Fotografija

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
igor_harris
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)

Re: Fotografija

Post od igor_harris »

Sto 500e? Za 200e moze da se uzme neko telo (D3200/3300) i 150e - 35mm 1.8. Sve sto ti treba u zivotu.
Ajde kad kukate za fotkama, ovo je bila prva zvanicna proba za D600, nisam bio sasvim zadovoljan pa zato i nisam kacio.SlikaSlikaSlika
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Evo da propratim Igora

Telefonska:

Slika

GoProovska:

Slika

Koga zanima foto aparat neka baci pogled na oglase (Nikon D3200 + 18-105)
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Mislim da je za Vladine potrebe daleko bolje rešenje bezogledalac sa nekim višeprimenjivim objektivom nego da kupuje tešku artiljeriju u vidu DSLR-a. Moj savet je da ode u bolje opremljenu prodavnicu aparata pa kad se uzme sve u ruke i oseti se razlika onda stvari postanu jasnije.

Da ne zanemarimo kvalitet fotografije, ne gubi se ništa, a praktičnost je neuporediva. Barem meni tako izgleda, iako i dalje koristim neki osnovni DSLR samo iz razloga što nemam para za upgrade, ali sudim na osnovu onog što su ovde pokazali i napisali Zuzazu i Nidža. Neka me oni isprave ako grešim.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Šta u praksi znače oznake objektiva u mm? Npr video sam da za neki uređaj nude 16-50 i 55-210 objektive. Šta se kojim snima?
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Moja zena sad uzima novi aparat i odlucila se za mirorless tako da razmisli o tome jer su mnogo prakticniji a kvalitet fotografije pogotovo kod nekog pocetnika/entuzijaste ne bi trebalo da bude razlicit u odnosu na dslr. Ona se razmislja izmedju sony a6000 ili fujifilm ne znam tacno koji.
Korisnikov avatar
igor_harris
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)

Post od igor_harris »

Manji broj - siri ugao. Na 16mm bi recimo slikao u zatvorenom prostoru ili ako hoces da uslikas neku veliku gradjevinu a ne mozes dovoljno da se udaljis, to je idealno za te uslove.
Na 35mm mozes da slikas vecinu stvari, mislim da i mobilni telefoni imaju od prilike tako neki ugao, mozda malo siri.
Od 50 do 105mm je idealno za portere, a sve preko toga je vec zoom.
Korisnikov avatar
Milos_kg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:06
Garaža: Alfa 147 1.9 16v JTDm

Post od Milos_kg »

Imam a6300, dva a6000, a5100 i RX100 m1 i Nikon D800e. Ako nekom nesto od ovoga zatreba, nek cimne na private :)
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

Vladapetr napisao: 27 Dec 2017, 01:04 Šta u praksi znače oznake objektiva u mm? Npr video sam da za neki uređaj nude 16-50 i 55-210 objektive. Šta se kojim snima?
Označava jedinicu mere za širinu vidnog polja objektiva, praktično - šta će sve "stati" na fotografiju.
Što je broj u mm manji, veće vidno polje ima (npr. na donjoj slici 16mm Fisheye objektiv ima vidno polje od čak 180 stepeni !):

Slika

Primer: stojiš na jednom mestu (i ne pomeraš se), i napraviš slike sa gore spominjanim objektivima ... evo šta bi se na tim slikama videlo, ovisno o podešenoj "žižnoj dužini" izraženoj u mm: https://www.nikonusa.com/en/learn-and-e ... ength.html (imaš sve objašnjeno, na engleskom)

Slika

NAPOMENA: Ovo gore pokazano je za Full Frame (FF) senzor tj. senzor iste veličine kao nekadašnji (35mm) film za foto-aparate. ALI POSTOJE SENZORI RAZLIČITIH VELIČINA, i zato se onda uvodi "krop" faktor tj. broj koji "preračunava" ili "svodi" žižnu dužinu senzora većeg ili manjeg od pomenutih FF (35mm). Tako da kod pomenutih objektiva 16-50 i 55-210 te veličine ne odgovaraju onome što si video na gornjoj slici, jer su to objektivi za senzor manji od FF (35mm) pa ima krop (odnos veličine senzora) faktor 1.5x ... tako da moraš izmnožiti cifre sa krop faktorom: 16x1.5= 24mm, 50x1.5=75mm, tako da je taj objektiv u stvari 24-75mm izražen u standardu FF 35mm senzora tj. starog filma tj. onoga što je prikazano na gornjoj slici !!!

P.S.
Vlado, moja preporuka: da vidiš sa Milosem_kg (vidi post pre ovoga) oko tog njegovog a6300 ... to je za tebe puna kapa ako je cena odgovarajuća
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

@maxer
Označava jedinicu mere za širinu vidnog polja objektiva, praktično - šta će sve "stati" na fotografiju
Mala ispravka.
Oznaka u mm je žižna daljina objektiva, tj. udaljenost fokusa objektiva od površine filma ili senzora.
Žižna daljina je mm a vidno polje(ugao) u stepenima.
Iz nje proizilazi da kraća žižna daljinu imaju širokougaoni objektivi a dužu, teleobjektivi.
Navedene veličine u mm su date za 35 mm filmove(lajka format) ili kako danas deca kažu full frame.
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Hteo sam samo što jednostavnije da čoveku približim materiju: da mm poveže sa onim što "vidi" objektiv i dalje nema šta da mozga.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Od Trojančevog posta nisam hteo da se izjasnjavam, ali da napisem i ja koju.

Pre neki dan sam kupio po drugi put a6000. U zivotu sam samo dve stvari ponovio: Canon 100mm f2,0 i Sony a6000. Sto ce reci da su sjajne naprave a da sam se zeznuo sto sam ih prvi put otudjio.

A6000 u mnogo cemu prelazi nase potrebe i znanja, i ako ce aparat biti koristen u A ili P modu, za njega (Vladu) je to cisto bacanje para. Pogotovo za coveka koji pita za razlike 16-50 i 55-200.

Za Sony E mount za aps-c nude se FANTASTICNI objektivi, koji se niti mogu naci u Srbiji, niti su pristupacni, te izuzev pomenutog kit 16-50 i zuma 55-200, nema nesto jeftino a upotrebljivo za amatera.

Ne verujem da ce Vlada da umetnicari sa 50mm 1,8 ili sl., ili navrce adapter i zeza se sa starim objektivima.

Bez ikakvih krajnjih namera, moj doprinos diskusiji.
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Treba mu za porodične slike, znači suština je da može da snima fotke i filmove, da AF radi brzo i precizno (da lovi decu), da to radi i u lošim svetlosnim uslovima (kućno osvetljenje, visok ISO) i da ga koristi narednih 10 god. Nikakvi dodatni objektivi mu ne trebaju osim kit-a 16-50.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Baš ovo što @maxer reče.
Za objektive sam pitao jer sam jedan model našao u dve verzije, u drugoj verziji ima taj dodatni 200mm objektiv. Pa me interesovalo da li bih tom doplatom dobio nešto što bi mi značilo.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Onda je resio problem, a moze komotno i a5100.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Koji bi model bio adekvatan, a da se može kupiti u radnji? Još se razmišljam da li da pazarim preko računa ili za žive novce.
Odgovori