Kriptovalute (Bitcoin)

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Re: Kriptovalute (Bitcoin)

Post od Laki021 »

ETH je tako pre par meseci za par sekundi pao sa 400 na 0.1$, posle se oporavio, jer realno, jelte, vredi...

U istoriji jos nije postojao ovako neuzemljen sistem, kome cena nije vezana za prokleto bilo sta, vec je bukvalno kako koji dan masi dune.
Dusan napisao: 12 Dec 2017, 12:54
Laki021 napisao: 12 Dec 2017, 12:33 Indikatori su vrlo jasni... jasno ko 2+2.
Znaci tvoja procena. :) Zanimljivo da pozivas na zabranu bitcoina jer drzave ne mogu da ga kontrolisu, kao da vec ne kontrolisu previse aspekata zivota pojedinca.

Nisam kupio bitcoin i ne planiram, ali toliko gluposti i nedostatak osnovnog razumevanja kod ljudi dugo nisam video. U buducnosti ce kriptovalute imati primenu, bez sumnje, mozda ne bitcoin, ali u toj formi neka od valuta ce sigurno postojati.

Tako je, ja, nobelovci, ministri finansija, guverneri i sl lupetamo, a ti se razumes, ima smisla...
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

@grujicd

1. teoretski mogao bi da povuces to kao prihod isto kao freelancer i na to platis porez. u slucaju da je koji milion u pitanju mozes da uzmes prijavu boravka na primer na malti i tamo prijavis prihod i platis (manji) porez.
2. zastita od prevare najvise a ni njima ne skodi kad obrcu ili bar drze tvoje pare na racunu nedelju dana
3. verujem da bi panican pad potrajao neko vreme, ne verujem da bi ceo btc mogao da prsne za dan.

p.s. ni ja nazalost(ili na srecu) nemam ni dinar u kojnima zato sto sam slusao i slagao se sa raznim lakijima pre 5-6 godina :) opet krajnji bilans se racuna kad izadjes iz kazina.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Xepoj87 napisao: 12 Dec 2017, 11:46 Da ne pricam, za koga i sta ti mineri rade za te bitcoine?
Nisam se udubljivao u bitcoin i blockchain, jer me nije zanimalo, ali znam sledeće:

U prvobitnom blockchain algoritmu koji se koristi u BTC-u, računaju se SHA-256 hash funkcije nekih blokova podataka. Traži se takva, koja počinje određenim brojem nula (taj broj se menja u zavisnosti od trenutnog broja računara u BTC mreži). Ko nađe taj hash, dobija nagradu u vidu bitcoina.

Lično, mislim da je tvorac blockchain algoritma (radi se o ozbiljnom naučnom radu iz matematike, objavljenom javno pod pseudonimom Satoshi Nakamoto) namerno uveo to ograničenje sa nulama, kako bi u BTC mogla da se stvori inicijalna vrednost (kao npr. kad se iskopa zlato), ali da to "kopanje" ne bude suviše lako. Zapravo, kad je algoritam objavljen, to je bilo jako, jako teško. Onda je hardver brzo napredovao, pa je isplativo "kopanje" (na kome može da se zaradi) postalo moguće, što mislim da nije bio cilj originalnog algoritma. Trebalo je da služi samo kao valuta, ne za stvaranje vrednosti ni iz čega.

SHA-256 hash se između ostalog koristi za kriptovanje podataka (uprošćeno rečeno). Ja i dalje mislim da iza kopanja BTC ne stoji nikakva "zadnja namera", ali ako postoji, onda je neko distribuirao drugima posao na razbijanju šifara. NSA i DARPA su već eksperimentisali sa crowdsourcing-om ranije, moguće je da je ovo njihovo delo. Takođe, možda je reč o Kinezima. Rusi mi deluju malo "uspavano" u celoj priči.

I mislim da Elon Musk svakako nije Satoshi Nakamoto. :mrgreen: Svaka njemu čast za preduzetništvo i inovacije, ali mislim da nije sposoban za fundamentalne naučne radove. On je više kao Edison, a BTC je napravio neki Tesla. :D
Ђенерал Јанковић
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Ok, a sta je sa drugim kriptovalutama, za koga oni rade i za koga ce raditi za neke buduce valute? :)
Sustina je bitna, ne konkretan slucaj.
Mene btc zanima koliko i da se bakcem sa zaradom na menjanju novcane valute, ali sve lose sto se veze za to me vec zamima.

