Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Re: Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Post od Delija »

:thumbup:

Cena je simbolicna, nego je vec postavljem krov - plasim se da se ne zezne nesto prilikom "budzenja".
A kasno se setih - inicijalno je nagib trebao da bude da bude jos manji (oko 6º), ali smo blago promenili dizajn u toku radova - kako to obicno biva :)
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

Šta će vam snegobrani na 10% nagiba? Pri tom nagibu sneg će se otopiti na krovu.
Snegobran služi za sprečavanje pada velike količine snega u "komadu" kada su nagibi krova preko 40º.
Korisnikov avatar
mića
Reactions:
Pridružio se: 10 Apr 2013, 09:43
Garaža: Corolla

Post od mića »

+1 ja imam toliki nagib na garazi i nikada nije bilo problema, slab je to nagib da sneg i led klize dole.

Gesendet von meinem VTR-L29 mit Tapatalk

Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

To je i moja pretpostavka, al' reko' da pitam za vasa iskustva - na tom malom nagibu ne bi trebalo da klizi led, a zbog dubokih zljebova (>2 cm) ne bi trebalo da moze ni da se formira sirok / tezak led. Moze da bude max ~12 cm kolika je sirina zljeba.

S druge strane - ne znam da li i vetar moze da "pomogne" u nekom granicnom slucaju :zbunjen:
Poslednja izmena od Delija u 10 Nov 2017, 12:16, izmenjeno 1 put ukupno.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
mića
Reactions:

Post od mića »

Ne, evo na ovoj fotki mozes da vidis koliki je nagib kod mene

Slika

Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Vrlo je slican nagib - mozda je kod tebe i malo veci.
Kod mene je 60 cm razlika u visini na nekih 550 cm duzine.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Samo da dodam - da to zavisi i od materijala.

Lim ima prilicno mali koeficijent trenja.
Korisnikov avatar
mića
Reactions:

Post od mića »

Da, lim je "klizaviji"od tegole, vrlo bitna stvar je i koja je strana, jel suncana ili severna? Ako je suncana onda ce se brze topiti sneg nego na severnoj. Mada, opet ne verujem da ce bas tek tako da na tom nagibu sklizne neki veci komad debljine 20-30 cm snega.
evo kako sam ja to napravio, bio sam uslovljen da ka komsiji ne smem da pravim zid (sto mi je bilo lakse) a osim toga gledao sam da bude montazni objekat jer za to nije potrebna gradjevinska dozvola. Binderi, 90 kg eksera, zidovi celicni ram i lexan msm da je 1-1.5 cm
to je radjeno 2013 god, nije mrdnulo, stavio sam opsivku i oluke u medjuvremenu.SlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Treba dozvola i za montaznu nadstresnicu / objekat ako je povrsina veca od 10 m2. E sad, da li ce neko da gnjavi za glupu nadstresnicu pored toliko nelegalne gradnje...
Korisnikov avatar
mića
Reactions:

Post od mića »

Kada sam uknjizavao kucu geometri i arhitekta koji su radili elaborat su mi rekli da sve sta nema temelj ne podleze ozakonjenju tj da ne treba. Ja sam hteo i to da uknjizim kao pomocni objekat bas iz razloga sto prodajem kucu pa da ne bude problema i zato sto ima oko 30 m2, ali eto, tako kazu, tako mi tada rece i moj tadasnji referent za legalizaciju.
jel si ti vadio neke dozvole za nadstresnicu?

Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Stavljeni snegobrani za svaki slucaj, mada 99.99% nisu potrebni.

Mislim da niko zivi ne vadi dozvolu za tako nesto, a vecina cak i misli da nije potrebna - zato ti i odgovorih.
Zakon kaze da treba :)

