2WD ili 4WD?

Tehnička pitanja i objašnjenja
Odgovori
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: 2WD ili 4WD?

Post od Floyd »

Naravno da ne ;)
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Daleko je veci problem zakociti,nego ubrzati...
Sa dobrim gumama,nisam se jos nigde zaglavio,osim u zaledjenom i bas dubokom snegu...
Opet,daleko od toga da je lagano voziti i da nema nikada problema... Nekada se jedva krene uzbrdo,ali mi se jos uvek nije desilo da nece :)
Svakako bih voleo da vozim 4x4,jer meni licno razlika u ceni goriva,odrzavanja i exploatacije generalno, ne znaci mnogo,ali nikada ne bih ka tome orijentisao kupovinu kola...
Moze se reci da je 4x4 bonus koji nije neophodan...
Ima i drugih mana 4x4 sistema,kao sto je recimo understeer kod Audi-ja S5 cabrio,koji sam detaljno proucavao svuda po netu...
I kod Audija generalno ima understeer dosta veci nego kod Bmw-a ili Mercedesa sa zadnjim pogonom,jer im je osnova prednji pogon...
Ja licno bih voleo da imam 4x4 pogon... Ali vise sam u fazonu "Zasto da ne",nego sto ga nesto posebno zelim...
Dakle,radije bih vozio 535d,nego 530xD recimo...
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
milosdoktorabs
Banned
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 13:12

Post od milosdoktorabs »

Kome treba 4x4 neka kupi polovni Nivu i koristi je ko kaljace.
Slika
Alfi pada cena isto koliko brzo ubrzava do sto
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Pa onda kad krenes januara za Minhen, ti lepo Nivom...

Sent from my HTC Sensation Z710e using Tapatalk 2
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
milosdoktorabs
Banned
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 13:12

Post od milosdoktorabs »

jos joj stavim plin.... :loool: :pivo:
Slika
Alfi pada cena isto koliko brzo ubrzava do sto
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Ja bih voleo za voznju po gradu da imam jednu Pandu 4x4 :mrgreen:

Za ostatak putovanja mi nije bitan, posto su se i Mercedes i Peugeot odlicno pokazali sa dobrim gumama.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Texonja napisao:Pa onda kad krenes januara za Minhen, ti lepo Nivom...
Hoces reci da do Minhena ne mozes obicnim autom vec je potreban 4x4 terenac?
Daj budimo ozbiljni, nemam ja nista protiv 4x4 sistema u autu ali sto rece Heroj to nije must have i uopste auto nije bez toga neupotrebljiv kao sto ni sa tim nije svemocan.
Tast je 10 godina vozio Mecku 280se (w126) koju je kupio novu kad se pojavila, isao svake zime za SRB preko DE i AT, bez ikakvih problema.
Pogledaj na mobile.de koja je ponuda 4x4 automobila u odnosu na njihove standardne verzije (nije ni 10%), svi ti ljudi voze bez ikakvih problema cele godine.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

Floyd napisao: Hoces reci da do Minhena ne mozes obicnim autom vec je potreban 4x4 terenac?
Daj budimo ozbiljni
Ja sam krajnje ozbiljan. Nisam zimus smeo ni do Segedina, a ne dalje... :) Autoput po EU je druga stvar. Uostalom, hajde Floydara o tome da pricamo ti i ja tamo na prolece, kej? (samo 50% snega neka bude kao prosle godine) :opustanje: Jutros autobus pun ruskih turista oko Soluna skliznuo s puta. Pala neka kisha, malo zarosilo put i caoooo... tako se moze desiti i na automobilu. Ako mogu da imam pogon koji ce da pored mene kao vozaca bude dodatni faktor sigurnosti, ne vidim zasto ga ne bih kupio. Ne kosta bogatstvo.
Inace, nisam rekao nigde da ti je neophodan 4x4, nego ako vec kreces zimi negde na put ici ces pre njime nego nekim standardnim autom. A ako ti je taj 4x4 Lada Niva... :kuku:
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

Slika

Putovanje sa zadnjim pogonom do Beca. Pritom smo isli u paru sa A6, nije spustano ispod 120-130, zavisno od deonice.
1200 km voznje po snegu, ovaj put na slici je u Madjarskoj, kod nas je bilo jos gore.
Kasnije smo putovali i za Nemacku 2x, a po Srbiji ne znam gde nije bio ove dve zime. Ako zanemarimo kretanje kada se na kratko upali ESP, u samoj voznji nije bilo apsolutno nikakvih problema. Par puta smo isli sa dva auta istovremeno, tamo kuda je prolazio 406, prolazio je i E. Samo prilagodis voznju (pritom, ne mislim da vozis kao po jajima) i sve je ok.

zapravo, uopste mi nije jasan tvoj strah od zadnjeg pogona. I ja bih voleo E sa 4Matic, ali daleko od toga da ne moze normalno da se vozi i ovako, tj da te citiram
Texonja napisao:. Nisam zimus smeo ni do Segedina, a ne dalje...
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Pa dobro,svako ima razlicite strahove i paranoje...
To nema veze sa ovom temom...
Na auto-putu nema apsolutno nikakve razlike izmedju 2wd i 4wd pogona...
Nece 4x4 auto manje da proklizava na putu...
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