Nidza je otisao u neko mastanje i romantisanje kriptovalute, kao da ce da srusi granice i napravi svetsku drzavu, a realnost je samo da ce lakse da sjebe neke drzave.

Ne ovo sada i ne na ovom, za sada i dalje slabom nivou, mada i to moze da poremeti ako se fokusira.

Jedno je opirati se totalnoj kontroli i oporezivanju samog vazduha koji disemo, prvi sam takav, a drugo je teziti anarhiji bez kontrole, a to bitcoin predstavlja u nekoj krajnosti.

Zanimljivo je sto se vecina tih kriptosimpatera, u isto vreme zalaze za ukidanje novca i uvodjenje samo elektronske naplate...opet, vidi se isti supalj motiv iza toga, "meni je tako kul, lakse i ka cu od toga imati koristi", a van toga, gore mora, tope se planine, jebe im se.

Naravno, kao i uvek, 99% ljudi samo gleda da omasti brk o sta stigne, bez nekog dubljeg razmisljanja i sa relativnom kurcoboljom za sve 2 metra dalje od njih.

Sent from the 7th edge of the 3rd World.

Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Jel moze bitcoin da se lepi na pevaljku ?
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

snork napisao: 12 Dec 2017, 13:56I mislim da Elon Musk svakako nije Satoshi Nakamoto. :mrgreen: Svaka njemu čast za preduzetništvo i inovacije, ali mislim da nije sposoban za fundamentalne naučne radove. On je više kao Edison, a BTC je napravio neki Tesla. :D
In March 1999, Musk co-founded X.com, an online financial services and e-mail payment company, with US$10 million from the sale of Zip2.[44][52][54] One year later, the company merged with Confinity, which had a money transfer service called PayPal. The merged company focused on the PayPal service and was renamed PayPal in 2001. PayPal's early growth was driven mainly by a viral marketing campaign where new customers were recruited when they received money through the service.[57] Musk was ousted in October 2000 from his role as CEO (although he remained on the board) due to disagreements with other company leadership, notably over his desire to move PayPal's Unix-based infrastructure to Microsoft Windows.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Milos napisao:Jel moze bitcoin da se lepi na pevaljku ?
:kezo:
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Xepoj87 napisao: 12 Dec 2017, 14:09 Ok, a sta je sa drugim kriptovalutama, za koga oni rade i za koga ce raditi za neke buduce valute? :)
Sustina je bitna, ne konkretan slucaj.
Druge valute su jednostavno nastale grananjem ("fork") Bitcoina. Dakle, kopiranjem i malom izmenom, započinje se sistem "od nule". Te druge valute su uglavnom smišljene da oni koji su ih osnovali odrede za sebe veliki deo unapred izračunatih (pre-mined) novčića, i onda nekim stvarima (npr. lakše kopanje i brže transakcije jer nema onog ograničenja sa nulama) navuku druge da počnu da ih kopaju i koriste, tako da njihovi novčići dobiju vrednost i oni se obogate.

Pošto je reč o open-source kodu, svako može petljati oko algoritma i pokretati nove valute ili nešto drugo bazirano na blockchain-u.
Geza napisao: 12 Dec 2017, 14:19
In March 1999, Musk co-founded X.com, an online financial services and e-mail payment company, with US$10 million from the sale of Zip2.[44][52][54] One year later, the company merged with Confinity, which had a money transfer service called PayPal. The merged company focused on the PayPal service and was renamed PayPal in 2001. PayPal's early growth was driven mainly by a viral marketing campaign where new customers were recruited when they received money through the service.[57] Musk was ousted in October 2000 from his role as CEO (although he remained on the board) due to disagreements with other company leadership, notably over his desire to move PayPal's Unix-based infrastructure to Microsoft Windows.
Pa upravo tako - Musk je genije da zaradi pare, a ne za nauku. Meni više liči da je BTC napravio neki genijalni matematičar, koji veruje da je to za dobro celog čovečanstva. Kao npr. onaj Rus-Jevrejin Perelman, koji je odbio da primi neke prestižne nagrade, napustio mesto profesora matematike, a vreme provodi šetajući po šumi i skupljajući pečurke. :)
Poslednja izmena od snork u 12 Dec 2017, 14:37, izmenjeno 1 put ukupno.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

ftj napisao: 12 Dec 2017, 13:51 ...opet krajnji bilans se racuna kad izadjes iz kazina.
Tako je. A iz kazina punih dzepova izadje manje od jednog promila onih koji su usli.
Dalje, od tog jednog promila manje od jednog promila se nece vratiti u isti taj ili neki drugi kazino i spiciti sav taj dobitak - veliki deo njih ce otici i u minus.
Poslednja izmena od Delija u 12 Dec 2017, 14:28, izmenjeno 1 put ukupno.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Mogu one da se lepe na tebe kada im pokazes koliko bitcoina imas na mobilnom :)

