Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Risto »

Moja situacija je drugačija, ja radim posao u banci ali moj deo posla je potpuno primenjiv u bilo kojoj firmi. Specijalizacija u bankarstvu donosi i prednosti i mane, u zavisnosti od konkretnih znanja koje neko ima.
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Naravno. Jasno kao dan.

Sent from my SM-J500FN

Korisnikov avatar
Risto
Reactions:

Post od Risto »

Site na kome ja gledam poslove:

https://www.thelocal.com/jobs/
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Uvek je bolja varijanta ako možeš naravno da gledaš što više lokalno možeš.

Ovakvi sajtovi su mi nekako druga-teća ruka feeling. Ne kažem da jesu,ne znam, možda sam malčice paranoičan.

Takođe, ako imaš gde da odeš kod nekog, uvek pomaže ako si na licinom mestu :).
What i do for the livin'? I live for the livin'.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Mobile uploads :)

Post od ljubitelj »

Napisao sam jasno koji kraj Slovenije sam obisao, i koji putevi su zreli za ozbiljan upgrade.
Jedan takav je od autoputa preko mesta Lesce do Bohinja i Vogela.
Isti takav je bio i pre 30godina, kao da je vreme stalo.
Na autoputu se odavno nalaze naplatne kucice i odavno se vrsi naplata putarine, skoro 40 godina.
ftj, a gde si ti procitao da sam isao autom, Prema kategoriji vozila se razlicito naplacuje, konkretno od Bregane do Kranja mislim da ima 3 ili 4 puta da se stane u koloni, i plati putarina. U pitanju je carter bus i naravno da je tako kako sam napisao. Karavanke tunel je na glavnom koridoru X i postao je usko grlo a evo ima skoro 30godina da jos nije zavrsen kao autoputni profil. Meni to nije nesto pozitivno i super pa je za pohvalu.

Bled je ok, sredjen bogatstvo i urednost se jasno vidi. I cene su adekvatno veoma jake.
Bohinj stare kuce, sa fasadom koja otpada, pute uzan sa zakrpom preko zakrpe. Negde toliko uzan da ne mogu dva vozila da se mimoidju, bankine- ivice puta nema.
Vintgar koji je oduvek bio cuven, nema pitku vodu iz slavine, parking neuredjen, nema ni svetiljki ljudski.
Na Vogelu cuveni hotel u raspadu i stanju kakvo je kod nas moglo da se vidi samo tokom 90tih i samog pocetkom 2000tih,
Kabinska zicara je super sredjena i to je svetla tacka a to je mnogo decenija unazad poznato turisticko mesto od koga se ocekuje da bude tip top nakon 50+ godina razvoja.

Nije Slovenija nista posebno a pogotovu ako se uporedi sa Slovackom, Ceskom ili Poljskom danas. U mnogo cemu su ove zemlje sredjenije i sa boljom infrastrukturom.

Treba sici malo u narod, malo sa glavnog autoputa i druziti se sa domacima pa cuti iz prve ruke kako je kao bajno i sjajno a osnovne stvari se ne mogu godinama resiti. Tamo kao i ovde slicno, sareno. Negde dobro negde lose. Tu gde sam spavao iznad Bohinjskog jezera vlasnik turistickog objekta se zalio kako je pre 2 godine bila neka jaca oluja i poplava ostetila makadamski put i da su 2 godine cekali da se smiluju nadlezni da kao poprave. On kupio 4WD auto da bi mogao da stigne.
A samput je horor, jedva se vozi 20km/h i treba generalno da se sto bi rekli od temelja sredi. Jedva nekih 8km, Tako loseg puta jos nisam sreo nigde, ni u Srbiji po zabitima.

Domacini su super, kao i ovde rado ugoste turiste. Za trazene cene Slovenija bi morala da bude mnoooogo bolje sredjena i daleko bolji kvalitet usluge.
Ne znam, mozda je Ljubljana kao prestonica usisala vise novca i vise se uradilo, provincija i to bogatiji taj kraj Slovenije bi trebalo da je dosta bolje nego sto sam video.