NexT napisao: uopste mi nije jasan tvoj strah od zadnjeg pogona.
Strepnja rekao bih i u pravu si. :zbunjen:
Proklizavao mi 320d po suvom, mogu misliti kako bi po snegu.
Nadalje, jedan poznanik zimus 320d E90 (ima onaj model pre LCI-ja) uparkirao u garazu, njegov brat ima C klasu - uparkirao u garazu. Vozali se taksijem mesec dana. Moj drugar sa 318i E46 vozio Forda Pumu za isto to vreme. Cetvrti vozio Subaru Forestera, umesto 320d E46 ...
Eto primera... ima tu jos neceg sem mog straha. :think:

@Heroj, kako bre nece manje proklizavati? Proklizavanje nastane kada neki tocak pobegne, a preostali pogonski nemaju grip da zadrze vozilo. Ako imas 2 pogonska i jedan pobegne, preostaje ti samo jos 1 pogonski koji (mozda) ima grip. Ako imas 4 pogonska i 1 pobegne, ostaju ti 3!
Ponavljam, meni je 320d proklizavao i po suvom, dok mi X3 ne prokliza cak i kada u krivini od 90 stepeni namerno dodam gas da vidim mogu li da ga izbacim iz putanje.

Meni bi bilo interesantno misljenje Laze koji vec duzi niz godina ima xDrive auto pa moze izneti znacajna iskustva i poredjenja. Moze i GrujicD, ali on kao i ja jos nije vozio zimi 4x4 , vec samo moze uporediti ponasanje po suvom asfaltu ili eventualno kisi.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

Ne znam, i dalje ne mogu da povezem to sa mojom voznjom kola sa zadnjim pogonom.

Evo, pre par dana sam isao E klasom za Kikindu, pre 2 dana sam bio u Subotici, Beceju itd.

E klasa sa 150 konja je drugoj moze da prokliza samo kad ti to hoces, tj kad joj u SUbotici po uglacanom asfaltu potopis gas u krivini, naravno ako su dobre gume. U normalnoj voznji toga nema
U Beogradu je teze, zbog asfalta.

Ok, BMW je automatik, jaci je.... Vozim cesto i E 320 cipovan, automatik, 260 konja. On naravno mnogo lakse prokliza, ali opet, kada ti to hoces. Po kisi hoce da pobegne dupe, pre svega na zebri, ali se lagano krece i posle je sve ok.

:zbunjen:
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Pa ako dodajes gas u krivini ,naravno,ali ne vidim kakvu bi razliku na autoputu imao pri odredjenoj brzini,osim ako vozis auto-putem tako sto kocis stalno i stiskas kick-down...
Pogon pravi razliku samo kada se dodaje gas...

A ti sada mesas dzip vs limuzina,sto nije za poredjenje...
Nista se losije na otvorenom putu ne bi ponasao taj tvoj X3 i da ima samo prednji pogon...

Ko ne zna da vozi,tom ni 4x4 pogon nece pomoci,stisnuce gas u krivini i produziti u bankinu...
Kao primer cu dati jednog Touarega iz BG-a sa 4 broja tablicama, V10 KING edition...
Lik me pratio celim putem od Obrenovca,do pola puta ka Zlatiboru i kada god se ukaze prilika za obilazenje,ja sam koristio,a on pizdeo sto mora za mnom,a ne moze i mene da obidje...
I onda na pola puta lik resi da obidje i mene i kako je u krivini dao gas,tako mu ceo dzip samo produzio preko nosa,kao da je skrenuo 50% slabije i sleteo celom levom stranom sa puta...
Sva sreca,pa je bilo prosirenje tu...
Isto je sa mojim dzipom,a i sa ML-om...
Ja ne znam kako tebi taj tvoj X3 ne proklizava,kada ja na kom god dzipu dam malo veci gas u krivini,on ceo krene da kliza na tu stranu,3 puta losije nego limuzina sa zadnjim pogonom...
Jedan mali sto ga znam sa Vracara je isto tako slupao bas tu kao tvoju X3,samo u fullu 3.0D...
Dao gas u krivini kod NJegoseve, kod kafica Moda i umesto da skrene,produzi pravo,naleti na trotoar i obrne ceo dzip,totalna steta...
Jesi se nekada zapitao da nije mozda taj tvoj dzip toliko bolji od limuzine,zato sto nema dovoljno snage da savlada 4x4 pogon i vecu tezinu?
3.0D bi bez problema proklizavao... Mislim,ni meni moja C klasa ne moze da prokliza na suvom,jer je slaba,osim ako se bas potrudim...
Zna se kako i kada mozes da dajes gas...
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Da mogu da biram uvek bih uzeo 4wd bez razmišljanja. Možda je to iracionalno u nekim situacijama, ali moja maksima je da od viška glava ne boli. Činjenica je da mi neće mnogo trebati i da ću i tamo gde mi zatreba problem rešiti zimskim gumama i eventualno lancima, ali voleo bih da ga imam.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Naravno da bi bilo lepo da ga daju za dzabe,ali s obzirom da treba debelo da se plati,pitanje je da li je isplativ...
Recimo,530xD je 5.000e skuplji u osnovi od 530D... Pa radije bih za tih 5.000e uzeo Xenone,navigaciju i lepse felne ili recimo M paket...
A ako je pitanje samo da li zelimo sa ili bez 4x4,pa logicno je da ce skoro svako reci sa...
Odgovori