Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Za propast penzionog fonda u Srbiji je kriv Milošević koji je tim parama finansirao ratove i ceo taj život, socijalu i privredu, pod sankcijama. Nema tu neke filozofije, ni tajne. Pre toga je to bilo relativno u redu i pod kontrolom, a i posle toga, sem što su sredstva istanjena jer za takav fond treba velik akumulacija, a mi ne znamo gde ćemo pre da pokrivamo rupe, pa moraju da se namiču pare skoro svakog meseca. Nije baš mnogo teško upravljati državnim penzionim fondom..treba biti ekstremna neznalica ili nemoralna lopovčina da bi se upropastila ta institucija. Između ostalog zato mi je i žao što mu nismo mi sudili za mnogo toga, nego Hag.
Interesantno da jedan dobar deo naših penzionera mazohistički voli one koje ih pokradu i duguju im penzije ili ih smanje, a vrlo rado pljuju one koji su im nadoknadili zaostatke od Miloševića i dizali penzije.
No, nisam baš siguran da ne bi i neki drugi, u razvijenijim državama, uradili slično ako dođe stani pani u budu u sličnoj situaciji. Nisu se baš pokazali sa investicionim fondovima tokom krize 2008.
Interesantno da jedan dobar deo naših penzionera mazohistički voli one koje ih pokradu i duguju im penzije ili ih smanje, a vrlo rado pljuju one koji su im nadoknadili zaostatke od Miloševića i dizali penzije.
No, nisam baš siguran da ne bi i neki drugi, u razvijenijim državama, uradili slično ako dođe stani pani u budu u sličnoj situaciji. Nisu se baš pokazali sa investicionim fondovima tokom krize 2008.
Pa to je neki najrealniji scenario za osiromasenje fonda.
Zato i trebaju postojati neke zakonske regulative da se samo odredjeni procenat sme dirati, ali jebiga, Srbija.
Zato i trebaju postojati neke zakonske regulative da se samo odredjeni procenat sme dirati, ali jebiga, Srbija.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
snork napisao: 07 Nov 2017, 12:18
Kod nas je problem što je još od 1980-ih taj novac trošen na druge stvari - izgradnju nekih objekata, itd. Verovatno i direktno finansiranje Saveza komunista Jugoslavije
Sad vec pocinje da smeta kako u svakom drugom postu pljucnes po komunizmu. Mada kod nas ni nije postojao klasicni komunisticki rezim. Pritom, taj socijalizam koji smo imali je sasvim dobro rukovodio penzionim fondom...
Loša je pretpostavka da svaka zemlja članica EU, ima dobar sistem. Da ne ulazimo sad u dublju diskusiju kako su i zašto te zemlje, postale članice.superboss napisao:Raspadniti sistem SRB-je raspadnuti sistem zemlje treceg sveta. Tako nas tretiraju u dokumentima EU.Floyd napisao: 06 Nov 2017, 22:59 Pa vi bi da bežite od raspad sistema u Srbiji tako što tražite rupe u poluraspad Mađarskom i Bugarskom sistemu![]()
Mađarski, Rumunski i Bugarski(ma šta mi mislili i znali) nije
Ne znam po čemu se zemlja, gde se državljanstvo "završava" za 3k evra, razlikuje od Srbije?
Btw, ovde ne prave razliku između Srba, Albanaca ili Bugara. Sve je to za njih Balkan.
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
A na cehe, madjare, hrvate? Isto tako?
Sit gladnom ne veruje na ovom forumu 
Ono sto primecujem u DE je da osobe koje su nekako uspele da dodju da rade ovde, su u proseku snalazljivije od domacih, kojima je vise manje sve servirano.
Sa druge strane, domaci ne pate od kompleksa BMW i dokazivanja, i psihicki su daleko zdraviji u proseku od balkanaca. Upravo to cini zivot opustenijim nego u SRB, gde gomila ceka da mu se nadjes na zicer.

Ono sto primecujem u DE je da osobe koje su nekako uspele da dodju da rade ovde, su u proseku snalazljivije od domacih, kojima je vise manje sve servirano.
