nisu. Penzijsko osiguranje je deo tzv. generacijskog ugovora. Ukucaj u Google "Generationsvertrag" pa prevedi na srpski ako te ne mrzi da čitaš.
Ta "uplaćivana" penzija je privatna/dobrovoljna stvar i svako može a ne mora da je uplaćuje. Obavezno penzijsko se automatski skida sa bruto plate i ne možeš da "nećeš" da je plaćaš.
Kragujevac, mislim da ne govorite o istoj stvari. To što država određuje obavezno penzijsko osiguranje, ne znači da ne postoji (državni) penzioni fond. Trebalo bi da taj, kao i svaki drugi penzioni fond, funkcioniše kao banka, tj. taj novac negde dalje ulaže - ili, u krajnjoj liniji samo čuva. Razlika od klasične banke je što je novac oročen na dugo, tačno određeno vreme (do penzije) i da se isplaćuje pod određenim uslovima.

Kod nas je problem što je još od 1980-ih taj novac trošen na druge stvari - izgradnju nekih objekata, itd. Verovatno i direktno finansiranje Saveza komunista Jugoslavije
Poslednja izmena od snork u 07 Nov 2017, 12:21, izmenjeno 2 puta ukupno.
Ђенерал Јанковић
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

@xepoj

penzioni fond funkcionise po principu fonda u koji zaposleni uplacuju pare i onda taj fond cuva ili eventualno ulaze u neke nisko rizicne poslove i te pare dodatno oplodjuje i ti onda kad dodje vreme primas te iste pare koje si uplatio, eventualno uvecane za neku zaradu koju je fond napravio za sve te godine. Medjutim, kod nas se tim fondom nije upravljalo kako treba pa su se desili ratovi pa su sve pare tog fonda procerdane na ko zna sta i taj fond je prakticno bio unisten i sve pare i sva ulaganja su propala. Naravno u praksi je bilo nemoguce reci svim tim ljudima e jbg malo smo se zaigrali i te vase pare potrosili pa zato sad drzava prakticno iz budzeta isplacuje penzije, zajedno sa trenutno zaposlenima koji svojim doprinosima za penzioni fond placaju odredjeni procenat tih penzija(manje od pola).
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Koliko je meni poznato (bez garancije da je 100% tačno) nemački penzioni fond "čuva" novac tako što ga investira u nemačke državne obveznice, tako da je to prilično sigurna stvar. Naravno, nigde ne postoji 100% sigurnost od bogznačega, ali da su ovi ovde to poprilično dobro uradili, to stoji.
Ljuba Moljac
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Aha, sada kontam na sta si mislio.
Pa jebiga, sve je to iz korena pogresno.
Penzioni fond, ako je vec u ovoj obaveznoj drzavnoj formi, trebao bi da se ne dira, niti povecava, niti smanjuje, a viska ce uvek biti na osnovu veceg uplacivanja, nego isplacivanja.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Sve su to danas investicioni fondovi. Od cega mislis da primaju platu zaposleni :kezo: Ko hoce da se kocka, jurice prinos. Ko nece, vec hoce da cuva, bolje mu je da kupi drzavne obveznice jer sigurno imaju veci prinos nego da se ostave pare u banci. Drzava stoji iza toga, ma koliko se mi sprdali sa tim.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk

Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Xepoj, ali mora postojati mehanizam da se makar nadoknadi ono što inflacija "pojede". A u SFRJ je inflacija ponekad bila dvocifrena na mesečnom nivou. :) Znači - ili ulaganje u nešto, ili kupovina strane valute, zlata, nečega... Zapravo, ja ne znam kako oni sada znaju ko je koliko uplaćivao, npr. pre 40 i više godina... prema čemu računaju inflaciju, šta im je referenca.

A inflacija postoji i u GBP, USD, EUR... osim možda u CHF. Ali opet, zavisi u odnosu na šta se računa.
Ђенерал Јанковић
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Da, na inflaciju sam skroz zaboravio...jebem li ga, valjalo bi izvuci racunicu od neke statistike, koliko njih ni ne dodje do penzije, a placali je ceo zivot, koliko njih uzima 3 puta krace, 4 puta krace, a koliko njih uzima koliko su i dali...pa onda tu ubaciti i inflaciju...imamo valjda toliko sposobne matematicare/statisticare.
Ili ograniciti dozvoljeno ulaganje na godisnjem nivou...uvek se to sve moze izregulisati, niti je to jedna od komplikovanijih stvari u nasoj ekonomiji, ali samo treba postojati zelja za sredjivanjem.
Poslednja izmena od Xepoj87 u 07 Nov 2017, 12:44, izmenjeno 1 put ukupno.
Odgovori