Slika

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Xepoj87 napisao: 12 Dec 2017, 11:15 Prodas 10 kila belog, uzmes btc, prodas ga za evre, kada te pitaju za poreklo, zaradio na kompu, majnovao :)
O svemu postoje tragovi, to i rade mašine za kopanje, nisu svi angažovani na proizvodnji BTC već na verifikaciji transakcija.
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

Laki021 napisao: 12 Dec 2017, 13:27 ETH je tako pre par meseci za par sekundi pao sa 400 na 0.1$, posle se oporavio, jer realno, jelte, vredi...

U istoriji jos nije postojao ovako neuzemljen sistem, kome cena nije vezana za prokleto bilo sta, vec je bukvalno kako koji dan masi dune.
Dusan napisao: 12 Dec 2017, 12:54
Laki021 napisao: 12 Dec 2017, 12:33 Indikatori su vrlo jasni... jasno ko 2+2.
Znaci tvoja procena. :) Zanimljivo da pozivas na zabranu bitcoina jer drzave ne mogu da ga kontrolisu, kao da vec ne kontrolisu previse aspekata zivota pojedinca.

Nisam kupio bitcoin i ne planiram, ali toliko gluposti i nedostatak osnovnog razumevanja kod ljudi dugo nisam video. U buducnosti ce kriptovalute imati primenu, bez sumnje, mozda ne bitcoin, ali u toj formi neka od valuta ce sigurno postojati.

Tako je, ja, nobelovci, ministri finansija, guverneri i sl lupetamo, a ti se razumes, ima smisla...
Nisam video da nobelovac prica o tome da su 90% bitcoina u posedu kriminalaca, a za to sam pitao. :think: Inace doticni nobelovac sebe smatra socijalistom i zalaze se za nacionalizovanje svih banaka. Sa druge strane imas ogroman broj akademika koji se ne slazu da bitcoin treba zabraniti.
Mene fascinira da posle ovoliko vremena nisi uspeo da skapiras. Napisacu jos jednom, cisto mozda nekoga zanima.

Prvobitna namena bitcoina je, da sluzi kao internet valuta, koja je decentralizovana, bez nadzornog organa. Pojednostavljeno funkcionise tako sto ogroman broj korisnika sirom sveta, vodi precizan zapisnik o transakcijama ili ti blockchain (ne ulazim u tehnicke detalje). Koga zanima moze da procita o tome kako funkcionise.

Realna vrednost bitcoina prema dolaru npr. se moze odrediti i to bi bila raspodela postojecih coinova na broj korisnika koji ih redovno koriste kao valutu. Znaci bitcoin se namece svojim karakteristikama kao sredstvo placanja i njegova vrednost zavisi od toga koliko ljudi bira da koristi bitcoin u toj funkciji.

Problem nastaje kada se bitcoin koristi kao sredstvo cuvanja vrednosti(kao sto je zlato), a ne kao valuta. To je ono sto vidimo danas. Ljudi kupuju bitcoin da bi ostvarili profit, a ne da bi kupovali i vrsili transakcije. Znaci nema nikakve ponzi seme, piramide ili bilo kakve prevare. Cenu diktira iskljucivo potraznja. Kada veliki broj ljudi kupuje radi ostvarivanja profita, cena skace i neminovno je da ce u jednom trenutku interes opasti i da ce time i cena padati. Padace do trenutka kada se bitcoin vrati prvobitnoj nameni.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
Ikac
Reactions:
Pridružio se: 19 Apr 2012, 22:29
Garaža: Fiat Bravo 198 (2011) 1.6 multijet

Post od Ikac »

Slika

:kezo:
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Heinz napisao:
Xepoj87 napisao: 12 Dec 2017, 11:15 Prodas 10 kila belog, uzmes btc, prodas ga za evre, kada te pitaju za poreklo, zaradio na kompu, majnovao :)
O svemu postoje tragovi, to i rade mašine za kopanje, nisu svi angažovani na proizvodnji BTC već na verifikaciji transakcija.

Hoces da kazes vlada prati poreklo bitcoina?

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Nisam to napisao.
Odgovori