http://www.paragraf.rs/100pitanja/gradj ... zvole.html
Shodno čl.144. Zakona o planiranju i izgradnji, posebna vrsta objekata, odnosno radova za koje nije potrebno pribavljati akt nadležnog organa za gradnju, odnosno akt za izvođenje radova jesu: radovi na tekućem odražavanju objekta ili stana; postavljanje žičane ili drvene ograde; građenje objekata protivgradne odbrane; građenje jednostavnih objekata koji se grade na istoj katastarskoj parceli na kojoj je sagrađen glavni objekat, a koji se izvode na način da ne ometaju redovno korišćenje susednih objekata (vrtna senila do 15 m² osnove, staze, platoi, vrtni bazeni i ribnjaci površine do 12 m² i dubine do 1 m, nadstrešnice osnove do 10 m², dečja igrališta, dvorišni kamini površine do 2 m i visine do 3 m, kolski prilazi objektima širine 2,5-3 m, solarni kolektori koji se ne priključuju na elektrodistributivnu mrežu; stočne jame do 20 m² u osnovi; grobnice i spomenici na groblju; pešačke staze, ploče za obaveštavanje površine do 6 m² i druga oprema u zaštićenim prirodnim dobrima (prema odluci privrednog društva, javnog preduzeća, odnosno drugog pravnog lica koji upravlja tim prirodnim dobrom); nosači antena sa antenama na postojećim zgradama, putevima, infrastrukturi i kontejnerima elektronskih komunikacija, kao i tipski kabineti baznih stanica na odgovarajućim nosačima, sredstva elektronskih komunikacija koja se postavljaju ili instaliraju na kablovima i mrežama elektronskih komunikacija i kablovi elektronskih komunikacija koji se postavljaju ili instaliraju u postojeću linijsku infrastrukturu elektronskih komunikacija - kablovsku kanalizaciju; kontejneri za smeštaj elektronsko komunikacione i elektroenergetske opreme i uređaja, mikrorovovi za optičke i druge kablove, tipski ormani za unutrašnju i spoljašnju montažu za smeštaj opreme elektronske komunikacije i sl.; radovi na održavanju, popravke i zamena opreme na objektima vetroelektrana koji se izvode bez građevinskih radova (zamena elisa, zamena gondola, zamena određenih uređaja i njihovih delova); stubići katodne zaštite za čelične cevovode i stanice katodne zaštite, oznake kilometraže, oznake skretanja i zaštitne lule na ukrštanjima sa putevima i prugama na linijskim infrastrukturnim objektima tipa gasovoda, naftovoda i produktovoda.

Nadstrešnica dimenzija preko 10 m² smatra se pomoćnim objektom. Shodno čl.2. tač. 24) Zakona o planiranju i izgradnji, pomoćni objekat jeste objekat koji je u funkciji glavnog objekta, a gradi se na istoj parceli na kojoj je sagrađen ili može biti sagrađen glavni stambeni, poslovni ili objekat javne namene (garaže, ostave, septičke jame, bunari, cisterne za vodu i sl.).

Shodno čl.145. ovog zakona, građenje pomoćnih objekata vrši se na osnovu rešenja kojim se odobrava izvođenje tih radova.

Rešenje o odobrenju izvođenja radova se izdaje investitoru koji ima odgovarajuće pravo u skladu sa članom 135. ovog zakona, koji dostavi idejni projekat u skladu sa podzakonskim aktom kojim se uređuje sadržina tehničke dokumentacije prema klasi objekta, odnosno tehnički opis i popis radova za izvođenje radova na investicionom održavanju, odnosno uklanjanju prepreka za kretanje osoba sa invaliditetom, a uredio je odnose sa jedinicom lokalne samouprave u pogledu doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta i platio odgovarajuću administrativnu taksu.

Član 43. Pravilnika o sadržini, načinu i postupku izrade i načinu vršenja kontrole tehničke dokumentacije prema klasi i nameni objekata („Sl. glasnik RS“, br.23/2015), koji uređuje sadržinu idejnog projekta definiše sledeće:

”Idejni projekat za građenje ili izvođenje radova za objekte iz člana 145. Zakona sadrži projekat kojim se određuje objekat u prostoru (arhitektura ili dr.), odnosno one projekte, koji su, zavisno od vrste radova koji se izvode, potrebni.“

U slučaju idejnog projekta, njegova sadržina ne zavisi od kategorije objekta, već od vrste i klase objekta, kao i od vrste radova koji će se izvoditi (npr. konstruktivni radovi, ag radovi, zamena istalacija, uvođenje novih priključaka ili sl.).

Kategorija objekta je relevantna samo za sadržinu projekta za građevinsku dozvolu u slučaju izgradnje, odnosno dogradnje objekata za koje se izdaje građevinska dovola, kao što je definisano u članu 52. Pravilnika o sadržini, načinu i postupku izrade i načinu vršenja kontrole tehničke dokumentacije prema klasi i nameni objekata („Sl. glasnik RS“, br.23/2015).
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

koliko moze da kosta postavljanje skele na 7spratnoj zgradi za popravku fasade, ili alpinisti ako je skela previse? Ima li neko iskustva?
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Zavisi od povrsine sa montazom bez. U principu oko 20m2 skele dnevno oko 50e. Montaza oko 70 centi po m2 montaza + demonzazaprevoz i odvoz. E sad ako je 7 sprat mora siroka. Naravno cena opada sa velicinom ali skupa je renta tako celike povrsine. Jer za tu visinu mora ici duzina min 10m. Sto je negde oko 300m2 da bude stabilna a mozda i vise... tu bez 500evra nema price. zavisi od spratne visine. U ns ti je preko 4 sprata sigurno planinar bolje resenje

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Kako se ovo čudo skida, aksijalnom silom ili ima neki zavrtanj iza:
Slika

i znate li gde ima da se kupi, nervira me ovako sa "korozijom". Mislim da je Ideal Standard
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Neka rupica sa strane za šraf?
Odgovori