Posto sam boravio takodje u Albaniji, isao svojim autom, vrlo kratko nakon Slovenije tek nakon toga mi SLovenija nije neki wow pogotovu puteva. Da, putevi magistrale u AL su novi i kudikamo bolji nego i u Sloveniji i Srbiji. Milina za voznju, jos da malo i vozacka kultura uznapreduje i nemam zamerki.
I naravno prelazak granice i policijski posao ubrza a ne da se ceka u koloni sat vremena za ulazak po vrelom juznom Suncu.
Isao sam iz radoznalost ali cu svakako ponovo otici na malo duze da se upoznam jer su albanski nacionalni parkovi vrhunske prirode i bije ih glas da su izuzetno cisti.
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Iskustvo poznanika:
Iz Beograda je slao gomilu prijava, ni jednom ga nisu pozvali na razgovor.

Kada je otisao kod tetke u Minhen i priajvio boravak, i odatle slao prijave, imao je gomilu intervjua.

Nemacki mu je na nivou B2.

IT je u pitanju.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

passenger napisao: 14 Nov 2017, 18:28 Na aerodromu kante za papir, plastiku I ostatak, a dolazi čistačica I baca sve u jednu kesu.
U Beogradu je sada takav sistem. Sve što se reciklira ide u istu vrstu reciklažnih džakova i onda se u "Gradskoj čistoći" mašinski sortira. Jedino što nije trebala "ostatak" da spoji sa reciklažnim otpadom, jer će završiti u običnom đubretarskom kamionu. Za reciklažni otpad postoje posebni kamioni, koji skupljaju te zelene džakove, tačno određenog dana u nedelji u zavisnosti od dela grada.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

U 100 marke da Risto ima kol'ko god hocete rodbine u Nemackoj... :mrgreen:
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

snork napisao:
passenger napisao: 14 Nov 2017, 18:28 Na aerodromu kante za papir, plastiku I ostatak, a dolazi čistačica I baca sve u jednu kesu.
U Beogradu je sada takav sistem. Sve što se reciklira ide u istu vrstu reciklažnih džakova i onda se u "Gradskoj čistoći" mašinski sortira. Jedino što nije trebala "ostatak" da spoji sa reciklažnim otpadom, jer će završiti u običnom đubretarskom kamionu. Za reciklažni otpad postoje posebni kamioni, koji skupljaju te zelene džakove, tačno određenog dana u nedelji u zavisnosti od dela grada.
Uzeo cale za kucu neke 'kante' za papir, plastiku i casual smece. Mislis da se djubretari tangiraju mnogo sto je sortirano.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk

Korisnikov avatar
Risto
Reactions:

Post od Risto »

Zicer Duke,

deda i baba su mi tamo :)

On topic:
Šanse su mi male, jako male (par %), ali želim da pokušam...
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Ne znam koji je sistem u NS, i da li uopšte postoji odvojeno sakupljanje otpada za reciklažu. U Beogradu moraš da izneseš te reciklažne džakove onda kada je propisano, i to tamo gde prolazi kamion (možeš da prijaviš novu lokaciju, pa da i nju obilaze). Npr. na opštini Voždovac se iznose nedeljom uveče između 21 i 22 h. Ujutro posle 7 već prolazi standardni đubretarski kamion i ako ih vidi, pokupiće ih, a onda ništa od reciklaže. :)
Ђенерал Јанковић
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

I u Nisu vec vise godina podeljene su plave plasticne kante, za reciklazni materijal, koje sami djubrari iznose kada treba.

Sent from my SM-T113 using Tapatalk

Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Samo napred!
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

U NS je sortiranje na deponiji. Sad ako ima neke separacije pre to je vise izuzetak. Inace i u firmi gde sam radio se odvajao otpad i onda se sve to bacalo na isto mesto, tj. u kontejner. :kuku:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

snork napisao:Ne znam koji je sistem u NS, i da li uopšte postoji odvojeno sakupljanje otpada za reciklažu. U Beogradu moraš da izneseš te reciklažne džakove onda kada je propisano, i to tamo gde prolazi kamion (možeš da prijaviš novu lokaciju, pa da i nju obilaze). Npr. na opštini Voždovac se iznose nedeljom uveče između 21 i 22 h. Ujutro posle 7 već prolazi standardni đubretarski kamion i ako ih vidi, pokupiće ih, a onda ništa od reciklaže. :)
Kuca nam je u Backom Petrovcu, mada isti djavo u sustini.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk

Odgovori