Milos napisao: 25 Nov 2017, 10:51
Ljubitelju,..?
Najlakse je pljuvati, kritikovati, komentarisati neku temu pausalno bez smisla, biti protiv nekog misljenja tek tako a bez iznosenja svog kontra predloga ma koliko da je dobar ili los pogled... Bez suprotnih argumentovanih misljenja nema dobrog dijaloga.
Evo i ti napisi o ovome sto si pitao svoj stav. Uvek je dobro sagledati neku stvar iz vise razlicitih uglova.
Moje iskustvo koriscenja Beovoza na relaciji Zemun Novi grad-Karadjordjev park za odlazak i povratak sa posla jedno krace vreme je vrlo dobro sto se brzine voznje tice.
Problem je bio tada da je isao na svakih 60minuta po voznom redu a ponekada jednostavno ne dodje.
S obzirom na to iskustvo tada moje misljenje mogucih resenja je da se postojece linije BG voza/Beovoza priblize sto vise ritmu kakav je u metro sistemima- na 2 do 5minuta interval. Da se aktiviraju vec postojeci izgradjeni resursi i stanice cime se moze popraviti efikasnost prevoza po gradu narocito u vreme spica odlaska i povratka sa posla.
Drugo moguce resenje po meni je da se napravi na Novom Beogradu kruzna linija tramvaja duz J. Gagarina- M. Milankovica- Tosin Bunar/ Vojvodjanska pa nazad ka J.Gagarina sa intervalom na 1-3 minuta.
Slicno kruzna linija TC Usce- Bul. Avnoja-Opstina-Pariske komune-Tosin Bunar- Zemunska bolnica-Tvornicka-stari Merkator-Bul Nikole Tesle-TC Usce sa isto intervalom 1-3 minuta.
Linija tramvaja od Banovog Brda preko mosta Ada do Buvljaka Novi BG je bila kao neka prica ali se nije mrdnulo da se iskoristi taj novi most.
Te kruzne linije ili neke slicne koje povezuju sadasnja cvorista saobracajnih tokova, postojece autobuske linije, i postojece stanice voza opsluzuju najveci broj stanovnika Beograda a mogu relativno brzo i da vrate ulozenu investiciju.
Novi Beograd i Zemun su bar 500.000 stanovnika kojima bi se poboljsale mogucnosti prevoza u neposrednom lokalu od par stanica prevoza.
Tu je koncentracija poslovne aktivnosti, tu ce biti i nova medjugradska autobuska stanica, vec ide pruga ka Prokopu i dalje ka Pancevu odnosno Resniku/Valjevu...
Ne mora da bude tramvaj uskog koloseka kakav je sada moze i tramvaj sirokog koloseka da se primeni za buducu gradnju kao sto je na primer resenje u Hanoveru gde je nadzemni sinski sistem. Tamo sam se lepo vozio i to lepo funkcionise, znatno je brze od ogromnih kolona vozila narocito u vreme sajmova.
Ili neki drugi nacin, moze i onaj eko elektro bus da ima sopstvenu trasu van ostalog toka saobracaja i isto da kruzno ide na opisanim npr, trasama na 1-5 minuta.
Nema sveobuhvatnog resenja za Beograd dok se ne napravi metro sistem kao komplet sto je krupan zalogaj i novcano i vremenski ali ne moraju ni da se prave megalomanski projekti linija metora za koje nema resursa pa se odavno nalaze na cekanju. Na papiru je lepo linija metroa kraj Ustanicka- Tvornicka ali je ocigledno da je skupo, sporo i zahtevna trasa toliko mnogo da nema realizacije.
Moze se poceti od jedne kruzne linije gde je najlakse pa nadogradjivati.
Ono sto sam predlozio kao kruzne linije tramvaj/ebus se moze u godinu dana napraviti.
Najsveziji primer u okruzenju je Sofija gde je nedavno znatno prosiren metro uz vrlo brzu gradnju. Imaju slicne finansijske mogucnosti, slicne potrebe, slicne gradjevinske sposobnosti lokalnih firmi. Bugari se mogu konsultovati za iskustva i savete.
Najbolji metro koji sam koristio je u Bukurestu, veoma brzi ulazak na stanice, lako presedanje izmedju linija, tacan, brz, linije dobro rasporedjene.
Koliko je meni poznato mi smo "dobrovoljno" naterani da uzmemo francuze da rade metro uz skupe varijante gradnje.