Sa druge strane, domaci ne pate od kompleksa BMW i dokazivanja, i psihicki su daleko zdraviji u proseku od balkanaca. Upravo to cini zivot opustenijim nego u SRB, gde gomila ceka da mu se nadjes na zicer.
Uglavnom veliki broj ljudi nije zaradilo ovolike penzije koje dobijaju. Neki manji broj verovatno jeste zbog specifičnih poslova ili mesta gde su bili zaposleni.Xepoj87 napisao: 07 Nov 2017, 12:05 Kako je kod nas nisu zaradili?
Zaradili su daleko vece penzije nego sto dobijaju.
Ne, problem je sto kod nas penzioni fond trosi na druge stvari, a ne sto penzije nisu zaradjene, to prvi put cujem.
Ne znam kako mislis da kod nas penzioni fond funkcionise po sistemu socijalne pomoci?
Evo ovako...
Plate nisu nikada bile u DEM isplaćivane po realnom kursu a niti uplate u Fondove u DEM. Posto je u SFRJ bila zestoka inflacija nakon bankrota 1982. plate su opadale sve do kraja 1989. i uvodjenja najnovijeg (tada) dinara uz konverziju sa skidanjem 4nule. Administrativno je 70,000 dinara proglaseno da "od ponoci" vredi 7 pa je i fiktivna plata u DEM povecana takodje 10,000 puta. I tako je 1990. plata odjednom postala velika u DEM i čak veća nego u Italiji, Austriji ili Francuskoj, tih nekoliko meseci dok je trajao fiksni kurs 7:1, pa posle par meseci 9:1 pa 13:1 već u 1991.
Plate su tokom 80tih bile kako kog meseca, zavisno od nameštenog kursa za taj mesec, od 150 do 600 DEM preračunato ovde u Srbiji.
Otprilike duplo veće u SLoveniji i duplo manje u Makedoniji.
Od tih tako malih plata nije ni za penzije moglo da se izdvoji mnogo, tako da sa danasnje pozicije penzija od recimo 350 evra vrlo verovatno nije realna tj nije zaradjena uplatom u Fond.
Da ne pricamo da su plate bile u periodu kraj 1991 do februara 1994. u opsegu 400 DEM pa smanjivane do 2-8 DEM u januaru 1994.
Jedini periodi kada je koliko toliko dinar bio "miran" je 1990 do jeseni 1991. i sa uvodjenjem opet novog dnara februara 1994. do negde 1997.
Samo u tom periodu su plate koliko toliko bile normalne, ako se tako moze reci, i mogle da budu izvor za buduću penziju.
Kod nas penzioni fond funkcioniše kao socijalna pomoć jer nema svoj kapital/fond novca iz koga bi se isplatile penzije već penzioneri primaju deo penzije iz tekućih poreza koji se danas plaćaju. Ne samo penzionih doprinosa danas već i od PDVa, carine, akcize, tj budžeta države.
Izuzetak je bio Fond Samostalnih delatnosti dok je postojao kao izdvojen koji je 100% isplaćivao iz Fonda, gde se Fond stalno uvećavao i koji je jedini uvek isplaćivo celu mesečnu penziju u jednom delu i tačno na vreme.
On je imao više radnika koji su uplaćivali nego penzionera kojima je isplaćivano. U njemu su bili privatnici. (zanatlije, umetnici, preduzetnici...) a penzije su bile 2-3 puta veće nego u državnom/ radničkom Fondu jer je bilo i većih uplata i više samog novca u Fondu.
Taj Fond je ugašen tj pripojen centralnom Fondu radnika, novac je naravno preuzet. Poseban je bio i vojni Fond, sa opet psoebnim uslovima uplata i posebnim iznosom isplaćenih penzija.
Ako pričamo kako je još sada stanje, penzije se isplaćuju oko 60% kao penzija iz tekućih uplata u FOnd a oko 40% kao socijalna pomoć direktno od poreza/ budžeta.
Shodno tome, penzije nisu zaradjene prethodnim uplatama od plate.
