Kriptovalute (Bitcoin)

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Re: Kriptovalute (Bitcoin)

Post od Velja »

Taj rad :D
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Eliminisali smo i potrebu za tetkama iz Kanade :)
Eto sta ti je efikasnost modernog drustva koje mi zatucani odbijamo da prihvatimo...ma nema, progres ne ceka nikoga :)

Sent from the 7th edge of the 3rd World.

Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

nidza napisao: 12 Dec 2017, 11:09 Deluje kao vrlo opasna ideja, jer ima sve elemente da ozbiljno zaživi.

Svet mora da se spremi na to da se pojavilo nešto šta će teško da kontrolišu.

Laki, mislim da zapravo ti imaš vrlo kanoničan pogled na ovaj problem i da ne sagledavaš širu sliku i potencijalnu budućnost. Vidiš samo trenutni hajp, koji dugoročno gledano uopšte nije bitan. Par hiljada ljudi će da se obogati, desetine ili stotine hiljada će da izgube, što je potpuno prirodan proces. U perspektivi ćeš imati valutu koja će se bez bilo čijeg monopola lako prenositi na bilo koju tačku zemljine kugle, sa svojim dobrim i lošim stranama. Briše granice država, a to takođe ima dobru i lošu stranu, kao što i granice i stroga kontrola imaju.

Pitanje je da li je čovečanstvo spremno za ovo, to je vrlo zanimljivo, a o tome se ovde ne govori. :)
Nidzo opet, siguran sam da samo ne sagledavas kompletnu situaciju jer sam uveren da bi ti bio zestoko protiv ovoga, ne mozes ni da zamislis koliko je ovde losih stvari, ovo sto Heroj pominje je samo jedna, tj pranje para. Ako te vec zanima, uzmi pa prouci malo, nemoj da pricas napamet i propagiras nesto za sta verujem da bi bio zestoko protiv da znas vise o tome.
Opet ponavljam, sve te regulative koje su nametnute nisu nametnute bez razloga.

Inace ovo uopste nije tesko kontrolisati, jedan ban u USA i gotovo je...
Isto tako, zestoko sam protiv i bilo kakvog pokusaja regulacije. Treba da se angazuju desetine ili stotine hiljada ljudi da regulisu to (bukvalno jos jedan paralelni finansijski sistem), a sve to da placaju svi poreski obveznici, kako bi se sacica ljudi zezala, pa za cije babe zdravlja?
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Besplatne pare, prenosive stelt milijarde u dzepu kosulje...sve sto sa time moze da se poveze se upravo i desava.

Da ne pricam, za koga i sta ti mineri rade za te bitcoine?

Sent from the 7th edge of the 3rd World.

Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Laki021 napisao: 12 Dec 2017, 11:37 Ako te vec zanima, uzmi pa prouci malo, nemoj da pricas napamet i propagiras nesto za sta verujem da bi bio zestoko protiv da znas vise o tome.
Ne propagiram ja ništa, loše si shvatio napisano ili nisi pročitao sve.
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

Problem sa bitcoinom je sto se transformise iz svoje prvobitne namene, da sluzi kao valuta u sredstvo cuvanja vrednosti (kao digitalno zlato).
Laki021 napisao: 12 Dec 2017, 10:47 Nije to spekulacija, pride su verovatno 900 od tih 1000 kriminalci.
Jel postoji neki podatak ili samo tvoja slobodna procena? :think:
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Kriptovalute (Bitcoin)

Post od Laki021 »

Indikatori su vrlo jasni... jasno ko 2+2.

Polako zapada za oci regulatorima, u Juznoj Koreji su poceli da razmisljaju i o zabrani konacno.

https://www.reuters.com/article/us-mark ... E613H?il=0

The finance minister said on Monday that ministries are in talks to decide whether such trading should be regulated, while the chief of the financial regulator said some Justice Ministry officials are calling for an outright ban on cryptocurrency trading, although nothing has been decided yet in terms of regulating the market.

Kim Yong-beom, vice chairman of the Financial Service Commission, on Monday described virtual currency trading as a “Ponzi” scheme.

“We will continue to ban financial institutions from dealing with cryptocurrency-related products. The reason why prices go up is because they expect the next person to take (the coin) at the price they want, and that really is a Ponzi scheme.”

Isto tako i nobelovci, ukljucujuci Stiglica su poceli da traze zabranu.

