Vazduhoplovi

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Cica Maca
Reactions:
Pridružio se: 24 Okt 2013, 13:03

Re: Vazduhoplovi

Post od Cica Maca »

Pazi ovako, ja to nisam napisao. Podkomponente mogu da zavrse na sudu. Konstrukciju vise ni Rusi ne rade na kolenima. Danas se koristi CFD a, gle cuda, cak i Boing koristi Airbusov program, katiju.

Sent from my HTC Desire 825 using Tapatalk

Slika
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Slika
Slika

Slika
Slika
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

Cica Maca napisao:Pazi ovako, ja to nisam napisao. Podkomponente mogu da zavrse na sudu. Konstrukciju vise ni Rusi ne rade na kolenima. Danas se koristi CFD a, gle cuda, cak i Boing koristi Airbusov program, katiju. Slika

Sent from my HTC Desire 825 using Tapatalk
A Dassault Aviation?
1969. године је француско предузеће за производњу авиона Dassault Aviationпочело да уз помоћ компјутерске технологије израђује интерактивне цртеже. 1974 купује од америчкекомпаније за производњу авиона Локидпрву лиценцу за двадимензионалниинжењеринг софтвер CADAM. 1978Dassault почиње да на основи овог програма развија нови тридимензионални програм, који се у почетку зове CATI(Conception Assistée Tridimensionelle Interactive), да би 1981 добио данашњи назив. Одмах по завршетку новог програма настала је намера да се програм продаје и другим предузећама. За овај подвиг основано је предузеће Dassault Systèmes које се данас бави искључиво софтвер-програмима.
Korisnikov avatar
Cica Maca
Reactions:
Pridružio se: 24 Okt 2013, 13:03

Post od Cica Maca »

Airbus je progutao Dassault. Iako na papiru druga firma, Dassault je deo Airbusa. Isto se dogodilo sa jos jednom kompanikom koja je promenila ime. Aérospatiale je sad Eurocopter, tj. Airbus Helicopters. Dassault danas pod svojim imenom radi biznis avijaciju, nastavlja seriju falkona i "odbrambene" sisteme, tj. vojnu industriju. Licno poznajem ljude koji po potrebi menjaju stolicu i pisu da ih naizmenicno placaju dve firme.
Slika
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:

Post od aviator »

Znači i Miraži su Erbasovi?
Šta uradi globalizacija.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Nije moja struka, ali znam da je dinamika fluida ekstremno matematički zahtevna. Softver za CFD (computational fluid dynamics) i 3D vizuelizacija su mnogo olakšali stvari, pa opet nije lako. E sad pogledajte sledeće: "SR-71 was the last major aircraft designed with a slide rule" (piše na: https://www.airspacemag.com/flight-toda ... 180953373/ ). Ko ne zna, "slide rule" ili kako su ga kod nas zvali - "logaritmar" - je lenjir sa točkićem koji ima ispisane vrednosti logaritama brojeva, a služi da se ubrza ručno računanje putem logaritmovanja i anti-logaritmovanja. Množenje i deljenje se svodi na sabiranje i oduzimanje, a stepenovanje i korenovanje na množenje i deljenje. To su inženjeri i tehničari koristili u vreme kada nisu imali digitalne kalkulatore.

Znači, nije bilo govora o simulacijama bilo čega. Samo maketa, aero tunel, puštanje dima (da se vidi kretanje vazduha oko aviona) i brza kamera. :) I uspeše ljudi na naprave avion za 3+ Maha.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:

Post od aviator »

Nedostaje jedna stavka. Broj radnih sati potrošenih za projektovanje.

Mi smo "slide rule" zvali šiber.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:

Post od snork »

Nesumnjivo ogroman. :) Npr. u nekoj od knjiga Richarda Feynmana (jednog od desetina poznatih fizičara-nobelovaca koji su radili na projektu nuklearne bombe tokom i posle 2. svetskog rata), pročitao sam da je tada "computer" značilo "čovek koji vrši izračunavanja". Imali su hiljade takvih ljudi koji su smo računali, računali, računali... :) U našem usmerenom sistemu obrazovanja se to zvalo "matematički tehničar", mada je već tada to zanimanje bilo daleko prevaziđeno i nepotrebno.

Ali bez obzira na broj utrošenih sati, mora se priznati da je sama činjenica da su uspeli da naprave takav avion impresivna.

EDIT: A da, šiber. Čuo sam, ali nikada nisam video uživo. :)
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Šiber sam video, a taj sa točkićem ne znam ni šta je.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:

Post od snork »

Ma nebitno, video sam neku sliku na internetu. Bilo je raznih varijanti, umesto dve prave površine, bilo je i sa kružnim, kao i kombinovanih.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:

Post od aviator »

@snork
Evo jedan iz fioke.
Slika
Korisnikov avatar
snork
Reactions:

Post od snork »

Svaka čast! :D Kad sam ja rođen, već su i kalkulatori sa zelenim fluo displejima postajali zastareli, a preostali su samo LCD. :)

---

Poenta priče - ko je znao znanje, pravio je čuda i pre 50-60 godina. Kinezi danas imaju superkompjutere, ali pokazuje se da ipak ne mogu tako lako napraviti avion. Moraju proći kroz proces učenja i savladavanja novih tehnologija. Želim im sve najbolje.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Pa ako su otišli u kosmos, onda mogu sve...
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:

Post od aviator »

... ali kuglice za vrhove hemijskih olovaka i dalje im prave Japanci. :)
Niko nije ni svemoguć ni sveznajući, pa je i veličanje takvih mitologija.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Japanci su Japanci
Slika
Odgovori