Sam Fond je još u socijalizmu razbucan tj uzete pare za sve i svašta od Sava Centra do autoputeva i raznih ulaganja. U to vreme samoupravljanja novac po definiciji nije imao vrednost kapitala i bio je svačiji i ničiji pa se tako i radilo sa njim od strane države.
Kako SFRJ nakon bankrota i prestanka vraćanja dugova londonskom i pariskom klubu poverilaca nije više imala gotovo nigde mogućnosti da dobije kredit a bio je potreban socijalni miri koliko toliko redovna isplata plata uzimano je iz prethodne akumulacija FOnda tokom 1965-1979. i naravno kroz štampariju dinara uz inflaciju redovno 100+% sredinom 80tih.
Negde od 1983. do 1990. gotovo nijedna roba nije mogla da se kupi dinarima, uvozna se prodavala preko konsignacije za devize i dinare a domaća obračunavala u DEM i fiktivno na dan kupovine prodavala za dinare tog dana zamenjene iz DEM kod tog prodavca odnosno njegove banke po njegovom 1 dnevnom predračunu.
Ujutru uzmeš predračun, do podneva uplatiš tako što prodaš DEM (USD, CHF...) i onda čekaš na isporuku robe. Ne uplatiš danas, već sutra je druga cena i ne važi predračun.
Pričati o platama u SFRJ u DEM je vrlo pogrešno za sve koji su primali platu u stalno promenljivim dinarima. Može za neki reper poredjenja plate jednog radnika sa platom drugog radnika, ili izmedju firmi ali ne može da nečija pojedinačna plata postane reper za opšte stanje i pogotovu opštu vrednost plate.
Samo u kratkim periodima kada je inflacija bila ispod 20% može da se plata posmatra kao neka vrednost u DEM.
Sada ovih već nekoliko godina gde je mala promena dinara u odnosu na euro je uporedivo sa zlatnim dobom 1971-1979. mada je i sada kao i onda veliko pitanje koliko je stabilan kurs rezultat jake privrede a koliko administrativnih mera od kredita do ostalog.
U suštini, penzije danas jesu male prema troškovima života a opet velike su za mnoge u odnosu na to šta je zaista uplaćeno u realnom novcu u Fond.
Glavna količina novca iz Fonda je utrošena za ratovanje i socijalni mir tokom 90tih, tada je Fond praktično nestao. I trebaće još 20tak godina da se Fond ponovo stvori i napuni
do mere da može iz njega da se isplati cela penzija.
Ova situacija je neuporediva sa drugim zemljama tipa Nemačke, Švajcarske ili bilo kojom gde zaista decenijama postoji i funkcioniše Fond za penzije.
edit- Da dodam, inflacija dinara je veoma bitna u celoj priči, a ona je bila stalni pratilac i stoga je teško preneti bilo plate bilo penzije u bilo koju čvrstu valutu a za tako dug period tipa 40 godina koliko bi trebalo da se uplaćuje.
Realno, Komunizam nas je izdigao iz rata jako dobro, pravi rezim za to vreme, koji naravno, nije dobar danas.
Da smo iz njega presli direktno u demokratiju, bilo bi danas daleko bolje, da se prodalo brdo uspesnih fabrika i firmi i da su nastavile da budu jake, da su tada dosli neki sposobni ljudi na vlast, koji bi to strucno i u korist nase zemlje uradili, a ne ovi skolovani u vreme korupcije, sa pogresno ugradjenim sistemom vrednosti i odnosa prema korupciji.
Ovako nas je socijalizam unistio. Voleo bih da kazem da je za to zasluzan samo rat 90ih, koji i jeste najzasluzniji, ali nije samo on, ceo rezim je pogresan i ceo rezim nas je opet doveo do propasti, jer se struktura najmocnijih ljudi nije promenila od tada, a isti su moc i bogatstvo stekli sistemom socijalne korupcije i kriminala.