This Nobel Prize-Winning Economist Says Bitcoin Should be Banned

https://www.bloomberg.com/news/articles ... s-jal10hxd
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

Laki021 napisao: 12 Dec 2017, 12:33 Indikatori su vrlo jasni... jasno ko 2+2.
Znaci tvoja procena. :) Zanimljivo da pozivas na zabranu bitcoina jer drzave ne mogu da ga kontrolisu, kao da vec ne kontrolisu previse aspekata zivota pojedinca.

Nisam kupio bitcoin i ne planiram, ali toliko gluposti i nedostatak osnovnog razumevanja kod ljudi dugo nisam video. U buducnosti ce kriptovalute imati primenu, bez sumnje, mozda ne bitcoin, ali u toj formi neka od valuta ce sigurno postojati.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Sa druge strane, prvi put se na jednoj od zvaničnih USA berzi pojavio Futures Bitcoina - to nije direktno trgovanje samom kriptovalutom već ugovorima o budućoj vrednosti:

http://cfe.cboe.com/cfe-products/xbt-cb ... in-futures

Uprošćeno, berza objavi da se trguje time kolika će vrednost biti npr. 14. februara, i onda se buy i sell strana upare na nekoj vrednosti. To je praktično očekivanje tržišta (tj. većeg broja igrača i sa jedne i sa druge strane) kako će se cena kretati u budućem periodu.

Sa jedne strane to jeste špekulisanje, ali pošto ovde veći igrači mogu da stavljaju pare na očekivane vrednosti ali i da u pozadini trguju i samim bitcoinom pravi se finansijski pritisak da se dođe do neke ravnoteže i da tako ta očekivana vrednost bude blizu onoj koja će se stvarno i desiti. Obično takve stvari stabilizuju tržiše, videćemo kako će ovde uticati. Evo trenutno se po tim fjučersima vrednost bitcoina ceni na 18500 u februaru-martu, tako da se po njima zaustavlja vrtoglavi rast.
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Fjučrs je ekstrakt špekulacije i najčistije moguće berzansko zlo (za koje ja znam, imaju i derivati i slični užasi...)
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Pa sad, za ono za šta je osmišljen ima itekako smisla, npr. da garantuje cenu nekom poljoprivredniku za pšenicu, da zna da će je prodati tad i tad za $100 bez obzira kolika bude cena na tržištu i da može da pravi svoju kalkulaciju po tome.

U ovom slučaju sa kriptovalutama ne znam šta da mislim :)
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011

Post od steva_anya »

Moze li neko npr da kupi tih BTC za milion dinara i proda za xy dana kad cena bude veca? Dakle klasicna trgovina BTC u Srbiji.
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Zar se ta garancija ne sudara sa osnovom kapitalizma i zakonom ponude i tražnje? :) Ili je smišljeno da se rizik prebaci na druge karike u lancu i da se uz to malo špekulativno zaradi?
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

steva_anya napisao:Moze li neko npr da kupi tih BTC za milion dinara i proda za xy dana kad cena bude veca? Dakle klasicna trgovina BTC u Srbiji.
Može, ali niko ti ne garantuje da će cena biti veća :D

Ima i neki sajtovi kod nas koji za proviziju rade, maksimalno uprošćeno (ja sam lupio cifru 10000 din i provizija je bila 700,sto uopšte nije malo) , ne znam kako možeš sam to da uradiš i da izbegnes plaćanje provizije

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Ima nekih domaćih menjačnica i bankomata koji rade sa BTC, a možeš i to da radiš sa nekom od online berzi, rade kartice i wire transferi. Ako ćeš da se igraš nekom sićom može i tako i niko te ništa neće pitati. Ali ima tu više pitanja na koje svi izbegavaju odgovor kad cifre postanu ozbiljnije:

- kakav je poreski tretman ako barataš većom cifrom i to povučeš na svoj bankarski račun?
- zašto većina tih online berzi ima višednevno čekanje za isplatu?
- šta bi se desilo ako bi došlo do naglog pada i panične prodaje na globalnom nivou? Da li bi uopšte uspeo da prodaš? U kom roku? Da li bi uspeo da izvučeš išta?

Btw. nemam ništa uloženo u kriptovalute ali znam nekog ko ima solidnu sumu za naše uslove, a i sam nema odgovore na ova pitanja.
Odgovori