Ljubitelj, rekao sam da je stalno bio iznad proseka. Kratko vreme nije, ali je brzo postao sef servisa, pa opet prebacen u drugu firmu za sefa servisa(Minel i Obod), pa onda posle privatno sebe prijavljivao na koliko je hteo, ali to nije nikada bilo ispod proseka.
Opet, ne znam kako mozes da kazes da ljudi nisu za toliko godina zaradili penzije od 200 i 250e, jer je njihov rad doneo daleko vise od toga, retko kada su ljudi bili preplaceni, pogotovo poslednjih 25 godina.
To sto pricas je opet sistem i pogresno rukovodjenje istim, a ne cinjenica da ljudi nisu zaradili svoje penzije, sto si i sam rekao na kraju, kada si rekao da je fond potrosen i da ce trebati 20 godina da se napuni, da bi iz njega mogla cela penzija da se isplati, pa je sve pre toga prosto naklapanje i razbacivanje podacima.
Inflacija nije nista komplikovano dobrim ekonomistima, kojima je to posao, cak sto vise, retko jednostavna stvar.
Da smo iz njega presli direktno u demokratiju, bilo bi danas daleko bolje, da se prodalo brdo uspesnih fabrika i firmi i da su nastavile da budu jake, da su tada dosli neki sposobni ljudi na vlast, koji bi to strucno i u korist nase zemlje uradili, a ne ovi skolovani u vreme korupcije, sa pogresno ugradjenim sistemom vrednosti i odnosa prema korupciji.
Ovako nas je socijalizam unistio. Voleo bih da kazem da je za to zasluzan samo rat 90ih, koji i jeste najzasluzniji, ali nije samo on, ceo rezim je pogresan i ceo rezim nas je opet doveo do propasti, jer se struktura najmocnijih ljudi nije promenila od tada, a isti su moc i bogatstvo stekli sistemom socijalne korupcije i kriminala.
Ljubitelj, rekao sam da je stalno bio iznad proseka. Kratko vreme nije, ali je brzo postao sef servisa, pa opet prebacen u drugu firmu za sefa servisa(Minel i Obod), pa onda posle privatno sebe prijavljivao na koliko je hteo, ali to nije nikada bilo ispod proseka.
Opet, ne znam kako mozes da kazes da ljudi nisu za toliko godina zaradili penzije od 200 i 250e, jer je njihov rad doneo daleko vise od toga, retko kada su ljudi bili preplaceni, pogotovo poslednjih 25 godina.
To sto pricas je opet sistem i pogresno rukovodjenje istim, a ne cinjenica da ljudi nisu zaradili svoje penzije, sto si i sam rekao na kraju, kada si rekao da je fond potrosen i da ce trebati 20 godina da se napuni, da bi iz njega mogla cela penzija da se isplati, pa je sve pre toga prosto naklapanje i razbacivanje podacima.
Inflacija nije nista komplikovano dobrim ekonomistima, kojima je to posao, cak sto vise, retko jednostavna stvar.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Neeeee, DukeNS, potpuno si me pogrešno "doživeo" na osnovu poruka na forumu. Baš naprotiv, koliko puta samo sam sa nostalgijom pomenuo i tadašnju industriju i ceo sistem i "branio" ih od napada da je "sistem bio truo od starta". Koliko puta sam samo naveo šta je sve pravila Elektronska industrija Niš, gde je sve leteo JAT, Fabriku aviona i helikoptera u Mostaru, Jugoturbinu Karlovac, fabriku motora u Rakovici, Jugoliniju iz Rijeke... Pa ja i dan danas poslovno sarađujem sa par preduzeća koja su ostala od Elektronske industrije i kupujem proizvode iz Niša radije nego kineske 5 puta jeftinije. Šira javnost koja nije iz struke i ne zna kolika je to firma bila i šta je sve proizvodila. Meni je toliko žao što su propali, da je to neopisivo. Pa pratio sam sa pažnjom Vučićevu navodnu inicijativu da Arapi ulože u proizvodnju čipova, bio je organizovan forum u Petnici na kome su bili mnogi naši naučnici uključujući i Vanča Litoskog, glavnog čoveka razvoja Ei kada je bila u najboljim godinama. To je bilo 2013, ali nažalost od tada nema pomaka.DukeNS napisao: 07 Nov 2017, 13:01snork napisao: 07 Nov 2017, 12:18
Kod nas je problem što je još od 1980-ih taj novac trošen na druge stvari - izgradnju nekih objekata, itd. Verovatno i direktno finansiranje Saveza komunista Jugoslavije
Sad vec pocinje da smeta kako u svakom drugom postu pljucnes po komunizmu. Mada kod nas ni nije postojao klasicni komunisticki rezim. Pritom, taj socijalizam koji smo imali je sasvim dobro rukovodio penzionim fondom...
Ako si mislio na par poruka i slika iz vremena Kraljevine Jugoslavije, kao i pominjanje Princa Aleksandra II, to sa ovim prethodnim nema nikakve veze, niti se međusobno isključuje.
EDIT: Ja o trošenju penzionog fonda mogu da znam samo šta sam kasnije čuo ili pročitao, jer sam u vreme tih dešavanja bio dete. Otac mi je pričao da su ga još sredinom 1970-ih, dakle dok je Tito bio živ, tokom služenja vojnog roka neki vojnici iz drugih republika "prozivali" da gradimo Sava Centar u Beogradu trošeći novac iz penzionog fonda! Sada sam sklon da verujem da Savez komunista zaista jeste to radio, npr. zgrada CK je takođe sagrađena na taj način. Milošević je tu samo poslednji u nizu i ne volim kada se on pominje, posebno u vezi sa "finansiranjem ratova", jer mislim da je on čak i manje kriv za ono što je nastupilo posle raspada SFRJ, od predsednika nekih drugih republika.
Poslednja izmena od snork u 07 Nov 2017, 14:21, izmenjeno 1 put ukupno.
Ђенерал Јанковић
Hrvati su isto kao mi... generalno svi kojima se prezime završava na "ić", makar imali i DE pasošDarko napisao:A na cehe, madjare, hrvate? Isto tako?

Ja ovde nisam sa SRB pasošem, odlično znam i koristim jezik zemlje čiji pasoš imam i opet me pitaju "odakle si iz exyu". Naši su se potrudili da nam izgrade imidž

Čeha nema puno. Mađari su počeli skoro da dolaze pa tek treba da grade imidž... a kakvi dolaze, ima potencijala da izgrade "dobar"

Poslednja izmena od Floyd u 07 Nov 2017, 14:19, izmenjeno 1 put ukupno.
U proseku ima manje Hrvata nego Srba kojima se prezime završava na -ić.... ili nisi mislio bukvalno?
Npr. ako sam ja Hrvat koji se zove Željko Metzger, kako će me doživljavati?
A šta ako se zovem Marko Metzger? 

Ђенерал Јанковић
Kada si vani, nije bitno koji pasos imas, ako nisi "domaci".
U DE ukoliko postujes domacine i ponasas se u skladu sa lokalcima, niko te i ne pita ko si i odakle si, vec kako radis i kakva si osoba.
U CH i da imas njihov pasos, opet prave razliku domaci.
U DE ukoliko postujes domacine i ponasas se u skladu sa lokalcima, niko te i ne pita ko si i odakle si, vec kako radis i kakva si osoba.
U CH i da imas njihov pasos, opet prave razliku domaci.
E jbg sad. Može Srbin i da promeni ime i prezime. Ja kažem ovako uopšte... isto mišljenje imaju o svima sa prostora EX YU.
@Ikac
Ja pričam o predrasudama, prvom utisku. Nemam ni ja lično problema, naprotiv.
@Ikac
Ja pričam o predrasudama, prvom utisku. Nemam ni ja lično problema, naprotiv.
Poslednja izmena od Floyd u 07 Nov 2017, 15:03, izmenjeno 1 put ukupno.
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
Snork, izvinjavam se ako sam te pogresno "etiketirao".
Sto kazu, moze covek da izadje iz Srbije, ali Srbija iz njega nikada nece